Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
Rezerva o masa
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > FOOD & DRINKS > BĂUTURI > Cum să faci singur bere acasă
  • BĂUTURI

Cum să faci singur bere acasă

  • Autor : Vlad Ignat
  • Data publicare : 6 iunie, 2023
  • Data modificare : 9 aprilie, 2025
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Hai că a venit și vara asta și gândurile noastre încep deja să se întoarcă spre zilele de relaxare alături de prietenii și familia noastră, undeva, leneși, la umbră. Așa că n-ai putea găsi un moment mai bun să le pregătești ceva special, să-i impresionezi pe toți la următoarea întâlnire. Ce-ar fi ca, în loc să cumperi toată berea și cidrul de la magazinul din colț, vara asta să le prepari tu acasă, doar cu ingrediente naturale? Îți spunem noi, pas cu pas, cum să faci bere acasă.

Enjoying non alcoholic beer. Bearded man grabbing alcoholic drink in bar. Hipster sitting with alcoholic beverage in pub. He is a social drinker not an alcoholic.

Treaba asta implică niște chimie și puțină răbdare. Dar chiar nu-i greu, iar satisfacția de a-ți brasa propria-ți bere este una aparte. Discutăm despre echipamentele de care ai nevoie pentru a începe, ingredientele necesare și-ți dăm și câteva idei de unde să te inspiri în această aventură culinară.

Doar începutul este greu…

Dacă deja cochetai cu ideea să încerci așa ceva, fii sigur că ești pe cale să te angajezi într-o sarcină minunată și plină de satisfacții. S-ar putea să fie următoarea ta mare pasiune. Deși poate părea un proces destul de complex, nu există niciun motiv să fii intimidat. Gândește-te doar că această băutură se produce de mii de ani, în tot felul de condții și contexte. Iar procesul de bază a rămas aproape același de-a lungul veacurilor. În plus, lucrurile au evoluat suficient de mult în zilele noastre încât tu să faci acasă doar partea ușoară. Vei scăpa de măcinat malțul, nu trebuie să înmulțești tu drojdia, nici să-ți transformi o cameră într-un laborator. Trebuie doar să fierbi, amesteci și mai apoi să aștepți vreo două săptămâni. Apoi, pregătește-te să culegi laurii de la prietenii tăi, odată ce prima sticlă va fi desfăcută.

Trebuie să știi că avem și noi câteva mii de oameni care-și produc propria bere acasă. Au un grup de Facebook doar al lor, în care se ajută și se mândresc cu reușitele lor. Sunt foarte generoși și permisivi cu începătorii și organizează reguat concursuri și întâlniri. Acești entuziaști ai homebrewingului nu au voie să-și vândă produsele prin lege însă, dacă ar putea, ar face de rușine unele dintre marile berării.

De ce ai nevoie pentru a brasa acasă?

În primul rând, în funcție de cât de în serios vrei să iei această treabă și de bugetul pe care vrei să-l aloci, îți trebuie un minim de echipament. Însă nu-i nevoie să investești o avere pentru a începe să-ți faci propria bere și nici să alergi după tot felul de gadgeturi. Kiturile cu toată „infrastructura” necesară unui începător sunt disponibile online. Costă doar câteva sute de lei și-ți oferă absolut tot ce ai nevoie să începi această frumoasă aventură. 

Ai nevoie de: două găleți, una cu robinet și capac pentru prepararare, alta doar cu capac, pentru fermentare. Îi mai trebuie un dispozitiv de umplere a sticlelor, hidrometru pentru măsurarea densității berii, un capsator de dopuri și o substanță de curățare pe bază de oxigen activ, fără clătire. Apoi, cu timpul, după ce microbul s-a instalat, mai poți oricând adăuga gadget-uri și echipamente de fermentare mai elaborate.

Ce ingrediente îți trebuie ca să faci bere acasă

Acum că avem echipamentul, să trecem și prin ingredientele principale ale berii. Există doar patru: hamei, malț din cereale (și/sau extract de malț), drojdie și apă. Să le luăm pe rând.

Hamei

Sunt florile (conuri, de fapt) ale plantei Humulus Lupulus. Pentru fabricarea berii sunt folosite doar conurile provenite de la plante femele. Doar acestea conțin acizii alfa care determină amăreala respectivului hamei. Cu cât este mai mare procentul de acid alfa, cu atât mai multă amăreală va aduce acel hamei berii.

Hameiul trebuie fiert minim 60 de minute sau mai mult, deoarece aceste rășini alfa nu sunt ușor solubile în apă. Procentul de acid alfa al hameiului variază de la an la an, de la un soi la altul și de la o regiune la alta. Fiecare pachet în care este ambalat hameiul are menționat pe etichetă procentul de acid alfa. 

pahar de bere cu conuri de hamei lângă. cum să faci bere acasă

Pe lângă faptul că este folosit în fierbere pentru a adăuga amăreală berii finite, hameiul este adăugat și spre sfârșitul fierberii, pentru a conferi aromă și parfum. Procedeul se numește dry hopping și este important pentru că o mare parte din aroma berii vine de aici. Ceea ce percepem ca gust vine prin simțul olfactiv. Hameiul folosit la fierbere se numește hamei de amăreală. În timp ce hameiul adăugat la sfârșit este cunoscut ca hamei de aromă (sau de finisare). Extistă soiuri de hamei speciale pentru fiecare dintre aceste etape.

