Data de 17 martie este cea mai importantă pentru irlandezi pentru că de Ziua Sfântului Patrick sărbătoresc și Ziua Națională a Irlandei. Ceea ce înseamnă că spiritul vesel, zgomotos și plin de viață al irlandezilor este celebrat în lumea întreagă. Și o fac în stil mare! Uite câteva puburi irlandeze unde te poți distra și tu în stilul lor. Și îți povestim câte ceva și despre mâncarea irlandeză și unele din cele mai populare preparate din bucătăria lor.
St. Patrick’s Day, sărbătoarea irlandezilor de pretutindeni
Sfântul Patrick este ocrotitorul irlandezilor și este sărbătorit în fiecare an pe 17 martie (data la care a murit). Sfântul catolic este cel care i-a creștinat și se spune că s-a folosit de frunza de trifoi pentru a le explica simbolistica dogmei creștine a Sfintei Treimi (prin cele trei frunze unite de aceeași tulpină).
În 1903, Ziua Sfântului Patrick a devenit Ziua Națională a Irlandei, iar în 1955 a apărut și festivalul de la Dublin, renumit în lumea întreagă. Așa se face că pe 17 martie au loc parade în multe orașe ale lumii, zgomotoase, vesele și colorate, la care irlandezii se îmbracă în verde și poartă tot felul de accesorii – de la pălării, la trifoi prins de haine sau panglici verzi – ori chiar se pictează pe față. Și, desigur, se merge în pub-uri și se bea multă bere 😊 – Guinness chiar a lansat o bere specială, ediția Verde.
Puburi irlandeze din București, unde să te cinstești cu un Guinness
Pub-urile irlandeze au prins tare bine și la noi. Odată pentru că eram dornici să petrecem și noi cum se petrece „în afară”, și apoi pentru că expații aveau nevoie de locuri în care să se simtă ca acasă. N-a stricat deloc nici berea bună (faimoasa Guinness despre care am povestit pe larg aici), mâncarea de tip comfort food (să-i zicem așa), atmosfera super degajată, deloc pretențioasă și veselia generală.
Așa că alege unul din aceste puburi irlandeze din București și mergi să petreci așa cum trebuie St. Patrick Day.
St. Patrick Irish Pub & Restaurant
În Centrul Vechi, pe Smârdan 23-25, se află unul dintre cele mai cunoscute puburi irladeze: St. Patrick – Irish Pub & Restaurant. Construit și amenajat în cele două stiluri reprezentative, Dublin Victorian și Pub Shop, respectă cu adevărat conceptul de Irish Pub, începând de la design, până la atmosferă. Și sigur e un loc în care întotdeauna te vei simți bine cu prietenii tăi. St. Patrick redă atmosfera plină de viață din pub-urile irlandeze datorită clientelei și serviciilor, fiind o comunitate pentru cei care îl frecventează și o experiență plăcută pentru cei care merg aici pentru prima dată.
De mâncare… au mâncare tipică unui pub, dar au și ceva specialități irlandeze (ca de exemplu cottage pie). Iar la bere stau… bine-bine-bine-bine-bine-di-tăt. Nu lipsește Guinness, Kilkenny sau Weihenstephan (nefiltrat), dar și alte sortimente bine cunoscute.
The Harp
The Harp nu mai are nevoie de nicio introducere. Este unul din cele mai vechi puburi irlandeze de la noi (deschis în 1997) și e imposibil să nu fi trecut pe la Unirii și să nu fi dat cu ochii de el. Locul arată foarte bine – întotdeauna a avut acel aer britanic, cu mobilierul din lemn masiv, culorile închise și canapelele din piele. Iar atmosfera e foarte relaxată. Aici se merită să vii și să mănânci, nu doar să bei. Plăcintele irlandeze, Sheppard’s Pie, Cottage Pie, faimosul fish & chips, burgeri gourmet (o mulțime!), cheesecake-ul sau plăcinta cu mere… toate sunt bune. Iar la capitolul băuturi, chiar ai de unde alege! De la bere (draught sau la sticlă, Guinness, Kilkenny, Grimbergen, London Pride și multe, multe alte sortimente), la whisky de calitate.
