Or fi efectele poveștilor cu nechezol ale părinților și bunicilor, o fi calitatea generală a cafelei macro, nu știm… Dar știm sigur că Bucureștiul a îmbrățișat cu tot avântul cafeaua de cea mai bună calitate. Dacă și ție îți place să savurezi o cafea specială, uite câteva dintre cele mai bune prăjitorii de cafea din București.
În ultimii ani, mulți antreprenori locali din lumea cafenelelor au făcut pasul către a-și alege, comanda și prăji singuri boabele de cafea. Toate astea în prăjitorii de cafea proprii. Drept urmare, în prezent, piața cafelei de specialitate, single origin, proaspăt prăjită local, a ajuns la maturitatea și complexitatea necesară să ofere alternative remarcabile pentru toate gusturile.
Ce înseamnă cafea de origine sau de specialitate? Și de ce-i mai bună?
Indiferent că este arabica sau robusta, cafeaua de origine (zisă și single origin) este acea cafea provenită dintr-o singură plantație, a unei singure ferme. Blendurile sunt interzise sub orice formă, indiferent de etapa procesării. Astfel, fiecare lot de cafea single origin are propria-i poveste, cu particularități date de zona de proveniență, altitudine, sol etc.
Cafeaua de specialitate este acea cafea de origine superioară și întotdeauna menționată, cu foarte puține defecte de aspect sau gust. Boabele care tind către acest titlu trebuie să obțină un scor de peste 80 de puncte din 100, la evaluare. Aceste boabe pot fi, uneori, amestecate cu altele asemenea, păstrând totuși denumirea de cafea de specialitate. În plus, cafeaua de specialitate este de cele mai multe ori mai puțin prăjită față de cele pe care le cumperi din magazin. Astfel încât să poată păstra și evidenția acele arome aparte. Iar prăjitorii de cafea moderni adoră să se joace cu aceste calități ale cafelei.
Cele mai apreciate prăjitorii de cafea din București
DropShot
Prăjesc cafea de specialitate din 2018 și în timp și-au clădit o ofertă cu adevărat remarcabilă. Dar și un fan base consistent. Asta pentru că la ei găsești, pe lângă o suită grozavă de cafele de origine aleasă și prăjită de ei cu mare grijă, absolut orice ai nevoie astfel încât să ajungi la niște rezultate fabuloase în cariera ta de barista la tine acasă. Sunt apreciați în special pentru pasiunea lor pentru cafelele light roast, capabile să păstreze notele speciale ale celor mai bune cireșe de cafea.
Poți comanda cafeaua lor direct de pe site, o poți testa în coffee-shop din Bd Iuliu Maniu 7, sau în magazine ca Ototo ori chiar Mega Image. Poți afla mai multe despre ei, dar și despre cafeaua de specialitate chiar de la Răzvan Burlacu, owner DropShot, din episodul nostru de #SpeedcastRestograf. Și uite cum a fost vizita noastră la ei (vezi pe TikTok)
Bob Coffee Lab
Au deja trei locații deschise, dar noi te sfătuim să ajungi măcar odată la vestita lor cafenea din piața Charles de Gaulle, unde au și prăjitoria. Dacă lucrezi prin Nord, știi deja că este una din cele mai apreciate prăjitorii de cafea din București (și poate cea mai cea din zonă). Iar dacă încă n-ai ajuns pe aici, ți-am sugera să-ți planifici o vizită la ei într-o marți sau într-o joi. Acestea sunt zilele principale de prăjit la ei, așa că mirosul care te va întâmpina îți va certifica faptul că ai ajuns unde (și când) trebuie. Iar dacă ajungi pe aici în weekend, trebuie să știi că ei – și cafeaua lor – sunt motivele pentru care se blochează traficul pietonal înainte de intrarea în parc. Sau poți oricând comanda pentru acasă, pe site-ul lor.
Mabo
Pentru oricine a trecut vreodată pragul cafenelei lor, un lucru e clar! Oamenii ăștia sunt cu adevărat pasionați de cafea. Dar și de prăjirea ei. Dovadă stă faptul că omul de aici de la butoane, Bogdan Georgescu, este campionul nostru național și vice campion mondial la prăjit cafea. Fiind un perfecționist care-și duce pasiunile la rang de obsesie, a reușit să dezvolte un stil aparte de prăjire a cafelei, apreciat de foarte mulți dintre noi. În plus, oamenii de aici îți vor oferi oricând toate detaliile de trasabilitate a fiecărui lot de cafea, cu tot cu povestea ei.
Îi poți vizita la Mabo One (din str. Petru Rareș 12), prima lor cafenea în adevăratul sens al cuvântului. Aici și-au propus să adune o comunitate de oameni care apreciază cafeaua de specialitate. Aici te poți bucura de o cafea extraordinară, fie că e vorba de un brew V60 sau de o băutură pe bază de espresso. Iar dacă vrei să cumperi cafeaua lor pentru acasă, o iei din shop.
Origo
Este de departe una dintre cele mai populare – și cele mai vechi – prăjitorii de cafea din București. Încă de la început, s-au impus cu unele combinații de arome și gusturi unice, cum încă numai la ei poți găsi. Echipamentele utilizate sunt de ultimă generație, iar fiecare barista în parte este instruit cu maximul de dedicare, astfel încât să creeze doar cele mai bune băuturi din cafea. Astfel, indiferent de ceea ce-ți dorești, la Origo cu siguranță vei avea parte de o experiență premium pe care vei dori să o retrăiești. Este locul perfect pentru adevărații împătimiți de cafea artizanală, cuprinzând tot universul acesta minunat! E și pet friendly. Iar dacă ajungi pe aici, după cafea, încearcă și cocktail-urile lor!
