Se apropie sfântul grătar de 1 mai! Această tradiție din România este puternic legată de Sărbătoarea Muncii și a devenit aproape un ritual anual pentru români. Oamenii își pregătesc cu grijă cărbunii, lemnele și alimentele preferate pentru a-și petrece ziua în aer liber alături de prieteni. Iar dacă nu știi unde să mergi, îți recomandăm noi câteva locuri de grătar și/sau picnic în București și împrejurimile Capitalei.
De la cârnați și mititei la legume și fripturi perpelite după gust, grătarul este unul dintre cele mai populare moduri de a petrece timpul în această zi de sărbătoare. Dacă și tu ești de acord, ştim sigur că o să-ţi placă acest articol. Aici am adunat mai multe locuri de grătar din București, unde poți merge fără teama sancţiunilor.
Înainte de toate a fost… litera legii
Este important de menționat că organizarea grătarelor în aer liber este permisă doar în zone desemnate special pentru această activitate. Ele trebuie să fie deja echipate cu utilitățile necesare. De asemenea, persoanele care nu respectă regulile de curățenie și deranjează liniștea publică pot fi sancționate cu amenzi considerabile conform legii. Este vital să se respecte aceste reguli pentru a evita eventualele consecințe negative.
Legea nr. 54/2012 privind desfășurarea activităților de picnic, cunoscută ca „legea grătarelor”, se aplică din martie 2012. „Prin adoptarea acestei legi, se urmărește prevenirea, reducerea și eliminarea impactului negativ asupra mediului. Totodată, este vizată și starea de sănătate a populației, generată de practicarea inadecvată a activităților de picnic”. Potrivit acesteia, cei care iau parte la picnicuri au obligația de a arunca gunoaiele selectiv în locuri special amenajate. În caz contrar, ei riscă să fie sancționați cu amendă cuprinsă între 100 și 500 de lei.
6 locuri de grătar și picnic în București și în afara capitalei
Comana
Comana este o destinație populară pentru bucureștenii dornici de o ieșire în natură. Aflată în apropiere de capitală, zona oferă o mulțime de locuri de gărtar pitorești unde poți să organizezi o ieșire cu prietenii și să petreceți timpul în mijlocul naturii. Printre cele mai populare locuri pentru grătare în Comana se numără malul lacului Comana și pădurile înconjurătoare. Aceasta oferă o priveliște minunată și un mediu liniștit pentru petrecerea unei zile în aer liber. În aceste zone există facilități precum grătare, bănci și mese pentru a face experiența mai confortabilă și mai plăcută. Găsești în articolul de aici mult mai multe detalii despre Casa Comana.
Pădurea Pustnicu
Aflată la 20 km de București, pe malul Lacului Pasărea, în Pădurea Putnicu vei găsi locuri permise și amenajate pentru grătare. Pentru asta, însă, va trebui să achiți o taxă. În plus, aici găsești și locuri de joacă amenajate pentru copii, dar și restaurante și terase. Tot în apropiere, poate fi vizitată Mânăstirea Pasărea.
Lacul Mihăilești
Lacul de acumulare Mihăileşti din judeţul Giurgiu este deja cunoscut pentru iubitorii de natură și activități în aer liber. Dar îl poţi lua în calcul şi dacă, alături de bicicleta sau undița de pescuit, intenţionezi să pregăteşti pentru drum şi grătarul şi câteva tipuri de carne suculentă. Există mai multe zone amenajate pentru grătar. Aici poți să-ți petreaci timpul în mijlocul naturii și să te bucuri de deliciile gătite la grătar, alături de cei apropiaţi.
Pădurea şi lacul Cernica
Chiar dacă priveliştea lacului Cernica s-a schimbat de-a lungul anilor, acesta rămâne încă o destinaţie grozavă pentru grătar în aer liber. Pădurea răcoroasă este şi gazda unui parc de aventură, Extreme Park Cernica. Aici se pot face trasee în copac sau chiar şi săritură-pendul, pentru mai multă adrenalină. Îţi recomandăm însă să nu laşi aceste activităţi sportive după un grătar copios în natură.