Malț (sau extract de malț)

Berea este rezultatul fermentării naturale a zaharurilor prezente în mod natural în malțul de bere. Malțul este ingredientul care dă corp, aromă, culoare și gust berii, fiind un element foarte important. Acesta este produs din boabe de cereale precum orz, grâu, secară, porumb, etc. parțial germinate, mai apoi măcinate. Nu trebuie să faci tu asta, poți cumpăra malțul gata de brasat de la un magazin specializat în homebrew.

maltul de bere fotografiat de aproape

În funcție de malț, fabricarea berii în casă poate fi împărțită în două tipuri. Poți folosi kituri „all grain” sau kituri „extract”. În cazul kiturilor all grain, homebrewerul, printr-o serie de pași (fierbere, răcire rapidă, transfer), extrage el însuși aceste zaharuri din cerealele măcinate. În brasarea cu ajutorul kiturilor extract, homebrewerul folosește extract de malț gata preparat, sărind peste procesul de extracție a zahărului, care a fost deja făcut de către berărie. Evident, brasarea kiturilor extract este cel mai bun punct de plecare pentru majoritatea producătorilor noi de bere, deoarece procesul necesită echipamente și proceduri minime de brasaj.  

Drojdie

În procesul de producție a berii, drojdia – care este o ciupercă unicelulară – consumă zaharurile naturale din malț. Iar din acest proces sunt rezultate alcool și CO2. Însă deși berea se produce de mii de ani, doar relativ recent au înțeles berarii rolul pe care îl joacă drojdia în fermentație. La fel ca extractul de malț, drojdia de bere vine sub formă de drojdie de bere lichidă sau sub formă de drojdie de bere uscată.

Apă

Calitatea apei cu care brasezi este importantă din moment ce berea este mai mult de 90% apă. Practic, apa folosită pentru fabricarea berii trebuie să fie curată și fără mirosuri (precum cel de clor). Alți factori de luat în considerare atunci când decizi că vrei să faci bere acasă includ pH-ul și „duritatea” ei (mineralitatea). Apa cu un profil optim pentru brasare ar trebui să aibă o alcalinitate scăzută și cu o duritate moderată. Cei mai experimentați într-ale homebrewingului își pot ajusta chimia apei relativ ușor, dacă este necesar. Cu ajutorul mineralelor sau a osmozei inverse, se poate îmbunătăți profilul apei. Cu toate acestea, mulți homebreweri fac bere excepțională cu ajutorul unei ape îmbuteliate, aleasă în funcție de profilul mineral înscris pe etichetă.

mai multe sticle de bere sunt asezate pe rafturi

Acum că știi tot ce ai nevoie pentru a-ți face propria bere, îți mai trebuie doar o rețetă. Iar dacă simți că ai nevoie de puțin ajutor la început, sau nu ai locul necesar acasă, ori pur și simplu nu vrei să investești bani până nu vezi dacă ți se potrivește acest hobby, poți încerca să le faci o vizită celor de la Brews Brothers. În apropierea Arenei Naționale din București au creat un loc special dedicat homebreewingului și homebrewerilor. Aici poți găsi absolut tot ce ai nevoie să începi. De la Kituri de producție până la kituri de beri și ingrediente speciale le ai pe toate la îndemână. În plus, aici sunt organizate oricând, la cerere, cursuri sau sesiuni de homebrewing, sub îndrumarea experților de aici.

mai mulți oameni invață cum să faci bere acasă, la Brew Brothers
Foot: Brew Brothers

Și dacă nu-ți iese și nu-ți iese, nu uita că ai o mulțime de berării bune în București la care poți ieși cu prietenii să „studiezi” 😉 

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • bere artizanala
  • brewsbrothers
  • ce este homebrewing
  • Craft Beer
  • cum faci bere artizanala
  • cum faci craft beer
  • cum sa faci bere acasa
  • faci bere la tine acasa
  • home brewing
  • homebrewing
Citește și
Din ce se face tequila: povestea din spatele băuturii mexicane
Citește articolul
  • BĂUTURI
Din ce se face tequila: povestea din spatele băuturii mexicane
Negroni Week în București: cele mai bune baruri unde găsești mixul perfect
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
Negroni Week în București: cele mai bune baruri unde găsești mixul perfect
Matcha în București – noua obsesie care ne-a luat cu asalt
Citește articolul
  • BĂUTURI
Matcha în București – noua obsesie care ne-a luat cu asalt
Sucuri detox – Beneficii, idei & rețete de sucuri detox
Citește articolul
  • BĂUTURI
Sucuri detox – Beneficii, idei & rețete de sucuri detox
10+ berării din București unde să ieși la o bere cu prietenii
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
10+ berării din București unde să ieși la o bere cu prietenii
Top 10 wine bars din București unde savurezi cele mai bune vinuri
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
Top 10 wine bars din București unde savurezi cele mai bune vinuri
Cele mai cool cocktail baruri din București
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
Cele mai cool cocktail baruri din București
10 dintre cele mai bune prăjitorii de cafea din București
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
10 dintre cele mai bune prăjitorii de cafea din București
Prin oraș la un ceai, un vin fiert sau o ciocolată caldă. Savoarea iernii, într-o cană!
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
Prin oraș la un ceai, un vin fiert sau o ciocolată caldă. Savoarea iernii, într-o cană!
Caută
Alegerea editorilor
  • Cele mai bune cherhanale de pe litoralul românesc, unde mănânci excelent
    • ÎN ȚARĂ
    • UNDE IEȘIM
    Cele mai bune cherhanale de pe litoralul românesc, unde mănânci excelent

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.