Există atât de multe diete încât numai dacă nu ai suficient de multă voință, nu vei putea slabi. Nu trebuie decât să o alegi pe cea pe care o consideri potrivită pentru tine. Și asta pentru că, dacă vrei să obții rezultate, trebuie să fii și perseverent/ă. Iar când dieta nu ți se potrivește, tentația de a renunța este mare. Și întotdeauna va fi învingătoare. Alege ce ți se potrivește din cele mai populare diete.
Postul intermitent (intermittent fasting) este, probabil, pe locul întâi în top cele mai populare diete ale momentului. Noi am mai povestit pe larg despre asta într-un alt articol. Chiar dacă numeroase studii au arătat beneficiile acestuia, nu este potrivit oricui. Cel puțin dintr-un singur motiv: fiind caracterizat de perioade alternative de abstinență de la alimente, e imposibil de respectat de o persoană care are de luat (de două sau trei ori pe zi) medicamente după masă…
Postul intermitent are mai multe variante, în care nu se consumă niciun aliment pe o perioadă de 12, 14, 16, 18 sau 24 de ore. Evident, este permisă apa, dar și ceaiul și cafeaua neîndulcite. Așadar, poți mânca doar într-o fereastră de 12, 10, 8, 6 ore sau o dată la 24 de ore.
Dintre dietele… veterane, cele mai populare rămân cea mediteraneană, nordică și asiatică, dieta volumetrică și dietele DASH, Ornish și Paleo. Cum și ce presupune fiecare, îți spunem imediat.
7 dintre cele mai populare diete printre cei care vor să piardă în greutate
Dieta mediteraneană
În mod evident, se bazează pe preparatele reprezentative țărilor care mărginesc Marea Mediterană. Conform anilor de cercetări și dovezilor adunate, consumul de fructe și legume (mai ales), la care se adaugă cerealele integrale, fasolea, nucile, peștele și fructele de mare, carnea slabă de pasăre, verdețurile, condimentele și grăsimile nesaturate din uleiul de măsline extravirgin, este incredibil de bun! Și nu doar în procesul de slăbire, cât mai ales pentru starea generală de sănătate. Dieta mediteraneană se concentrează mai degrabă pe calitatea alimentelor decât pe un singur nutrient sau grup de alimente.
Dieta nordică
Similară cu cea mediteraneană, în dieta nordică se consumă, de asemenea, legume și verdețuri de sezon, leguminoase. Dar și carbohidrați complecși (secară, orz, ovăz), mult pește (somon, ton, sardine, macrou), fructe de mare și iaurt. Deosebirea dintre dieta mediteraneană și cea nordică este că aceasta din urmă folosește ulei de canola, nu de măsline. Sigur, logic că și în privința legumelor există diferențe, în funcție de ce se cultivă în fiecare dintre zone. Dacă dieta mediteraneană este bogată în roșii și vinete, cea nordică se bazează pe sfeclă, morcovi și napi.
Dieta asiatică
La fel ca dietele mediteraneană și nordică, cea asiatică include carnea. Doar că în cantități mult mai mici, baza fiind reprezentată de cerealale integrale. Pâinea și pastele nu există în această dietă. Cea mai mare parte a carbohidraților provenind din orez, linte și cartofi dulci.
Dieta DASH
Este un plan de alimentație flexibil, echilibrat și sănătos pentru inimă. Este intens promovat de cardiologi, mai ales pentru că previne sau chiar tratează hipertensiunea arterială. Alimentele de bază ale acestei diete sunt fructele, legumele, cerealele integrale, proteinele slabe și lactatele cu conținut scăzut de grăsimi. Dieta DASH limitează drastic consumul alimentelor bogate în grăsimi saturate (carne grasă, lactate bogate în grăsimi etc) și, de asemenea, consumul de sare. Este o dietă echilibrată care poate fi urmată pe termen lung. Beneficiile ei vizează scăderea tensiunii arteriale, pierderea în greutate, prevenirea cancerului, îmbunătățirea sănătății rinichilor și un mai bun control al zahărului în sânge.
