Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
Rezerva o masa
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
  • SHOPPING

Raftul cu carti: „Lectii de franceza” de Peter Mayle

  • Autor : Restograf
  • Data publicare : 19 martie, 2013
  • Data modificare : 13 iunie, 2024
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Am auzit pe cineva spunand ca una din misiunile istorice ale Romaniei ar fi aceea de a salva horticultura Olandei. V-ati prins, nu?! La piata de flori Cosbuc din Bucuresti dar si in pietele urbane din alte orase, pana in cel mai indepartat colt al tarii noastre, nimic nu pare a se opune acestei sarcini importante. Poate doar dvs. si noi, care, citind printre randuri ne dorim o gastronomie altfel, macar la noi acasa. De aceea, intre doua-trei (sau mai multe) experiente culinare, dupa buzunar si imprejurari, nu ezitati sa incercati si un pic de lectura. Restograf.ro va propune si imaginatie nu numai extaz culinar pragmatic. Cartile despre gastronomie sunt importante pentru a depasi un anume orizont limitat al cunoasterii. De aceea, cu aceasta recenzie, continuam calatoria inceputa de curand, prin paginile unor carti (tiparite si in Romania) ce au de-a face cu gastronomia sau cum ne place sa spunem, eco-gastronomia.

Am primit cartea de la colega mea Alina, poate pentru ca nu are nevoie de lectii de franceza, mai ales in domeniul gastronomiei, de la un britanic. Sau poate pentru ca stie ca fiind eu apropiat de fenomenul Slow Food, m-am intemeiat un pic pe acest domeniu. Cartea „Lectii de franceza” (editura RAO, 2008, trad. Alexandru Popescu) este o culgere de povestiri despre intamplari mai mult sau mai putin neasteptate, traite de un britanic in Franta profunda a traditiilor culinare. Pe ici pe colo ne aducem aminte de stilul umoristic al lui Jerome K. Jerome, din „Trei intr-o barca nemaipunand la socoteala cainele”. Dl. Peter Mayle a luat lectii culinare din chiar cultura inamica britanicilor, de pe „meleagurile Frantei” traind „aventuri […] cu furculita, cutitul si tirbusonul”. Britanicul pretinde ca atunci cand a fost pus in situatia de a trai prima sa intalnire neasteptata si aproape incredibila (n.m. de gradul III) cu bucataria si obiceiurile culinare frantuzesti, a fost un accident si pe atunci lucra in publicitate. Sa zicem ca o fi fost asa, desi un om din clasa „Mad Men” totusi are oarece privire mai larga asupra pasiunilor omenesti. Un dubiu avem si cu privire la numele adevarat al scriitorului, ce poate fi foarte bine un nume literar.

Ce nu punem la indoiala este faptul ca el insusi spune despre cartea sa, la pagina 142, ca „[…] este o carte […] despre targuri si festivaluri care au legatura cu mancarea si bautura […]”. Nu, nu este un ghid turistic ci chiar povestea unor intamplari cu oameni, pe ici, pe colo, prin provinciile franceze, care au ca subiect culinar preaplinul stomacului datorat uno rafinate preparate bazate pe „[…] broaste si trufe. Sangerete, serpi, burta. Chestii de acest gen.” Intamplarile despre care aflam, cu umor si sinceritate, relatate cu uimire si minunare, ne pun din nou, in situatia, ca romani, sa ne intrebam, spre comparatie, de ce noi nu avem, de ce nu am pastrat si de ce nu am aparat mostenirea gastronomica, atat cat a fost, de-a lungul deceniilor de istorie comunista ce ne-au dezbracat de burghezia bucatariei autohtone. Si ne-au adus chiar in pragul bucatariilor comune de bloc.

