Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
Rezerva o masa
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > FOOD & DRINKS > BĂUTURI > Aperitivo italian – secretul vieții tihnite din peninsulă
  • BĂUTURI

Aperitivo italian – secretul vieții tihnite din peninsulă

  • Autor : Vlad Ignat
  • Data publicare : 23 august, 2023
  • Data modificare : 9 aprilie, 2025
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

 „Când ești la Roma, fă așa cum fac romanii” este una dintre acele maxime care tinde să fie utilă oriunde ai ajunge.  Dar este aplicabilă mai ales în Italia, unde festivalurile gastronomice locale, mâncarea de sezon și un ritm de viață mai relaxat sunt părți importante ale culturii de acolo. Însă datorită climei, italienii nu se asează la masa de seară până în jurul orei 8, ba chiar 9, în sudul peninsulei. Păi și ce faci cu tot acest timp de la prânz până la cină? Nu ți se face foame? Acolo intervine aperitivo italian, sau „ora aperitivului”.

doua pahare cu aperitivo italian aperol spritz și un platou cu bruschete sunt asezate pe balustrada de piatra a unui pod din venetia, iar in fundal se vad mai multe barci incarcate cu oameni, pe un canal

Acest aperitivo italian este, mai degrabă, un concept destul de permisiv. Poate fi o băutură alcoolică servită înainte de masă, sau pot fi câteva sticle de vin. Poate fi o gustare luată în fugă, sau un maraton de mici platouri cu finger foods. Dar de cele mai multe ori este un ritual cultural și social complex. Un ritual care implică puțină mâncare, un strop de alcool și câțiva prieteni puși laolaltă după ce joburile se termină. Oricum ar fi abordat, aperitivo are menirea de a „deschide” apetitul la primele ore ale serii. Între muncă și cină, păcălește foamea înainte de evenimentul principal al unei zile pentru fiecare italian – cina! Însă poate foarte bine și să-i ia locul acesteia.

o femeie bea cu paiul dntr-un pahar de aperol sprit, la una dintre terasele de langa un pod venetian

Imaginează-ți scena – tocmai ai ieșit de la muncă după o zi grea, iar soarele încă dogorește pe cer. Unde te îndrepți? Spre acasă? Bineînțeles că nu, doar ești italian! Nu poți fi atât de plictisitor! Aproape invariabil, te vei alătura colegilor sau prietenilor tăi din afara serviciului. Să vă puneți la punct cu noutățile și să vă „depresurizați” la un pahar de vorbă. Un fel de warm up pentru cină, cu o băutură ușoară în față, sorbită în tihnă alături de cei apropiați ție.

Ce se bea la aperitivo?

În mod tradițional, un aperitivo este o băutură carbogazoasă, amară și cu un conținut scăzut de alcool. Cele mai populare în rândul italienilor sunt Aperol Spritz, Campari Spritz, Hugo sau Negroni. Însă italienii de azi sunt mai flexibili de atât, așa că-i poți zări la acele ore ale serii și cu un pahar de vin sau bere în față, ori cu un cocktail mai fancy. Sau oricare altă variantă italiană de „spritz”.

doua pahare cu bauturi alcoolice și fructe sunt asezate pe o masă dintr-un aperitivo bar

Ce se mănâncă la aperitivo?

Niciunui italian nu-i place să bea pe stomacul gol. Iar barurile specializate în aperitivo știu asta foarte bine. Drept urmare, cele mai multe dintre ele includ în prețul băuturii și câteva gustări mici. Acestea pot fi un mix de câteva alune, măsline, chipsuri sau biscuiți sărați, charcuterie, brânzeturi, fructe dezhidratate și pâine.

un platou de aperitivo, cu masline, biscuiti s arati, chipsuri si legume crude, asezate pe un platou alb pus pe o masă de lemn

La ce oră este aperitivul?

De cele mai multe ori, ora 19:00 este momentul de lansare a aperitivului. Dar asta ține mai mult de pofte, și nu de convenții. Deci poate fi abordat și puțin mai devreme sau puțin mai târziu. Este acel moment al zilei în care nu ți-e foame dar ai ciuguli ceva. Și în care vrei să te detașezi de toată munca grea la birou, cu un pahar în față și câțiva apropiați.

