Fie că eşti în căutarea unei mese de prânz cu gust aparte sau a unei cine cu preparate din pește mai elaborate, există multe cherhanale excelente care să te surprindă cu preparatele lor proaspete şi savuroase într-o vacanţă pe litoralul românesc. Poţi alege una în staţiunea unde te-ai cazat. Însă pentru o masă ca-n poveşti, merită să faci şi o scurtă plimbare cu maşina spre un restaurant ce promite aroma la care pofteşti. Mai ales dacă localul beneficiază şi de o terasă unde poţi admira peisajul Mării Negre în voie.
De la nord la sub, litoralul românesc are încă multe restaurante cu specific pescăresc de care unii dintre noi nu am auzit niciodată. Și merită să le treci pragul. Așa că am zis să-ți recomandăm câteva cherhanale de pe litoralul românesc şi sperăm ca cel puţin una să-ţi transforme masa într-un festin delicios cu peşte sau fructe de mare.
Nu te opri la un singur fel… Adună un grup mare de prieteni şi comandă cât mai multe specialităţi. De la salate savuroase din icre de peşte, până la platouri pentru mai multe persoane, cu fructe de mare variate, completate de sosuri potrivite sau asezonate cu condimente ce le pun în valoare gustul unic. Vestea bună: ai de unde alege, de fiecare dată când vizitezi litoralul Marii Negre!
Specialităţi pescăreşti din Marea Neagră
Dacă vacanţă la mare e deja planificată, dar nu te-ai gândit prea mult la preparatele din peşte care te aşteaptă acolo, iată câteva idei delicioase ce au ca ingredient principal peşte sau fructe de mare:
- Storceag
- Zacuscă de peşte
- Burger de peşte
- Păstrăv la cuptor
- Crochete de Peşte
- Midii cu sos de vin
- Scrumbie prăjită
- Calcan la cuptor
- Paste cu creveţi
Harta peștelui de la Marea Neagră.
Top 3 recomandări de cherhanale de pe litoralul românesc
Popasul Pescarilor
– Olimp –
Popasul Pescarilor din Olimp este un complex ce cuprinde o cherhana cu tradiţie, unde se găsesc toate bunătăţile din peşte la care ţi-ar putea fugi gândul, dar şi o plajă, o pescărie şi un hotel. Deschis în 1996, restaurantul cu specific pescăresc este unul dintre cele mai vechi din sudul litoralului românesc, unde continuă să se servească şi astăzi exclusiv peşte prins de echipa de pescari a complexului.
Gustările includ diferite tipuri de icre şi mai multe reţete de midii. Poţi comanda şi un platou pescăresc cu variate feluri de peşte sau fructe de mare, preparate din carne ori salate. Însă cele mai căutate sunt porţiile individuale de peşte proaspăt.
Adresă: Lot 1 Olimp
Pescăria lui Matei
– Agigea –
Meseria de şef de pescărie s-a transmis în familia Datcu încă de pe vremea bunicului lui Matei, proprietarul cherhanalei din Agigea. Familiarizat cu ştiucile, cu scrumbiile, cu guvizii, cu stavrizii şi cu bibanii de mare încă de când era copil, cel mai natural lucru din lume a fost să continue şi să dezvolte un domeniu pe care-l stăpâneşte. Iar Pescăria lui Matei a devenit rapid un nume de referinţă printre iubitorii de carne de pește datorită reţetelor gătite excelent, dar şi a peştilor proaspeţi, din Marea Neagră dar şi din alte mari.
Meniul include şi preparate moderne, precum burgeri sau sandvişuri cu peşte, dar şi reţete clasice de platouri cu delicatese pescăreşti, icre de diferite tipuri, zacuscă pescărească, calcan, chefal sau pălămidă prăjită ori diferite sortimente de peşte la grătar. Una dintre cele mai gustoase supe este storceagul, cu sturion de acvacultură. Nu încheia masa fără un desert: sunt printre cele mai apetisante de la malul mării.
