Din când în când apare câte un desert care ne ia mințile la toți! Și, peste noapte, devine popular în toate locurile de prin oraș. Așa s-a întâmplat când au apărut New York Rolls, pentru ca apoi să vină rândul Cinnamon Rolls să ne ademenească și ne facă să ne îndrăgostim de ele. Uite câteva locuri către care să te îndrepți când pofta îți dă ghes.
De unde tot hype-ul cu Cinnamon Rolls?
A fost de ajuns să apară în una-două locații din oraș, să vedem câteva poze sau reels pe Instagram & Tik Tok și atacul devoratorilor de Cinnamon Rolls s-a pus în mișcare! Bine, cred că a ajutat și momentul, pentru că mi se pare că au crescut foarte mult în popularitate iarna aceasta – adevărul e că o ceașcă de cafea caldă și aromată, alături de un rulou cu scorțișoară aburind, pare a fi combinația câștigătoare într-o zi friguroasă. Surpriza e că nu a fost deloc ceva trecător. Ba din contră, trendul a aprins imaginația patiserilor, așa că acum le găsești în tot felul de variante, nu doar cu scorțișoară. Cu ciocolată ori caramel, tiramisu sau peanut butter, cheesecake, fistic, zmeură… oh, vai! Doamne ferește să fii la dietă și să te nimerești pe lângă ele (mai ales dacă ai o slăbiciune pentru dulciuri).
De unde au apărut și cum sunt?
Mie mi-au stârnit curiozitatea pentru Cinnamon Rolls cărțile Camillei Läckberg, o autoare suedeză – orice vizită însemna automat că musafirul e servit cu o cafea și un rulou cu scorțișoară (Kanelbulle)! Apoi am aflat că au inclusiv o zi dedicată lor (pe 4 octombrie celebrează Cinnamon Roll Day), ba chiar și o pauză de cafea denumită „Fika”, la care servesc, evident, și aceste rulouri.
Iar pasiunea asta nu e doar a suedezilor, ci a tuturor nordicilor. Rulourile variază ca dimensiune – de la cele foarte mici (de 5 cm) până la foarte mari (de 10 cm). Iar cel mai comun tip de rulou de scorțișoară poate fi găsit în bucătăria finlandeză, unde poate avea până la 20 cm și cântărește aproximativ 200 kg (Korvapuusti). Oau!
Ce sunt, mai exact? M-am luat cu vorba și n-am zis ce e mai important… Cum spuneam, sunt produse de patiserie făcute dintr-un aluat întins într-o foaie, apoi uns cu unt și presărat cu scorțișoară și zahăr. Această foaie este apoi rulată strâns, tăiată în bucăți individuale și coapte până devin aurii și fragede. Uneori sunt acoperite cu glazură de zahăr sau cu un strat de cremă de vanilie și sunt apreciate pentru aroma bogată de scorțișoară. Sunt fenomenale, iar aluatul pufos se desprinde în fâșii.
Ce e cu New York Rolls
Deși aluatul lor este complet diferit de cel al Cinnamon Rolls, și ele sunt tot niște… rulouri care au stârnit nebunie, nu altceva! Și cum să nu-ți placă?! Crocante la exterior, cu umplutură generoasă, cremoasă, la interior, cu cele mai savuroase arome… sunt dumnezeiești!
Nu au însă prea multă istorie în spate. Din contră… au apărut la New York prin 2022 și sunt o creație a laboratoarelor Lafayette Grand Café & Bakery. Iar denumirea dată de ei este „The Suprême” (zis și Croissant Lafayette). Pentru că, de fapt, asta și sunt: o reinterpretare a clasicelor croissante. Care, după ce sunt coapte, sunt umplute cu diverse variante de cremă fină și decorate cu puțină glazură.
Desertul a făcut furori în SUA, așa că a ajuns rapid și în Europa. Și a umplut rețelele sociale! Adevărul e că merită, dar trebuie să ai grijă, că poate da dependență!
Unde am mâncat în București cele mai bune Cinnamon Rolls și New York Rolls?
Până să găsesc Cinnamon Rolls prin oraș, nu exista vizită la IKEA fără o oprire pe la magazinul cu delicatese suedeze, pentru aprovizionare. Bine, în varianta lor cea mai simplă (de Cinnamon Rolls zic). Apoi am dat de ele când ieșeam în oraș și taaare m-am mai bucurat să le pot savura și la nivel „avansat”! 😊 Dacă și tu ești fan, îți las aici câteva locuri pe la care să treci dacă ți-e poftă de rulouri.
CRAVINGS by Cookies&Friends
Cravings By Cookies & Friends e un local micuț în apropiere de Bd. Banu Manta, unde poți să iei brunch-ul, să bei o cafea bună, daaaar mai ales să mănânci un Cinnamon Roll delicios. Și alte prăjiturele (să le zicem așa). Au burgeri, sandvișuri și alte opțiuni pentru mic dejun. Dar comoara stă în rolls! Pe lângă varianta clasică (OG), s-au jucat de-a lungul timpului cu tot felul de alternative – cu Nutella și vanilie, cu banane, Cinni Minis, fistic, Red Velvet (niște rulouri roșii, cu căpșuni) și multe altele. Iar una din vedete este Slutty Cinnaroll (cu zahăr brun, scorțișoară, o glazură secretă și muulte nuci pecan). Urmărește-i pe Insta să vezi ce și cum prepară în fiecare lună!
Fizic, îi găsești de luni până joi între 12:00 și 22:00, iar de vineri până duminică între 11:00 și 23:00, pe Str. Teodosie Rudeanu nr. 3.
