Nu știu dacă ai observat, dar tipul ăsta de sandviș italian a luat Capitala cu asalt în ultima vreme. Și bine face, că e assolutamente delizioso! Dacă și tu faci parte din „squadra” Panini Mania, hai să îți arătăm câteva locuri din București unde se prepară exact așa cum trebuie!
Dacă ai fost în vizită prin Italia, cu siguranță ai dat de ele la fiecare colț de stradă, cum s-ar zice. Ori în cafenele sau la… paninotecă (ori panini bar). În ultima vreme, însă, au devenit din ce în ce mai populare și pe la noi. Panini (de fapt, panino la singural) înseamnă „pâinică” în italiană. Și e o combinație delicioasă de ingrediente (mezeluri și brânzeturi italiene, plus legume sau verdețuri proaspete) și pâine crocantă. Un fel de Brad Pitt în lumea sandwich-urilor (pentru că arată grozav în poze!).
Ce e important de menționat e că se încălzește la grill sau la o presă caldă, specială. Așa devine crocant la exterior și cald și bun la interior (mai ales dacă brânza se și topește nițel).
Cum se fac panini?
Vrei să știi cum să faci un panini ca la mama lui acasă, în Italia? Pe cât e de gustos, pe atât e și de simplu. Evident, totul pornește de la pâinea folosită. Aici nu e loc de compromisuri. vedete sunt focaccia, ciabatta și schiacciata (un tip de focaccia toscană, subțire și crocantă). De ce? Pentru că sunt crocante la exterior și moi la interior. Perfecte pentru grill. Italienii foloses și pâine rustică italiană, care are o crustă groasă și interior aerat.
Dacă vorbim de ingrediente, în mod tradițional se folosesc așa… Unu: mezeluri italiene – prosciutto, salami, pancetta, mortadella, guanciale, bresaola și lipsta poate continua. Apoi vin brânzeturile (ca mozzarella și provolone) și legumele sau „verdețurile” (roșii, rucola, busuioc, spac etc). Deseori se folosesc și tot felul de creme (de brânză, fistic, trufe etc.) dar și alte ingrediente pentru un plus de aromă (ulei de măsline, oțet balsamic, pesto, etc.) Se pun între cele două felii de pâine și se bagă la presă până devine crocant și brânza se topește. Magie pură!
Care e diferența între un sandwich și un panino?
Ok, deci sandvișurile și panini-urile sunt cam verișori, dar nu gemeni identici. În primul rând e vorba de metoda de preparare. Panini-urile se fac pe grill sau într-o presă specială. Sandvișurile normale nu se duc la saună. Apoi, e vorba de tipul de pâine, cum ziceam. La panini se folosesc pâinici mai dense, care fac față grill-ului. Și nu în ultimul rând, panini-urile tind să fie mai… italiene în gust și aspect.
La vânătoare de panini în București: 5 locuri de pe harta comorilor
BASTONI
Antonio, fa caldo! (era mai demult o reclamă.) De fapt, Antonio fa… schiaciatte, la Bastoni. E imposibil să nu fi dat cu nasul de ei în plimbările tale pe calea Victoriei! Și cu nasul, și cu ochii, că sigur ți-a furat privirea vitrina plină cu delicatese italienești!
Bastoni vine cu savuroase produse italienești, direct din inima Toscanei, și le „îmbracă” în schiacciate proaspăt coapte și incredibil de gustoase. Schiacciata, adică varianta toscană de foccacia. Au brânzeturi autentic italienești, mortadella, bresaola și muuulte alte cărnițe gustoase! Toate acestea servite alături și de un vin din Italia, un prosecco sau o bere rece. Cum altfel?!
Crocante la exterior, moi și pline de arome la interior, ale lor panini te vor face să zâmbești de plăcere! Încearcă-l pe cel cu trufe sau signature dish-ul Schiacciata Bastoni un mix de bresaola fină, stracciatella de bivoliță, pastă de măsline (homemade) și rucola proaspătă.
La Salumeria
Nu mergem prea departe pentru următoarea oprire. Și tot pentru un sandwich în stil italian. La Salumeria se află într-un gang, vizavi de gelateria Velocita. Și e tot un mix de băcănie / chill out place / pit stop pentru o gustare și un pahar de vin bun. Am luat aici niște platouri de cold cuts ex-ce-len-te! Se cunoaște că au produse premium, pe care le importă direct din Italia. Poți cumpăra pentru acasă brânzeturi, mezeluri, paste, tot felul de sosuri, ulei de măsline, risotto…
Revenind la sandwich-urile noastre… focaccia este foarte bună – proaspătă, crocantă și aromată, cu diverse mixuri de mezeluri, brânzeturi și sosuri. Cu porchetta, cu bresaola, ori cu salame, prosciutto cotto… toate sunt gustoase!
În martie au deschis și un restaurant (pe Str. Popa Petre nr. 5) unde au tot felul de preparate mai elaborate, tot din bucătăria italiană.
