Fie că ești un vegetarian convins, sau ai decis recent să urmezi o astfel de dietă, fie că pur și simplu vrei să încerci mâncăruri mai ușoare ori să urmezi o cură de detoxifiere, cărțile de rețete pentru vegetarieni adunate de noi în acest articol îți pot servi drept o sursă de inspirație în bucătărie!
Cu un stil de viață deseori haotic, mult stres și un ritm mereu alert, tot mai mulți dintre noi încercăm să echilibrăm cumva balanța și să găsim calea către un stil de viață mai sănătos. Pentru unii, asta înseamnă mai mult sport, pentru alții, un program de somn riguros sau o dietă mai sănătoasă. Așa se face și că multe persoane decid să renunțe la carne sau la alimentele de proveniență animală și să adopte un regim vegetarian sau vegan.
10 cărți de rețete pentru vegentarieni
Cine crede că a fi vegetarian sau vegan înseamnă să mănânci numai salate, se înșală amarnic! Drept dovadă, uită-te câte cărți de bucate au fost publicate pe acest segment. Bucătăria vegetariană poate fi plină de arome, de inventivitate, de gusturi care vin laolaltă în farfurie și dau naștere unor bucate savuroase!
Așadar, pentru toți cei care sunt în căutare de idei noi și de ceva inspirație în bucătărie, noi am selectat 10 cărți de rețete pentru vegetarieni și vegani, care să aducă diversitate în bucate. O parte sunt cărți pe care le găsești în limba română, însă îți vom da și câteva recomandări pe care le găsești doar în limba engleză la noi în librării – sunt cărți foarte bune și era păcat să le excludem doar pe criterii lingvistice!
Studiul China – Carte de bucate
LeAnne Campbell
Vândută în aproape un milion de exemplare și aclamată drept una dintre cele mai importante cărți de sănătate și nutriție contemporane, „Studiul China” de dr. T. Collin, a fost o carte care a stârnit ceva vâlvă în jurul ei, la momentul lansării. Campbell e considerat un gigant al nutriției și a scris, după cercetări întinse pe zeci de ani, o carte despre legătura dintre boli și alimentație. El spunea că dieta tradițională occidentală a dus la creșterea exponențială a problemelor de sănătate – precum obezitate, diabet, afecțiuni cardiace și cancer și venea cu dovezi imposibil de contestat că o alimentație bazată pe plante duce la o sănătate mai bună.
„Studiul China – Carte de bucate” este scrisă de fiica sa, LeAnne Campbell. Ea pornește de la descoperirile tatălui său și vine cu rețete de preparate bazate pe dovezile științifice ale cărții „Studiul China”. Are multe rețete gustoase, ușor de realizat, bazate pe plante, fără adaos de grăsimi, cu zahăr și sare la minimum, rețete verificate, fără niciun sacrificiu în ce privește savoarea și aromele.
O găsești aici.
Tot ce-i bun
Gwyneth Paltrow, Julia Turshen
Gwyneth Paltrow este recunoscută drept una dintre vedetele care promovează un stil de viață sănătos, dar și una dintre adeptele dietei vegetariene. Ea cochetează deseori în bucătărie cu tot felul de rețete, ba chiar are și un site, cu o mulțime de urmăritori – goop.com – unde împărtășește concepțiile sale. Împreună cu Julia Turhen, cunoscută autoare de cărți culinare, a scos această colecție de rețete ușoare, delicioase, care te vor face să te simți și să arăți grozav. Indiferent dacă ții o dietă de detoxifiere, un regim de slăbire bazat pe proteine slabe sau suferi de o alergie la gluten sau lactate, ori pur și simplu vrei să mănânci mai sănătos, aceste meniuri îți stau la îndemână. „Reține că nu contează ce anume vrei să elimini din dietă și din ce motiv, important este ca masa să însemne un moment fericit. Nu o pedeapsă!”, spune Gwyneth Paltrow.
O găsești aici.
