Cine ar fi zis că după atâtea restricții aduse de pandemie, 2021 se va dovedi a fi un an atât de prolific pentru localuri?! Anul acesta au apărut o mulțime de restaurante noi în București, iar unele dintre ele sunt cu adevărat excelente. La ceas de toamnă, facem o recapitulare.
După un an de lockdown și restricții (cum a fost 2020), după un început de an precaut, în care nu prea eram siguri la ce să ne așteptăm, vara a venit cu un suflu nou, de normalitate (atât cât a durat). Ieșite din sihăstria impusă, restaurantele s-au reanimat, resuscitate de noi toți, cei care de abia așteptam să ne luăm viața înapoi. Ba mai mult, au apărut și localuri noi.
Însă tomna ne-a adus din nou restricții, din păcate. Odată cu valul patru al pandemiei de Covid-19 și cu creșterea explozivă a incidenței cazurilor înregistrate, autoritățile au decis să adopte noi măsuri care să limiteze răspândirea virusului (cel puțin teoretic). După câteva zile de du-te / vino, de anunțuri ba că se închid restaurantele, ba că nu, s-a ajuns la o decizie finală: restaurantele rămân deschise (la interior și pe terasă) și pot primi oaspeți până la 50% din capacitatea maximă spațiului, însă au acces doar persoanele vaccinate (pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare) sau trecute prin boală (care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul). În schimb, s-au închis barurile, cluburile și discotecile.
Acestea fiind zise, hai să revenim la oile noastre, cum s-ar zice.
Ce restaurante noi s-au deschis în București în 2021
Anul acesta s-au deschis destul de multe locuri noi în București. Unele chiar foarte interesante. Nu le enumerăm însă pe toate în acest articol, dar menționăm câteva pe care, dacă n-ai apucat să le vizitezi, merită să le ai în vedere. Sunt locuri care arată foarte bine, sau în spatele cărora se află oameni cu multă experiență, pasionați de această lume a ospitalității și de bucatele alese pe care le pun în farfurie.
Am luat-o cumva cronologic, în ordinea deschiderii lor, ca să nu supărăm pe nimeni. 😊
Fork Ana Tower
(deschis în februarie)
Fork Ana Tower s-a deschis în februarie și este, cu siguranță, una dintre locațiile vedetă nu doar de anul acesta, ci și din peisajul restaurantelor bucureștene, în general.
După o poveste de succes cu Balvanyos Resort, Gastrolab și INdiVINO, Lorand și Zsuzsanna Szarvadi aduc conceptul de „gourmet tradițional” în inima Bucureștiului. Mai exact la etajul 25 din clădirea Ana Tower (pe Bd Poligrafiei, lângă Crown Plaza).
Conform propriilor lor spuse, „restaurantul gourmet Fork Ana Tower este rezultatul a peste 15 ani de călătorii culinare și cercetări amănunțite despre gastronomia de top. Este amenajat după un concept inedit, care duce mai departe îmbinarea autenticului românesc cu designul contemporan regăsite la Balvanyos Resort și Gastrolab și propune o experiență culinară fine dining de neuitat”.
Localul arată foarte bine! Amenajat modern, elegant, oferă o vedere panoramică superbă. Este un restaurant foarte spațios, cu bucătărie deschisă, care are în plus și o vinotecă și un salon privat. Cât despre mâncare, Robert Tordai (bucătarul șef) și echipa sa, reușesc cu adevărat să ofere oaspeților o bucătărie fine dining. Pe lângă meniul creaiv, à la carte, au și meniuri de degustare, cu posibilitatea organizării de cine de degustare cu sau fără wine pairing, pentru grupuri selecte.
Este într-adevăr un restaurant foarte bun și o experiență pe care-ți recomandăm să o încerci!
Naive
(deshis în martie)
De la priveliștea spectaculoasă, la experiența culinară captivantă, la petreceri exclusive, Naive este o stare de spirit pe care vei dori să o retrăiești iar și iar. Deschis anul acesta în martie la ultimul etaj al Magazinului București, Naive nu poate fi etichetat pur și simplu ca bar, restaurant, club, terasă, grădină, rooftop sau… spațiu de coworking. Pentru că le are pe toate.
Sky-bar-ul este amenajat foarte bine! Arată excelent, modern și ușor exotic. Are o terasă mare și primește puncte bonus pentru priveliște.
Meniul nu este foarte mare, dar Costi Roca – chef-ul de la Naive și un nume legat de bucătăria moleculară – își propune să surprindă prin mâncarea tradițională reinterpretată, în forme și texturi neașteptate. În plus, au o mulțime de cocktailuri interesante – unele faimoase în toată lumea, altele create chiar de ei în „atelierul de arome”.
