Probabil dacă ai întreba 100 de români care e cel mai faimos preparat din bucătăria orientală, 50 ți-ar spune shaorma și 50 ți-ar spune hummusul. Această pastă super versatilă pare potrivită la orice oră și orice ocazie! Pune-o pe un platou de mezze la o masă cu prietenii, servește-o la micul dejun, întinsă pe pită, ia-o ca gustare înainte de masă… Ia-o cum vrei tu!
Bucătăria orientală pare a-și fi găsit la noi a doua casă. Și chiar dacă mirodeniile și condimentele orientale n-au nimic de-a face cu „gustul de acasă”, ne vrăjesc cumva papilele gustative și ne fac să revenim și să descoperim tot mai multe preparate din bucătăria Levantului. Dintre toate, hummusul are clar un loc fruntaș în topul preferințelor. Cu un gust echilibrat și o textură catifelată, această pastă cremoasă și super versatilă a reușit să cucerească gurmanzii de peste tot prin lume. Și bine a făcut. Pentru că pe cât e de aromată, pe atât e de sănătoasă.
Dar ce este hummusul, mai exact? Care sunt ingredientele hummusului și de unde vine? Și de ce este atât de popular? Hai să explorăm împreună toate aceste lucruri.
Ce este hummusul?
Ingredientele de bază la hummus sunt năut, susan, ulei de măsline, usturoi și zeamă lămâie. Se servește de obicei ca gustare, întins pe pita, sau alături de crackers și sticks-uri de legume. Năutul mai poartă denumirea de boabe (sau fasole) garbanzo și este frecvent folosit în bucătăria din Orientul Mijlociu. Se folosește la faimosul falafel, în dip-uri, salate și sandwich-uri – asta doar ca să-ți dăm câteva exemple.
Hummusul este o alternativă grozavă la sosurile consistente. Bogat în proteine și fibre, sățios și bogat în grăsimi saturate, e alegerea perfectă atât pentru cei care vor să slăbească, dar și pentru cei cu o dietă vegană/vegetariană.
Care sunt originile hummusului
Hummusul este consumat de secole în Orientul Mijlociu, în special în țări precum Liban, Israel, Siria și Egipt. În arabă, „hummus” înseamnă, de fapt, năut – legumă cultivată în zonă de peste 7-8.000 de ani. De aceea, numele complet al preparatului este „ḥummuṣ bi ṭaḥīna”, adică „năut cu pastă de susan”.
Există multe teorii cu privire la originea acestei delicatese, dar majoritatea istoricilor sunt de acord că hummusul a apărut în perioada otomană, în secolul al XVIII-lea. Pe atunci, năutul și susanul erau ingrediente ieftine și disponibile, ceea ce a făcut din hummus un aliment popular în rândul claselor sărace.
O rețetă foarte similară datează din secolul 13 și provine din Cairo. Alții spun că este un preparat evreiesc și că ar fi menționat în Biblie. Iar grecii își atribuie și ei ceva merite.
Astăzi, hummusul a depășit însă orice graniță. În Israel, se consumă în orice moment al zilei, de la mic dejun până la o cină târzie. Iar în Liban este considerat o mâncare națională.
Și gustos, și sănătos
Dacă ai curiozitatea să afli de ce e considerat așa sănătos, hai să-ți povestim pe scurt și ce beneficii aduce pentru sănătate. În primul rând, hummusul e pentru toată lumea. Adică e gluten-free (cel puțin în varianta clasică), e sigur pentru cei cu alergii la nuci și alune, nu conține lactoză. Apoi, se asociază, de obicei, cu alte alimente sănătoase – în primul rând cu legume fel de fel (morcovi, țelină, ardei etc.). Și merge de minune combinat cu falafel, pui la grătar sau vinete.
Fiind un preparat vegan, are avantajul de a fi bogat în fibre și proteine.
E bogat în potasiu, magneziu și calciu – cu alte cuvinte, contribuie la sănătatea sistemului cardiovascular. Aceiași nutrienți reglează tensiunea arterială, ține la distanță colesterolul „rău” și poate fi consumat în siguranță de diabetici.
Cum se face hummus și cu ce se poate combina
Pentru a face hummus, năutul gătit este combinat cu restul ingredientelor într-un blender sau procesor de alimente. Se mixează până când obține o consistență fină și cremoasă. Dacă este necesar, se poate adăuga puțină apă pentru a obține textura dorită.
Odată ce ai stăpânit rețeta de bază, poți încerca și diverse alte combinații. Deși are un gust foarte bun și simplu, pentru un plus de savoare se pot adăuga roșii, pătrunjel, castraveți, ceapă, chiar și ciuperci, paprika sau măsline. Adaugă sriracha sau ardei cayenne pentru o versiune super picantă. Sau vinete coapte ori boia afumată pentru o aromă subtilă de fum.
Coriandrul îi va da o notă exotică. Menta proaspătă îi dă hummusului o aromă răcoritoare. Iar busuiocul, o savoare mediteraneeană, dulceagă.
Unde poți mânca în București un hummus cu totul deosebit
Am stabilit deja că hummusul este foarte popular. Nu e de mirare că îl vei găsi în meniurile restaurantelor de prin tot orașul. Chiar și al celor care nu au neapărat specific oriental. Și cum bucătărașii de pe la noi sunt inventivi, mulți dintre ei vin cu propriile rețete super savuroase!
