Ziua de 1 Decembrie e motiv dublu de sărbătoare pentru noi, românii. În primul rând pentru că e ziua noastră, a tuturor, apoi pentru că dă startul celei mai frumoase perioade din an. Bucură-te din plin de această zi și cinstește-te cum se cuvine! De 1 Decembrie, hai la restaurant cu prietenii sau familia.
Evenimente frumoase și meniuri speciale de 1 Decembrie la restaurantele din Capitală
Noi, românii, suntem gurmanzi. Ne place să descoperim și să savurăm mâncarea din orice colț al lumii ar veni ea. Ne dăm în vânt după bucătăria italienească și mediteraneeană, ne place să ne răsfățăm cu dish-uri fine, mergem la asiatic cu gașca și n-ai să ne vezi că refuzăm nici aromele orientale. Da’ la final, tot la ciorba de-acasă ne întoarcem! La șunculițele afumate, la sarmalele și la papanașii noștri…
Dacă ai rămas în București, adună-ți prietenii și pe cei dragi la masă… la restaurant. Că doar merită să simți că-i sărbătoare! Evenimente speciale sunt cu duiumul de 1 Decembrie la restaurante. Și am zis să selectăm pentru tine câteva dintre ele, să-ți fie mai ușor să te decizi unde mergi.
Locuri cu aer tradițional:
Să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului și să începe cu câteva propuneri de restaurante tradițional românești. Masa asta de 1 Decembrie a devenit deja tradiție la restaurantul La Mama Ateneu. E cu vin și țuică fiartă, cu ciolan cu fasole și cu grătar făcut acolo, la un loc cu toată lumea. O să fie și muzică, și voie bună, se cântă „La mulți ani”, iar dacă mergi îmbrăcat/ă în ie, primești un pahar de vin din partea casei.
Tradițională e atmosfera și la Caru’ cu Bere care promite o petrecere românească, cu violonistul Valentin Albeșteanu și al său “Taraf de oraș”, dansuri populare și muzică populară! Pe mese… preparate tradiționale, desigur! La fel e și la Hanu‘ Berarilor (doar că acolo va cânta Ana Maria Racu și taraful Hanului).
Ambianță elegantă:
Zexe Herăstrău e un restaurant modern, contruit pe savoarea tradiției românești. Amplasat chiar pe malul lacului, în Herăstrău, restaurantul arată foooarte bine! Iar de mâncat, se mănâncă ca la Zexe – de rămâne farfuria lună! Pe 1 Decembrie ne invităm să ne bucurăm de o după amiază și seară de joi sa-vu-roa-să (începând cu ora 13:00)! Pregătesc Barbeque și sesiuni de Live Cooking, prepară cărnuri gustoase și gustări tradiționale în amprenta Zexe, fasole cu ciolan la prispă (pe terasa exterioară) și au și vin fiert și țuică fiartă. Ah, să nu uit de muzică. Live. Cu Flavius Teodosiu, Gabriel Cotabiță, Ștefania și George Calofir, Florin Sobaru și Gabi Onilă!
Foarte bine arată și restaurantul Ferma Baciu, un steakhouse de nota 10, din Pipera. Și în buna lor tradiție într-ale „cărnurilor”, pe 1 ne așteaptă cu mici, pastramă, berbecuț la proțap și alte preparatele tradițional românești. Bineînteles, plus țuică fiartă și vin fiert, iar la final cozonac de casă. Tot de la 13.00 și tot cu muzică live românească. [Evenimentul va fi organizat în aer liber, pe terasa restaurantului.]
Într-o casă superbă din Cartierul Armenesc, cu încăperi amenajate foarte Cochet, restaurantul Ciao Niki are o atmosfera minunată, relaxantă, ca de vacanță. Deși are specific italienesc, de 1 Decembrie trec la meniu râmânesc 😊. Cu ciorbă de fasole cu ciolan afumat; gustări neapșe (șuncă țărănească, brânză de oaie, ceapă, roșii și măsline); cârnați Salsicia la grătar cu mămăligă cu trufe și gorgonzola (că de, ziceam că are specific italienesc) și cu plăcintă cu dovleac de casă. Atenție! E cu open bar, muzică tradițională live și au și un invitat special: pe Dezbrăcatu’ (Codruț Kegheș). Meniul este fix, la prețul de 170 lei.
Tot din sfera restaurantelor elgante, mediteraneene:
- Lugo ne invită să petrecem cu un meniu special românesc, cu sarmale și papanași, iar primul pahar de vin e din partea casei (de la Cramele 1000 de Chipuri).
- Iar Oliveto are ca invitați Taraful Norocel și un meniu bogat (cu ciorbă de găină de țară, platou tradițional, salată boeuf, pomana porcului, sarmale și multe alte bunătăți).