Adresă: Strada Barbu Ștefănescu Delavrancea 2
Vadu Pescarilor
– Vadu –
Dacă vrei să fugi de lume și să te bucuri de natura sălbatică, de plaje libere (pe cât se poate) și de liniște, atunci te rupi de confort și pleci frumușel la Vadu. E drept că drumul nu-i chiar cel mai bun printre dunele de nisip, dar parcă e mai bine că e așa, că doar am plecat în căutarea naturii, nu a betoanelor. Ei bine, și dacă ajungi acolo, atunci e clar că treci să mănânci pe la cherhanaua din capătul nordic al plajei. Vadu Pescarilor nu e nimic pretențios. Plajă, nisip, stuf, mese și băncuțe din lemn… un loc simplu, cu mâncare simplă, dar proaspătă de tot și buuuuunăăăă-bună! Se gătește doar cu pește prins în ziua respectivă, borușul e și el mereu proaspăt, mămăliga e zdravănă, iar crema de usturoi nu lipsește. Așa cum îi stă bine oricărui ospăț pescăresc!
Adresă: Plaja Vadu
Alte cherhanale bune de pe litoralul românesc
Cherhanale în Olimp
Lacul Racilor
Situat la intrarea în stațiunea Olimp, Lacul Racilor este un complex cu un restaurant pescăresc (cu terasa pe malul lacului Tătlăgeac) și 10 vile ce oferă 36 de camere duble și 6 apartamente. Deși sunt destul de departe de plajă (cam 15 minute), dacă vii aici pentru mâncare, cherhanaua are pește și fructe de mare din plin și e răcoare pe malul lacului. Ca să-ți faci o idee, la capătul drumului de țară pe care e situat și Lacul Racilor, dai peste Popasul Pescarilor, care se află chiar pe plajă.
Sunt celebri pentru racii în sos picant, dar și pentru scoicile în sos de roșii, rapane și platoul pescăresc. Storceagul lor de sturion intră în top 5 preferințe din meniu, așa că merită să-l încerci dacă ești fan ciorbe de pește.
Adresă: Lac Tătlăgeac, Olimp
Casa cu Stuf
Rămânem în zonă, căci nițel mai la nord, pe aceeași parte a lacului Tătlăgeac, dai peste un alt complex cu cherhana și locuri de cazare. La o distanță de 2 minute cu mașina sau la o plimbare de 15 minute pe jos de Lacul Racilor. I se spune Casa cu Stuf, iar la cherhanaua lor te invit să încerci preparatele din pește de mare și de apă dulce.
Am ajuns din nou la Casa cu Stuf recent, în minivacanța de Rusalii 2023, după ce mi-am jucat în 2022 că nu le mai calc pragul. Mă deprimase atmosfera comunistă de anul trecut și gustul mâncării ce părea să le fi rămas tot de pe vremea aia, însă anul acesta am fost chiar impresionată, de aceea zic să te duci, că face!
Mare devoratoare de midii în sos de vin alb, le-am încercat și pe ale lor și le-am dat 5 din 5 stele. Bune, proaspete, cinstite. Porția – pe gustul meu! Calcanul pe plită, servit cu mămăligă e gustos (singura problemă e să te asiguri că sunt mai multe guri în jurul lui, căci pentru 2 persoane e cam mare porția).
Adresă: Lac Tătlăgeac, Olimp
Cherhanale în Constanța și Agigea
Cherhanaua Pontica
– Constanța –
Cherhanaua Pontica e un restaurant situat chiar la „granița” dintre Constanța și Mamaia, lângă locul unde pescarii aduc zilnic pește proaspăt din Marea Neagră. A fost deschisă în 2016 și de atunci a devenit una dintre cele mai populare destinații pentru cei care doresc să savureze preparate din pește și fructe de mare proaspete.