Și pentru că spuneam că poate fi privit și ca un club, la Naive muzica nu lipsește – au o echipă de DJ care vin cu propuneri eclectice.
Una peste alta, e un loc în care să ieși vineri seara cu prietenii.
Oliveto by Caelia
(deschis în martie)
Oliveto by Caelia este noul concept în care gastronomia italiană se împletește armonios cu influențele internaționale și te întâmpină cu o bogăție de arome și gusturi, într-un spațiu fresh și avangardist (pe Str. Erou Iancu Nicolae nr 122).
În plina criză din industria Horeca, Alexandru Sautner (fondatorul Gioelia Cremeria) și-a extins portofoliul de business în domeniu prin deschiderea acestui restaurant cu o atmosferă originală, un loc cald, dar avangardist. O vreme a funcționat doar pentru livrări și take-away, a urmat apoi perioada de vară când și-au mutat activitatea la mare (la Caelia Beach Mamaia), iar din septembrie restaurantul s-a redeschis pentru clienții din București.
Se merită să mergi la Oliveto pentru felurile de mâncare originale, realizate cu ingrediente aduse din Italia, Grecia și America, pentru locul primitor, deosebit și prietenos. După cum sugerează și numele, restaurantul este unul cu specific Italian, dar cu influențe internaționale. Iar gustul și savoarea preparatelor poartă semnătura lui chef Marian Lupu.
În plus, locația este amenajată spectaculos, cu mobilier modern și confortabil, cu multe plante, ce oferă o ambianță aparte. Merită să le faci cel puțin o vizită!
Ferma Baciu (Pipera)
(deschis în mai)
Dacă vrei să mănânci o o friptură de vită cu adevărat excelentă, atunci trebuie să treci pe la Ferma Baciu din Pipera (pe Bd. Erou Iancu Nicolae 67 Bis)!
Povestea lor începe în 2012, odată cu înființarea Fermei Baciu undeva la 15 km de Călărași – o fermă în care sunt crescute văcuțe și tăurași cu o dietă constituită doar din cerealele cultivate în ferma lor, fără adaosuri artificiale. Lucrurile au mers bine și au deschis și patru magazine fizice în București, dintre care și unul în Pipera. În mai, au făcut aici și restaurant, cu o bucătărie deschisă, unde gătesc preparate cu carnea de la fermă, dar au păstrat și băcănia de la care poți pleca acasă cu bunătăți.
La steakhouse-ul Ferma Baciu găsești mereu vreme bună, atmosferă relaxantă și oameni speciali, indiferent de anotimp. Restaurantul e amenajat cu bun gust – e spațios, cu un design foarte potrivit unui steakhouse, cu o terasă acoperită și generoasă. Meniul e scurt, dar foarte bine pus la punct. Pe lângă friptura de vită găsești și startere, burgeri, paste și salate, ba chiar și carne de miel și mici.
Ferma Baciu este un loc excelent în care să te bucuri de o masă gustoasă, mâncarea este delicioasă și lista de vinuri nu e rea deloc!
Samsara Foodhouse
(deschis în mai)
Fie că eşti vegetarian, vegan ori ai o alimentaţie pe bază de crudităţi – raw-food, fie că eşti carnivor, dar cauţi feluri de mâncare fără carne pe care să le savurezi din când în când, uşile restaurantului Samsara Foodhouse îţi sunt la fel de deschise!
Samsara servește de peste 8 ani preparate naturale realizate cu multă pricepere. Restaurantul vegetarian și vegan s-a născut la Cluj-Napoca și, după o poveste de succes, s-a extins și la București – inițial doar cu livrare, pentru ca apoi să își deschidă ușile și pentru oaspeți, pe 31 mai (pe Calea Floreasca 159-165, în clădirea One Tower )
Conceptul lor se învârte în jurul calității ingredientelor, a combinațiilor creative, a aromelor desăvârșite și a servirii prietenoase. Prin simplitate, fiecare ingredient este pus în valoare fără să-și piardă identitatea. Tocmai de aceea, produsul local și natural este un pilon important în meniul lor. Au tot felul de preparate vegetariene și vegane delicioase și sănătoase, băuturi fermentate făcute în casă, cocktailuri unice și deserturi fără zahăr, fără lactoză sau fără ingrediente care conțin gluten.
Gusturi cunoscute, reinterpretate într-un mod creativ și evident, delicios.