Uite câteva dintre preparatele alese de noi, savurate și încercate pe la restaurante:
- Hummusul libanez făcut în casă, de la 18 Lounge este foarte, foarte bun! Din năut și tahine cu avocado mayo, ceapă crocantă, sfeclă și dovleac. Un preparat plin de arome vibrante, de savurat la ultimul etaj al clădirii City Gate South Tower din Piața Presei Libere. Întreg meniul lor e variat, mâncarea e gustoasă, plus că locul în sine este elegant și oferă o panoramă superbă!
- Dacă ieși la plimbare pe Calea Victoriei, oprește-te la Reper by ESS. E un loc super fancy și dichisit, iar de curând au deschis și terasa la „șosea”. La ei găsești acest hummus super cremos, care nu doar arată apetisant, ci chiar este! Și tot din meniul lor îți recomandăm „Falafel on the street”. Chifteluțele din năut cu verdeață multă, condimentată după varianta originală, însă readusă la viață și premiată cu un sos echilibrat din iaurt, cremă de susan, salsa de castraveți dulci și ușor picanți, caviar de rodii și sumac.
- Rămânem tot pe Calea Victoriei, dar de data asta ne mutăm la Sharkia, restaurantul de la Park Inn by Radisson Bucharest. E locul perfect pentru un business lunch (și nu numai), un restaurant cu specific est mediteraneean, amenajat cu mult bun gust și care are un aer elegant. La ei am găsit niște specialități cu totul aparte de hummus. Spre exemplu hummus cu miel alături de muguri de pin, pătrunjel și fulgi de ardei iute. Sau hummus cu pui prăjit, suc de lamâie verde, pastă de harissa, semințe de floarea soarelui şi dovleac. Și… hummus cu somon la cuptor, ceapă crocantă şi salată de pătrunjel şi mentă. Zi că ai mai mâncat așa ceva!
- O combinație super interesantă găsești și la Trofic Food. Nu demult au schimbat meniul și așa a apărut această minunăție savuroasă, bogată, plină de culoare și gust. Clasicului hummus cu năut cu pastă de tahini i s-a adaugat sfecla roșie. Și e servit cu plus brânză de capră și morcov, plus pâine integrală, cu semințe. E de încercat! Îi găsești pe Ion Brezoianu 29, sau pe Mircea Vodă 52.
- Și tot din categoria must try: hummus cu jumări de mangaliță și prăjeală de ceapă. La GastroLab, din Piața Victoriei. Că nu degeaba vorbim de un laborator al experimentelor culinare… Încă o dovadă că gusturile românești se înfrățesc de minune cu cele arăbești!
- Ce zici de un platou oriental vegetarian la Alt Shift? O lipie sau niște nachos merg la fix băgați într-un hummus cu avocado, sau hummus cu ardei copt, puse alături de guacamole și salată de vinete. Mai ales dacă e vorba de un așa loc prietenos, numai bun de stat la taclale cu amicii tăi…
- Dacă nu ai chef de ieșit în oraș, îți poți comanda acasă de la Hummuserie. Primul hummus bar din România, după cum se recomandă chiar ei. Au o mulțime de boluri cu hummus, în combinații fel și chip. Ca de exemplu „The Breakfast Club” – hummus clasic, bacon, ou, ceapă crocantă, semințe de susan și chives. Sau „Farmer’s Market” – hummus clasic, porumb înnegrit, roșii, castraveți, semințe tostate de floarea soarelui și susan. Mia multe descoperi pe pagina lor.
- Four Seasons este unul dintre restaurantele libaneze cu ștaif. Și, din fericire, asta se vede și în oferta de preparate din meniu. Numai la capitolul hummus am numărat 9 variante, care mai de care – de la hummus beiruty (cu paprika, usturoi și pătrunjel), la hummus cu sujuk (cârnăciori libanezi), cu trufe sau cu creveți. Asta ca să enumărăm doar câteva dintre ele…
- Și tot din zona restaurantelor mai selecte vine și Zaitoone, un alt restaurant cu preparate tradițional libaneze. De la ei îți recomandăm să încerci hummus cu trufe extra sau hummus cu shaorma de vită, dacă vrei să testezi ceva mai deosebit.
- Trece pe listă și Amoom, care propune un platou vegan, unde piureul de avocado făcut după rețetă proprie vine alături de hummus libanez autentic, cu sfeclă roșie și morcov copt. Servite cu pâine prăjită.
- Desigur, nu putea lipsi din lista Caju by Joseph Hadad. Artist absolut în pregătirea unor preparate senzaționale, chef Hadad și-a propus să aducă la masă gusturile din copilăria sa, cu puternice influențe nord africane, în meniul acestei braserii. E de neratat o masă la Caju, iar când îi vizitezi, comandă din meniu gustările orientale – cu humus, tahina, salată de vinete, salată marocană și matbucha de roșii.
Și chiar nu ar fi corect să încheiem fără să menționăm restaurante ca Aubergine Healthy Food, Mandaloun, Saidoun, Damascus Palace, El Bacha sau Naser. La toate găsești în meniu un hummus excelent!
Soooo… start your day the hummus way! Și continuă la fel la prânz sau cină. Tu decizi când, unde, cum și cu cine. Noi variante ți-am dat suficiente…