„Când ești la Roma, fă așa cum fac romanii” este una dintre acele maxime care tinde să fie utilă oriunde ai ajunge. Dar este aplicabilă mai ales în Italia, unde festivalurile gastronomice locale, mâncarea de sezon și un ritm de viață mai relaxat sunt părți importante ale culturii de acolo. Însă datorită climei, italienii nu se asează la masa de seară până în jurul orei 8, ba chiar 9, în sudul peninsulei. Păi și ce faci cu tot acest timp de la prânz până la cină? Nu ți se face foame? Acolo intervine aperitivo italian, sau „ora aperitivului”.
Acest aperitivo italian este, mai degrabă, un concept destul de permisiv. Poate fi o băutură alcoolică servită înainte de masă, sau pot fi câteva sticle de vin. Poate fi o gustare luată în fugă, sau un maraton de mici platouri cu finger foods. Dar de cele mai multe ori este un ritual cultural și social complex. Un ritual care implică puțină mâncare, un strop de alcool și câțiva prieteni puși laolaltă după ce joburile se termină. Oricum ar fi abordat, aperitivo are menirea de a „deschide” apetitul la primele ore ale serii. Între muncă și cină, păcălește foamea înainte de evenimentul principal al unei zile pentru fiecare italian – cina! Însă poate foarte bine și să-i ia locul acesteia.
Imaginează-ți scena – tocmai ai ieșit de la muncă după o zi grea, iar soarele încă dogorește pe cer. Unde te îndrepți? Spre acasă? Bineînțeles că nu, doar ești italian! Nu poți fi atât de plictisitor! Aproape invariabil, te vei alătura colegilor sau prietenilor tăi din afara serviciului. Să vă puneți la punct cu noutățile și să vă „depresurizați” la un pahar de vorbă. Un fel de warm up pentru cină, cu o băutură ușoară în față, sorbită în tihnă alături de cei apropiați ție.
Ce se bea la aperitivo?
În mod tradițional, un aperitivo este o băutură carbogazoasă, amară și cu un conținut scăzut de alcool. Cele mai populare în rândul italienilor sunt Aperol Spritz, Campari Spritz, Hugo sau Negroni. Însă italienii de azi sunt mai flexibili de atât, așa că-i poți zări la acele ore ale serii și cu un pahar de vin sau bere în față, ori cu un cocktail mai fancy. Sau oricare altă variantă italiană de „spritz”.
Ce se mănâncă la aperitivo?
Niciunui italian nu-i place să bea pe stomacul gol. Iar barurile specializate în aperitivo știu asta foarte bine. Drept urmare, cele mai multe dintre ele includ în prețul băuturii și câteva gustări mici. Acestea pot fi un mix de câteva alune, măsline, chipsuri sau biscuiți sărați, charcuterie, brânzeturi, fructe dezhidratate și pâine.
La ce oră este aperitivul?
De cele mai multe ori, ora 19:00 este momentul de lansare a aperitivului. Dar asta ține mai mult de pofte, și nu de convenții. Deci poate fi abordat și puțin mai devreme sau puțin mai târziu. Este acel moment al zilei în care nu ți-e foame dar ai ciuguli ceva. Și în care vrei să te detașezi de toată munca grea la birou, cu un pahar în față și câțiva apropiați.
Cât timp durează depinde de tine și dispoziția ta. Aperitivo poate fi o băutură rapidă înainte de a trece la acel restaurant grozav ori înainte să ajungi acasă. Sau poate fi o masă plină de gustări și cocktailuri, care ia locul unei cine „corespunzătoare”. Deci nu-i nimic anormal ca pe la 11 seara, italienii încă să sporovăiască cu un pahar în față!
Aici intră în scenă… Apericena
Iată o altă mostră de creativitate și determinare întru viață bună a italienilor. Dacă tot ai ajuns la bar, de ce să te mai duci și la restaurant, când poate veni el la tine? Mai exact, unele baruri, în special în regiunea Milano (epicentrul aperitivului italian), dedică o zonă întreagă a stabilimentului lor pentru un bufet în toată regula. Începând cu ora 18:30 – 19:00, cât timp aștepți băutura de la bar, îți poți lua una dintre farfuriile micuțe din jur și să-ți alegi ce vrei tu. Adică salate, paste, salate de orez, panzanella, frittatas, pizza de dimensiuni mici, legume crude, gustări reci și alte delicii micuțe.
Astfel, un aperitivo simplu devine o apericena (aperitiv + cina), unde ai toate șansele să te și saturi, în timp ce stai cu prietenii la bar. Pentru asta, în general este suficient să comanzi ceva de băut de la bar. Evident, băuturile dntr-un astfel de loc vor fi puțin mai scumpe. Astfel încât să acopere și prețul mâncării oferită de gazde. Însă sunt foarte populare în rândul localnicilor și turiștilor deopotrivă, pentru că oferă un cadru mult mai relaxat decât cel al unui restaurant și nici nu ai nevoie de rezervare. Doar puțin noroc, astfel încât tu și prietenii tăi să prindeți un colț de masă liber. Dar nici acela nu e obligatoriu.
Evident că dacă ajungi în vacanță prin Italia, n-o să ieși de la niciun birou. Și probabil nici n-o să ai prietenii la un telefon distanță. Însă după o zi plină de explorare urbană, sigur vei vrea și tu o mică pauză în care să te relaxezi puțin până ajungi la un restaurant. În Italia, oricine are un bar preferat, cel mai adesea motivul pentru această alegere este abordarea lor asupra orei aperitivului. Așa că te poți distra și tu încercând câteva!
Iar dacă cumva destinația ta este Roma, atunci poate vrei să descoperi și câteva dintre cele mai bune restaurante de acolo.