Noma Herăstrău
(deschis în iunie)
Îți trebuie ceva curaj să adopți numele celui mai bun restaurant din lume (Noma, din Copenhaga, a primit pentru a cincea oară această distincție)! Cumva, setezi niște așteptări destul de mari. Din fericire, Noma Restaurant din Herăstrău, reușește să surprindă plăcut.
Deschis anul acesta în iunie (pe Șos. Nordului 62D), localul primește un scor bun atât pentru amenajare, cât și pentru mâncare.
Noma este un restaurant fusion, care pune accent pe o experiență de top – fie că mergi să iei acolo micul dejun, prânzul sau cina. Cu un design modern, cu tente industriale, în culori pastelate, cu mobilier tapițat în catifele și stofe de calitate, localul este luxos, rafinat, luxuriant (pentru că are multe plante decorative), conceput în jurul ideii de fine dining.
Are și o terasă generoasă, acoperită cu o pergolă, ca o extensie a spațiului interior.
Mâncarea este excelentă, meniul foarte bine pus la punct, servirea este impecabilă, muzica plăcută, iar toate acestea creează o atmosferă foarte plăcută!
Restaurant Adamo
(deschis în iunie)
La sfârșitul lunii iunie s-a deschis și Restaurant Adamo, pe Șos. Nordului 1C. Locația s-ar putea să-ți fie cunoscută, pentru că aici era restaurantul La Fattoria (care s-a redeschis între timp pe Șos. Nordului 7-9).
Acum locația arată cu totul altfel, spațiul a fost renovat și reconfigurat, iar rezultatul este foarte reușit! Elegant, rafinat, cu un meniu (și prețuri) pe măsură, restaurantul are specific mediteraneean și o mâncare excelentă (au și pizza la cuptor cu lemne – yummy!). Combinația perfectă între natură și design modern surprinde prin gusturile inedite ale preparatelor, un vibe relaxant și un cadru natural absolut superb, fiind poziționat în mijlocul parcului Herăstrău.
Forager
(deschis în iunie)
Forager este bistroul deschis de proprietarii Grain Trip (cafeneaua-brutărie care deja are un renume foarte bun pentru cafeaua lor și pâinicile din maia). Ba mai mult, este deschis chiar lângă brutărie (pe Nerva Traian 16). Ce e interesant la Forager este că întreg conceptul se bazează pe experimentarea alimentelor fermentate, pe mult studiu și inovație. Cum spun chiar ei, Forager este despre bucătăria multi-disciplinară, responsabilă, sezonală prin excelență. Și tocmai pentru că dedică atât de mult timp experimentelor din bucătărie, restaurantul este deschis doar de vineri până duminică, ca în rest să aibă vreme să „meșterească” în laboratorul lor creativ.
Poate că din afară locul nu te va impresiona, dar cu siguranță percepția ți se va schimba odată intrat la interior. Arată foarte bine, cu un design foarte potrivit temei legată de experimentare – au tot felul de borcane pline cu preparatele lor inedite.
Așa cum spuneam conceptul se bazează mult pe ingrediente culese din natură, direct de la sursă (spre exemplu, s-au dus și au adunat ciuperci din pădure). Iar acum, la început de toamnă, au sărbătorit cu must fermentat, făcut „în casă” (must fermentat cu Kombucha, must fermentat cu kefir și Ice must, obținut din presarea de struguri înghețați).
În fine, cred că ți-ai făcut o idee. Recomandarea e clară: mergi, experimentează, testează. Merită!
Băcănia Veche – Delicatese & Grădină
(deschis în iulie)
„Băcănia Veche este o poveste despre gusturi nealterate, de la țără, despre arome autentice, despre ochii umezi atunci când papilele regăsesc gusturi din copilărie. Ceaune și focuri ca odinioară, aluaturi frământate la mână, parfumuri care îți ațâță nările și ingrediente pure, fără prafuri sau adaosuri dubioase, fără pre-mix-uri, din surse sigure, de cele mai multe ori locale, testate de noi. Asta e Băcănia Veche”. Așa sună prezentarea lor de pe site. O poveste spusă atât de frumos, mai ales că nu este doar „o poveste frumoasă”, ci realitatea. Poate tocmai de asta Băcănia s-a bucurat de un așa succes, încât nu cred să fie cineva din București care să nu fi auzit de ei.
Marius Tudosie a deschis Băcănia Veche în 2010. Și a lucrat numai cu producători și artizani locali. A deschis apoi The Charity Shop, un bistrou de pe Fabrica de Glucoză, unde procent din ce era livrat și vândut mergea la Hospice Casa Speranței.
