Că dieta și sănătatea sunt în strânsă legătură, este de notorietate. Dar poate că ar trebui insistat puțin asupra unui anumit aspect: acela că o reducere a cantității de alimente care favorizează inflamația în organism poate avea rezultate pozitive pentru sănătate.
Procesul inflamator din organism a primit, pe bună dreptate, multă atenție. Și asta pentru că inflamația cronică poate avea un impact profund asupra sănătății generale. Iar luarea de măsuri pentru a reduce acest efect are rezultate pozitive majore.
Ce este inflamația cronică?
În primul rând, nu confunda su inflamația acută, care este un efect pe termen scurt, resimțit imediat când există o infecție sau o leziune a țesuturilor (cum ar fi, de exemplu, o tăietură). Inflamația cronică este lentă, de lungă durată și nu este neapărat localizată. În esență, în cazul inflamației cronice, acest efect durează prea mult timp.
Dacă un răspuns acut poate ajuta organismul să lupte împotriva unui obiect „străin” (cum ar fi, să zicem, o așchie) sau a unor germeni nedoriți, inflamația cronică, în timp, poate duce la deteriorarea țesuturilor. În plus, este legată de unele efecte secundare neplăcute, cum ar fi hipertensiunea, hiperglicemia, diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, diverse tipuri de cancer, depresia și osteoporoza.
Inflamația cronică poate fi declanșată de mai mulți factori, inclusiv tulburări autoimune, expunerea la anumite substanțe chimice sau o infecție care nu a fost tratată corespunzător. Alături de acești factori care nu pot fi controlați, alegerile alimentare – care și ele pot avea un impact asupra riscului de inflamație cronică –, pot fi controlate.
Alimentele care favorizează inflamația în organismin și care trebuie evitate
Unele diete antiinflamatorii, cum este cea mediteraneană, sunt legate de reducerea inflamației de grad scăzut. În timp ce dieta de tip occidental, bogată în alimente prăjite și procesate, este asociată cu efectul opus. Lista alimentelor care pot avea un impact asupra riscului de inflamație cronică de grad scăzut este destul de consistentă. Și poate nu neapărat din punct de vedere al numărului acestora, cât a faptului că sunt alimente foarte comune și foarte frecvent consumate, din păcate.
Dacă până acum nu ai știut că unele alimente favorizează inflamația, iată că vei afla și poate că vei ține cont de răul pe care ele îl pot produce în organism.
Margarina
Margarina este o soluție pentru vegetarieni sau pentru persoanele care pur și simplu evită untul și care doresc să o consume în sandvișuri sau pe pâine prăjită. Însă margarina nu este o opțiune bună pentru că este un aliment ultraprocesat. Acesta poate provoca inflamații în organism și poate avea un impact negativ asupra sănătății cardiovasculare. Un strop de ulei de măsline este varianta de departe cea mai bună.
Băuturile îndulcite cu zahăr
Sigur, băuturile îndulcite cu zahăr sunt delicioase și pot satisface pofta de dulce. Dar studiile au demonstrat că astfel de băuturi cresc inflamația cronică în organism prin eliberarea de citokine pro-inflamatorii.
Alimentele prăjite
Prin prăjire, anumite alimente produc un compus numit acrilamidă. Iar unele date sugerează că un consum ridicat al acestuia este legat de inflamație. Vestea cea mai proastă este că unul dintre cele mai iubite preparate, cartofii prăjiți, are cea mai puternică legătură cu efectele negative decât orice alt aliment prajit.
Alcoolul
Consumul moderat de alcool pare să fie asociat cu reducerea inflamației. Însă cel excesiv poate avea efectul opus, acționând ca un agent pro-inflamator. Un pahar de alcool pe zi pentru femei și două pentru bărbați este mai mult decât suficient dacă nu vreți să aveți probleme.
Cerealele rafinate
Transformate în făinuri, cerealele rafinate sunt lipsite de fibrele și nutrienții care se digeră lent. Ceea ce înseamnă că organismul le descompune foarte repede. Cu cât organismul digeră mai repede alimentele care conțin glucoză, cu atât mai repede poate crește nivelul de zahăr din sânge. Ceea ce crește nivelul de insulină, un compus asociat cu un răspuns pro-inflamator. Motiv pentru care sunt considerate alimente care favorizează inflamația în organism.
Alimentele depozitate în recipiente cu BPA
Bisfenolul A (BPA) este o substanță chimică folosită în anumite ambalaje. Dar, din nefericire, ea se poate infiltra și în alimente. Iar datele arată că expunerea la BPA poate induce inflamații cronice.
Carnea procesată
Cârnații, șunca și crenvurștii sunt grozavi la gust. Dar consumul lor constant poate juca un rol în promovarea inflamației sistemice de grad scăzut. Limitând consumul de carne procesată se va reduce și inflamația cronică de grad scăzut.
Bomboanele
Bomboanele sunt practic zahăr pur, iar un consum frecvent de zahăr are o contribuție majoră la producerea inflamației cronice. Încercați să limitați inclusiv consumul de glucoză, fructoză, zaharoză și sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză. În timpul absorbției toate se transformă în aceiași compuși în organism.
Gogoșile
Ne plac, dar și ele sunt alimente care favorizează inflamația în organism. Știm deja. Atât consumul de alimente prăjite cât și cantitățile mari de zahăr sunt legate de inflamația cronică de grad scăzut. Iar atunci când sunt două rele la un loc, și impactul asupra inflamației este dublu.
Pastele
Gustoasele paste, chiar dacă au un indice glicemic mai mic, când sunt combinate cu alte alimente pro-inflamatorii (că doar nimeni nu le mănâncă goale!) promovează inflamația.
Organele
Desigur, ficatul este un aliment plin de nutrienți. Dar are și un potențial pro-inflamator. Oamenii de știință au stabilit în urma evaluării unui chestionar privind frecvența consumului de organe și legătura dintre anumite alimente și markerii inflamatori ridicați, că un consum de organe pare să fie legat de inflamația cronică într-o măsură îngrijorător de mare.
Acestea fiind zise, dacă te preocupă un stil de viață sănătos, hai să vezi și cum citești corect eticheta alimentelor sau ce se întâmplă în organsim când nu mai mănânci zahăr.