Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
Rezerva o masa
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > FOOD & DRINKS > BĂUTURI > Ce este Mezcalul și cu ce diferă de Tequila
  • BĂUTURI

Ce este Mezcalul și cu ce diferă de Tequila

  • Autor : Vlad Ignat
  • Data publicare : 5 mai, 2023
  • Data modificare : 9 aprilie, 2025
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Deși ambele provin din Mexic și sunt rezultatul distilării inimilor de agave, procedeele prin care aceeași plantă este transformată fie în tequilla, fie în mezcal, sunt foarte diferite. La fel și zona geografică în care sunt produse, modul de învechire sau rigorile aplicate în diferite stadii ale producerii. Înțelegerea acestor diferențe ne ajută să știm cum și când să le folosim, dar și să ne bucurăm de maximul pe care ni-l pot oferi. Așadar, hai să vedem ce este Mezcalul și prin ce se deosebește de Tequila.

stilce de Mezscal si tequila, asezate pe bar. Ce este Mezcalul

Aceeași mamă, alte aspirații

Atât în ceea ce privește mezcalul, cât și tequilla, definițiile precise s-au schimbat în timp, într-o oarecare măsură. Însă diferențele au rămas valabile. Ca și în cazul whiskeyului, cu diferența dintre scotch și whiskey. Ideea e așa: toate tequilla sunt mezcal, dar nu toate mezcalurile sunt tequilla. Principala diferență dintre cele două băuturi este dată de modul de preparare a materiei prime, inimile de agave. Iar această etapă conturează gustul final al celor două. În tequila, procesul de producție este mai standardizat. Prin urmare și caracteristicile de aromă vor fi mai stabile. În cazul mezcalului, aroma sa se diferențiază prin notele afumate, provenite de la lemnul și cărbunele arse alături de inimile de agave. Proces de care tequila nu are parte, ca urmare a preparării într-un cuptor industrial. Și astfel se pretează mai ușor producției industriale. Ceea ce explică de ce mezcalul era o raritate prin părțile noastre de lume, până relativ recent. 

plantatie de agave, materia prima pentru mezcal si tequila

Cum se produce tequila?

Pentru tequilla, după ce inimile de agave sunt curățate de țepi și frunze, miezul rămas capătă aspectul unui ananas. De aici și denumirea de piñas (ananas, în spaniolă). Acestea sunt mai întâi fierte în aburi într-un cuptor industrial. Apoi sunt zdrobite cu ajutorul morilor tahona, confecționate din rocă vulcanică, pentru a fi extras sucul de agave. Acesta este fermentat în vase industriale, simplu sau alături de melasă ori suc de trestie de zahăr. Iar rezultatul obținut este distilat de două sau trei ori.

Inimi de agave curatate de tepi. Materie prima pentru Mezcal. Ce este mezcalul. Diferenta intre mezcal si tequila

În mod tradițional, tequila a fost numită „Mezcal de Tequila” (Mezcal din Tequila). Se face astfel referire directă la locul în care a fost produsă pentru prima dată, adică în și în jurul orașului Tequila, din statul mexican Jalisco. După 1977, guvernul mexican a reglementat producția și etichetarea tequilei ca fiind distilatul de Agave Tequilana Weber. Sau, cum mai este cunoscută în mod obișnuit, „agave albastru”. Tot din punct de vedere legal, planta de agave albastră trebuie să fie responsabilă pentru cel puțin 51% din zaharurile fermentate din băutură. Totodată, tequila trebuie să fie produsă într-o anumită regiune a Mexicului – în statul Jalisco și câteva municipalități din statele vecine din Guanajuato, Michoacán, Nayarit, și Tamaulipas. Această regiune se bucură de o anumită specificitate climatică, favorabilă cultivării agavelor albastre.

fermier lucreaza pe plantatia de agave
proces prelucrare agave

Un alt pas juridic important în definirea cât mai precisă a tequillei a fost făcut în 2002, când guvernul mexican a reușit să includă orașul Tequilla, cu ansamblul său industrial, pe lista siturilor protejate din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Cum se clasifică tequila

O primă clasificare a tequilei se poate face în funcție de conținutul acesteia. Tequila premium este acea băutură făcută exclusiv din agave albastre și este întotdeauna etichetată ca atare. Însă tequila poate include până la 49% suc din trestie de zahăr sau melasă. Caz în care este etichetată ca fiind „mixto” sau „blended”. Reglementările actuale permit ca aceste tequila de calitate inferioară să fie exportate în butoaie sau cisterne și îmbuteliate în afara Mexicului. Tequila premium, pe de altă parte, trebuie musai îmbuteliată în Mexic.

Cea de-a doua clasificare a tequilei se face în funcție de perioada de maturare de care aceasta a avut parte. Tequila proaspătă, cu mai puțin de două luni de la distilare, se numește Tequilla Blanco, Silver sau Plat. După două luni de la producerea ei, tequilla poate fi denumită „resposado”. Iar după un an de la distilare își poate purta mândră denumirea de „tequila añejo”. De cele mai multe ori, producătorii premium de tequila apelează la butoaiele de stejar pentru învechirea timp de 1-2 sau 3 ani a tequilei. Se obțin astfel, ca în cazul majorității distilatelor, un spectru al aromelor mult mai complex, dar și rafinarea alcoolului.

sticla de tequila cu eticheta albastra
sticla de tequila alaturi de lime

Ce este mezcalul?

