Viața marilor personalități ale lumii, ale acelor oameni care au reușit să ajungă pe culmile succesului, trezește întotdeauna curiozitatea. Cu povești fascinante, cele opt (auto)biografii pe care îți recomandăm să le citești, ale unor oameni celebri, sunt adevărate surse de inspirație și motivație pentru noi toți!
Cu toții ne dorim să reușim în viață, chiar dacă pentru fiecare „reușita” înseamnă altceva – o carieră de succes, notorietate, o viață de familie fericită etc. Dar nu sunt la fel de mulți cei care și ajung să fie considerați best of the best. Probabil tocmai de aici se trage și această fascinație de a afla parcursul vieții lor. Cum au făcut să reușească?! Îi privim cu admirație, poate și cu un strop de invidie, și întotdeauna cu multă curiozitate. Iar dacă despre ei s-a scris și s-a vorbit mult, e cu totul altceva când protagoniștii devin chiar ei povestitorii.
Asta pentru că o autobiografie este o experiență trecută prin filtrul subiectiv al momentelor și trăirilor autorului. Astfel, înțelegem evenimentele chiar prin ochii celui care le-a simțit la prima mână!
(Auto)biografii celebre, pe care să le citești
În timp ce cărțile de ficțiune ne arată crâmpeie ale unei lumi imaginare în care să putem evada, cărțile biografice ne acorează în realitate și ne poartă prin filmul unor evenimente care chiar au avut loc. Sunt poveștile unor oameni care au reușit să ajungă nr. 1 în domeniul lor și toate au același punct de pornire: un vis. Autorii ne dau astfel ocazia să înțelegem mai bine evenimentele bune și rele din viața lor, evenimente care i-au format și i-au transformat în acele persoane publice care au câștigat respectul tuturor.
Noi am adunat 8 autobiografii inspiraționale pe care merită să le citești! Chit că ești în căutare de inspirație sau ești un fan al celebrităților respective, sigur vei găsi ceva care să te motiveze și pe tine.
Open. O autobiografie
Andre Agassi
„Ceea ce face ceva special nu este doar ceea ce ai de câștigat, ci ceea ce simți că poți să pierzi”.
Cu 8 turnee de Grand Șlem câștigate, Andre Agassi nu are nevoie de nicio introducere! Este unul dintre cei mai buni sportivi ai tuturor timpurilor, care a dominat terenul de tenis de la începutul anilor ‘90. Fostul număr 1 mondial a scris despre viața sa, atât personală cât și profesională, despre iubirile pe care le-a trăit, dar și despre „dragostea și ura” sa pentru tenis. OPEN nu este doar o carte de memorii, este povestea unei vieți extraordinare! Este o carte cu umor negru, scrisă într-un stil care nu te va lăsa să o pui jos până nu o termini. De la copilul traumatizat și adolescentul rebel, la adultul care își întâlnește iubirea vieții sale, ai ocazia să îl vezi pe Agassi într-o postură cu totul nouă.
Cartea este mai mult decât o autobiografie, este o carte de dezvoltare personală pentru toți cei care au dificultăți în relația cu sine sau cu ceilalți. O poveste despre sacrificiu și voință, presărate cu puțin noroc.
O găsești aici.
Steve Jobs – biografia autorizată
Walter Isaacson
„Nu lăsa zgomotul opiniilor celorlalți să îți înece vocea interioară”
În 2009, Steve Jobs tocmai trecuse printr-un transplant de ficat și avea pneumonie. În camera de spital, aflat sub efectul sedativelor, pneumologul încearcă să îi pună o mască pe față. Steve Jobs o smulge și mormăie că urăște designul măștii și refuză să o poarte. Deși abia poate vorbi, le cere să îi arate 5 opțiuni diferite pentru a alege una care să-i placă.
Chiar și în adâncul halucinațiilor sale, Steve Jobs era un om nepoliticos și obsedat de control. Imaginează-ți cum era atunci când era sănătos! De fapt, nu e nevoie de imaginație. Pentru că Walter Isaacson reușește să-l creioneze foarte bine, să surprindă toate laturile personalității sale complexe – pornind de la o serie de peste 40 de interviuri cu Steve Jobs, derulate de-a lungul a peste doi ani, precum și pe intervievarea a peste 100 de persoane apropiate (familie, prieteni, adversari, competitori sau colegi). O carte extraordinară, care – la cele 664 de pagini ale sale – nu poate fi lăsată din mână. La fel ca orice device Apple.
O găsești aici.
The Snowball: Warren Buffett and the Business of Life
Alice Schroeder
„În lumea afacerilor, oamenii care au cel mai mare succes sunt care iubesc ceea ce fac”
Dacă ar fi să faci un top al cărților despre Visul American, aceasta ar fi pe primele trei poziții. Este cartea despre Warren Buffet, supranumit „Oracolul din Omaha” și succesul său în afaceri. Succes pe care îl atribuie norocului, faptului că s-a născut în America și „loteriei ovariene”. O minte sclipitoare, mereu dornică să învețe și să se dezvolte, dar mereu cu picioarele pe pământ. Un om care luptă pentru echilibru în viață, între ceea ce vrem și putem realiza și cei pe care îi iubim. Și care, la fiecare întâlnire anuala a companiei pe care o conduce, Berkshire Hathaway, oferă celor prezenți parte din experiența sa de viață.
O găsești aici.
Michael Jordan: Viața
Roland Lazenby
„Am ratat în ultima secundă de 243 de ori și am mers înainte!”
