Restograf Restograf
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
Restograf Restograf
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Restaurante
  • Toate restaurantele
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Coreean
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • German
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Conectare
Inregistrare
Restograf Restograf
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > @Acasă > Fun > Cum să faci singur bere acasă
  • Fun
  • Vin & Bere

Cum să faci singur bere acasă

  • Autor : Vlad Ignat
  • Data publicare : 6 iunie, 2023
  • Data modificare : 6 iunie, 2023
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Hai că a venit și vara asta și gândurile noastre încep deja să se întoarcă spre zilele de relaxare alături de prietenii și familia noastră, undeva, leneși, la umbră. Așa că n-ai putea găsi un moment mai bun să le pregătești ceva special, să-i impresionezi pe toți la următoarea întâlnire. Ce-ar fi ca, în loc să cumperi toată berea și cidrul de la magazinul din colț, vara asta să le prepari tu acasă, doar cu ingrediente naturale? Îți spunem noi, pas cu pas, cum să faci bere acasă.

Un barbat sta in fata unui butoi pe care sunt asezate ingredientele necesare homebrewingului. CUm să faci bere acasă

Treaba asta implică niște chimie și puțină răbdare. Dar chiar nu-i greu, iar satisfacția de a-ți brasa propria-ți bere este una aparte. Discutăm despre echipamentele de care ai nevoie pentru a începe, ingredientele necesare și-ți dăm și câteva idei de unde să te inspiri în această aventură culinară.

Doar începutul este greu…

Dacă deja cochetai cu ideea să încerci așa ceva, fii sigur că ești pe cale să te angajezi într-o sarcină minunată și plină de satisfacții. S-ar putea să fie următoarea ta mare pasiune. Deși poate părea un proces destul de complex, nu există niciun motiv să fii intimidat. Gândește-te doar că această băutură se produce de mii de ani, în tot felul de condții și contexte. Iar procesul de bază a rămas aproape același de-a lungul veacurilor. În plus, lucrurile au evoluat suficient de mult în zilele noastre încât tu să faci acasă doar partea ușoară. Vei scăpa de măcinat malțul, nu trebuie să înmulțești tu drojdia, nici să-ți transformi o cameră într-un laborator. Trebuie doar să fierbi, amesteci și mai apoi să aștepți vreo două săptămâni. Apoi, pregătește-te să culegi laurii de la prietenii tăi, odată ce prima sticlă va fi desfăcută.

Trebuie să știi că avem și noi câteva mii de oameni care-și produc propria bere acasă. Au un grup de Facebook doar al lor, în care se ajută și se mândresc cu reușitele lor. Sunt foarte generoși și permisivi cu începătorii și organizează reguat concursuri și întâlniri. Acești entuziaști ai homebrewingului nu au voie să-și vândă produsele prin lege însă, dacă ar putea, ar face de rușine unele dintre marile berării.

in timpul procesului de fierbere a berii cineva adauga o cantitate mica de hamei de aroma, la finalul prepararii

De ce ai nevoie pentru a brasa acasă?

În primul rând, în funcție de cât de în serios vrei să iei această treabă și de bugetul pe care vrei să-l aloci, îți trebuie un minim de echipament. Însă nu-i nevoie să investești o avere pentru a începe să-ți faci propria bere și nici să alergi după tot felul de gadgeturi. Kiturile cu toată „infrastructura” necesară unui începător sunt disponibile online. Costă doar câteva sute de lei și-ți oferă absolut tot ce ai nevoie să începi această frumoasă aventură. 

Ai nevoie de: două găleți, una cu robinet și capac pentru prepararare, alta doar cu capac, pentru fermentare. Îi mai trebuie un dispozitiv de umplere a sticlelor, hidrometru pentru măsurarea densității berii, un capsator de dopuri și o substanță de curățare pe bază de oxigen activ, fără clătire. Apoi, cu timpul, după ce microbul s-a instalat, mai poți oricând adăuga gadget-uri și echipamente de fermentare mai elaborate.

un kit de productie a berii acasa, cu doua galeti și alte câteva ustensile necesare

Ce ingrediente îți trebuie ca să faci bere acasă

Acum că avem echipamentul, să trecem și prin ingredientele principale ale berii. Există doar patru: hamei, malț din cereale (și/sau extract de malț), drojdie și apă. Să le luăm pe rând.

Hamei

Sunt florile (conuri, de fapt) ale plantei Humulus Lupulus. Pentru fabricarea berii sunt folosite doar conurile provenite de la plante femele. Doar acestea conțin acizii alfa care determină amăreala respectivului hamei. Cu cât este mai mare procentul de acid alfa, cu atât mai multă amăreală va aduce acel hamei berii.