Dieta volumetrică
Dieta volumetrică pune accentul pe consumul de alimente bogate în nutrienți, cu conținut scăzut de calorii. Adică fructe, legume, cereale integrale și lactate cu conținut scăzut de grăsimi. Alimentele cu conținut scăzut de calorii au un conținut ridicat de apă, ceea ce adaugă volum alimentelor și îi ajută pe oameni să se simtă sătui. Dieta volumetrică clasifică alimentele în patru grupe, în funcție de densitatea calorică.
- Categoria unu: densitate foarte scăzută. Alimentele din această categorie reprezintă baza dietei volumetrice, având un conținut ridicat de apă: fructe, legume fără amidon (ex. sparanghel, broccoli, varză de Bruxelles), supe și ciorbe, produse lactate fără grăsimi.
- Categoria a doua: densitate scăzută. Alimente din care se va consuma cu moderație: cereale integrale, proteine slabe (carne de pasăre și pește), leguminoase, legume cu amidon (ex. cartofi, porumb, dovleac).
- Categoria a treia: densitate medie. Alimentele cu densitate calorică medie trebuie consumate ocazional și în porții mici: produse lactate bogate în grăsimi, inclusiv lapte integral, brânză și înghețată, carbohidrați rafinați cum ar fi pâinea albă, produse de patiserie și orez alb, carne grasă și pește.
- Categoria a patra: densitate mare. Alimentele cu densitate mare includ alimente care sunt procesate, încărcate cu zahăr și bogate în grăsimi: unt, smântână, bomboane, chipsuri, ciocolată, ulei pentru gătit, biscuiți, nuci, covrigi, alimente ultraprocesate (ex. mezeluri, cartofi prăjiți, pizza).
Dacă obiectivul tău este să slăbești, te vei concentra pe primele două categorii, iar din categoriile trei și patru doar te răsfeți, ocazional, în cantități mici.
Dieta Ornish
Dieta Ornish propune un stil de alimentație cu conținut scăzut de grăsimi. Această dietă a fost dezvoltată în 1977 de medicul american care îi poartă numele. Încurajează consumul unei varietăți de fructe, legume, cereale integrale și leguminoase, exclude carnea și peștele, dar permite produsele lactate și ouăle. Este recomandat consumul a 4 grame pe zi de grăsimi sănătoase (ulei de pește, de semințe de in, nuci, semințe și acizi grași omega-3). Grăsimile ar trebui să constituie 10% din consumul zilnic de calorii.
Dieta Paleo
Dieta Paleo se bazează pe o premisă simplă și directă: dacă oamenii cavernelor nu mâncau aceste alimente, nu le mânca nici tu. În dieta Paleo nu se consumă zahăr rafinat, lactate, leguminoase și cereale, alimente care datează după revoluția agricolă. În schimb, te vei hrăni cu alimentele consumate de strămoșii noștri preistorici, respectiv carne, pește, fructe și legume. Prin eliminarea alimentelor din era modernă, cum ar fi carbohidrații foarte procesați și lactatele, ideea este de a evita sau de a controla „boli ale civilizației”, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile de inimă. Și bineînțeles că se poate pierde în greutate și cu această dietă! (În preistorie nu exista obezitate!) Singurul dezavantaj al acestei diete este că, fiind prea restrictivă, nu este nici sănătoasă, nici durabilă. Dar cum probabil că nu vrei să o ții toată viața…
Evident sunt multe „formule” gândite pentru cei care vor să mai piardă în greutate. Noi ți-am spus cam care e ideea de bază la câteva dintre cele mai populare diete. În funcție de cea care ți se pare mai potrivită pentru tine, găsești planuri detaliate pentru fiecare. De ajutor ți-ar putea fi și o aplicație de numărat caloriile (îți prezentăm noi mai multe dintre ele aici). Iar dacă te apuci și să faci mișcare, îți spunem și care sunt cele mai potrivite alimente după alergare.