Viața bate, într-adevăr, filmul! Ce poți să spui despre biografia celui mai bun jucător de baschet al tuturor timpurilor, despre cel mai bogat sportiv și despre un împătimit al pariurilor? Cartea ne poartă ca într-o călătorie prin povestea întregii vieți a lui Jordan – din copilărie, trecând prin perioada Chicago Bulls, dar și după aceea. Iar la final ajungi să înțelegi de ce a apărut expresia „Este un Michael Jordan al…”, ca etalon al perfecțiunii.
Ce e interesant este că autorul nu sare peste subiectele tabu. Iar pentru a-l prezenta cu adevărat pe omul Michael Jordan, sunt prezentate și părțile mai puțin plăcute ale vieții sale, dar și trăsăturile negative – problemele familiale, dependența de pariurilor, uciderea tatălui său și competitivitatea care l-a făcut să nu-și susțină colegii care nu erau la fel de talentați, sau nu munceau la fel de mult ca el.
O găsești aici.
Pierderea Virginității
Richard Branson
„Nu înveți să mergi respectând regulile. Înveți făcând și căzând”
„Oh, screw it, let’s do it!” Aceasta e filozofia faimosului și excentricului antreprenor Richard Branson, fondatorul brand-ului Virgin. Brand care avea să devină un imperiu guvernat fără prea multe reguli – fără sediu central, fără ierarhie de management și cu birocrație minimă.
Richard Branson este omul care s-a aventurat peste ocean într-un balon cu aer cald, omul care și-a scris propriile reguli și care ne spune că prima regulă în afaceri este distracția. Distracția l-a făcut miliardar. Așa că aceasta carte vei afla cum un adolescent dislexic de 16 ani, care renunțase la școală în 1968, a fondat revista Student. Și cum directorul școlii i-a spus „Prevăd că ori ajungi la închisoare, ori ajungi miliardar”. Este o carte care te învață să apreciezi riscurile. Pentru că, la final, ce ar fi viața fără riscuri?
O găsești aici.
Kitchen Confidential
Anthony Bourdain
„Nu mi-e teamă să par un idiot.”
Ai putea considera „Kitchen Confidential” o carte despre drumul lung și anevoios pe care Anthony Bourdain l-a parcurs pentru a deveni bucătar la un restaurant de top din New York. Doar că nu ar fi corect. Pentru că asta nu ar spune nimic despre „nebunia” vieții sale. După cum chiar el spunea, „dacă vreodată m-ar lovi un camion de înghețată scăpat de sub control, aș avea zero regrete cu privire la ratarea vreunei plăceri în viață”.
Dar mai mult decât atât, Bourdain are o capacitate fenomenală de a fascina cititorii cu poveștile sale despre modul în care funcționează restaurantele. El reușește foarte bine să explice de ce atât de multe restaurante nu au succes, ar și ce skill-uri organizatorice trebuie să ai pentru a conduce un restaurant. În plus, afli de ce nu ar trebui niciodată să comanzi pește în prima zi a săptămânii.
Citind „Kitchen confidential” este un ca și cum ai arunca o privire pe gaura cheii către fascinanta lumea care se ascunde dincolo de un meniu. O lume pe care Bourdain o surprinde perfect!
O găsești aici.
Jack: Dintr-o bucată
Jack Welch
„Schimbă-te înainte să fii nevoit!”
L-au numit Jack Neutronicul. L-au desemnat cel mai dur şef din lume. Iar apoi, Fortune l-a declarat „managerul secolului.” Considerată una dintre cele mai importante cărți despre managementul afacerilor, „Jack: Straight from the gut” spune povestea unui om care a pornit de jos și a reușit să prospere într-una dintre cele mai volatile și mai robuste perioade economice ale Statelor Unite. Și a reușit asta, păstrându-și pe tot parcursul un stil unic de leadership.
Jack Welch ne spune povestea intensei sale vieţi personale cu pasiunea şi sinceritatea lui bine-cunoscute și face o „analiză” asupra carierei sale de CEO al General Electric, una dintre cele mai mari și de succes corporații din lume. Deși pe alocuri plictisitoare, cartea îți prezintă o poveste fabuloasă de leadership și integritate în lumea corporatistă americană.
O găsești aici.
Driblingul meu
Johan Cruyff
„Fiecare dezavantaj are avantajele sale”
A fost unul dintre cele mai influente personaje din întreaga istorie a fotbalului. Un Pelé al Europei, care de-a lungul carierei sale a devenit sinonim cu „Fotbalul total”, un stil de joc în care fiecare jucător poate juca în orice poziție pe teren.
În Driblingul meu, Cruyff îşi povesteşte viaţa, de la fotbalul jucat pe străzile Amsterdamului, până la primul contract cu Ajax, semnat la zece ani. A câştigat Balonul de Aur de trei ori şi a condus naţionala Olandei până în finala Cupei Mondiale din 1974. După retragerea de pe teren din 1984, a devenit unul dintre cei mai de succes manageri ai lui Ajax, apoi ai Barcelonei, şi le-a adus giganţilor din Catalonia prima Cupă a Campionilor. Dacă pe teren şi pe banca de rezerve Cruyff a avut un control absolut asupra situaţiei, în afara fotbalului viaţa sa a fost mult mai turbulentă, incluzând o tentativă de răpire şi falimentul personal, despre care vorbeşte în această carte cu şarmul şi onestitatea care l-au caracterizat întotdeauna. A murit în martie 2016, după o luptă scurtă împotriva cancerului de plămâni.
Fotbalul e simplu, dar este dificil să joci ceva simplu”
O găsești aici.