Mano + Bocca
Facem un salt și ajungem în Floreasca, o altă zonă unde s-au adunat mai multe restaurante bune la un loc. Unul dintre ele, Mano + Bocca. Se află în spatele pieței și e un locșor care arată tare bine! Cu un design modern, e un spațiu cald, prietenos și primitor, unde ne-am simțit tare bine!
Au pornit la drum ca un panini bar, cu deviza „Recreating the best italian panini”. Dar la ei poți mânca mai multe bunătăți. Au un meniu foarte bun de brunch, cu patru opțiuni excelente (dacă arunci un ochi la noi pe Instagram găsești acolo mai multe despre asta). Poți lua prânzul sau cina, e și cocktail bar… iar panini servesc toată ziua (cu pâinică pe care o fac în casă).
Best seller e cel cu mortadella, cremă de fistic, salsa tartufata și ricotta. Dar noi îți recomandăm să încerci și N’duja – cu prosciutto crudo, burrata, N’duja (un fel de cârnat de porc, picant, din regiune Calabria), ceapă caramelizată și baby spanac. Nu lipsesc clasicele (cu burrata, bresaola etc.), au și variantă veggie și una pentru… bambini.
Suta de Grame
Din listă, e locul cel mai recent deschis (mai exact, în aprilie). Și a avut un succes fantastic, încă de la început! În parte, pentru că este al lui Dragoș Neacșa (pe care e posibil să-l știi și tu de pe TikTok căci are ceva urmăritori). Pe de altă parte, pentru că este un loc cool, fresh și s-a creat ceva hype în jurul său. Nu în ultimul rând, pentru că reușește să se ridice la nivelul așteptărilor și „livrează” panini făcut ca la mama lui acasă, în Italia. Iar focaccia este făcută in house, de la 0.
Și la ei e o combinație între băcănie și bistro (să-i zicem așa). Aduc o mulțime de produse din Italia și cu siguranță nu vei pleca acasă cu mâna goală după o vizită. Au mezeluri și brânzeturi, paste, măsline, sosuri, vinuri, biscuiți și multe altele…
Deocamdată, am fost o singură dată și am încercat două din cele patru opțiuni. Am luat Panini Roma (cu mortadella, cremă de gorgonzola, fistic, cremă de busuioc și roșii uscate), care a fost foarte bun! Și Porchetta, cu salsa de tomate, salată mixtă și roșii uscate. Mai aveau panini Crudo și Picante, dar pe ele le încercăm data viitoare.
Ce ar mai fi de zis e că au o terasă spațioasă și un interior la fel de generos, că au brownies fantastic de bune și sunt pet friendly. Servesc panini de la ora 12:00, până sunt sold out. Iar momentan nu sunt pe aplicațiile de delivery.
Frescoloco Panini Bar
Aici vorbim deja de un panini bar care are deja tradiție pe piață. S-a deschis în toamna anului 2022, cu „autentico panini toscano” în meniu. Care meniu e foarte generos! Le-a mers bine, drept dovadă că au două locații în București – una pe Lipscani (vizavi de Energiea) și alta pe Calea Victoriei (aproape de Splaiul Independenței).
Au peste 10 variante dintre care să alegi. Frescoloco (focaccia cu porchetta, trufe și ruccola) e produsul vedetă, dar au și opțiune mai deosebite. De exemplu, Coppa (focaccia cu un fel de salam uscat, de porc, căruia îi stă alături brânză sardo, spanac și vânătă murată). Populare sunt și Parma classico, dar și Mortazza (cu straciatella, mortadella cu fistic, busuioc și roșii).
Știu băieții ce fac și toate sunt bune! Merită să le faci o vizită.
Și încă ceva… Dacă treci pe la Degusteria Francesca, să știi că și ei au panini bun. La fel și la Sicilia Pasticceria Autentica (ambele pe str. Mihai Eminescu). Iar la Senviș fac un „Talmeș Balmeș”grozav (Panini Rustica cu Mortadella, șuncă de porc, salam Napoli, cheddar, cașcaval, brânză de burduf și unt aromatizat). Yummmmm!
Iar dacă vrei să descoperi și alte tipuri de sandvișuri faimoase, uite aici!
În loc de încheiere: lecția de istorie despre panini
Nicio lecție de istorie nu e mai bună decât una despre istoria mâncării (sau poate e doar piticu’ gurmand din mintea mea care zice asta).
Panini au apărut în Italia prin secolul al XVIII-lea și au devenit rapid preferatele tuturor. În anii ’70 și ’80, boom-ul panini-urilor a lovit Italia și, în curând, întreaga lume. Cafenelele din Milano au început să se joace cu diverse ingrediente și tipuri de pâine, iar presa pentru panini a devenit echipamentul standard în orice bucătărie respectabilă.
Americanii au preluat rapid trendul, iar panini-urile au devenit foarte populare în State în anii ’70. Erau preferatele de muncitorii care doreau un prânz rapid. Astăzi, panini-urile sunt încă una dintre cele mai „fierbinți” tendințe culinare, cu orașe și restaurante din întreaga lume, care creează propriile lor variante ale celebrului sandviș italian.