Nimeni nu s-a născut învățat! Și dacă un lucru este sigur, acela e că fără autodisciplină și fără dorința de a te autodepăși, nu ajungi nicăieri. De aceea, noi am selectat 5 cărți de dezvoltare personală pe care ar trebui să le citească oricine-și dorește să aibă succes. Fie că vrei să devii un lider mai bun, să reușești în afaceri, sau pur și simplu să ai o viață împlinită, învață de la cei mai buni cum poți obține ceea ce-ți dorești.
E adevărat că acest tip de cărți, de dezvoltare personală, au o reputație mai… îndoielnică. Asta dacă te gândești la cele cu diete, care promit să te scape de 15 kilograme în două săptămâni, fără să miști un deget. Sau la altele care te asigură să-ți vei cunoaște marea iubire dacă urmezi sfaturile autorului. Desigur, sunt și astfel de exemplare care umplu rafturile librăriilor, dar nu toate cărțile de dezvoltare personală sunt la fel!
5 cărți de dezvoltare personală pe care orice lider ar trebui să le citească
Dacă de obicei ne plângem că nu avem suficient timp la dispoziție pentru a investi în noi, ei bine, în această perioadă de autoizolare impusă de coronavirus, nu mai avem nicio scuză! De aceea, noi îți propunem 5 cărți care te ajută să vezi lucrurile în perspectivă și să dobândești acel tip de gândire care îți aduce succes și te ajută să reușești. Sunt cărți pe care orice lider și manager ar trebui să le citească, dar și oricine dorește să aibă mai mult control asupra propriei vieți.
Secretele succesului
(How to win friends and influence people) – Dale Carnegie
Considerată de mulți cea mai bună carte de leadership a tuturor timpurilor, „Secretele succesului” vorbește despre dorințele oamenilor, dar și cum pot face pentru a obține lucrurile la care visează.
Dar ce îşi doresc oamenii? De multe ori e vorba despre prieteni de încredere, o familie caldă și iubitoare, o carieră de succes, un trai bun și așa mai departe. Desigur, motivele pentru care un om îşi doreşte ceva anume sunt complet personale, însă metodele prin care poate atinge acel ceva sunt general valabile.
Cum spunea Carnegie, „succesul înseamnă să obţii ce îți dorești, iar fericirea înseamnă să dorești ceea ce ai obţinut“.
Cartea îți arată cum să devii un interlocutor agreabil, de ce e bine să faci complimente dezinteresate, când e cazul să te retragi dintr-o dispută, cum să faci o bună impresie de la prima întâlnire, cât de important e zâmbetul, cum îți poţi îmbunătăți imaginea în ochii celorlalţi, în ce fel poţi adresa critici, de ce e recomandat să admiţi propriile greşeli înainte de a le face reproşuri altora, de ce nu funcţionează pe termen lung strategia de a da ordine, cum să îi ajuți pe alții și multe alte lucruri interesante.
Dale Carnegie dovedeşte în Secretele succesului că ceilalţi ne vor trata exact aşa cum îi tratăm. Comportamentul interlocutorilor oglindeşte propriul comportament!
De la idee la bani
(Think and grow rich) – Napoleon Hill
Una dintre cele mai bune cărţi din toate timpurile ne arată 13 paşi spre îmbogăţire. Autorul mizează pe cultivarea unei conştiinţe a banilor, a unei întregi filosofii despre succes şi prosperitate. Volumul cuprinde si un ghid de acţiune, cu sfaturi privind atingerea şi menţinerea succesului.
Aceasta carte a scris istorie şi în paginile sale găsești formula prosperităţii materiale şi a împlinirii spirituale, valabilă chiar şi în vremurile moderne.
Henry Ford, John D. Rockefeller, Theodore Roosevelt, William Jennings Bryan, Clarence Darrow, Alexander Graham Bell, William Howard Taft sunt numai câţiva dintre oamenii care au cunoscut succesul prin aplicarea principiilor din această carte.
Vândută în peste 60 de milioane de exemplare, De la idee la bani este o lucrare de bază a literaturii motivaţionale.
