O metodă de a conserva legumele peste iarnă s-a transformat într-un delicios preparat care se execută în luna august și se pune la borcan pentru a se consuma pe pâine toată iarna. Dacă nu ai apucat să o faci, uite o listă lungă de locuri de prin oraș cu zacuscă de la producători locali. Plus două rețete, una rapidă de făcut zacuscă la multicooker și una clasică, de la mama.
„Zacusca” este un cuvânt de origini slave care s-ar traduce prin „gustare/aperitiv delicios”. Pare-se că astâmpăra arsurile de la stomac pricinuite de tăriile consumate înainte de masă. Sunt unii care fac zacuscă și pun la cămară pentru iarnă. Alții o prepară de poftă și o mănâncă chiar cum e gata. Dacă nu faci (și nu ai făcut niciodată), dar ai vrea să guști și chiar să încerci să faci, ai tot ce-ți trebuie în acest articol. De unde cumperi zacuscă de la producători locali, cum o faci în 30 de minute și care e rețeta clasică de pus pe iarnă. Și de păstrat.
De unde cumperi zacuscă de la producători locali
Băcănia Bucovinei
Două gospodine din zonă, doamna Viorica și doamna Mărioara, stau în spatele transformării rețetelor bucovinene autentice în mâncare tradițională și cu gust. Proiectul Băcănia Bucovinei însă îi aparține Mirunei, fata doamnei Viorica, studentă la jurnalism, fără de care rețetele mamei ei nu ar fi ajuns niciodată pe mesele românilor din toată țara.
La Băcănia Bucovinei găsești multe feluri de zacuște: clasica de vinete, dar și de hribi, de ghebe, de gălbiori și de fasole. Dincolo de astea, poți găsi murături și sosuri, siropuri naturale și multe feluri de dulcețuri. Toate, ca la mama acasă! Site-uri pune la dispoziție și un blog cu rețete 100% bucovinene.
Grandma´s Delights
Zacusă de la producători locali e și cea de la Theodora și Teddy. Doi tineri din Dâmbovița care ne oferă gustul bunătăților de odinioară, făcute după rețetele bunicii. Dulcețuri, zacuște, suc de roșii, gemuri și uleiuri presate la rece. Ei produc cu materie primă aproape 100% din surse proprii.
Crescuți la bloc în Târgoviște și adoptați de satul Priboiu, Teddy Niculescu și Theodora Robescu au 28, respectiv 27 de ani. Au fondat mica lor afacere în 2018, susținuți de unchiul lui Teddy, și au astăzi în portofoliu 38 de produse. Dulceață, gem, bulion, suc de roșii, zacuscă, oțet, suc de măr cu sfeclă, ulei presat la rece… De toate găsești la ei!
Răzvan Idicel
Dacă vrei o zacuscă de la producători locali, dar una din legume coapte pe grătar și-apoi fierte în ceaun pe foc, caută-l pe Răzvan! Idicel e un sat de munte din Transilvania, casa unde se prepară cele mai cinstite gusturi românești.
„Povestea noastră a început când am cunoscut-o pe tanti Veronica, întâmplător, în satul Idicel-Pădure. Așa am pornit acum nouă ani Dulceața lu’ Răzvan. Atunci am decis să facem dulceață la ceaun. În timp, pe lângă dulceață, am adăugat câteva produse de suflet: mai multe tipuri de zacuscă și ciocolată, crema de alune de pădure cu cacao, toate făcute de noi, la Idicel și Reghin. Acum avem nouă gospodine din sat care vin zilnic la muncă și pregătesc cu har, ca acasă, toate produsele noastre. Tanti Veronica este șefa de producție și îi mulțumesc pentru tot ce face și grija ce o poartă ca treburile să iasă impecabil la Idicel”, spune Răzvan Rusu, fondatorul afacerii Răzvan Idicel.
Doamnele gospodine din sat, în frunte cu tanti Veronica, contribuie cu dedicare, pasiune și smerenie ca fiecare produs realizat la Idicel să aibă un gust autentic. De copilărie. La Idicel, ardeii capia pentru zacuscă se coc pe grătar, sunt curățați manual și puși la ceaun pe foc de lemne. Asta pentru ca aromele să rămână vii în borcanul care va ajunge la tine. Colecția de zacuște e impresionantă! Dar aruncă un ochi și pe celelalte produse care i-au dus numele lui Răzvan în toată țara și mai departe.
Păstrăvăriile Ceahlăului
Păstrăvăriile Ceahlăului sunt un proiect de acvacultură situat în Munții Ceahlău, în județul Neamț. Acestea reprezintă un complex de piscicultură în care sunt crescuți păstrăvi în condiții controlate pentru a fi apoi comercializați. Păstrăvăriile Ceahlăului sunt cunoscute pentru producția de păstrăvi proaspeți și delicioși, care sunt apreciați în bucătăria locală și în restaurantele din țară. Poate nu știai, dar păstrăvul de la NordSee de aici vine.
De ce-ți vorbesc despre o crescătorie de pește într-un articol despre zacuscă de la producători locali? Pentru că oamenii aceștia se laudă că au găsit rețeta de zacuscă perfectă. Cu pește, bineînțeles. „Am creat Zacusca Perfectă și este cu păstrăv din Izvorul Muntelui și legume de calitate de la producători locali”, spun producătorii. Cert este că poți comanda de la ei Zacusca Perfectă clasică cu păstrăv, picantă, dar au și clasică cu vinete, și cu ciuperci și vinete. La comandă, pot realiza și zacuscă cu sturion! Nu trece cu vederea nici cremele tartinabile cu pește dacă tot intri pe site-ul lor.