Au o mulțime de preparate din pește, inclusiv somon, ton, creveți, calamari, midii, homari și multe altele. Dacă ajungi aici, musai trebuie să încerci borșul tradițional de pește, stavridul prăjit, scoicile din Marea Neagră și mai ales plăchia de crap la cuptor. Dacă sunt pe gustul tău, să știi că aici poți mânca și rapane gătite-n fel și chip. Și au și un meniu mediteraneean (calamar, creveți, caracatiță, sepie sau homar.
Plus că atmosfera e super prietenoasă și relaxantă, iar priveliștea spre mare e minunată!
Adresă: Bulevardul Mamaia 312
Golful Pescarilor
– Agigea –
Situat pe plaja Agigea, departe de forfota civilizației urbane, restaurantul acesta te va primi într-un cadru de vis! Terasa arată foarte bine, modernă și elegantă, iar locația e de nota 10 – chiar la malul mării, într-un mic golfuleț. Au adunat ceva poveste în spate, din 2014, de când s-a deschis. Mai ales că funcționează și pe perioada iernii, nu doar în sezonul estival. Găzduiesc și evenimente, cum ar fi degustări de vin, și au și muzică live, care să completeze atmosfera.
Printre specialitățile locului sunt borșul lipovenesc și saramura de pește, dar noi ți-am recomanda să guști și din plăchie, făcută după rețeta tradițională dobrogeană. Cel mai bine e însă să întrebi ospătarul despre recomandarea zilei și sigur nu dai greș!
Adresă: Agigea
Cherhanale în Eforie
Cherhanaua La Stuf
– Eforie Nord –
Cherhanaua La Stuf se află pe plaja Vraja Mării din Eforie Nord, chiar la începutul pietonalei din stațiune. Locul a fost recent renovat și arată bine, iar meniul e bogat pescăresc și mâncarea proaspătă. E amplasat chiar pe plajă, iar seara au și muzică live. Îți recomandăm să faci rezervare dacă vrei să fii sigur/ă că ai masă.
Adresă: Plaja Vraja Mării, Eforie Nord
Cherhanaua Sailors
– Eforie Nord –
Cu o gastronomie grecească și internațională, cu grădină superbă și două terase generoase, cu un aspect mediteraneean, Cherhanaua Sailors e un loc care trebuie încercat. Prețurile sunt nițel piperate, dar mâncarea este deosebit de gustoasă și fancy. Ca de exemplu, homar în sos de unt și usturoi servit cu spaghete, calamari umpluți, caviar de icre negre, scoici Marinier și varianta lor de scoici Sailors. Se află în portul privat Marina Eforie Nord (Belona).
Adresă: Port turistic Eforie Nord 905350 Eforie
Poarta Apelor
– Eforie Sud –
La 10 minute de mers cu mașina de Pescăria lui Matei, pe limba de nisip care desparte Marea Neagră de Lacul Techirghiol, loc de unde își trage și numele, Poarta Apelor pune pe masă oferta apelor de care se înconjoară. Mâncarea este bună, peștele și fructele de mare sunt proaspete, dar specialitățile pe care le au în meniu merită încercate. Zic de Tataki-ul de ton (ton în crustă de susan), de scoicile Saint Jacques și de creveții cu orez negru cu trufe.
De le guști deserturile – Para piratului și tortul casei (ciocolată și vișine) – vei găsi mereu drumul de întoarcere când ți se face poftă. Pentru că asta place lumii la un loc de servit masa – gusturile alea unice pentru care pui pin pe hartă, ca să-ți setezi memoria stomacului și când i-o fi iar de ele, să știi unde te întorci.
Adresă: Eforie Sud, Str. Mării, Nr. 110
Restaurant Pescăresc Între Ape
– Eforie Sud –
Restaurantul Pescăresc Între Ape se află tot în Eforie Sud, pe aceeași limbă de nisip ce desparte Lacul Techirgiol de Marea Neagră, la doar 7 minute de mers pe jos de Poarta Apelor. Localul este fantastic, mai ales că dacă vine poftă de pește proaspăt și fructe de mare aici nu ești păcălit. În plus, dacă nu-ți place să te urci în mașină după o masă copioasă (pe care, apropo, poți să o servești pe plaja lor privată), ai putea găsi un loc de înnoptat în cele 15 camere puse la dispoziție de complexul de la Plaja Azur.