Excelența în afaceri
(Good to great) – Jim Collins
Jim Collins, autorul cărții și profesor de business la Stanford University, pune următoarea întrebare: de ce unele companii devin excelente, iar altele rămân, în cel mai bun caz, bune? Este vorba doar de șansă, sau este ceva ce aceste companii fac diferit?
Cartea descrie cum numai 11 companii din 1400 studiate în curs de 5 ani au reușit să depășească piața în care activează și companiile competitoare și să atingă excelența.
Excelența în afaceri este o carte bine documentată, fascinantă, iar Jim Collins un cercetător excepțional și un scriitor ce te conectează, iar studiile sale de caz prezintă motivele excelenței.
„Jim Collins este printre cei mai citiți autori de business din lume.“ – The Economist
„Collins a scris din nou o carte ce este făcută să dureze.” – Business Week
Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace
(The 7 Habits of Highly Effective People) – Stephen R. Covey
O singură frază este suficientă pentru a rezuma această carte: autorul prezintă cele 7 obiceiuri ale oamenilor care au succes, 7 principii fundamentale care îi ajută pe cei mai realizați antreprenori să-și atingă obiectivele. Folosite zi de zi, acestea îi ajută pe cei ce le folosesc să ducă o viață fericită, echilibrată și încununată de succes.
Covey nu are pretenția că poate produce miracole, dar un proces gradual de practicare în timp a acestor principii ne va da ocazia să facem schimbări rapide în bine. Ne arată cum să ne cunoaștem mai bine și cum să ne comportăm în fața problemelor care apar, dar ne învață și cum să ne evaluăm sincer valorile.
Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace nu are doar o abordare pentru business, ci ne și arată calea către o viață bazată pe etică, integritate, înțelepciune și bun simț.
Legile succesului arătate în carte sunt universal valabile și aplicabile atât în business, cât și în toate aspectele vieții. Oricum, ele trebuie practicate zilnic, pentru că succesul este un obicei care se cultivă.
„The 7 Habits a îndrumat mulți dintre noi în călătoria prin lumea afacerilor. Simplă, dar incredibil de folositoare! O carte excelentă pentru orice leader în devenire!”, Meg Whitman, CEO la HP.
Câștigătorii
(Winning) – Jack Welch
Jack Welch este considerat cel mai bun CEO al tuturor timpurilor, iar revista Fortune l-a numit Managerul Secolului. Business Week l-a proclamat drept Zeul Business-ului American. Referindu-se la cartea Winning, Warren Buffet a spus „Nu va mai fi nevoie să fie scrisă nicio altă carte de management!”.
Cartea se bazează pe experiențele autorului, care a pus în practică tot ce a scris în carte. Welch a lucrat pentru General Electric 40 de ani, ajungând până la poziția de CEO, iar sub conducerea sa compania a devenit una dintre cele mai profitabile din lume.
Este scrisă simplu și clar, nu ai nevoie de un MBA pentru a o înțelege. Fiecare capitol este organizat după principul „Spune-le ce le vei spune. Spune-le. Spune-le ce tocmai le-ai spus”.
Jack Welch iubea să fie învingător și ne arată cum el și echipa sa au reușit să câștige și să aibă succes. Ne prezintă multe dintre principiile de bază în afaceri din perspectiva proprie, cum le-a aplicat și cum au funcționat.
În ultima parte a vieții sale, Welch a călătorit prin lume și a ținut seminarii pentru grupuri între 30 și 5000 de participanți, oferind răspunsuri la mai mult de 150 de întrebări puse de audiență, despre orice subiect. Aceste seminarii i-au dat ocazia să revizuiască ce a învățat în decursul vieții și să dea soluții succinte și memorabile, toate bazate pe un principu simplu: cum să câștig?
Dacă ești pasionat de leadership și de tema învățării și a dezvoltării personale, îți recomanăm să citești și articolul Leadership: în căutarea viitorului success, semnat de Dan Cantaragiu (Managing Director al Leadder), pentru Restograf.