Ei o țin într-o petrecere tot weekendul acesta, începând de vineri, cu bere și muzică live.
The Dubliner
Deschis în 1994, The Dubliner este cel mai vechi pub irlandez de la noi. După ce a venit în România în 1991, David Lurkin a avut ideea de a deschide un astfel de pub în București și a fost o idee bună, pentru că a mers bine de la început. (Atât de bine încât apoi a deschis și The Harp, despre care îți povesteam mai sus). El a fost cel care s-a ocupat de localuri până în 2014, când s-a retras. Deși a încetat de viață în 2021, moștenirea lui merge mai departe.
The Dubliner este, de mai bine de un sfert de secol, un hub social și a adunat în jurul său atât o comunitate de expați, cât și de localnici. Nu e doar un loc în care să mergi să bei ceva, ci un adevărat reper în lumea pub-urilor bucureștene. Un loc prietenos și călduros în care te vei simți instantaneu ca acasă. Pentru pasionații de sport, aici poți oricând să te uiți la un meci sau să joci darts. Și chiar dacă mâncarea nu e neapărat ce s-ar numi „fine cuisine”, evident, e însă gustoasă și sățioasă. Aici poți servi un mic dejun englezesc, savura plăcintele irlandeze, dar au și burgeri, paste sau sandviciuri. Iar berea Guinness întregește minunat tabloul!
De 17 martie și la ei se lasă cu petrecere, cu muzică irlandeză – cum altfel?!
English Bar
Stați, nu săriți! Ok, nu e pub irlandez… dar cine se-aseamănă, se-adună! Și merită un loc în listă pentru că nu au lăsat să treacă neobservată ziua de St. Patrik’s Day…
English Bar se află la parterul InterContinental Athenee Palace Bucharest. Și e ca un loc secret, care te poartă prin istorie pe urma spionilor şi a scriitorilor renumiți care odinioară se adunau aici (aveau chiar și o ușă secretă, de scăpare). Decorat ca un veritabil… english bar, e un loc cu o atmosferă deosebită, unde să savurezi un whiskey de top și ginuri premium. Și ce e și mai bine, e că te poți bucura de o selecție de mâncăruri clasice, inclusiv burgeri, aripioare calde, salate și emblematicul fish and chips.
De St. Patrick’s Day, au pregătit un meniu special, inspirat din bucătăria irlandeză, ce include faimosul sandviș Reuben, Lucky Wagyu Burger și Irish Guinness Beef Stew. Iar fiecare preparat vine însoțit de bere Guinness. Oferta e limitată, între zilele de 15-17 martie, iar vineri și sâmbătă au și muzică live de la 8 seara. Prețul pentru Irish combos e de 100 de lei.
Kilkenny Irish Pub
Denumit după castelul cu același nume situat într-un orășel medieval din Irlanda (unde, de altfel, s-a născut și berea Kilkenny), pubul s-a deschis în 2017, în Centrul Vechi (pe str. Franceză, colț cu Șelari). Kilkenny Irish Pub e un loc numai bun să bei o bere sau un whisky, să te uiți la un meci și să mănânci ceva rapid, să-ți potolești foamea. Locul arată bine – același stil decorativ cu mobilier de lemn, pereți cu cărămidă aparentă, dar și două steaguri mari cu Guinness și Kilkenny, ca să fie lucrurile clare pentru toată lumea. Are o zonă mai intimă, unde poți sta liniștit cu prietenii, dar și o zonă frontală, de unde poți urmări agitația de pe străduțe. Meniul e specific unui pub, dar are ceva specialități irlandeze pe care să le încerci. Iar la băutură… ei bine să zicem că au o colecție impresionantă din care să-ți alegi orice dorești.
De St. Patrick’s Day suntem invitați la o evadare din cotidian pe țărmurile înverzite ale Irlandei, cu pint-uri delicioase de Guinness!