Rețete vegane fără foc
Ligia Pop
Un alt promoter recunoscut al unui stil de viață sănătos, raw-vegan, de data aceasta de la noi din țară, este Ligia Pop. Consultant în nutriție raw și maestru bucătar în alimentația fără foc, Ligia a publicat mai multe cărți de specialitate, iar aceasta a câștigat, în 2014, cel mai prestigios premiu la etapa națională a Gourmand World Cookbook Awards, în cadrul categoriei „Best Vegan Cookbook“. A primit, în anul 2011, distincția mondială YouTube Next Chef și organizează deseori evenimente naționale care promovează un stil de viață sănătos și echilibrat.
De-a lungul mai multor ani, ea a experimentat diverse reţete, pe care le-a adunat în această carte pentru a dezvălui şi altora deliciile acestui fel de alimentaţie. Volumul cuprinde zeci de rețete originale care se prepară doar cu ingrediente crude, netratate termic, pline de vitamine și enzime prezente doar în crudități.
O găsești aici.
Rețete vegetariene
Chuck Williams
O altă carte de rețete vegetariene în care vei găsi o mulțime de preparate interesante este și aceasta. Cuprinde în jur de 200 de rețete din bucătăria internațională, organizate în secțiuni în funcție de metoda de preparare sau de ingredientele de bază. Cauți o idee de aperitive ori salate? Vrei supe și tocănițe? Leguminoase fierte sau preparate la aburi, legume la grătar sau prăjite, soteuri, rețete de paste sau orez și tot așa? Fiind așa bine organizate, e ușor să găsești exact ce cauți. Toate rețetele au ilustrații frumoase, iar explicațiile sunt clare, așa încât sigur ai să te descurci cu ușurință! Nu trebuie să fii maestru-bucătar și nici să alergi după ingrediente greu de găsit pentru a aduce în farfurie savoarea unor preparate gustoase, care arată foarte bine și care sunt și sănătoase. Mâncăruri variate, sățioase și delicioase!
O găsești aici.
Rețete vegetariene 3 ingrediente, 15 minute
Larousse – Bérengère Abraham
Bine pentru corp, bun în farfurie! Pornind de la acest principiu, cartea îți aduce 55 de rețete uşor de preparat şi secretele unor bucate savuroase, pline de calităţi nutritive. Principalul avantaj? Că au la bază 3 ingrediente principale, iar masa e gata în 15 minute! Așa că în serile în care oboseala își spune cuvântul, sau pentru acele momente când pur și simplu nu ai chef să gătești, deschizi cartea și ai peste 50 de variante gata la minut aproape. În plus, fotografiile arată foarte bine, așa că îți stârnesc pofta doar uitându-te la ele!
O găsești aici.
Rețete vegetariene din toată lumea
Giuliana Lomazzi
S-a demonstrat deja importanţa unei diete vegetariene echilibrate în prevenirea multor boli. Mulți nu știu însă că bucătăria „verde” este foarte gustoasă și variată și că prepararea unor mâncăruri gustoase nu este deloc complicată. Este suficientă puțină fantezie. Giuliana Lomazzi ne călăuzeşte prin bucătăriile vegetariene din lumea întreagă, din Chile și Mexic până în Indonezia și Thailanda. Vei descoperi gusturi rafinate și condimente din cele mai inedite bucătării din Africa și Asia, dar și marile rețete clasice ale gastronomiei italiene sau franceze. Cartea cuprinde principiile orientative ale unei diete vegetariene, o călătorie inițiatică prin bucătăriile vegetariene ale lumii, dar și rețete din Italia, Europa, Africa, Asia și America.
O găsești aici.