Peter Mayle descopera rand pe rand, un festival al trufelor, uimitor, La Messe des Truffes, de la Richerenches. Dupa aceea este dezvaluita in mecanica sa sociala, o sarbatoare completa a puilor de balta, La Foire aux Grenouilles. In toate aspectele sale haioase dar duioase. Urmata de revelarea unei traditii aparte, Les Glorieuses, a preparatelor din pui de gaina, de rasa. Acestia sunt puii de Bresse, „aristocratii cu picioarele albastre”. Ajungem apoi, purtati de Peter Mayle, in miezul unui festival pantagruelic al branzei, La Foire aux Fromages. Melcul este pretextul pentru a ajunge simbolic in fenomenul Slow Food, mai exact spus chiar la un traditional eveniment culinar dedicat melcilor, preparati uimitor in multe feluri. La Foire aux Escargots. Vinurile, Doamne binecuvanteaza-le!, nu sunt uitate, si nici detoxifierea de final, la bai. Totul ne face, cum v-am spus, sa ne imaginam nu neparat replica acelei bucatarii in Romania, ci lipsa unei puternice gastronomii clar romanesti, a unor festivaluri in jurul unor rase de animale rare, fetis sau chiar lipsa unei lupte culturale de calitate pentru pastrarea unor traditii culinare. Asa cum bine spun cei priceputi, se poate gati cu legumele si fructele si cu plantele aromatice din Romania. Cu carnea de la animalele si pestii, specifice acestei tari minunate. Ne ramane noua sa devenim, prin alegerile noastre, luptatorii pentru o renastere gastronomica a Romaniei. Cititi Peter Mayle si veti spune „Si in Romania se poate!”

RESURSE

Peter Mayle, „Lectii de franceza”, trad. Alexandru Popescu, Bucuresti, RAO International Publishing, 2008; titlu original „French Lessons. Adventures with Knife, Fork and Corkscrew”, 2001, Escargot Productions Ltd.

La Messe des Truffes, link: http://bit.ly/1099OrS
La Foire aux Grenouilles, link: http://bit.ly/147LslQ
Les Glorieuses de Bresse, link: http://bit.ly/Zocu3F

*

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • cele mai bune restaurante
  • clasament restaurante
  • lista restaurante bucuresti
  • peter mayle
  • restaurante bucuresti
  • restaurante de top
  • restaurante specific
  • restaurante traditionale
  • topul restaurantelor bucuresti
Citește și
De unde poți comanda masa de Crăciun. Locuri care aduc acasă gustul sărbătorilor
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
  • SHOPPING
De unde poți comanda masa de Crăciun. Locuri care aduc acasă gustul sărbătorilor
Dulciuri de Halloween, înfiorător de bune. Trick or treat?
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
  • SHOPPING
Dulciuri de Halloween, înfiorător de bune. Trick or treat?
Mărțișoare comestibile –cadouri cu gust, la propriu!
Citește articolul
  • SHOPPING
Mărțișoare comestibile –cadouri cu gust, la propriu!
Dulciuri pentru Ziua Îndrăgostiților: fă-i cea mai dulce declarație de dragoste!
Citește articolul
  • SHOPPING
Dulciuri pentru Ziua Îndrăgostiților: fă-i cea mai dulce declarație de dragoste!
Cadouri de Crăciun pentru foodies. Idei pentru toate… gusturile
Citește articolul
  • SHOPPING
Cadouri de Crăciun pentru foodies. Idei pentru toate… gusturile
De unde comanzi cozonac de Crăciun?
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
  • SHOPPING
De unde comanzi cozonac de Crăciun?
Decorațiuni de Paște: veselă și accesorii pentru a-ți aranja frumos masa festivă
Citește articolul
  • SHOPPING
Decorațiuni de Paște: veselă și accesorii pentru a-ți aranja frumos masa festivă
Pască și cozonac de Paște. 15+ locuri unde poți comanda produse delicioase!
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
  • SHOPPING
Pască și cozonac de Paște. 15+ locuri unde poți comanda produse delicioase!
Sweets for your sweetheart. De unde-i cumperi ceva dulce de Ziua Îndrăgostiților
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
  • SHOPPING
Sweets for your sweetheart. De unde-i cumperi ceva dulce de Ziua Îndrăgostiților
Caută
Alegerea editorilor
  • Cele mai bune cherhanale de pe litoralul românesc, unde mănânci excelent
    • ÎN ȚARĂ
    • UNDE IEȘIM
    Cele mai bune cherhanale de pe litoralul românesc, unde mănânci excelent

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.