Băcănia Codrul Boieresc
Băcănia are și magazin, dar livrează în toată țara. Magazinul se află în Neamț, satul Slobozia Roznov (pe strada Seș 126j). Dar poți alege tot ceea ce pregătesc de pe link-ul de mai sus, din magazinul lor virtual. Căci băcănia Codrul Boieresc livrează în toată țara produse atent selecționate de carmangerie, brânzeturi, zacuște, dulcețuri și băuturi artizanale. Zacusca preparată și comercializată de ei este de vinete și conține 50% vinete, 27% ardei capia, 10% ceapă albă. Un borcan de 200 g este 18 lei.
Cămara Violetei
„Totul a început încă din 2011, când ne-am dat seama, eu și proaspătă mea soție, că este necesar să oferim copiilor noștri, abia veniți pe lume, produse cât mai sănătoase și naturale. Cum să realizăm acest lucru, decât făcându-le noi înșine, în gospodăria proprie?!”, este povestea peste care dai de îndată ce intri pe site-ul Violetei.
Locuind la țară, nu le-a fost deloc greu, fructele și legumele provenind cam 80% din grădina și livezile lor, care acum se întind pe mai mult de 11 hectare. Realizând un exces de produse, au început să ofere ceea ce le prisosea prietenilor de familie și prietenilor acestora. Așa le-a venit idea unui mic business de familie, pentru că absolut toată lumea le lăuda produsele și îi încurajau să pornească pe drumul acesta.
„Am început timid, cu 1.000 borcane, în 2012. Apoi, în 2014, afacerea a început să prindă contur când am început să producem pentru o băcănie de succes acum, aflată atunci tot la început ca și noi, din centrul Bucureștiului, cu care avem colaborare și acum.”
Este vorba de Băcănia Gramador, la ale căror sedii din București (Calea Griviței 172, Câmpia Libertății 46, Constantin Rădulescu-Motru 17 și Aleea Buhuși 2) poți descoperi produsele autentice și pline de gust ale celor de la Cămara Violetei. În ceea ce privește zacusca, găsești aici zacuscă de ghebe și zacuscă de vinete, clasică și picantă.
Rețete de zacuscă
Cum faci zacuscă de vinete la multicooker, în 30 minute
Dacă nu te-a prins vrednicia ca să pui la borcane o porție de zacuscă până acum, poate te-ar putea interesa cum să-ți faci pe repede înainte o porție la oala magică, multicooker. Dar, ține minte, zacusca se face în luna august pentru ca legumele să fie la maturitatea lor deplină, să aibă dulceața soarelui în ele.
Ingrediente:
- 1kg vinete coapte
- 300 g ardei tocat galben și roșu
- 500 g ardei copt tocat
- 4 cepe
- 1 cană ulei
- 1 cană roșii pasate
- sare, piper
- 2 frunze de dafin
- 1 lingură cu miere
- 3 linguri pastă de roșii
- pastă de ardei iute (opțional)
Mod de preparare
- Setează aparatul pe funcția brown, pune cana de ulei și călește mai întâi ceapa. Apoi adaugă mixul de ardei, vinetele, ardeiul copt, roșiile, cele 2 frunze de dafin sare și piper și amestecă din când în când lăsând să se călească toate ingredientele vreo 10 minute.
- Anulează apoi acest proces, apăsând tasta Cancel. Programează funcția simmer pentru 30 de minute și închide capacul.
- Depresurizează și deschide capacul. Adaugă mierea și pasta de roșii și mai lasă să fiartă câteva minute.
Ies 6 borcane de 400 de grame. Pentru a ține peste iarnă, trebuie să fierbi borcanele la bain-marie încă 30 de minute. Dacă vrei să ocolești acest procedeu, o poți depozita la congelator în caserole.
Zacuscă de vinete – rețeta clasică
Ingrediente:
- 5 kg vinete
- 5 kg ardei
- 5 kg gogoșari
- 1 kg ceapă
- ½ plic de boabe de piper
- 5-6 frunze de dafin
- 1,5 litri de ulei
- 2 linguri cu sare
- 1 litru bulion (sau 5-6 linguri pastă de roșii)
Cum se face:
- Vinetele și ardeii se coc și se lasă la scurs până a doua zi cu sare presărată pe ardei. A doua zi se curăță.
- Ceapa se taie grosier și se călește în ulei ca să devină aurie.
- Se dau prin mașina de tocat carne legumele coapte, ceapa călită și răcită și se pun toate apoi la fiert într-o oală mare, pe foc mic.
- Se pune sarea, piperul, dafinul și uleiul. Se amestecă foarte des și se lasă la fiert pe foc mic cam 1 oră. După o oră se adaugă bulionul.
- Se lasă la fiert până ce uleiul se adună deasupra. Apoi se răcorește și se pune în borcane care urmează să fie fierte la bain-marie ca să reziste peste oiarnă.
Ți-am spus de unde să cumperi zacuscă de la producători locali, ți-am dat și 2 rețete, așa că e timpul să te apuci de treabă. Și dacă tot e vorba de pregătit camara pentru iarnă, uite și câteva metode de conservare a roșiilor, dar și câteva ponturi dacă vrei să pui conserve de toamnă (+ rețete).