Ai un cuțit preferat în bucătărie, pe care-l folosești mereu? Atunci poate te întrebi la ce ți-ar folosi ție alte diferite tipuri de cuțite… E foarte simplu: fiecare are rolul lui și un scop clar – să-ți ușureze cât mai mult treaba. Nu-mi spune că asta nu te interesează!
Visul oricărei persoane care adoră să gătească și chiar o face în mod curent, fără a fi un profesionist, este să aibă o bucătărie complet utilată. Cu siguranță că sunt importante și insula – pentru a avea un spațiu generos de desfășurare – , și un aragaz pe inducție, și vasele din ceramica sau cupru, robotul de bucătărie și câte și mai câte. Însă cele mai importante, de bază, sunt cuțitele – pentru că totul începe cu ele. Da, cuțitele, care sunt cam ceea ce sunt instrumentele chirurgicale pentru cel care operează.
Ce tipuri de cuțite trebuie să ai în bucătărie și la ce să le folosești
Dacă pentru servirea mesei să zicem ca sunt suficiente două cuțite, unul pentru tăiat… orice și unul pentru pește, pentru pregătirea preparatelor sunt necesare mai multe. Asta dacă vrei să-ți ușurezi munca și să o faci ca un profesionist (chiar dacă nu ești).
#1. Cuțitul bucătarului
Cuțitul bucătarului este cel mai versatil tip de cuțit de bucătărie, iar asta îl face să fie un element obligatoriu pentru cei care gătesc. Este un cuțit solid, cu lama lungă și lată, din oțel inoxidabil, care se îngustează către vârf, un vârf de altfel ascuțit. Dimensiunile acestui tip de cuțit sunt variabile, dar cel mai popular este cel cu lama lungă de 20-21 cm și lată de 4.5 cm. Cu ajutorul cuțitului bucătarului se poate face aproape orice dacă ai îndemânare. Inițial el a fost proiectat pentru tranșarea cărnii, dar s-a dovedit util și în tocare, mărunțire, feliere sau dezosare. Deci, fără grijă, cu el poți tăia carnea, legumele și fructele – chiar și ananasul –, poți toca ierburile și nucile sau felia pepeni.
Recomandarea noastră: Ikea 365 cuțitul bucătarului
Un cuțit cu o lamă solidă, care permite felierea şi tocarea cărnii şi a legumelor rădăcinoase. Fabricat din inox, este foarte rezistent și ușor de curățat. Iar modelul lui de pe mâner asigură o prindere fermă, sigură şi împiedică alunecarea cuţitului.
Preț: 109,90 lei
#2. Cuțitul universal
Este cuțitul cu care poți face la propriu orice, dar nu cu precizia cu care ai face-o folosind cuțitele specializate pentru diverse operațiuni. Are lama mai scurtă decât a cuțitului bucătarului, lungimea fiind între 12,5 și 15 cm. Deși nu are o menire anume, cuțitul universal poate lua locul oricărui alt cuțit din bucătărie, indiferent de mărime sau formă.
În aceasta categorie putem include cuțitele japoneze precum Santoku, dar și modelele clasice europene.
Recomandarea noastră: Cuțit universal Cooking by Heinner Maestro (15 cm) / eMag
Cuțitele Maestro sunt niște tipuri de cuțite realizate din inox de calitate superioară și au mânerul solid și robust, care asigură o prindere ergonomică, un confort sporit și o manevrare ușoară. Striațiile de pe mâner ajută la anti-alunecarea cuțitului chiar și când ai mâna umedă, iar faptul că poate fi spălat la mașina de vase e un atu în plus.
Preț: 39,99 lei
#3. Cuțitul pentru dezosat/filetat
Cuțitul pentru dezosare are lama subțire, flexibilă, pentru a face mai facilă îndepărtarea cărnii de pe os – fie că este vorba de carne de pui, porc, vită sau de pește. Tot cu acest cuțit se pot și fileta bucățile de carne. Foarte multe persoane ignoră acest cuțit, așezându-l undeva în spatele sertarului. Ar trebui să încerci să-l folosești pentru a vedea cât este de util!
Poți opta pentru varianta care are lama deja ușor curbată – dacă nu știi cum să-l utilizezi, cu siguranță găsești pe YouTube o mulțime de tutoriale din care poți învăța. Dar poate la fel de bine avea și lama simplă, dreaptă… Important e să fie moale și flexibilă, iar vârful să fie foarte ascuțit.
Recomandarea noastră: cuțit pentru dezosat JMB cutlery / KnifeStock
Un cuțit cu o lamă parțial flexibilă, de 15 cm lungime, din oțel inoxidabil.
Preț: 32,5 lei
#4. Cuțitul pentru feliat/tranșat
Dacă vrei să tai feliuțe subțiri de legume, fructe și mai ales carne, acesta e cuțitul de care ai nevoie. un În general sunt cuțite subțiri, dar cu o lamă puternică, asigurând o tăiere fină, de maximă precizie. Sunt ideale în special pentru toate tipurile de carne, precum și pentru prepararea fripturilor și a fileurilor.