Adresă: Bd. Republicii Km 15.5 ( DN 39 ), Eforie Sud, Romania
La Petre Pescarul
– Eforie Sud –
Pe faleză din Eforie Sud, aproape de cazino, dai peste Petre Pescarul. Un restaurant unde ingredientele, se știe, sunt pescuite dimineața devreme până răsare soarele, ca la prânz să-ți dai întâlnire cu ele în farfurie. Dacă despre stațiunea Eforie Sud nu am nimic de zis (decât amintiri nașpa), restaurantul La Petre Pescarul este locul care spală fața tristă a stațiunii. Curat, frumos amenajat, cu priveliște minunată, Pescarul Petre te cucerește și cu meniul.
Am savurat aici midii proaspete și un pește pe plită lângă un pahar de vin alb care aburea paharul. Te invit să încerci midiile saganaki (dacă ești fan brânză feta, eu sunt!) pentru că sunt altceva decât deja cunoscutele midii în sos de vin și în sos roșu. Și, dacă te consideri aventuros (sau te-ai săturat de borș de pește sau de storceagul de sturion) încearcă o supă de fructe de mare. În rest, crap, caras, guvizi, hamsii, stavrizi, calcan – toate pe plită, cu un gust senzațional – iar dacă nu știi ce să alegi, că, deh, gusturile-s gusturi, ia un platou de pește prăjit și te scoți. Dar ai grijă să fii cu prieteni, că porția-i mare.
Adresă: Strada Faleza 905360, Eforie Sud
Corbu
Casa Veche
Corbu este printre puţinele localităţi care încă se păstrează aproape de natura sălbatică, fără a fi capturată de agitaţia turiştilor şi comercianţii care vin după ei. Însă Casa Veche din localitate pare să nu deranjeze liniştea locului şi nici peisajul frumos, ci doar să poarte mirosul de peşte proaspăt spre turiştiii ce caută un loc potrivit să ia o masă sănătoasă şi gustoasă, fără să-şi golească buzunarele.
De altfel, această clădire înlocuieşte un aşezământ cu o istorie veche. Până la Primul Război Mondial, în Corbu era un centru de comandă al subunităților armatei germane. Mai târziu, după război, armata română a folosit aceste cazemate ca popotă, după care construcțiile au fost folosite și de ruși. Pe zidurile vechilor cazemate s-a ridicat localul Casa Veche, păstrând parcă noblețea timpului.
Întorcându-ne la mâncare, aici totul se învârte în jurul ingredientelor pescăreşti: poţi servi icre cu pâine de casă, lup de mare, dar şi midii pane.
Adresă: Năvodari
Cherhanale în Năvodari
Cherhanaua Taşaul
Cherhanaua Taşaul este una dintre cele mai mari restaurante de peşte de pe litoralul românesc, situat pe malul lacului Tașaul. O oază de linişte şi un loc perfect pentru a privi apusul, acest local oferă toate deliciile din peşte la care ai putea pofti, cu promisiunea că întregul meniu este gătit proaspăt, din peşte prins de echipa lor.
Aşadar, te poţi înfrupta din gustări şi aperitive din peşte, din borş şi storceag, din paste cu diferite tipuri de fructe de mare, din peşte prăjit sau pe plită, din saramură de peşte şi din specialitatea bucătarului. În plus, ai o varietate de deserturi locale, dar şi torturi pe gustul tuturor.
Adresă: Ferma Piscicolă Tasaul
La Năvod
Cherhanaua La Năvod din Năvodari e locul perfect pentru a-ţi înăbuşi pofta de peşte, dar şi pentru a sărbători evenimente de familie ori pentru a te bucura de o seară muzicală, susţinută de invitaţii restaurantului.
