Cel mai bun sandvici din lume, dupa cum a fost votat de Lonely Planet, vine de pe strazile din Vietnam. Rezultatul influentei franceze din perioada coloniala, banh mi combina bagheta, pateul de porc si maioneza cu ingrediente specifice bucatariei vietnameze cum ar fi coriandrul, sosul de peste si legumele marinate.
In Bucuresti puteti manca banh mi la Toan’s pe bulevardul Magheru, un pic mai sus de cinema Patria. Spatiul este mic, ingramadit si viu colorat. Sunt 7 mese la Toan’s, desi nu cred ca acesta este secretul succesului. Daca va intereseaza sa aflati mai multe despre Vietnam, pe mese puteti gasi un ghid National Geographic pe care sa il rasfoiti. Serviciul este bun la Toan’s pentru ca proprietarul isi doreste ca angajatii sai sa se considere “acasa”, clientii fiind oaspetii lor. Si se vede ca vorbeste serios, pentru ca daca iti doresti sa stai la masa la care ia cina cu familia lui, ti-o ofera cu drag.
Revenind la banh mi, cel de la Toan’s este preparat dupa o reteta secreta din Saigon. Bagheta este mai aerata si are o crusta mai subtire decat corespondentul sau vestic, fiind de obicei preparata din faina de orez si grau. Este umpluta cu castraveti proaspeti, carne de porc, batonase de morcov si ridiche alba marinate, coriandru si sos. Poate fi servit in varianta dulce sau picanta, daca va stiti rezistenti la chili. Eu recomand varianta usor picanta care o sa va permita sa simtiti si gustul celorlalte ingrediente, mai ales aroma de coriandru.
De incercat neaparat la Toan’s ar fi si pho. Este o supa clara de vita, cu taitei de orez, fasii subtiri de vita, legume si multe arome. Dintre acestea, cele mai comune sunt scortisoara, anasonul, turmericul, ghimbirul, cuisoarele si semintele de fenicul. Coriandrul este nelipsit si foarte pregnant, la fel si lemongrass. Legumele, dintre care eu am identificat ceapa verde si rosie, germeni de fasole si cred ca niste ridiche alba, sunt usor crocante si au gust. Carnea de vita, care de obicei se adauga cruda in supa fierbinte chiar inainte sa fie servita, pare sa fie un pic fiarta, probabil pentru a fi mai usor tolerata de publicul local. Nu va faceti griji daca vi se pare dificil de mancat, sorbitul e obligatoriu, fiind un semn de apreciere.
Mai aveti si alte optiuni la Toan’s, cu carne sau vegetariene, mai mult sau mai putin bune, depinde de gust. Taitei in diverse combinatii, orez, salate,vita cu bambus si ciuperci, pachetele cu legume sau carne. Puteti incerca si o cafea vietnameza, dar numai din curiozitate si cred ca doar o data. Toan’s are program permanent si livreaza in zona, chiar si in varianta ecologica, adica pe bicicleta.