Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Restaurante
  • Toate restaurantele
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Coreean
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • German
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > FOOD & DRINKS > BĂUTURI > A început sezonul socatei!
  • BĂUTURI
  • REȚETE
  • UNDE IEȘIM

A început sezonul socatei!

  • Autor : Alexandra Tiron
  • Data publicare : 25 mai, 2022
  • Data modificare : 3 aprilie, 2025
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Florile de soc nu sunt doar sănătoase, dar și foarte gustoase! Și pentru mulți dintre noi, au gustul copilăriei. Deci nu e de mirare că, odată început sezonul socatei, această minunată băutură și-a făcut loc și prin meniurile restaurantelor.

carafa cu socata fotografiata langa flori de soc si felii de lime, imagine reprezentativa pentru sezonul socatei
Socul înfloreşte spre sfârşitul lunii mai – început de iunie, așa că suntem în plin sezon al socatei!

Nu știu tu, dar eu îmi amintesc foarte bine cum mama și bunica întindeau frumos florile de soc pentru a le usca bine, apoi făceau ele ce vrăji știau mai bine pentru a le transforma într-o băutură plină de aromă. Nu e chiar pe gustul tuturor, dar cei cărora le place de abia așteaptă să vină sezonul socatei! 

Și poate tocmai pentru că nu avem prea mult timp la dispoziție să o savurăm proaspătă, făcută (ca) de casă, e păcat să nu profităm cât putem. Așa că am zis să facem o scurtă recapitulare (ca să vezi că nu e doar gustoasă, ci și sănătoasă), apoi îți spunem și o rețetă pe care ai putea să o încerci, dar și câteva restaurante la care să mergi dacă vrei să te răsfeți cu o socată delicioasă.

Socul, tratament delicios

Socul e un arbust indigen, care creşte din zonele de câmpie până sub poalele munţilor, în cele mai neaşteptate locuri. Înfloreşte spre sfârşitul lunii mai – început de iunie, iar florile sale au un miros plăcut şi răcoritor. În popor, socul este recunoscut ca plantă de leac şi plantă magică.

Florile lui, grupate în inflorescenţe de culoare albă, sunt utilizate frecvent în sucuri, siropuri, pentru prepararea socatei, în ceaiuri pentru diferite afecţiuni, dar şi în gemuri sau ca aromă în diverse aluaturi. 

 

Când culegi şi cum păstrezi florile de soc

Se recomandă să culegi chiar tu florile de soc în lunile mai-iunie. Folosite în stare proaspătă, florile au un efect mai puternic şi mai rapid. Dar, dacă vrei să le păstrezi pentru perioadele în care nu le vei găsi în stare proaspătă, culege-le pe timp însorit şi usucă-le fie la soare puternic, cu inflorescențele orientate în sus, fie în mansarde şi poduri bine aerisite. În acest fel, le vei putea „conserva” mai uşor. 

Pentru a beneficia de efectele tonice ale socului şi în restul sezonului, poţi procura plantele uscate din magazinele specializate în fitoterapie. Verifică punga sau cutia produsului cu atenţie şi, dacă îi simţi încă aroma specifică, înseamnă că planta şi-a păstrat principiile active şi poţi prepara o băutură sănătoasă.

ceasca transparenta plina cu socata, asezata langa flori de soc si o felie de lamaie
Socul nu e doar gustos, ci aduce și o mulțime de beneficii organismului.

Beneficiile socului

Socul a fost considerat din bătrâni drept un remediu miraculos, capabil să spele toate gândurile negre şi sentimentele neplăcute, lăsând mintea curată şi sufletul uşor ca un fulg. Fitoterapia a confirmat capacitatea florilor de soc de a elimina toxinele din organism, datorită efectelor sale ca şi sudorific, diuretic şi laxativ. Ceaiul din flori de soc se foloseşte în infecţiile urinare, dar și când ești ceva mai constipat, pentru deblocarea „blândă” a tractul intestinal.

Graţie efectului tonic al florilor, ceaiul de soc se recomandă şi în perioadele de astenie, în care este necesar un regim de viaţă echilibrat, cu o alimentaţie cât mai naturală şi cu suficiente plimbări în aer liber.