PS: Dacă ești super, super pasionat de treaba asta cu cafeaua, să știi că ei fac și cursuri unde poți învăța mai multe despre această lume. Și au și un magazin online de unde poți cumpăra echipamente pentru acasă sau chiar să-ți faci abonament la cafea.
Guido
Guido a devenit rapid una dintre cele mai apreciate prăjitorii de cafea din București. Asta pentru că locul este condus de niște oameni într-adevăr pasionați de excelență, în general, și cafea în particular. Așa că și-au gândit prăjitoria lor mai degrabă ca pe un laborator. Aici se testează, inovează și improvizează cu fiecare lot de cafea ce le încape pe mâini. În plus, oamenii de aici sunt cu adevărat deschiși să-ți povestească tot ce știu ei despre cafeaua din ceașcă. Și abia așteaptă să-i întrebi ceva. Chiar sunt super friendly și reușesc să surprindă constant cu noile lor loturi de cafele prăjite in house.
Poți comanda pe site sau merge la prăjitoria din Mihai Eminescu 182, unde au și o cafenea micuță, de unde să-ți… take away ceva. Iar dacă vrei să petreci timpul la o cafenea cochetă, mergi la Boiler X Guido, pe Victoriei. Povestea, pe scurt, a locului e așa: acum mai mulți ani, când industria de specialty coffee abia își începea evoluția, oamenii de la Boiler Coffeeshop s-au întâlnit cu oamenii de la Guido. Boiler a dezvoltat experiența de coffee-shop, Guido a dezvoltat experiența de prăjitorie. Iar peste ceva timp, a apărut Boiler X Guido, azi una din cele mai populare cafenele din oraș.
Claro
Claro Cafe este o prăjitorie din București care prăjește la comandă, în loturi mici și în regim gourmet, cafea boabe de origine si de specialitate, 100% Cafea Arabica. Originile diferă, din Ethiopia, până în Guatemala, și din Kenya sau Burundi, până în Peru, Columbia sau Mexic. Iar boabele de cafea ajunse la ei sunt prăjite conform unor rețete personale. Poți comanda direct de pe site.
Uzina
Nici chiar noi, dar nici prea vechi, Uzina Coffee sunt o micro prăjitorie de cafea de specialitate, cafenea și bar alternativ. Sunt amplasați într-unul dintre cele mai vibrante locuri din București – Piața Amzei. Ei comercializează doar cafea Arabica de cea mai bună calitate. Sortimente de cafea excepționale, loturi premiate internațional și recolte excentrice ale fermierilor cultivatori de cafea din lumea întreagă. Dacă te consideri un adevărat iubitor al cafelei, atunci trebuie să descoperi povestea din spatele fiecărei cești marca Uzina Coffee! De asemenea, aici se organizează regulat tot felul de concerte foarte faine cu muzică live, sub umbrela a ceea ce ei numesc Seria Deconectat.
Uite, aici i-am vizitat și noi și am pus pe TikTok să vadă lumea.
Nomonym
Nomonym este o cafenea micuță și foarte cochetă, din apropierea Pieței Iancului. Ei își prăjesc singuri cafeaua, de mai bine de 3 ani. Locul este cu totul dedicat cafelei de cea mai bună calitate, iar zilele în care prăjitorul de cafea se învârte, sunt cele mai bune pentru o „descindere”. Fiind atât de mică, vei simți din prima secundă o familiaritate aparte. Oamenii de acolo devin instant prietenii tăi cu care poți sta la vorbă infinit. Iar cafelele lor sunt cu adevărat excepționale.
Saint Roastery
Pe străduțele dintre Gara de Nord și Victoriei găsești Saint Roastery, un local super modern și ludic, dedicat plăcerii generate de tabietul nostru despre care vorbim. Pe lângă cafelele de origine grozave pe care le prăjesc chiar aici, vei mai putea găsi și unele produse de patiserie coapte parcă în Rai. Noi am rămas cu gândul la acel Saint Croissant de zmeură. Dar varietatea din vitrină este impresionantă pentru un astfel de loc. Este, totodată, numai bun pentru o sesiune de remote working sau o întâlnire discretă cu un partener de afaceri.
Meron
Deși nu e chiar din Capitală, am adăugat totuși și Meron la lista de prăjitorii din București pentru că au și aici o cafenea.
Meron promite o experiență personalizată a cafelei, completată de specialiștii care o prăjesc și de echipamentul adaptat nevoilor tale. Cafeaua sub brandul Meron e una proaspăt prăjită în Transilvania, la Cluj. Și, zic ei, misiunea este să promoveze industria cafelei de specialitate. Muncesc mult pe partea de dezvoltare a proceselor, dar și pe a păstra totul cât mai craft cu putință. Lucrează direct cu fermieri de cafea și distribuitori de primă mână. Și au propia prăjitorie, unde inclusiv pregătesc barista pentru competiții. Prăjesc cafea, beau cafea, învață despre cafea și împărtășesc cunoștințele despre cafea. Poți comanda cafea de la ei pe site, sau merge într-una din cafenelele lor. Au deschis mai multe locații în țară, inclusiv în București, aproape de Cișmigiu (pe Bd. Regina Elisabeta, nr. 40).
I-am vizitat și noi – uită-te pe TikTok să vezi cum a fost.
Adaugă pe listă și…
Iar dacă vrei mai multe sugestii, uite și câteva cafenele din București unde mergem pentru o cafea de specialitate sau cafenele micuţe, de stradă, super cochete