Cât timp durează depinde de tine și dispoziția ta. Aperitivo poate fi o băutură rapidă înainte de a trece la acel restaurant grozav ori înainte să ajungi acasă. Sau poate fi o masă plină de gustări și cocktailuri, care ia locul unei cine „corespunzătoare”. Deci nu-i nimic anormal ca pe la 11 seara, italienii încă să sporovăiască cu un pahar în față!

Aici intră în scenă… Apericena

Iată o altă mostră de creativitate și determinare întru viață bună a italienilor. Dacă tot ai ajuns la bar, de ce să te mai duci și la restaurant, când poate veni el la tine? Mai exact, unele baruri, în special în regiunea Milano (epicentrul aperitivului italian), dedică o zonă întreagă a stabilimentului lor pentru un bufet în toată regula. Începând cu ora 18:30 – 19:00, cât timp aștepți băutura de la bar, îți poți lua una dintre farfuriile micuțe din jur și să-ți alegi ce vrei tu. Adică salate, paste, salate de orez, panzanella, frittatas, pizza de dimensiuni mici, legume crude, gustări reci și alte delicii micuțe.

Astfel, un aperitivo simplu devine o apericena (aperitiv + cina), unde ai toate șansele să te și saturi, în timp ce stai cu prietenii la bar. Pentru asta, în general este suficient să comanzi ceva de băut de la bar. Evident, băuturile dntr-un astfel de loc vor fi puțin mai scumpe. Astfel încât să acopere și prețul mâncării oferită de gazde. Însă sunt foarte populare în rândul localnicilor și turiștilor deopotrivă, pentru că oferă un cadru mult mai relaxat decât cel al unui restaurant și nici nu ai nevoie de rezervare. Doar puțin noroc, astfel încât tu și prietenii tăi să prindeți un colț de masă liber. Dar nici acela nu e obligatoriu.

Evident că dacă ajungi în vacanță prin Italia, n-o să ieși de la niciun birou. Și probabil nici n-o să ai prietenii la un telefon distanță. Însă după o zi plină de explorare urbană, sigur vei vrea și tu o mică pauză în care să te relaxezi puțin până ajungi la un restaurant. În Italia, oricine are un bar preferat, cel mai adesea motivul pentru această alegere este abordarea lor asupra orei aperitivului. Așa că te poți distra și tu încercând câteva!

Iar dacă cumva destinația ta este Roma, atunci poate vrei să descoperi și câteva dintre cele mai bune restaurante de acolo.

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • aperitivo
  • aperitivo bar
Citește și
Din ce se face tequila: povestea din spatele băuturii mexicane
Citește articolul
  • BĂUTURI
Din ce se face tequila: povestea din spatele băuturii mexicane
Negroni Week în București: cele mai bune baruri unde găsești mixul perfect
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
Negroni Week în București: cele mai bune baruri unde găsești mixul perfect
Matcha în București – noua obsesie care ne-a luat cu asalt
Citește articolul
  • BĂUTURI
Matcha în București – noua obsesie care ne-a luat cu asalt
Sucuri detox – Beneficii, idei & rețete de sucuri detox
Citește articolul
  • BĂUTURI
Sucuri detox – Beneficii, idei & rețete de sucuri detox
10+ berării din București unde să ieși la o bere cu prietenii
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
10+ berării din București unde să ieși la o bere cu prietenii
Top 10 wine bars din București unde savurezi cele mai bune vinuri
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
Top 10 wine bars din București unde savurezi cele mai bune vinuri
Cele mai cool cocktail baruri din București
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
Cele mai cool cocktail baruri din București
10 dintre cele mai bune prăjitorii de cafea din București
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
10 dintre cele mai bune prăjitorii de cafea din București
Prin oraș la un ceai, un vin fiert sau o ciocolată caldă. Savoarea iernii, într-o cană!
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
Prin oraș la un ceai, un vin fiert sau o ciocolată caldă. Savoarea iernii, într-o cană!
Caută
Alegerea editorilor
  • Cele mai bune cherhanale de pe litoralul românesc, unde mănânci excelent
    • ÎN ȚARĂ
    • UNDE IEȘIM
    Cele mai bune cherhanale de pe litoralul românesc, unde mănânci excelent

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.