Ryan’s Pub
Ryan’s Pub este un loc intim, în care te vei simți excelent la o masă relaxată cu prietenii sau familia. Iar pentru iubitorii de sporturi, să știi că cele mai importante evenimente sportive sunt la ele acasă aici. Atmosfera e prietenoasă, specifică pub-urilor, mâncarea e gustoasă și băuturile bune. La ei poți oricând servi un burger sau un steak, fish and chips, dar și preparate din bucătăria internațională (salate, paste etc.). Fac niște cocktailuri excelente, Guinness-ul este grozav, ba chiar au și propria bere. Pub-ul e amenajat foarte drăguț și au și o terasă exterioară acoperită și încălzită, pentru fumători.
Îi găsești în Piața Amzei, nr 13.
Cum e mâncarea irlandeză?
Ok, de bere știm cu toții. Dar când vine vorba de mâncarea irlandeză, mai puțin… Așa că profităm de moment să-ți facem cunoștință cu unele din preparatele lor emblematice.
Și începem cu Irish Stew. Nu este doar o tocană obișnuită, ci un fel de mâncare care-ți merge la suflet! Gândește-te la aroma îmbietoare a cărnii de oaie, la gustul moale al cartofilor lângă care stau morcovi și ceapă, și la savoarea delicată a ierburilor locale (cimbru și dafin), toate gătite lent până când se îmbină într-un preparat extrem de satisfăcător!
Apoi, există Colcannon și Boxty, două preparate simple și reconfortante, care te fac să te simți ca acasă. Colcannon este un fel de mâncare irlandez în care se combină cartofi fierți cu varză și ceapă verde, uneori îmbunătățită cu unt și lapte. Iar Boxty sunt un fel de chiftele din cartofi, ușor crocantă la exterior și moale în interior, servită cu diverse umpluturi, precum bacon prăjit sau ouă.
Nu putem vorbi de mâncarea irlandeză fără să pomenim de micul dejun sățios și abundent! Un festin matinal pentru cei care nu se tem de o masă zdravănă cu ouă, bacon, cârnați, black pudding, fasole, ciuperci și roșii prăjite… Cum ziceam, epentru cei care iau în serios prima masă a zilei! Și tot la capitolul ăsta ar trebui să menționăm și pâinea și produsele de patiserie. Cele mai cunoscute sunt Irish Soda Bread (pâine irlandeză cu bicarbonat de sodiu și lapte bătut) și Scones, care sunt adesea servite cu unt și gem. Aceste Scones sunt mici biscuiți sau pâinici dulci, de obicei rotunzi, preparați dintr-un aluat simplu, în care pun și stafide, fructe uscate sau nuci.
Iar pentru că aminteam mai sus de Black Pudding, e ceea ce știm noi (oarecum), drept Sângerete. Ingredientul principal este sângele de porc sau de oaie care este fiert, se întărește şi devine roşu închis. El se amestecă apoi cu slănină tocată şi cu cereale (de regulă ovăz) şi se umple în maţ.
Și uite așa am ajuns și la Shepherd’s Pie, una din cele mai faimoase mâncăruri irlandeze. „Plăcinta păstorului” e un fel de musaca din carne tocată de miel, îmbinată cu legume și condimente, apoi coaptă până când stratul superior de cartofi devine auriu și crocant. Ceva buun de tot!
Și ar mai trebui să-ți spunem și de Seafood Chowder, o supă bogată și cremoasă, populară în zonele de coastă ale Irlandei. Acest fel de mâncare irlandeză se prepară cu diverse tipuri de pește și fructe de mare, precum somon, cod, creveți și midii, împreună cu legume și un sos cremos din unt și lapte.
Și dacă tot am vorbit atât de pub-uri irlandeze, nu uita că în Restograf avem o secțiune dedicată pub-urilor din București. Ori de câte ori ai chef să te bucuri de atmosfera specifică, intră, alege localul care-ți place și fă o rezervare online. Simplu și rapid, direct de pe site sau din aplicație.