Cu un meniu pescăresc, cu influenţe mediteraneene, oaspeţii localului sunt răsfăţaţi cu borşuri pescăreşti, dar şi cu supă de fructe de mare, cu fel de fel de salate, cu icre sau nu. Cu creveţi, cu scoici, rapane sau caracatiţă şi cu multiple opţiuni de peşte, dintre care nu lipseşte nici fileul de somon.
Adresă: Strada Salvamar
Vama Veche și 2 Mai
Cherhana Vama Veche
Nu puteam sări, desigur, peste cherhanaua din Vamă. Pentru toți cei care iubesc locul ăsta (chiar și așa schimbat, cum deseori ne plângem cei din „garda veche”, care au prins drag de Vamă acum hăt, mulți ani). Pentru toți cei care încă regăsesc spiritul acela liber pentru care Vama a devenit un simbol. Și partea cea mai frumoasă e că regăsești aceeași relaxare, aceeași atmosferă, același tip de oameni. Cherhanaua e faimoasă și ea. Și mâncarea e și aici proaspătă și bună. Fac niște midii excelente, peștele e și el gustos, că doar de abia ce e scos din mare, au și rapane (toate făcute pe plită), borș, icre… plus un sarmuzac foarte bun (un sos dens de usturoi). Ce să mai, meniu de cherhana, într-un loc cu super vibe și o priveliște superbă!
Adresă: Vama Veche
Micul Golf
– 2 Mai –
Micul Golf e și terasă / restaurant, dar e și un loc unde te poți caza chiar pe malul mării și pe plaja căruia te poți perpeli la soare, sau răcori la bar, ascultând muzică bună. Un loc cu liniște și relaxare, foarte curat, un loc pe gustul omului care vrea să ia o pauză de la viața de zi cu zi.
Au pescărie proprie și totul e proaspăt, pescuit zilnic. Nimic sofisticat, dar bun, bun! Am mâncat aici un borș pescăresc fantastic și am fost tare bucuroși să găsim scrumbie (au inclusiv o variantă marinată, foarte bună). Nu le lipsesc midiile (la tigaie, în sos roșu, pane etc.), rapanele, hamsiile, saramura de pește cu mămăligă și tot felul de variante de pește proaspăt, inclusiv sortimente care poate nu-ți sunt atât de familiare și pe care nici nu le găsești oriunde (ca de exemplu zargan sau lufăr). Mai păstrează ceva loc în burtă până la final, pentru că au niște deserturi de casă bune și ele (papanași, tiramisu și creme brulee).
Adresă: Strada Falezei 16, 2 Mai
Acvamarin
– 2 Mai –
Oprește-te! Aici găsești cel mai bun borș lipovenesc de pe litoral și risotto-ul lor cu creveți ar trebui încercat. Pe Acvamarin îl găsești în zona de plajă a stațiunii, are un decor tare simpatic și mâncare bună la prețuri OK. Au locuri și înăuntru, și afară și e tare frumos pontonul de pe care poți adulmeca briza mării.
Adresă: Falezei Nr. 1 A 907161 2 Mai
Alege o cherhana după pofta inimii, de la micile localuri de pește conduse de familii de pescari până la localurile cu ştaif ce promit o ambianță elegantă. Există, desigur, câteva caracteristici comune: în majoritatea cazurilor, peștele expus este invariabil din cea mai proaspătă varietate, adus chiar de pescarii ce alimentează restaurantul. Rămâne doar să decizi reţeta care-ţi face cel mai mult cu ochiul, decorul în care îţi doreşti să savurezi masa în tihnă şi distanţa faţă de staţiunea în care te-ai cazat deja. Toate aceste detalii contribuie la o vacanţă pe gustul tău!
Harta locațiilor:
itește și:
- Gurmanzii nu iau vacanță! Cele mai bune restaurante din Constanța
- Vacanță la sud de graniță: restaurante bune de pe litoralul bulgăresc
- La creveți, înainte! Aici mănânci cele mai bune fructe de mare din București