Datorită acţiunii lui emoliente, care atenuează simptomele răcelii, ceaiul de soc este recomandat şi în afecţiunile respiratorii. Infuzia se prepară adăugând două linguriţe de flori de soc la 250 de ml (o cană) de apă clocotită; se acoperă şi se lasă deoparte timp de 15 minute. Cu ceaiul din flori de soc se pot face şi inhalaţii în rinite. În plus, ceaiul de soc are efect calmant în prurit (mâncărimea pielii), caz în care se administrează o căniţă de infuzie dimineaţa, cu o oră înainte de masă. Cataplasmele cu infuzie concentrată pot fi utile în contuzii sau înţepături de insecte, dar şi în afecţiuni ale ochiului, cum ar fi conjunctivita ori ulciorul.

Care este rețeta de socată?

Socata

Ingrediente:

5 litri de apă, 400 de grame de zahar, o lămâie decojită şi 5-6 flori de soc proaspete sau uscate. Dacă laşi şi coaja lămâii, aceasta îi poate da băuturii un gust uşor amărui.

Cum procedezi?

Umple cu toate cele de mai sus un borcan mare de sticlă, acoperă-l şi lasă-l două-trei zile la cald. Când consideri că socata este gata, strecoar-o şi pune-o la rece, în frigider. Există unele reţete conform cărora în borcan trebuie să adaugi şi o jumătate de linguriţă de drojdie, pentru a grăbi procesul de fermentaţie. Dar nu este obligatoriu. În loc de zahar poţi folosi, la fel de bine, şi două-trei linguri de miere.

Sirop de soc

Zdrobeşte boabele de soc cu ajutorul mixerului electric (sau manual, cu ajutorul unei linguri de lemn). Filtrează pasta rezultată şi pune sucul obţinut într-o sticlă curată. Se depozitează la rece. Termenul de valabilitate al acestui suc, în condiţiile păstrării la frigider, este de maximum 48 de ore. Se administrează 2 linguri pe zi, pe stomacul gol, pentru tratarea constipaţiei, a colitelor sau pentru întărirea capacităţii de aparare a organismului.

Unde poți bea socată la restaurant, în București?

Dacă este sezonul socatei iar cerere există, atunci există și ofertă. Și pe la multe restaurante și terase din București poți găsi această băutură răcoritoare și parfumată (sau diverse alte preparate pe bază de soc).

În unele locuri se prepară in-house, iar în altele se achiziționează de la producători locali. Uite pe unde am găsit noi socată (dar dacă mai știi și tu alte locuri, dă-ne un semn să completăm lista).

  • Hărnicuții de la Acuarela Bistro s-au pus pe treabă și au pregătit frumos borcanele de socată, apoi le-au aliniat la soare să fie gata când le-or cere mușterii însetați. Adevărul e că grădina lor boemă, plină de verdeață și umbrele colorate, e fix locul potrivit în care să te oprești vara la terasă și să bei ceva rece și bun.

  • Din același registru, menționăm și J’ai Bistrot, unde ai parte de aceeași atmosferă super relaxată, o grădină verde și oameni tare drăguți. La ei în meniu am găsit socată JamSessions. JamSessions e un brand de dulcețuri (și nu numai) din fructe și legume fericite, pregătite peste vară pentru pofticioși din toate anotimpurile. Sunt 100% naturale, nu au conservanți și potențiatori de gust, le pregătesc și le ambalează manual la Târgu Ocna, în Bacău. Și apoi ajung pe unde trebuie să ajungă, inclusiv la terasă de care tocmai ziceam.
4 borcane cu socata, pline, acoperite cu farfurii, in sezonul socatei, la Acuarela Bistro
La Acuarela borcanele cu socată sunt gata pregătite!
  • S-a declarat deschis sezonul socatei home-made și la Stadio Restaurants. Fie că alegi să o savurezi în parc la Herăstrău (la Stadio Park), printre copaci și umbreluțe frumos colorate, fie că te oprești pe terasă la Stadio Unirii sau la Stadio Union, pofta îți va fi cu siguranță satisfăcută! Plus că poți să și mănânci ceva bun pe lângă, că au o mulțime de preparate gustoase în meniu – de la burgeri, paste, pizza, preparate la grill, salate și câte și mai câte.
pahar cu socata si carafa cu limonada, la Stadio Restaurants
Stadio Restaurants
borcan de limonada cu menta si soc, la Suento, in sezonul socatei
Suento
pahare cu socata si gin la Urbarn, restaurante București
Urbarn
  • Socată mai găsești în București și la Urbarn și am prins și în meniul de weekend de la Restaurant Mahala (dacă nu ai fost până acum să mănânci la ei, trebuie musai să încerci măcar o dată!). Iar la Gram Bistro, Suento și Ever After au niște limonadă cu soc și mentă excelentă!
  • La Le Boutique – Food Concept Store au în meniu „Floare de soc” (din sirop de soc, lămâie, suc de mere, mentă și apă tonică) și „Leac de Pădure” (sirop de soc, sirop de zmeură, lămâie, mentă și afine). Iar la Fratellini Bistro poți savura Hugo Lemonade – cu sirop de soc, lămâie, lime, mentă proaspătă și 7 up.

