Hai că a venit și vara asta și gândurile noastre încep deja să se întoarcă spre zilele de relaxare alături de prietenii și familia noastră, undeva, leneși, la umbră. Așa că n-ai putea găsi un moment mai bun să le pregătești ceva special, să-i impresionezi pe toți la următoarea întâlnire. Ce-ar fi ca, în loc să cumperi toată berea și cidrul de la magazinul din colț, vara asta să le prepari tu acasă, doar cu ingrediente naturale? Îți spunem noi, pas cu pas, cum să faci bere acasă.
Treaba asta implică niște chimie și puțină răbdare. Dar chiar nu-i greu, iar satisfacția de a-ți brasa propria-ți bere este una aparte. Discutăm despre echipamentele de care ai nevoie pentru a începe, ingredientele necesare și-ți dăm și câteva idei de unde să te inspiri în această aventură culinară.
Doar începutul este greu…
Dacă deja cochetai cu ideea să încerci așa ceva, fii sigur că ești pe cale să te angajezi într-o sarcină minunată și plină de satisfacții. S-ar putea să fie următoarea ta mare pasiune. Deși poate părea un proces destul de complex, nu există niciun motiv să fii intimidat. Gândește-te doar că această băutură se produce de mii de ani, în tot felul de condții și contexte. Iar procesul de bază a rămas aproape același de-a lungul veacurilor. În plus, lucrurile au evoluat suficient de mult în zilele noastre încât tu să faci acasă doar partea ușoară. Vei scăpa de măcinat malțul, nu trebuie să înmulțești tu drojdia, nici să-ți transformi o cameră într-un laborator. Trebuie doar să fierbi, amesteci și mai apoi să aștepți vreo două săptămâni. Apoi, pregătește-te să culegi laurii de la prietenii tăi, odată ce prima sticlă va fi desfăcută.
Trebuie să știi că avem și noi câteva mii de oameni care-și produc propria bere acasă. Au un grup de Facebook doar al lor, în care se ajută și se mândresc cu reușitele lor. Sunt foarte generoși și permisivi cu începătorii și organizează reguat concursuri și întâlniri. Acești entuziaști ai homebrewingului nu au voie să-și vândă produsele prin lege însă, dacă ar putea, ar face de rușine unele dintre marile berării.
De ce ai nevoie pentru a brasa acasă?
În primul rând, în funcție de cât de în serios vrei să iei această treabă și de bugetul pe care vrei să-l aloci, îți trebuie un minim de echipament. Însă nu-i nevoie să investești o avere pentru a începe să-ți faci propria bere și nici să alergi după tot felul de gadgeturi. Kiturile cu toată „infrastructura” necesară unui începător sunt disponibile online. Costă doar câteva sute de lei și-ți oferă absolut tot ce ai nevoie să începi această frumoasă aventură.
Ai nevoie de: două găleți, una cu robinet și capac pentru prepararare, alta doar cu capac, pentru fermentare. Îi mai trebuie un dispozitiv de umplere a sticlelor, hidrometru pentru măsurarea densității berii, un capsator de dopuri și o substanță de curățare pe bază de oxigen activ, fără clătire. Apoi, cu timpul, după ce microbul s-a instalat, mai poți oricând adăuga gadget-uri și echipamente de fermentare mai elaborate.
Ce ingrediente îți trebuie ca să faci bere acasă
Acum că avem echipamentul, să trecem și prin ingredientele principale ale berii. Există doar patru: hamei, malț din cereale (și/sau extract de malț), drojdie și apă. Să le luăm pe rând.
Hamei
Sunt florile (conuri, de fapt) ale plantei Humulus Lupulus. Pentru fabricarea berii sunt folosite doar conurile provenite de la plante femele. Doar acestea conțin acizii alfa care determină amăreala respectivului hamei. Cu cât este mai mare procentul de acid alfa, cu atât mai multă amăreală va aduce acel hamei berii.
Hameiul trebuie fiert minim 60 de minute sau mai mult, deoarece aceste rășini alfa nu sunt ușor solubile în apă. Procentul de acid alfa al hameiului variază de la an la an, de la un soi la altul și de la o regiune la alta. Fiecare pachet în care este ambalat hameiul are menționat pe etichetă procentul de acid alfa.
