Bucureștiul, orașul în care bucătăria tradițională românească se împletește îndrăzneț cu influențe culinare din toate colțurile lumii, nu dezamăgește niciodată în ceea ce privește aventura gastronomică. Pe străzile aglomerate se desfășoară un spectacol vibrant, cu mirosuri îmbietoare și apariții culinare surprinzătoare. Aceasta este scena de street food în București – un melanj gustos și colorat de culturi și arome.
În lumea street food-ului, nu există limite culinare. Poți să-ți satisfaci pofta sau să experimentezi gusturi exotice din toate colțurile lumii. Pe lângă mâncărurile specifice românești, precum micii suculenți, poți descoperi bucate internaționale precum tacos din America Latină, Pho Bo din Asia sau Kebab din Turcia.
Ce înseamnă, de fapt, street food?
Mulți dintre bucătarii care lucrează în restaurante cu stele Michelin se inspiră din street food, de unde fură rețete, le adaptează, le îmbunătățesc etc. Asta pentru că, atunci când e făcut corect și cu ingrediente de calitate, street food-ul poate fi o mâncare bună și gustoasă.
Street food a pornit de la o formă de gastronomie ambulantă, în care mâncărurile erau pregătite și vândute pe stradă sau în locuri publice, de obicei în cărucioare, tarabe sau chioșcuri mici. Această modalitate de a servi mâncarea este foarte populară în întreaga lume și reprezintă o parte importantă a culturii din multe țări.
Caracteristicile definitorii ale street food-ului includ preparatele ușor de mâncat, pe loc, în mers sau în picioare. Iar majoritatea acestor mâncăruri nu necesită tacâmuri ori veselă specială pentru a fi consumate. Street food-ul este adesea asociat cu mâncăruri rapide, gustoase și accesibile, care oferă o varietate bogată de arome și gusturi. De asemenea, reprezintă o modalitate autentică de a explora bucătăria locală și de a experimenta gusturile specifice unei culturi sau regiuni.
Exemple de street food includ micii și covrigii în România, falafel din Orientul Mijlociu, taco din Mexic, hot-dog din Statele Unite, pad thai din Thailanda, bao buns din China, kebab din Turcia și multe altele. Aceste preparate pot fi savurate pe străzi, în piețe, pe plaje, în parcuri sau la târguri, oferind o experiență culinară autentică și plină de savoare.
Top picks: street food în București
Printre toate shaormeriile și covrigăriile de cartier, avem și în București câteva locuri cu street food de calitate. Multe din aceste preparate street food se servesc şi în restaurante, unde păstrează însă uşurinţa de a fi consumate, aroma bogată şi caracterul informal. Pe acestea ne vom concentra noi, în articol.
Lente Lupu
Începem cu un adevărat agregator de street food în București. La Lente Lupu, găseşti aproape toate bunătățile la care te-ai putea aștepta… Burgeri suculenţi cu cartofi prăjiţi, crocanţi, gustări prăjite care merg de minune la bere, tot felul de pita sau de wrap-uri. Iar mai nou au introdus în meniu şi 4 sortimente de tacos, cu lipie din porumb, aşa cum se face la mama lui acasă, în Mexic.
Această minune de meniu se datorează faptului că întreg conceptul restaurantului de pe Dionisie Lupu se asociază cu arta şi mâncarea stradală. Totul într-un local informal şi jucăuş, unde creativitatea şi good vibes sunt la ele acasă. De la murali coloraţi la preparate la fel de colorate, totul merită celebrat cu un cocktail pe măsură atunci când ajungi la Lente Lupu!
Kraft Market
Tot un agregator de street food în București este şi Kraft Market, o destinaţie foodie aflată în aer liber. Aici găsești mai mulţi vendori de profil, fiecare cu oferta lui. Și aici te poţi delecta cu tacos absolut fenomenali la Nahuas (ți-i recomandăm pe cei de vită), cu preparate din carne de la Smokăreală, ba chiar şi cu desert, mai nou. Spaţiul este amenajat super friendly, cu o mică scenă, loc de joacă pentru copii şi spaţiu de expunere pentru mici branduri de craft care vor să se asocieze cu spiritul liber şi atmosfera super cheerful de la Kraft Market.