Acestea fiind zise, rezervă o masă prin Restograf și fuga repede în oraș să savurezi o socată! Iar dacă mai găsești una care-ți place în alte locuri, dă-ne de veste! 😊 


Citește și: 

  • Cele mai verzi 15(+) terase și grădini de vară din București
  • Restaurante etalon pentru noua bucătărie românească fină
  • Vedetele bucătăriei mexicane în restaurantele din București
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • Acuarela Bistro
  • beneficii soc
  • beneficii socata
  • cand se culege socul
  • cum se pastreaza florile de soc
  • Ever After
  • flori de soc
  • fratellini bistro
  • gram bistro
  • j'ai bistrot
  • le boutique restaurant
  • meniu restaurante socata
  • Restaurant Mahala
  • reteta socata
  • sezonul socatei
  • sirop de soc
  • soc
  • socata
  • socata home made
  • stadio
  • suento
  • urbarn
Citește și
Unde mănânci dacă mergi la FOMO și unde ieși la „after party”. Locuri cool din Centru
Citește articolul
  • UNDE IEȘIM
Unde mănânci dacă mergi la FOMO și unde ieși la „after party”. Locuri cool din Centru
Se încing grătarele la restaurante de 1 Mai, așa că dăm strigarea la mici!
Citește articolul
  • UNDE IEȘIM
Se încing grătarele la restaurante de 1 Mai, așa că dăm strigarea la mici!
Restaurante de pe Calea Victoriei: locuri faine care chiar merită hype-ul
Citește articolul
  • UNDE IEȘIM
Restaurante de pe Calea Victoriei: locuri faine care chiar merită hype-ul
Drob – Cum se face drobul pentru Paște. Idei de rețete & mod de preparare
Citește articolul
  • REȚETE
Drob – Cum se face drobul pentru Paște. Idei de rețete & mod de preparare
Cele mai populare restaurante din Floreasca, de la casual la fine dining
Citește articolul
  • UNDE IEȘIM
Cele mai populare restaurante din Floreasca, de la casual la fine dining
Rețete cu spanac proaspăt – Idei & Recomăndări de restaurante unde servesc spanac
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
  • REȚETE
Rețete cu spanac proaspăt – Idei & Recomăndări de restaurante unde servesc spanac
6 restaurante indiene din București cu mâncare locală autentică
Citește articolul
  • UNDE IEȘIM
6 restaurante indiene din București cu mâncare locală autentică
5 restaurante coreene din București unde se mănâncă autentic
Citește articolul
  • UNDE IEȘIM
5 restaurante coreene din București unde se mănâncă autentic
Restaurante pentru o ieșire cu fetele: cele mai cool locuri, votate de voi
Citește articolul
  • UNDE IEȘIM
Restaurante pentru o ieșire cu fetele: cele mai cool locuri, votate de voi
Caută
Alegerea editorilor
  • Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
    • NOUTĂȚI
    • UNDE IEȘIM
    Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
  • Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară
    • CE MÂNCĂM
    Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
Descarcă APP
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.