Pe lângă faptul că este folosit în fierbere pentru a adăuga amăreală berii finite, hameiul este adăugat și spre sfârșitul fierberii, pentru a conferi aromă și parfum. Procedeul se numește dry hopping și este important pentru că o mare parte din aroma berii vine de aici. Ceea ce percepem ca gust vine prin simțul olfactiv. Hameiul folosit la fierbere se numește hamei de amăreală. În timp ce hameiul adăugat la sfârșit este cunoscut ca hamei de aromă (sau de finisare). Extistă soiuri de hamei speciale pentru fiecare dintre aceste etape.
Malț (sau extract de malț)
Berea este rezultatul fermentării naturale a zaharurilor prezente în mod natural în malțul de bere. Malțul este ingredientul care dă corp, aromă, culoare și gust berii, fiind un element foarte important. Acesta este produs din boabe de cereale precum orz, grâu, secară, porumb, etc. parțial germinate, mai apoi măcinate. Nu trebuie să faci tu asta, poți cumpăra malțul gata de brasat de la un magazin specializat în homebrew.
În funcție de malț, fabricarea berii în casă poate fi împărțită în două tipuri. Poți folosi kituri „all grain” sau kituri „extract”. În cazul kiturilor all grain, homebrewerul, printr-o serie de pași (fierbere, răcire rapidă, transfer), extrage el însuși aceste zaharuri din cerealele măcinate. În brasarea cu ajutorul kiturilor extract, homebrewerul folosește extract de malț gata preparat, sărind peste procesul de extracție a zahărului, care a fost deja făcut de către berărie. Evident, brasarea kiturilor extract este cel mai bun punct de plecare pentru majoritatea producătorilor noi de bere, deoarece procesul necesită echipamente și proceduri minime de brasaj.
Drojdie
În procesul de producție a berii, drojdia – care este o ciupercă unicelulară – consumă zaharurile naturale din malț. Iar din acest proces sunt rezultate alcool și CO2. Însă deși berea se produce de mii de ani, doar relativ recent au înțeles berarii rolul pe care îl joacă drojdia în fermentație. La fel ca extractul de malț, drojdia de bere vine sub formă de drojdie de bere lichidă sau sub formă de drojdie de bere uscată.
Apă
Calitatea apei cu care brasezi este importantă din moment ce berea este mai mult de 90% apă. Practic, apa folosită pentru fabricarea berii trebuie să fie curată și fără mirosuri (precum cel de clor). Alți factori de luat în considerare atunci când decizi că vrei să faci bere acasă includ pH-ul și „duritatea” ei (mineralitatea). Apa cu un profil optim pentru brasare ar trebui să aibă o alcalinitate scăzută și cu o duritate moderată. Cei mai experimentați într-ale homebrewingului își pot ajusta chimia apei relativ ușor, dacă este necesar. Cu ajutorul mineralelor sau a osmozei inverse, se poate îmbunătăți profilul apei. Cu toate acestea, mulți homebreweri fac bere excepțională cu ajutorul unei ape îmbuteliate, aleasă în funcție de profilul mineral înscris pe etichetă.
Acum că știi tot ce ai nevoie pentru a-ți face propria bere, îți mai trebuie doar o rețetă. Iar dacă simți că ai nevoie de puțin ajutor la început, sau nu ai locul necesar acasă, ori pur și simplu nu vrei să investești bani până nu vezi dacă ți se potrivește acest hobby, poți încerca să le faci o vizită celor de la Brews Brothers. În apropierea Arenei Naționale din București au creat un loc special dedicat homebreewingului și homebrewerilor. Aici poți găsi absolut tot ce ai nevoie să începi. De la Kituri de producție până la kituri de beri și ingrediente speciale le ai pe toate la îndemână. În plus, aici sunt organizate oricând, la cerere, cursuri sau sesiuni de homebrewing, sub îndrumarea experților de aici.
Și dacă nu-ți iese și nu-ți iese, nu uita că ai o mulțime de berării bune în București la care poți ieși cu prietenii să „studiezi” 😉