A inceput cea de-a 4-a editie a festivalului Sarbatoarea Gustului, desfasurata sub motto-ul “Bun pentru gust, bun pentru planeta, bun pentru sanatate!”
Sarbatoarea Gustului a demarat in forta pe 26 octombrie la restaurantul LOFT, cu evenimentul “La Grande Tablee”, eveniment derulat in parteneriat cu Ministerul Agriculturii din Franta. Samuel Le Toerriellec, alaturi de Frederic Jaunault, Marie Jo Le Guen si Lionel Passe-Coutrin, au pregatit impreuna o cina cu ingrediente atent alese pentru invitatii serii si i-au incantat pe acestia printr-o modalitate inedita de a lua masa: in stil frantuzesc! Printre invitatii de gala ai seratei s-a numarat Chef FOA, jurat al Master Chef 2014.
Sarbatoarea Gustului isi propune educarea gustului consumatorilor, in special in randul copiilor si al parintilor; dorim sa informam transparent si pedagogic, sa transmitem experienta noastra si sa incurajam un comportament alimentar sanatos si echilibrat. – a declarat Daniel Dobre, organizatorul evenimentului.
20 de Chefs celebri, detinatori ai prestigioaselor stele Michelin, sustin in unanimitate Sarbatoarea Gustului. Fiecare dintre ei a semnat boneta de bucatar, boneta care va fi daruita tuturor participantilor la editia din 2014.
Lectiile Gustului au inceput la Grand Hotel Continental pe data de 27 octombrie, iar primii care s-au bucurat de eveniment au fost elevii de la Scoala Centrala; sub indrumarea celor mai mai renumiti Chefs din Europa, cei mici, elevi in clasa a patra, au pregatit salata de fructe impreuna cu Roxana Anghel, executive chef la Grand Hotel Continental si au asistat la transformarea fructelor si legumelor in personaje de poveste, cu ajutorul iscusintei lui Frederic Jaunault, campion european si al Frantei la sculptura artistica in fructe si legume. El le-a ilustrat copiilor cum cum o banana poate deveni un delfin, o vanata se preschimba in pinguin gatit cu papion, iar un cartof poate lua forma unui fluture cu aripi vaporoase. Copiii s-au putut delecta cu ciocolata artizanala belgiana, creata de maestrul ciocolatier Marie Carles, intr-o varietate dulce: de la ciocolata cu praline, la cea picanta, cu scortisoara sau nuca de cocos. Cei care au intuit in ce animale se vor preschimba produsele au capatat in dar operele lui Jaunault. Nu e greu, oricine poate face asta. E nevoie de exercitiu. E ca matematica. De fapt, e mai usor decat matematica. – a impartasit cu zambetul pe buze Frederic Jaunault, in timp ce faurea un animalut dintr-o leguma, din doar cateva rasuciri abile de cutit.
Lectiile Gustului continua pe toata perioada octombrie 2014 – aprilie 2015, in mai multe orase din tara.
In data de 5 noiembrie vom sustine cu urmatorul eveniment din cadrul Sarbatorii Gustului, cand vom fi prezenti in Campus-ul ASE, unde vom desfasura un workshop gandit din prisma bugetului limitat de student si a provocarilor pe care acestia le intampina. Intre 13 si 16 noiembrie, in cadrul RomHotel, va avea loc “Forumul Gastronomiei”, patru zile cu standuri deschise publicului larg, cu nenumarati expozanti, demonstratii culinare si preparate europene.
Forumul Gastronomiei – Intersectie de Meserii, va avea loc pe 13 noiembrie, fiind adresat adolescentilor, celor care doresc sa imbratiseze meseria de Chef. Acestia vor avea ocazia sa cunoasca meseriile din sectoarele HORECA, Industrie Alimentara si Agricultura, dar si oportunitatile de cariera din acest domeniu.
Totodata, pe data de 15 noiembrie lansam provocarea – Cupa Romaniei de Sandwich, iar pe 20 noiembrie va avea loc – Intrecerea Ospatarilor- urmat de celebrarea Beaujolais Nouveau la Hôtel Epoque, unde ne vom bucura de vinurile celebrului Chef Paul Bocuse, alaturi de delicatese precum foie gras si branzeturi frantuzesti. Sarbatoarea Restaurantelor este ultimul eveniment din cadrul acestei editii a Sarbatorii Gustului si va fi o reala demonstratie culinara.
Va invitam la o sarbatoare a gusturilor inedite, a inspiratiei culinare, o experienta oferita de cele mai bune ingrediente si pe care doar cei mai buni Chefs din Europa o pot insufla. Va fi cu siguranta o adevarata lectie a Gustului. – a declarat Daniel Dobre.
(comunicat de presa)