Când vine vorba de a savura băutura preferată, trebuie să știi că nu e vorba doar despre aspect. Dimensiunea, grosimea, curba și forma paharului de cocktail, toate influențează într-o bună măsură aroma. Unele pahare au gura îngustă, pentru a reține aroma. Altele au picior lung, așa încât căldura mâinii să nu se transfere băuturii. Dacă vrei să te bucuri din plin de experiența cocktailurilor făcute de tine acasă, trebuie să știi ce tip de pahare să folosești pentru fiecare. E suficient să-ți îmbogățești arsenalul cu doar trei tipuri de pahare.
Gândește-te la asta – ai bea un martini rece și limpede dintr-o cană ceramică de cafea? Puțin probabil. Vei crede că este o încropeală, chiar dacă a fost executat ireproșabil de către barmanul tău favorit. Asta pentru că mintea noastră clădește fiecare experiență cu ajutorul tuturor simțurilor. Iar gustul, mirosul, textura și aspectul fac parte din orice experiență gustativă de care avem parte.
Dimensiunea contează. La fel și forma paharului de cocktail
Este bine cunoscut că, cel puțin în lumea vinului, paharele sunt clasificate după formele specifice. Avem pahare pentru vinurile roșii și avem alte pahare pentru cele albe. Asta ca să ne putem bucura din plin de experiență, chiar și cu ajutorul paharului – prin miros, gust și aromă. Cocktailurile (și băuturile spirtoase pe cont propriu) nu sunt diferite. Ingredientele dintr-un cocktail pot fi la fel de complexe și nuanțate ca orice vin – uneori chiar mai mult. Gustul, aroma și, bineînțeles, aspectul sunt toate foarte importante atunci când vrei să obții maximul din ce are de oferit un cocktail savuros.
Forma
Forma paharului de cocktail (și dimensiunea, dar ajungem și acolo!) nu influențează doar modul în care simți alcoolul, ci și „direcționează” diferit lichidul în părțile gurii. În funcție de asta vei percepe și modul în care guști cocktailul sau complexitatea lui. Totodată, afectează mirosul – și inclusiv aroma – unei băuturi. De exemplu, dacă bei o băutură spirtoasă tare (precum whiskey sau vodka) dintr-un pahar cu gura îngustă, primul lucru pe care îl vei mirosi sunt vaporii de etanol. Aceștia, prin forma paharului, vor fi mai concentrați și direcționați direct spre nas. Astfel, aroma va fi percepută greșit, gustul compromis, iar experiența… una nu foarte fericită. Prin urmare, paharele cu o gură mai largă decât baza vor ajuta la disiparea vaporilor de alcool. Sunt astfel lăsate celelalte arome, ascunse în spatele etanolului, să-ți ofere o experiență completă.
Mărimea
În cazul cocktailurilor, mărimea (paharului) contează. Asta pentru că întotdeauna se pune accent pe funcționalitate, iar volumul paharului este esențial. De obicei, cocktailurile tari sunt servite în pahare mici, cu gura foarte largă. Astfel încât lichidul să fie cât mai în proximitatea nasului. Nu ai folosi un pahar de Piña Colada înalt pentru un Manhattan modest. Ar umple doar o treime din acel pocal și toate aromele s-ar irosi. Vrei să folosești paharul potrivit pentru a te asigura că rețeta unei băuturi îl umple proporțional. Trebuie însă ținut cont de raportul corect dintre gheață și lichid, adică de volumul de lichid dislocat de cuburile adăugate.
Sticla groasă vs. subțire
Și grosimea paharului de cocktail este ceva la care trebuie să acorzi atenție. În general, paharele cu buză subțire, fără acea margine rotunjită, sunt de preferat celor mai groase. De asemenea, un pahar cu greutate redusă este mai plăcut și mai comod de ținut în mână.
Curba
Curba sticlei este foarte importantă deoarece direcționează cocktail-ul către anumite părți ale gurii. Dar îți dă și câteva indicii despre cum ar trebui băut acel cocktail. Long story short, cu cât este mai curbat acel pahar, cu atât cantitatea sorbită deodată ar trebui să fie mai mică. În caz contrar, băutura cea mai tare din acel amestec lovește vârful foarte sensibil al limbii și vei percepe băutura ca fiind prea tare și dezechilibrată. Totodată, un pahar curbat te va face în mod natural să duci capul mai pe spate, gest care potențează capacitatea ta olfactivă. Iar aroma va juca automat un rol mai important în această experiență.
„Sfânta treime” a paharelor de cocktail
Pentru barul tău de acasă, experții într-ale cocktailurilor recomandă să nu investești în cine-știe-ce „fisticoșenii”. Ar trebui să începi cu un set de pahare rocks. Adică acele pahare de whiskey, fără picior și cu gura lată. Îți mai trebuie și un set de pahare highball, adică cele folosite pentru Cuba Libre sau Screwdrivers. Nu-s cele mai posh, dar pot servi ca veselă de zi cu zi, precum și ca arsenal de împătimit al cocktailurilor. De la Negroni la Mojito, ești deja „acoperit” și le poți prepara și servi corect. Apoi, evident, este timpul să-ți iei câteva mai profi. Barmanii spun că un simplu set de pahare de martini ar trebui să fie suficient pentru orice idee ar putea să-ți treacă prin minte într-o sâmbătă seara.
Rocks
Rocks, Lowball, sau Old Fashioned. Sunt toate denumiri pentru acel pahar scurt, cu o bază solidă și o capacitate de aproximativ 150-200 ml. Sunt cele mai potrivite pentru băuturile agitate sau amestecate, care se servesc alături de câteva cuburi de gheață. De asemenea, baza solidă și pereții scurți și drepți ai acestui pahar îl fac potrivit și pentru o turnare îngrijită a unor ingrediente.
Cele mai populare cocktailuri servite în aceste pahare sunt Old Fashioned, Negroni, White Russian.
Highball
Pentru cocktailurile voluminoase, pline cu gheață și fructe sau care au în componența lor un lichid carbogazos, paharele highball acoperă întregul teritoriu. Au o capacitate cuprinsă între 250 și 330 ml. De la Cuba Libre și Mojito, până la Bloody Mary sau Gin & Tonic, pe toate le poți servi prietenilor tăi corect dacă ai în arsenal un set de astfel de pahare.
Clasic Cocktail
Paharul de cocktail clasic, acel con inversat, sau paharul de Martini, poate avea o varietate de dimensiuni și forme. Însă are, de obicei, o capacitate de 120-150 ml. Este folosit pentru a servi cocktail-uri fără gheață, cu gust și arome puternice, care pot fi asimilate ușor, datorită gurii largi care apropie lichidul foarte mult de nas la momentul sorbirii. Cu alte cuvinte, băuturile servite în aceste pahare sunt băuturi fără sucuri.
Cele mai populare cocktailuri servite în aceste pahare sunt Martinis, Cosmopolitan, Brandy Alexander, Kamikaze.
Și acum că știi toată teoria despre forma paharului de cocktail, ce zici să descoperi și câteva astfel de băuturi faimoase și rețetele lor? Ca să poți să și pui în practică tot ce ai „studiat”…