Pasul următor l-a făcut anul acesta, când a deschis Băcănia Veche – Delicatese & Grădină, pe Dacia 25. Care a devenit rapid una dintre cele mai căutate locații printre iubitorii de mâncare bună. Este ca o grădină ascunsă unde mergi când vrei să fugi de zgomotul și agitația orașului și să te relaxezi. Nu au multe mese și alea care sunt, nu sunt înghesuite, plus că sunt multe plante și verdeață. Te simți cumva ca și cum ai fi venit în vizită în curtea unui prieten care gătește foarte bine! Pentru că da, mâncarea este foarte bună. Și cum spunea Marius Tudosie într-un interviu pentru Ziarul Financiar, „nu facem mâncare cu pretenţii sau mofturi, nu reinventăm bucătăria, nu salvăm bucătăria românească, nu punem România pe harta gastronomică a lumii, nu destructurăm reţete, nu reinterpretăm nimic. Pur şi simplu gătim Mâncare. Yap! Cu M mare!!! Ceea ce e rar!“.
PS: au și mese la interior (frumos decorat, de asemenea), plus încălzitoare și pături pe terasă.
Ever After by Gram
(deschis în iulie)
Proprietarii restaurantelor Gram Bistro și Suento by Gram, au deschis la finalul lunii iulie un nou restaurant la parterul clădirii de birouri Mendeleev Office 5 (din Piața Amzei): Ever After by Gram.
Locația cuprinde 80 locuri la interior și 60 locuri pe terasă, iar conceptul a fost acela de a crea un spațiu în care să ieși cu prietenii, să râzi, să împărtășești povești, să-ți reîncarci bateriile și, în general, să te simți bine. Un loc cu o energie veselă, tinerească. La Ever After ai să găsești o atmosferă primitoare, caldă și liniștită pe timp de zi, și vibrantă seara. Așa că fie mergi să iei un mic dejun relaxat ori un prânz gustos, fie să savurezi un cocktail original la cină (sau mai multe).
Meniul este unul cosmopolit, urban, şi cuprinde o selecție de produse culinare, inclusiv pentru vegetarieni, realizate de Chef Georgeta Postolache şi Chef Sara Alexander. Pe partea de bar, au un meniu de cocktail-uri și gin-uri coordonat de Bogdan Nicolae (fondator Barmania) plus beri artizanale, vinuri românești și internaționale sau cocktail-uri clasice.
Forbidden Transylvanian Csíki Sör Craft Brewery & Restaurant
(deschis în iulie)
Dacă ai trecut în ultima vreme prin Centrul Vechi, atunci probabil ai dat cu ochii și de noua berărie (și restaurant) deschisă vara aceasta: Csíki Sör, de pe Str. Covaci nr. 6. Dar deși este prima lor locație în București, povestea brandului începe încă din 2014, la Miercurea Ciuc, cu fabrica de bere artizanală, urmată de deschiderea restaurantelor din Oradea și Budapesta.
Așa cum spuneam, ei fac bere artizanală, fără conservanți sau aditivi, iar în restaurantul din București funcționează și ca o mică fabrică de bere. Spațiul este generos – atât la interior, cât și pe terasă, și are tot felul de elemente de design specifice unei berării, dar și altele surprinzătoare (precum un tractor vechi recondiționat).
Berea este excelentă, dar nici la mâncare nu stau rău deloc! Meniul e scurt, e drept, dar are tot felul de specialități foarte bune – niște chipsuri perfecte (Csiki Chips, făcute în fabrica lor din Harghita), cârnați grozavi, dar au și burger, mici, plus delicatese la desert (ca de exemplu gomboți cu prune). Mâncarea perfectă, la berea perfectă!
Restaurant O’gradá
(deschis în august)
Restaurant O’gradá este o locație selectă gourmet, aflată chiar în inima Bucureștiului, la Arcul de Triumf (pe str. Alexandru Constantinescu nr. 75). Un spațiu foarte aerisit, pus la punct până la ultimul detaliu – de la servire până la gustul preparatelor. Cu un design foarte inspirat și o muzică relaxantă de lounge, restaurantul are un vibe foarte bun, perfect pentru o șuetă cu oamenii dragi, o ieșire în care timpul se scurge lin și savurați tot felul de preparate gustoase din bucătăria internațională. Unde mai pui că ai o vedere spectaculoasă la Arcul de Triumf, de care sigur nu te mai saturi!
Meniul este echilibrat, diversificat, bazat pe ingrediente si produse de calitate, care oferă câte ceva pe gustul fiecărui – carne, pește, fructe de mare, dar și preparare vegetariene și vegane. Au și o selecție importantă de vinuri de calitate (îți pot recomanda și asocieri cu preparatele), cocktailuri si bauturi fine.