La fel de fain este că se afla în centru, aproape de Universitate, aşa că ai şi alte destinaţii de street food foarte aprope. Da, cineva obsedat de tacos (nu dăm nume) o să menţioneze acum Los Amantes, dar vis-a-vis de Kraft Market se află şi Ave Forchetta, dacă luăm în considerare că şi pizza ar fi un excelent street food.
Furgoneta
Mai savuros decât branding-ul lor cu nume hazlii („Ăla adevărat”, „Ăla de capră”, „Ăla de miel” etc.) este doar gustul burgerilor de la Furgoneta. Un brand culinar cu identitate street food care nu dezamăgeşte niciodată. Burgerii satisfac pofta supremă şi nu sunt nici prea mari, nici prea mici, ci la fix cât să convingă şi să convertească. Dacă îţi place gustul de miel, aici o să găseşti unul dintre cei mai reuşiţi burger de acest fel, iar asta e valabil şi pentru brânză de capră.
Furgoneta e mai mereu prezentă pe la festivaluri, dar vestea bună este că poţi găsi vanul Furgoneta şi în afara evenimentelor, în 4 locaţii fixe şi pe aplicaţiile de livrări.
IndiVan
Bucătăria indiană începe să adune tot mai mulţi fani street food în București. Iar Indivan este primul nume care ne vine în minte atunci când ne gândim la butter chicken, un deliciu picant şi săţios, care pare creat special pentru cuvântul „aromă”. Şi pe ei poţi să-i găseşti mereu prin Bucureşti, chiar şi în afara evenimentelor, la fel şi pe aplicaţiile de livrare.
Au şi variante vegane sau vegetariene, dar dacă nu ai o restricţie alimentară, începe cu signature dish – butter chicken, pentru gustul acela intens cu care ai asocia India, în general.
M.A.T
Da, nu putem vorbi de street food în București fără fără să aducem în discuție încă o menţiune de tacos. E musai. Eu, una, recunosc că trăiesc pentru ei. Şi pentru ciocolată. Iar cireaşa de pe tort este întotdeauna M.A.T, locul unde se fac cei mai buni tacos din Bucureşti! Și locul unde meniul se schimbă periodic pentru a îngloba cele mai noi preferinţe ale consumatorilor. E greu să faci o ierarhie a sortimentelor disponibile, dar cei cu creveţi au rămas mereu în top. Pe lângă tacos, poţi comanda în micul local din Bucureşti şi cartofi delicioşi, dar şi desert.
Aşteptam cu nerăbdare următorul local de street food semnat M.A.T.
Hushimo
Dacă preferi bucătăria asiatică, un alt local micuţ, dar cu un meniu bogat este Hushimo. Acolo unde supele picante şi cei mai gustoşi noodles fac casă bună. Tot aici poţi să te delectezi cu o mulţime de feluri de curry, dar şi cu omletă thailandeză, care s-ar putea să creeze dependentă. Street food este un concept foarte important în Asia, iar Hushimo îi redă această importantă cu respect şi cu pricepere.
Treevi Pizza
În Italia este foarte răspândit conceptul de pizza la felie. Și pentru că e o idee care a avut mare succes, au apărut și la noi astfel de pizzerii . Treevi a apărut în 2017, cu scopul de a dezvolta un concept de pizza al taglio de o calitate superioară și cu un gust autentic italienesc. Și au reușit! Rețetele lor au cucerit o mulțime de clienți și au avut succes. Așa că acum e o întreagă rețea de pizzerii Treevi prin oraș, unele cu servire la interior sau pe terasă, altele doar cu servire la vitrină.