Pe de cealaltă parte, pentru mult timp, mezcalul a fost văzut drept o băutură a săracilor și a fermierilor. Asta pentru că se producea în tot felul de condiții, cu rezultate de o calitate extrem de fluctuantă. Cam ca țuica noastră. Mezcalul poate fi obținut dintr-o varietate de aproximativ 40 de tipuri diferite de agave. Agave Espadin este cel mai comun, dar sunt folosite și alte specii precum tobalá, tobaziche, tepeztate și arroqueño.

Pentru a face mezcal este necesar un proces mai complex decât în cazul tequilei. Mescaleros iau miezul plantei de agave și-l coc în niște gropi mari, săpate în pământ. Acestea sunt căptușite cu rocă vulcanică și umplute cu lemn și cărbune. Procedeul infuzează pinas de agave cu o aromă plăcută de fum, iar secretul acestei etape este alegerea cantității și speciei potrivite de lemn. După câteva zile de stat în aceste gropi, inimile de agave sunt scoase și lăsate la fermentat în vase de lut. Pentru ca mai apoi să fie distilate o dată sau de două ori.

plata de agave coapta la foc in pamant, din care se face mezcalul
calaret printre plantele de pe o plantatie de agave
2 pahare de shot cu mezcal, servite cu sare si lime

Mezcalul a fost ferit de rigorile legislative până în anul 1994. După aceea, guvernul mexican, încercând să protejeze acest produs cultural, a venit cu un set de reguli. Băutura trebuie să fie produsă din cel puțin 80% agave și neapărat îmbuteliată în Mexic. Totodată, a limitat zona în care ar putea fi produsă la doar nouă state mexicane. Durango, Guanajuato, Guerrero, San Luis Potosi, Tamaulipas, Zacatecas, Michoacán, Puebla și Oaxaca. Ultima regiune este, de fapt, responsabilă pentru nu mai puțin de 85% din producția globală de Mezcal.

Bar din mexic plin de stilce de tequila și mezcal.

Deși marii producători de Mezcal și-au adaptat tehnica la era modernă, micii producători artizanali continuă să folosească metodele tradiționale. Acele metode care-i conferă aroma ușor afumată, specifică Mezcalului autentic.

Cu toate acestea, tehnica de distilare a mezcalului este mai puțin restrictivă decât la tequila, din moment ce mescaleros pot folosi orice specie de agave doresc. Mezcalul este prin natura lui individual și schimbător. Aceeași marcă sau fermier ar putea obține o sticlă cu un gust foarte diferit față de producția de luna trecută sau cea de anul trecut. Se naște astfel o mare varietate de gusturi și arome pe care un mezcal le poate îmbrățișa. Asemenea romurilor, whiskeyurilor sau altor tării.

sticla de mezcal cu eticheta alba si scris rosu, fotografiata pe pamant printre frunze de agave. Ce este mezcalul

Popularitatea Mezcalului a crescut în ultimii ani, statisticile oficiale indicând o triplare a exporturilor. Iubitorii de tării manifestă o apreciere tot mai mare pentru spectrul aromelor propuse de mezcal, în funcție de tipul de agave folosit, de unde a fost cultivat și de atingerea specială a fiecărui producător prin alegerea tipului și cantității de lemn folosit la infuzare.

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • ce este mezcal
  • cum se bea tequila
  • cum se face mezcalul
  • cum se face tequila
  • diferenta dintre mezcal si tequila
  • mezcal
  • orasul tequila
  • plantatii de agave
  • tequila mexic
  • tequilla
  • tipuri de tequila
Citește și
Din ce se face tequila: povestea din spatele băuturii mexicane
Citește articolul
  • BĂUTURI
Din ce se face tequila: povestea din spatele băuturii mexicane
Negroni Week în București: cele mai bune baruri unde găsești mixul perfect
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
Negroni Week în București: cele mai bune baruri unde găsești mixul perfect
Matcha în București – noua obsesie care ne-a luat cu asalt
Citește articolul
  • BĂUTURI
Matcha în București – noua obsesie care ne-a luat cu asalt
Sucuri detox – Beneficii, idei & rețete de sucuri detox
Citește articolul
  • BĂUTURI
Sucuri detox – Beneficii, idei & rețete de sucuri detox
10+ berării din București unde să ieși la o bere cu prietenii
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
10+ berării din București unde să ieși la o bere cu prietenii
Top 10 wine bars din București unde savurezi cele mai bune vinuri
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
Top 10 wine bars din București unde savurezi cele mai bune vinuri
Cele mai cool cocktail baruri din București
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
Cele mai cool cocktail baruri din București
10 dintre cele mai bune prăjitorii de cafea din București
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
10 dintre cele mai bune prăjitorii de cafea din București
Prin oraș la un ceai, un vin fiert sau o ciocolată caldă. Savoarea iernii, într-o cană!
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
Prin oraș la un ceai, un vin fiert sau o ciocolată caldă. Savoarea iernii, într-o cană!
Caută
Alegerea editorilor
  • Cele mai bune cherhanale de pe litoralul românesc, unde mănânci excelent
    • ÎN ȚARĂ
    • UNDE IEȘIM
    Cele mai bune cherhanale de pe litoralul românesc, unde mănânci excelent

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.