Dorobanți 59
La prima vedere, poate numele nu-ți spune nimic. Dar dacă îți spunem că e vorba de fostul „Noi 2 & Dulce Bun”, atunci s-ar putea să știi despre cine vorbim. Luna aceasta au anunțat că parteneriatul lor s-a încheiat – asta e, în viață nu toate colaborările funcționează pe termen lung. Așa că jumătatea rămasă pe loc a luat numele de Dorobanți 59. Vestea bună este că vor avea aceleași cinnabuns celebre și cafea de specialitate. Și când zicem celebre, ne referim la trendsetter în adevăratul sens al cuvântului! Aici am mâncat niște cinnamon rolls excelente – cremoase, mai mult decât generoase ca dimensiune și în niște combinații de arome super gustoase! De la Cinnamon simplu (cu brânză și vanilie), la cel cu nuci pecan și caramel sărat, ori cu peanut butter și jelly, până la ediții speciale, cum a fost pink edition sau tiramisu.
De curând au anunțat că au în plan o curățenie de primăvară, și vor renunța la două dintre sortimentele de cinnamon rolls (snickers, chocolate ori peanut butter and jelly), pentru a putea face loc pentru altele noi, care vor sosi curând. Vizitează-i să vezi ce noutăți aduc!
Bakings
Din când în când (nu mereu), Bakings ne răsfață cu niște Cinnamon Rolls delicioase! Trebuie să-i urmărești dacă vrei, că anunță din timp pe rețelele sociale când se pregătesc cuptoarele pentru asta – de obicei, în weekend. Sunt cunoscuți pentru torturile inedite, candybars, pavlove și cheesecake-uri, însă fac mult mai mult de-atât! Și toate sunt extreme de delicioase. Choux-uri, checuri, cookies, bezele… tot ce vrei!
De la ei am mâncat niște Cinnamon Rolls clasice fooarte bune, dar și o variantă cu caramel sărat și nuci pecan. Pentru weekendul acesta (30-31 martie) au anunțat și un sortiment nou de rolls, surpriză (dar nu Cinnamon), iar eu de abia aștept să le încerc. Sunt disponibile de la ora 12:00, proaspăt scoase din cuptor. Îi găsești aproape de Piața Iancului, undeva în spatele blocurilor, pe str. Ilarie Chendi 28.
NOÍ Coffee Bar
Luna aceasta NOÍ Coffee Bar a deschis o nouă locație în București, pe str. Orzari (mai au una, mai micuță, pe Calea Șerban Vodă 180A). Și arată taaare bine și instagramabil! Interiorul este super estetic – cu tavan înalt, pereți îmbrăcați într-un tapet foarte frumos, ferestre mari și mobilier modern. Iar terasa micuță e locul perfect unde să-ți bei cafeaua (când e soare afară).
Găsești la ei tot felul de produse de patiserie delicioase (croissante, panini, banana bread etc.), dar și cafea de specialitate (de la Dropshot). Dar pentru că noi suntem aici să vorbim de rolls, să știi că la ei găsești ambele variante! Adică au atât Cinnamon Rolls (new entry e o delicioșenie cu un strat generos de cremă fină de fistic), cât și New York Rolls. Proaspete, gustoase, exact ce trebuie. Ah, și sunt și pet friendly!
Îi găsești pe Str. Orzari nr. 5 (în imediata apropiere de Calea Călărași și restaurantul La Mama).
Angeline Cake Boutique
Cred că putem spune fără să greșim că lor trebuie să le mulțumim pentru a fi adus prima oară New York Rolls la București! Fenomen mondial a cucerit online-ul și offline-ul în câteva luni și dus la o cerere neașteptate de mare! Un produs din foitaj super fraged și crocant, incredibil de contrastant și, totodată, compatibil cu crema care-l umple cu generozitate și cu glazura turnată cu dichis. New York Rolls-urile lor sunt genul de deserturi care îți fac inima să se topească de plăcere! Și au mai multe variante delicioase de umplutură, ca de exemplu cu căpșuni și ciocolată albă, matcha și zmeură, fistic, ciocolată și vișină, sau hibiscus cu zmeură și piersică albă.
Bonus, au și Cinnamon Rolls!
Trece pe listă și:
- La Mița Biciclista a deschis de curând propriul laborator de patiserie și au tot lansat, săptămânal, produse noi, printre care și Cinnamon Rolls. Poți servi cele mai pariziene rețete de viennoiserie alături de cafea de specialitate, de ceaiuri din Paris și de spumant românesc, în salonul Miței Biciclista, sâmbăta și duminica de la ora 10:00. Produsele se fac în cele mai mici detalii, cu materii prime din Franța, cu rețete de mare finețe, motiv pentru care sunt în număr limitat.
- Pain Plaisir e brutărie și patiserie de inspirație pariziană, pusă la cale de o româncă (Irina Stăncescu) și un englez (Tom Reese), ambii școliți într-ale patiseriei în Franța. Creează bunătăți autentice, modelate și coapte cu mâna lor și gustoase până la ultima îmbucătură. Au și prăjituri, tarte, plus multe tipuri de pâine. Și la ei ai să găsești deliciose New York Rolls!
- Butter e un loc taare fain și cozy, deținut de Miruna și Mihail, doi tineri la fel de faini! Găsești la ei cafea de specialitate (de la Origo) șipatiserie de excepție (de la Grain Trip). Patiserie printre care se numără și Cinnamon Rolls, într-o formă mai deosebită, dar super, super gustoasă!
Ți-am deschis apetitul pentru patiserie de calitate? Uite și unde găsești croissante excelente, dar și câteva brutării artizanale din oraș.