Rețetele sunt îmbunătățite constant și foarte variate. Mulți zic c-ar fi cea mai bună pizza din oraș. Dar acum na… e chestie și de gusturi. Am fost și noi în vizită la ei, de curând. Uite pe Tik Tok cum a fost.
GRABit Pastrami Bar
În State, sandvișurile cu pastramă sunt preparate iconice când vine vorba de street food. Nu e nevoie să mergi până la New York pentru un Reuben. E suficient să treci pe la GRABit Pastrami pentru un delicios „exemplar”, după rețeta clasică. Pastramă de vită, brânză, varză murată, sos rusesc, pâine cu secară și maia. Despre asta e vorba. Au și alte sandvișuri cu pastramă de vită (inclusiv Cheesesteak și Mess) sau de curcan, dar și salate cu pastramă și banger-i – adică un fel de hot dogs.
Terasa Obor
Hai să fim oneşti: avem şi noi street food-ul nostru neaoş, sub forma micilor pe care îi cumperi de la tarabe. Iar cea mai populară (înainte sau după Cocoșatu, depinde pe cine întrebi) este Terasa Obor. Locul unde cozile lungi din zilele speciale par o scenă veritabilă din comunism. Micii de Obor sunt fragezi şi suculenţi, nu foarte graşi, şi merg la fix cu muştar pentru o gustare delicioasă, pentru care unii aşteaptă răbdător zeci de minute.
Noi doar ne bucurăm că avem şi noi un loc al nostru cu adevărat de inclus în această listă, pe care ne-ar plăcea s-o extindem cu ajutorul tău.
Famous Waffles
Nu neapărat pentru o călătorie culinară în Belgia, dar mai ales pentru a-ţi satisface pofta de dulce, încheiem articolul cu o propunere de desert. Unul uşor de mâncat pe stradă, rapid de pregătit şi tocmai bun de pus pe Instagram. Famous Waffles are câteva van-uri împrăştiate prin Bucureşti şi este adesea prezent şi la evenimente. De la clasicul sortiment cu Nutella până la topping-uri fructate, ai de unde alege, iar la final sigur vei fi îndulcit din toate punctele de vedere.
Din categoria fast casual
Nu știu dacă ar trebui neapărat încadrate la categoria de street food sau nu, dar trebuia să-ți povestesc puțin și despre aceste locuri cu mâncare excelentă. Locații micuțe (unele foarte micuțe!), la care să te oprești și să mănânci ceva buuun de tot! E vorba de:
- Paninaro, de pe Luterană. Un loc pentru mic dejun și brunch, cu doar câteva măsuțe afară și la interior. Au preparate de inspirație românească, dar aduse cumva aproape de meniul consumatorului urban. Musai de încercat: sendviș cu măduvioară sau cu creier pane, castraveții murați pane și frigăneaua din cremă de zahăr ars!
- Balls, de pe Bd. Regina Elisabeta (între Calea Victoriei și Cișmigiu). La ei, chiftelele sunt regine (simple, americano, veggie marinara sau curry) dar îți sugerez să încerci și măslinele prăjite, conopida nuggets sau cauli curry. Uite cum e la Balls.
- Pickles, „that hangover place you didn’t know you needed”, zic ei. Sunt recunoscuți pentru castraveții murați prăjiți (plus alte murături), dar au o mulțime de alte bunătăți grozave, tarte și sandvișuri gusotoase! De exemplu, niște „Mini tomato galette” absolut delicioase, sau calamari prăjiți, serviți în chiflă.
- Pentru sandvișuri excelente mergi la Ou sau Smith Eatery (mai multe locații cu sandvișuri grozave găsești aici). Încearcă piadine de la Paninoteca de la și arancini de la Sfrigola și pleșcavița de la Pleșcavița Van.
- Pentru ceva dulce, vânează Cuppela pe la festivaluri, pentru niște brioșe cu înghețată senzaționale! Iar dacă vrei totuși să atingem și subiectul „covrigi”, uite cum a fost bătălia apostolilor Luca și Matei, în varianta Restograf 😉 .