Foto: Extreme Park Cernica
Pădurea Brăneşti
Pădurea Brănești este o zonă foarte populară pentru grătare în aer liber. Este situată în apropierea Bucureștiului, la câțiva kilometri de orașul Brănești, în județul Ilfov. Și este cunoscută pentru frumusețea sa naturală și pentru faptul că oferă o oază de liniște și relaxare departe de agitația orașului. Iar partea cea mai bună? Cu noul traseu ce derivă de pe autostradă, poţi ajunge la Pădurea Brăneşti mai rapid ca niciodată.
Pregăteşte bunătăţurile şi bucură-te de ieşirea din Bucureşti, fără să te îndepărtezi prea mult de confortul oraşului.
Parcul Mogoşoaia
Dacă vii din zona de nord, este mai aproape să te opreşti la Mogoşoaia, pentru un picnic la irab verde. Dacă ajungi acolo, salvează puţin timp şi pentru celelalte atracţii ale parcului.
Palatul Mogoșoaia a fost construit de către Constantin Brâncoveanu şi a aparţinut familiei sale timp de 119 ani, urmând apoi să intre în posesia familiei Bibescu. Din acelaşi complex face parte şi turnul de veghe, cuhnia (bucătăria), casa de oaspeți (Vila D’Elchingen) și ghețăria. Tot aici se află cavoul familiei Bibescu, precum și biserica „Sfântul Gheorghe” aflată lângă zidurile curții. Vizitează şi Serele Mogoșoaia, construite după 1890 de arhitecți francezi. Acestea au fost recent refăcute şi folosite din nou pentru cultura florilor și ca atelier de educație plastică pentru copii.
Foto: Mogoșoaia
Parcul din Chitila
Tot spre zona de nord a capitalei se află şi localitatea Chitila, al cărei parc dendrologic găzduieşte o zonă special amenajată pentru grătar. Amplasat pe malul lacului, parcul a fost deschis în 2010 și are inclusiv locuri de joacă, dar și spații destinate relaxării pe iarbă sau organizării unui picnic.
Dacă ai chef de o plimbare mai lungă, chiar vizavi se află pădurea. Nu este prea mare și sunt destule poteci pe care să le iei la pas.
Foto: Parcul Dentrologic Chitila
7 locuri special amenajate pentru grătar în Bucureşti
Şi în Bucureşti poţi organiza un grătar de 1 mai, în zonele special amenajate de primărie:
- Lacul Plumbuita, la intersecţia între Strada Doamna Ghica cu Şoseaua Colentina;
- Lunca Florilor, în zona Străzii Vasile Stolnicu;
- Morarilor, la intersecţia dintre Şoseaua Pantelimon cu Strada Bodeşti;
- Parcul Lumea Copiilor, unde exista deja 70 de grătare;
- Pantelimon, în zona Străzii Ciocârliei;
- Parcul Dobroeşti, în zona Străzii Azotului.
Ieșirea la un grătar se lasă mereu cu distracție, dar trebuie să fim responsabili și să respectăm regulile. Așa e frumos, ca toată lumea să se poată bucura de această activitate în condiții de siguranță și confort. Pe principiul „ce ție nu-ți place, altuia nu face”, nu uita de regulile de bază ale bunului simț. Nu e nevoie să dai muzica la maxim, și musai strânge după tine la final. Rezumă-te la locurile special amenajate, că și-așa natura asta, săraca, suferă destul după urma noastră…
Și dacă ți-am vorbit despre câteva locuri de grătar în București și am stabilit, cum ar veni „unde”, hai să-ți spunem și „cu ce”. Găsești aici câteva recomandări de grătare foarte bune, pentru toate bugetele și cerințele.
Distracție plăcută!