Hameiul trebuie fiert minim 60 de minute sau mai mult, deoarece aceste rășini alfa nu sunt ușor solubile în apă. Procentul de acid alfa al hameiului variază de la an la an, de la un soi la altul și de la o regiune la alta. Fiecare pachet în care este ambalat hameiul are menționat pe etichetă procentul de acid alfa. 

mai multe conuri de hamei proaspete sunt fotografiate de aproape. Unul din ingredientele necesare ca să faci bere acasă

Pe lângă faptul că este folosit în fierbere pentru a adăuga amăreală berii finite, hameiul este adăugat și spre sfârșitul fierberii, pentru a conferi aromă și parfum. Procedeul se numește dry hopping și este important pentru că o mare parte din aroma berii vine de aici. Ceea ce percepem ca gust vine prin simțul olfactiv. Hameiul folosit la fierbere se numește hamei de amăreală. În timp ce hameiul adăugat la sfârșit este cunoscut ca hamei de aromă (sau de finisare). Extistă soiuri de hamei speciale pentru fiecare dintre aceste etape.

Malț (sau extract de malț)

Berea este rezultatul fermentării naturale a zaharurilor prezente în mod natural în malțul de bere. Malțul este ingredientul care dă corp, aromă, culoare și gust berii, fiind un element foarte important. Acesta este produs din boabe de cereale precum orz, grâu, secară, porumb, etc. parțial germinate, mai apoi măcinate. Nu trebuie să faci tu asta, poți cumpăra malțul gata de brasat de la un magazin specializat în homebrew.

maltul de bere partial germinat și măcainat fotografiat de aproape

În funcție de malț, fabricarea berii în casă poate fi împărțită în două tipuri. Poți folosi kituri „all grain” sau kituri „extract”. În cazul kiturilor all grain, homebrewerul, printr-o serie de pași (fierbere, răcire rapidă, transfer), extrage el însuși aceste zaharuri din cerealele măcinate. În brasarea cu ajutorul kiturilor extract, homebrewerul folosește extract de malț gata preparat, sărind peste procesul de extracție a zahărului, care a fost deja făcut de către berărie. Evident, brasarea kiturilor extract este cel mai bun punct de plecare pentru majoritatea producătorilor noi de bere, deoarece procesul necesită echipamente și proceduri minime de brasaj.  

Drojdie

În procesul de producție a berii, drojdia – care este o ciupercă unicelulară – consumă zaharurile naturale din malț. Iar din acest proces sunt rezultate alcool și CO2. Însă deși berea se produce de mii de ani, doar relativ recent au înțeles berarii rolul pe care îl joacă drojdia în fermentație. La fel ca extractul de malț, drojdia de bere vine sub formă de drojdie de bere lichidă sau sub formă de drojdie de bere uscată.

mai multe granule de drojdie uscata folosite să faci bere acasă, fotografiate de aproape

Apă

Calitatea apei cu care brasezi este importantă din moment ce berea este mai mult de 90% apă. Practic, apa folosită pentru fabricarea berii trebuie să fie curată și fără mirosuri (precum cel de clor). Alți factori de luat în considerare atunci când decizi că vrei să faci bere acasă includ pH-ul și „duritatea” ei (mineralitatea). Apa cu un profil optim pentru brasare ar trebui să aibă o alcalinitate scăzută și cu o duritate moderată. Cei mai experimentați într-ale homebrewingului își pot ajusta chimia apei relativ ușor, dacă este necesar. Cu ajutorul mineralelor sau a osmozei inverse, se poate îmbunătăți profilul apei. Cu toate acestea, mulți homebreweri fac bere excepțională cu ajutorul unei ape îmbuteliate, aleasă în funcție de profilul mineral înscris pe etichetă.

mai multe sticle de bere sunt asezate pe un blat de lemn dintr-o bucătărie

Acum că știi tot ce ai nevoie pentru a-ți face propria bere, îți mai trebuie doar o rețetă. Iar dacă simți că ai nevoie de puțin ajutor la început, sau nu ai locul necesar acasă, ori pur și simplu nu vrei să investești bani până nu vezi dacă ți se potrivește acest hobby, poți încerca să le faci o vizită celor de la Brews Brothers. În apropierea Arenei Naționale din București au creat un loc special dedicat homebreewingului și homebrewerilor. Aici poți găsi absolut tot ce ai nevoie să începi. De la Kituri de producție până la kituri de beri și ingrediente speciale le ai pe toate la îndemână. În plus, aici sunt organizate oricând, la cerere, cursuri sau sesiuni de homebrewing, sub îndrumarea experților de aici.