Recomandarea noastră: Cutit pentru feliat, lama 19 cm, Victorinox / Lumea Cuțitelor
Experiența Victorinox în producerea de cuțite multifuncționale (bricege), cunoscută în toată lumea de peste 130 de ani, a fost folosită cu succes și pentru cuțitele de bucătărie. Acest cuțit are o lamp de 19 cm și este potrivit pentru a felia carnea, a dezosa sau de a despărți coastele. Mânerul fabricat din polipropilena este ergonomic și confortabil, iar lama dreaptă, din inox, are vârful ascuțit.
Preț: 115,99 lei
#5. Cuțitul pentru legume și fructe
Chiar dacă legumele și fructele pot fi decojite și tăiate folosind și alte tipuri de cuțite – de exemplu cuțitul bucătarului sau pe cel universal, este mult mai comod să folosești cuțitul special dedicat lor. În primul rând pentru că este mai mic și mai ușor, ceea ce îl face simplu de manevrat. Apoi, pentru că e foarte ușor nu doar să cureți și să feliezi cu el, dar și să îndepărtezi micile stricăciuni sau imperfecțiuni. Iată și un secret de bucătar: cu cuțitul pentru legume se pot curăța bine și fructele de mare.
Recomandarea noastră: Cuțit legume și fructe TWIN Gourmet – Zwilling / KitchenShop
Cuțitul are lama de 8 cm, fabricată din oțel inoxidabil special în combinatie cu crom și carbon, călită prin process criogenic, ceea ce o face mai rezistentă la coroziune și șocuri. Se poate spală în mașina de vase, dar se recomandă curățarea manuală.
Preț: 140 lei
#6. Cutitul pentru pâine
Este un cuțit lung, de pâna la 25 de centimetri, cu lama zimțată, care permite o tăiere precisă, fără a rupe produsul. Deși i se mai spune și cuțit pentru pâine, în realitate poate fi folosit și la tăierea cozonacului, checului dar și a tuturor legumelor alunecoase – precum roșii sau ardei.
Recomandarea noastră: Cuțit de pâine TEFAL Ingenio Ice Force / Altex
Cuțitul pentru pâine Tefal Ice Force este ideal pentru a felia orice tip de produs de panificatie și oferă performanțe înalte, de durată, datorită tehnologiei avansate și a designului premium. Lama cuțitului este supusă unei temperaturi de -70°C pentru o finisare perfecta și garantează preformanțe de top timp de 10 ani.
Preț: 67,43 lei
#7. Satârul
Cu lama sa dreptunghiulară bine ascuțită, dar destul de greu, satârul este ideal pentru a tranșa, pentru a tăia bucățile mari de carne, articulațiile și oasele. În plus față de această întrebuințare a lui, mai poate fi folosit și pentru a toca manual carnea, în bucăți grosiere, așa cum se folosește atunci când se realizează preparate „țărănești” sau „măcelărești”.
Recomandarea noastră: Satâr Tescoma, model Azza, 17 cm / eMag
Gama de cuțite profesionale Azza de la Tescoma este recunoscută prin calitatea oțelului japonez utilizat la fabricarea lamei. Sunt făcute dintr-o singură bucată de oțel, mânerul fiind prins cu 3 nituri. Sunt cuțite perfect echilibrate, cu design clasic, ușor de utilizat și de ascuțit.
Preț: 144,77 lei
+ Foarfeca de bucătărie
Deși nu este chiar ceea ce s-ar numi „cuțit”, își are și ea locul în listă. Dacă ai văzut și o foarfecă în trusa de cuțite, să știi că nu este acolo din greșeală și nici pentru a tăia hârtia de copt. Sunt situații în care ea poate fi chiar mai utilă decât un cuțit. Cu foarfeca de bucătărie poți tăia ierburile aromatice mai rapid și mai bine decât pe tocător, poți să porționezi puiul – fie că e în stare crudă sau rotisat –, poți mărunți ardei gras, ciuperci, fructe confiate sau uscate, bucăți de rahat sau poți cresta aluatul. Tai precis și nici nu te murdărești pe mâini!
Recomandarea noastră: Foarfecă de bucătărie Classic Fiskars / Kulina
Foarfeca este ideală pentru tăierea alimentelor sau deschiderea pachetelor în bucătărie. Lamele zimțate nu permit alunecarea materialului, iar mânerul ergonomic e patentat pentru confort suplimentar și tăiere de precizie. Lamele sunt fabricate din oțel inoxidabil de înaltă calitate, cu duritate ridicată, iar presiunea lamei este reglabilă.
Preț: 101 lei
Gata lista cu tipuri de cuțite pe care trebuie să le ai în bucătărie! 😊 Și dacă tot suntem la capitolul „shopping”, ce zici să vezi și care sunt cele mai bune grătare pe care le-ai putea folosi? Nu de alta, dar dacă tot ai tăiat carnea, legumele și ai ingredientele gata, ar trebui să le și gătești, nu? 😉