Locuri cool:
Dacă ce vrei de 1 Decembrie la restaurant e o atmosferă fresh, tinerească, mergi la The Pub, unde e mare petrecere în grădină, de la 14:00 la 18:30. Fac berbec la proțap, fasole cu ciolan la ceaun, pomana porcului în untură și grătar (pastramă, mititei, cârnați de casă etc) + mămăligă și murături asortate. Au și vin și țuică fiartă, și taraf de lăutari. Pachetul complet e 159 lei de persoană (dacă îl achiziționezi, ai acces la concertul Folk Frate, în interior, de la ora 20:00).
Foarte cool e atmosfera și la J’ai Bistrot, unde ne bucurăm de Ziua României toată ziua și toată noaptea. Începem pe la 13:00, când ne delectăm cu mâncăruri tradiționale (ciorbă de fasole cu ciolan afumat, ceafă de porc cu cartofi prăjiți, mici la grătar cu cartofi prăjiți) și cu țuică fiartă și vin fiert. Pe seară, de pe la 20:00 până după miezul nopții, au pregătit un party cu muzică numai bună pentru petrecăreții din noi. La pupitrul de DJ se va afla Le Minion și ne va face să dansăm pe melodii săltărețe, parcurgând mai multe perioade din istoria muzicală a României. Are you ready?
Iar la Voilà e 1 decembrie barosan gourmet! „Ziua Națională nu poate fi sărbătorită altfel decât gourmet finesse, românește, dar gustos” zic ei. Așa că dau drumul la mâncare pe tradițional, yum și yummy, numa bună de plescâit și de pus pe instagram. Din meniu: ciorbă de salată cu afumătură; zacuscă de hribi cu acritură de casă și brânză veche de oaie; tigaie cu afumătură și ouă; fasole cu cârnat de mangalița/pulpă de rață; mici de oaie și vită cu piure de hrean și sos de muștar, plus alte și alte bunătăți.
Brunch de 1 Decembrie
Biutiful se dă strigarea pentru un brunch extravagant, cu specialități bune, de-ale lor și cu muzică de la The Cocktail Brothers. La fel și la Fratellini Bistro – tradiționalul și neconvenționalul lor brunch, cu bucate special alese din toate colțurile tării, cu muzică așa cum îi place unui român la zi mare, la un pahar de vorbă și de vin fiert.
Tot despre brunch e și la Moki Modern Kitchen. De la ora 13:00, cu preparate românești, țuică fiartă și vin fiert, ritmuri de acordeon și multă veselie. Din meniul aniversar: tobă țărănească, lebăr, șorici, jumări de Mangalița, șuncă de Mangalița, fasole bătută, pulpă de rață pe varză, pastramă, sarmale, plăcintă cu brânză și multe altele.
Ne place:
Zexe Braserie continuă tradiția de 1 Decembrie și anul acesta fac Marea Unire a Plăcintelor în Aviatorilor 65. Defilează în vitrină cu „divizia dulce” – plăcinte cu brânză dulce și stafide, mere și scorțișoară, dovleac, orez cu lapte – dar și cu „divizia sărată” – plăcinte cu brânză sărată și praz, fasole și ciolan. În ediție limitată!!! Recomandarea noastră e să le rezervi încă de acum la 0786.778.777 pentru a le savura de Ziua Națională.
Dacă vrei să ieși din oraș, dar să nu mergi prea departe, mergi să petreci 4 zile la Casa Timiș! Vei rămâne foarte plăcut impresionat/ă, parol! Pe 30 Noiembrie pregătesc un meniu special, în cadrul cinei festive de Sf. Andrei, alături de Alexandra Crăescu, într-un show live special. Continuă cu Brunch-ul Tradițional de 1 Decembrie, unde se celebrează arome, gusturi și obiceiuri culinare românești cu bucate tradiționale, alese și pregătite de Executive Chef Nico Lontras și echipa sa. Iar în noaptea de 2 Decembrie, în jurul focului de tabără, vei savura cel mai bun vin fiert, gustări tradiționale și te vei bucura de natura care înconjoară tot domeniul. Oferta completă o găsești aici.
Anul acesta, de 1 Decembrie ne bucurăm de o mini vacanță pe care cred că toată lumea o așteaptă ca pe pâinea caldă, cum s-ar zice. Și noi am tot vorbit despre ea de ceva timp… Fie că ți-am sugerat destinații departe de zgomotul orașelor, fie orașe tare frumoase, demne de un city break local.
Dacă însă nu ți-ai făcut planul din timp și ai rămas… „în pom”, ori dacă preferi pur și simplu confortul casei tale și tot ce vrei e să te odihnești, asta nu înseamnă că nu poți și tu să (te) sărbătorești 1 Decembrie.