Rețete de sucuri și smoothies pentru superenergie
Christine Bailey
Cauți o modalitate simplă de a-ți crește nivelul de energie, de a-ți îmbunătăți starea de sănătate, de a slăbi și de a te simți fantastic? „Reţete de sucuri şi smoothies pentru superenergie” este o colecție uimitoare de băuturi care te fac să te simți bine, folosind cea mai nouă gamă de superalimente pentru a-ți hrăni și revitaliza corpul. Christine Bailey este nutriționist premiat, consultant în domeniul sănătății și al alimentației, chef și profesor la o școală de bucătari. Bailey conduce două clinici, oferă ajutor în materie de nutriție companiilor specializate în alimente sănătoase, corporațiilor și autorităților locale și lucrează cu mai multe școli și organizații caritabile. Membră a Guild of Health Writers, scrie pentru numeroase reviste de gastronomie și de sănătate.
O găsești aici.
Veg
Jamie Oliver
Jamie Oliver este bine cunoscut pentru faptul că promovează cu orice ocazie alimentația sănătoasă – ba chiar a fost implicat în numeroase proiecte pe teme de nutriție, precum programul pe care l-a derulat la un moment dat în școli, pentru a învăța copiii cum să mănânce sănătos. Cu siguranță i-ai urmărit și tu emisiunile și te-a cucerit cu stilul lui simplu și prietenos! A publicat o mulțime de cărți, însă noi ne-am oprit asupra acesteia, de data asta. De la rețete pentru o masă de seară în familie, la preparate de weekend, pe care să le împarți cu prietenii, cartea e plină de rețete grozave și foarte simple. În plus, Jamie împărtășește o mulțime de tips&tricks așa încât preparatele să iasă cât mai bune, dar și pentru a inspira pe toată lumea să consume mai multe legume și vegetale. Și încă ceva – orice ai încerca, la final sigur te vei simți sătul și fericit, și nici nu vei simți lipsa cărnii din farfurie!
O găsești aici.
Veggie Lean in 15
Joe Wicks
Joe Wicks (cunoscut ca The Body Coach) este un cunoscut guru al nutriţiei şi fitness-ului, cu peste patru milioane de urmăritori pe social media. El a scos mai multe cărți despre nutriție și despre ce ar trebui să mâncăm pentru a ne menține în formă, toate aflate pe primele locuri în vânzări, în UK, la capitolul non-ficțiune – în Marea Britanie a vândut peste trei milioane de exemplare! Iar cartea lui „Lean in 15” este chiar considerată a fi cea mai de succes carte de diete din toate timpurile. De data aceasta, el vine cu 100 de rețete vegetariene pline de savoare, multe dintre ele potrivite și pentru vegani, plus trei exerciții de Body Couch HIIT și un bonus de workout pentru abdomen. De la rețete de cartof dulce afumat, cu chilli, la paste cu dovleac plăcintar cremos, „Veggie Lean in 15” are o mulțime de variante de mese fără carne, toate preparate în maxim 15 minute. Rețetele sunt ideale pentru vegetarieni, dar și pentru cei care doresc să reducă consumul de carne într-un mod sănătos. Există, de asemenea, o mulțime de idei de preparate pe care le poți face în avans și să le consumi când vrei tu.
O găsești aici.
Veggie Comfort Food
Josephine Ashby
Indiferent dacă ești vegetarian sau doar în căutarea unor alternative la carne în dieta ta, această carte te va inspira să abordezi noi rețete în bucătărie. Vei găsi aici o mulțime de idei! Spre exemplu, aperitive sau gustări pe bază de ciuperci, clătite cu tofu chinezesc, ori chifteluțe din cartof dulce cu varză (un mic dejun clasic englezesc, denumit „Bubble and Squeak”). Sau supe reconfortante, cum ar fi supa de linte și nucă de cocos. Ori feluri principale delicioase, precum gratin de dovlecei, fenicul, cartofi și brânză feta, plăcintă „Red Dragon”, pizza din mămăligă sau Dhal din fasole Canellini. Cu alte cuvinte, multe preparate deosebite, care nouă nu ne sunt neapărat familiare. În plus, în carte sunt și multe rețete pentru desert – ca de exemplu budincă de ciocolată și caju sau lollies cu fructe Zingy. Rețetele au opțiuni și pentru versiuni vegane sau fără gluten, așa că le poți adapta în funcție de ce dorești.
O găsești aici.
Citește și: