Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Restaurante
  • Toate restaurantele
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Coreean
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • German
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > FOOD & DRINKS > BĂUTURI > Aperol vs Campari. Care-i diferența dintre ele și cum le folosim?
  • BĂUTURI

Aperol vs Campari. Care-i diferența dintre ele și cum le folosim?

  • Autor : Vlad Ignat
  • Data publicare : 23 martie, 2023
  • Data modificare : 8 aprilie, 2025
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Aperol și Campari sunt două bitteruri similare, dar diferite. Ambele sunt aperitive italiene, ceea ce înseamnă că, în mod tradițional, sunt destinate stimulării apetitului, înainte de cină. Aperol este aperitivul light preferat al Italiei, în timp ce Campari este cel mai faimos din lume. Ambele sunt croite în jurul notelor delicioase de coajă de portocală și ambele sunt deținute de Grupul Campari. Drept urmare, înțelegerea diferențelor dintre ele este cheia pentru a ști cum, când și în ce să le folosim. Citește mai departe tot ce trebuie să știți despre Campari și Aperol.

sticla de Aperol si Campari, asezate pe blatul unui bar, iar in fundal rafturi cu sticle

Dacă te plimbi prin orice oraș italian în jurul orei 17:00, când lumea iese de la joburi, ai toate șansele să vezi localnici și turiști deopotrivă, stând pe scaune pliante șubrede la mese mici, sorbind tacticos din pahare mari, pline de gheață fie portocalie, fie roșie. Activitatea în cauză se numește aperitivo, băuturile respective sunt spritz-uri, iar orice italian îți poate spune că le sunt la fel de esențiale culturii lor precum uleiul de măsline.

Aperol vs Campari: same same but different

Dacă vorbim de ce le apropie pe cele două băuturi, trebuie să pomenim notele clare de coajă de portocală, ierburi dar și aroma de rubarbă. Ambele sunt niște lichioruri bitter, adică un alcool neutru, distilat, care este infuzat în diferite etape ale producției cu un amestec de ingrediente naturale precum ierburi, fructe sau flori. Ambele sunt deținute de compania italiană Campari și ambele își țin secrete cel puțin câteva dintre ingredientele care le-au adus faima. Aperol este puțin mai dulce și are o culoare portocalie strălucitoare, iar aroma sa este definită de notele clare de portocală și rubarbă. De cealaltă parte, Campari este definit de culoarea sa roșie purpurie. Gustul său – tot dulce-amărui – este construit în jurul notelor de fructe de pădure și ierburi florale, ușor astringent – spun unii. Drept urmare, ele pot fi folosite pentru a atinge obiective foarte diferite.

un perete dintr-un bar pe care sunt dispuse mai multe sticle de bitter Campari

Ce e Campari?

În câteva cuvinte, Campari este cel mai cunoscut lichior bitter italian. Rețeta pentru Campari a fost dezvoltată inițial în 1860 de Gaspare Campari în Novara, Italia, lângă Milano. Lui Campari îi plăcea să experimenteze noi băuturi, iar bitterul care i-a luat numele a fost cel mai important succes al său. Rețeta acestei licori a rămas aceeași de atunci – spun producătorii – deși aceasta a fost ținută secret tot acest timp.

Drept urmare, singurele ingrediente cunoscute din Campari sunt apa și alcoolul. Potrivit companiei, acestea sunt amestecate, apoi infuzate cu „ierburi amare, plante aromatice și fructe”. Nimic altceva nu este dezvăluit, nici măcar numărul ingredientelor folosite, sau care ar putea fi acestea. Evident, abundă nenumărate speculații, inclusiv că gustul amar provine de la citricele chinotto. Un alt consens al pasionaților de bitters sunt notele intense de coajă de portocală, rubarbă și fructe de pădure.

Cu toate acestea, rețeta originală a fost schimbată ușor în 2006, când compania italiană a decis să renunțe la colorantul roșu carmin, de proveniență animală, în favoarea unui alt colorant natural. Campari este îmbuteliat între 20,5% și 28% ABV, în funcție de locul în care este vândut. În S.U.A., este de 24% ABV, în Italia (și Europa) 28% AVB, iar în Asia 20.5% AVB.

un pahar de sticla cu un cocktail negroni , decorat cu o coaja de portocala răsucita

La ce se folosește Campari?

Campari este apreciat pentru culoarea roșie strălucitoare și pentru aroma sa dulce-amăruie. Barmanii se ajută de Campari atunci când doresc să adauge profunzime, corp, amăreală și puțină dulceață unui cocktail. Aduce o aromă mai profundă de ierburi și coajă de portocală oricărei băuturi la care este adăugată. Aceste caracteristici îl fac un bun companion pentru băuturile spirtoase puternice, cum ar fi ginul infuzat sau bourbonul mai dulce. Atenție însă, intensitatea Campariului îl poate face copleșitor în raport cu alte ingrediente, însă caracterul său puternic dă naștere și unor combinații interesante și inventive. Este ingredientul cheie pentru cocktail-uri precum Americano, Boulevard sau nemuritorul Negroni.

o sticlă de aperol sta pe un tocătorde lemn alaturi de câteva portocale și un pahar de aperol spritz. Imagine pentru Aperol vs Campari

Ce este Aperol?