mai mulți oameni invață cum să faci bere acasă, la Brew Brothers
Foot: Brew Brothers

Și dacă nu-ți iese și nu-ți iese, nu uita că ai o mulțime de berării bune în București la care poți ieși cu prietenii să „studiezi” 😉 

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • bere artizanala
  • brewsbrothers
  • ce este homebrewing
  • Craft Beer
  • cum faci bere artizanala
  • cum faci craft beer
  • cum sa faci bere acasa
  • faci bere la tine acasa
  • home brewing
  • homebrewing
Citește și
Ce sunt vinurile ecologice, bio, biodinamice sau sustenabile și care sunt diferențele?
Citește articolul
  • Vin & Bere
Ce sunt vinurile ecologice, bio, biodinamice sau sustenabile și care sunt diferențele?
Cele mai cool tipuri de bere. Marii clasici, 11 la număr
Citește articolul
  • Vin & Bere
Cele mai cool tipuri de bere. Marii clasici, 11 la număr
Cei 5 pași ai unei degustări de vinuri. Cum bei „corect” un pahar de vin și la ce trebuie să fii atent
Citește articolul
  • Vin & Bere
Cei 5 pași ai unei degustări de vinuri. Cum bei „corect” un pahar de vin și la ce trebuie să fii atent
Vrei să înveți să gătești ca un chef? Ia un curs de gătit și schimbă-ți cursul vieții!
Citește articolul
  • Fun
Vrei să înveți să gătești ca un chef? Ia un curs de gătit și schimbă-ți cursul vieții!
10 sandvișuri celebre şi povestea lor. Plus, unde să le savurezi în Bucureşti
Citește articolul
  • Fun
  • Hot Plates
10 sandvișuri celebre şi povestea lor. Plus, unde să le savurezi în Bucureşti
Curățenia de primăvară. 15 soluții naturale de curățenie făcute cu ce găsești în cămară
Citește articolul
  • Fun
Curățenia de primăvară. 15 soluții naturale de curățenie făcute cu ce găsești în cămară
Beer tour în Belgia, țara celor mai apreciate berării din lume
Citește articolul
  • Pe la ei
  • Vin & Bere
Beer tour în Belgia, țara celor mai apreciate berării din lume
Fascinata poveste despre berea Guinness, băutura națională a Irlandei
Citește articolul
  • Fun
  • Vin & Bere
Fascinata poveste despre berea Guinness, băutura națională a Irlandei
Invitație la degustare: 6 vinuri românești premiate pe bune!
Citește articolul
  • Vin & Bere
Invitație la degustare: 6 vinuri românești premiate pe bune!
Caută
Postări recente
  • Sciccheria, o arie culinară <em>di alta classe</em>, pe note de <em>dolce vita</em>
    Sciccheria, o arie culinară di alta classe, pe note de dolce vita
    • Data publicare : 4 octombrie, 2023
    • Data modificare : 4 octombrie, 2023
  • Povestea borșului. Cui aparține zeama fermentată care acrește ciorba și unde mănânci un borș bun în București
    Povestea borșului. Cui aparține zeama fermentată care acrește ciorba și unde mănânci un borș bun în București
    • Data publicare : 3 octombrie, 2023
    • Data modificare : 3 octombrie, 2023
  • FoodService & Hospitality Expo 2023, cel mai mare târg de Retail și Horeca
    FoodService & Hospitality Expo 2023, cel mai mare târg de Retail și Horeca
    • Data publicare : 2 octombrie, 2023
    • Data modificare : 2 octombrie, 2023
  • 11 dintre cele mai scumpe cafele din lume (și mai bune)
    11 dintre cele mai scumpe cafele din lume (și mai bune)
    • Data publicare : 2 octombrie, 2023
    • Data modificare : 4 octombrie, 2023
  • Slow Coffee Festival 2023: o ediție fără pahare de unică folosință, fără lapte de origine animală și alcool
    Slow Coffee Festival 2023: o ediție fără pahare de unică folosință, fără lapte de origine animală și alcool
    • Data publicare : 29 septembrie, 2023
    • Data modificare : 29 septembrie, 2023
Urmărește-ne pe Instagram!
Alegerea editorilor
  • Cele mai instagramabile restaurante din București
    • Hot Spots
    Cele mai instagramabile restaurante din București

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
Descarcă APP
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.

Folosim cookie-uri pentru a mentine si imbunatati experienta de navigare.
DetaliiAccepta
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDuratăDescriere
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