Aperol este tot un lichior bitter, preparat precum Campari, dar spre deosebire de omologul său roșu intens, ingredientele pentru acest lichior de culoare portocalie sunt parțial publice. Gustul distinctiv este obținut prin combinarea rubarbei amare, rădăcinii de gențiană și cinchona, o scoarță de copac bogată în chinină, compusul care conferă apei tonice amăreala sa distinctivă. Producătorii spun cu mâna pe inimă că rețeta nu s-a schimbat de la începutul companiei, adică din 1919, dar nu dau și restul ingredientelor folosite.

Prin folosirea „altor fructe, flori și plante”, ingredientele din Aperol se combină într-o aromă de citrice, susținută de notele ierboase, vegetale. Are gust de coajă de portocală cu puțină vanilie, note ce-i conferă și o dulceață plăcută, aparte și discretă.

Cum folosim Aperol?

Aperol este unul dintre bitterurile italiene pentru începători, deoarece este mai dulce și mai puțin alcoolizat decât Campari. În plus, ABV-ul său comparativ mai scăzut, de doar 11% ABV,  lasă celelalte ingrediente ale cocktailului să strălucească. Aperol se potrivește perfect pentru a bea toată ziua.

Când te gândești la Aperol, Aperol Spritz îți vine imediat în minte. Spritz-ul emblematic al verilor, ușor de făcut, din doar trei ingrediente: Aperol, Prosecco și puțin sifon. Evident cu gheață și o felie generoasă de portocală. În timp ce un Aperol Spritz este incontestabil răcoritor, această combinație evidențiază perfect unele dintre cele mai bune atribute ale lui Aperol: efervescența sa dă viață aromelor sale citrice, în timp ce dulceața Proseccoului și a portocalei se împletește perfect cu notele amare.

Și alte arome de fructe se potrivesc bine cu Aperol. Grepfrutul funcționează perfect, la fel și pepenele verde, pentru zilele mai calde. Dulceața lui Aperol poate interacționa fericit cu fructele dulci și acrișoare și poate adăuga complexitate amară oricărei băutură dulci.

În general, dacă ești nou în consumul de bitters, ar fi indicat să te apleci mai întâi asupra Aperol. Apoi îți poți „antrena” treptat palatul să accepte și să se bucure din plin de forța unui Campari.

Descoperă câteva dintre cocktail bar-urile recomandate de noi și mergi să testezi toată teoria asta povestită de noi.

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • Americano
  • aperol
  • aperol sprits
  • aperol spritz
  • Campari
  • ce este Aperol
  • ce este Campari
  • cocktail Aperol
  • cocktail Bucuresti
  • cocktail Campari
  • diferenta intre aperol si campari
  • negroni
Citește și
Sucuri detox – Beneficii, idei & rețete de sucuri detox
Citește articolul
  • BĂUTURI
Sucuri detox – Beneficii, idei & rețete de sucuri detox
10+ berării din București unde să ieși la o bere cu prietenii
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
10+ berării din București unde să ieși la o bere cu prietenii
Top 10 wine bars din București unde savurezi cele mai bune vinuri
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
Top 10 wine bars din București unde savurezi cele mai bune vinuri
Cele mai cool cocktail baruri din București
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
Cele mai cool cocktail baruri din București
10 dintre cele mai bune prăjitorii de cafea din București
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
10 dintre cele mai bune prăjitorii de cafea din București
Prin oraș la un ceai, un vin fiert sau o ciocolată caldă. Savoarea iernii, într-o cană!
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
Prin oraș la un ceai, un vin fiert sau o ciocolată caldă. Savoarea iernii, într-o cană!
Cele mai tari băuturi alcoolice din lume. Vodka de 96° și whiskey de 92°, anyone?
Citește articolul
  • BĂUTURI
Cele mai tari băuturi alcoolice din lume. Vodka de 96° și whiskey de 92°, anyone?
Opt cocktailuri de toamnă grozave, super simplu de făcut acasă
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • REȚETE
Opt cocktailuri de toamnă grozave, super simplu de făcut acasă
Cafenele micuţe, de stradă, super cochete. Pentru că esenţele tari se ţin în… „recipiente” mici
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
Cafenele micuţe, de stradă, super cochete. Pentru că esenţele tari se ţin în… „recipiente” mici
Caută
Alegerea editorilor
  • Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
    • NOUTĂȚI
    • UNDE IEȘIM
    Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
  • Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară
    • CE MÂNCĂM
    Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.