Atenți la detalii, au proiectat un interior cu tentă glamour – un decor fabulos, intim, completat de sute de plante verzi și ghirlande de stele luminoase.
Cu siguranță, o experiență are merită încercată!
Élephante
(deschis în august)
Élephante este un restaurant exclusiv de șampanie și tapas, care te va cuceri cu designul său ce promite o experiență unică în jungla urbană. Și reușește!
În primul rând, da: locul arată ca și cum jungla ar vrea să invadeze orașul – o mulțime de plante luxuriante, mobilier și design de cea mai bună calitate, foarte elegant, plus statuete cu animale din junglă – un elefant, un leu și o gorilă, toate de dimensiuni impresionante.
În al doilea rând, chiar e o experiență unică: servesc doar tapas (gustări), ceea ce înseamnă că în meniu nu vei regăsi mâncarea clasică din categoria „fel principal”. În schimb aceste tapas te vor cuceri! Meniul de mâncare a fost gândit astfel încât să poată fi asociat băuturii preferate (fie că vorbim de șampanie sua vodka). Preparatele sunt pline de inventivitate (ca de exemplu, floarea de anghinare), arată senzațional și sunt foarte gustoase. Au stridii, caviar, sushi, foie gras, un meniu de brunch foarte bun și, desigur, șampanie!
Nouă ne place foarte tare! Îi găsești în Floreasca 159-162, la parterul unuia din turnurile One Mircea Eliade.
Soro.lume
(deschis în septembrie)
Soro.lume este unul dintre restaurantele așteptate cu mult interes toamna aceasta. Un loc cu bucătărie la foc deschis, cu mâncare gătită la cuptoare tradiționale, care promite a fi unul din hot spot-urile Bucureștiului.
Restaurantul deschis de Mihai Toader (care a în trecut a făcut o figură frumoasă și la MasterChef) alături de Melinda Teohari (Paninaro) se află în locația unde până nu demult era restaurantul Blid (pe str. Fluierului 33) și vine cu o bucătărie la foc deschis, cu mâncare românească modernă, în care se folosesc tehnici de preparare tradiționale.
Mihai, bucătarul șef, a cutreierat țara în căutare de rețete vechi și tehnici de gătit românești (și a documentat totul în proiectul video „Fragemente”), iar rezultatul e un meniu multicultural de excepție!
Așa se face că la Soro.lume au construit cuptoare tradiționale specifice diferitelor regiuni ale țării, din cărămidă și chirpici. De la ele pornește toată povestea – au cuptor bucovinean, ogeac oltenesc, plită mănăstirească, grătar și afumătoare ardeleneşti. În plus, se pune mare accent pe sezonalitate, pe fructele și legumele din piață, așa că meniul se schimbă periodic, la o lună și jumătate.
Bucătăria lui Mihai Toader este foarte creativă, suprinzătoare, autentică și plină, plină de gust! Musai să treci pe la ei!
Aubergine Heralthy Food – Aviatorilor
(deschis în septembrie)
Și Aubergine Healthy Food a deschis de curând o nouă locație, în zona Aviatorilor, pe Str. Ioan Cantacuzino 8 (unde a fost cândva restaurantul Joseph by Joseph Hadad). Chef Ronen Meri păstrează conceptul care i-a consacrat, acela de mâncare sănătoasă, și propune o experiență culinară originală, care împletește în preparatele fusion elemente culinare tradiționale Mediteranene, Israeliene și Egiptene.
Lui Chef Ronen în place să găteasca numai cu produse proaspete, atent selectate, realizând fiecare preparat într-un mod interesant si gustos, ceea ce transformă locația într-o atracție pentru toți iubitorii gustului, inclusiv vegetarieni și vegani. Un meniul variat, cu elemente clasice din bucătăria mediteraneană, într-o notă modernă.
Ambianța este relaxată, restaurantul stilat și elegant, au și o terasă spațioasă și bine amenajată. Un loc ideal pentru o cină cu prietenii!
Ar mai fi de menționat…
Așa cum îți spuneam, sunt mai multe localuri care s-au deschis anul acesta. Printre ele, ar mai fi de menționat Ohlala Patisserie, o nouă patiserie franțuzească deschisă în Piața Amzei de Alina Petrea, absolventă a renumitei școli Ritz Escoffier, din Paris. La ei găsești niște tarte grozave!
În vară, unele restaurante deja consacrate au deschis locații noi. Ca de exemplu Zen Sushi, în Pipera, pe strada Erou Iancu Nicolae 67, la Strip Mall. Cu o atmosferă luminoasă și plăcută, poate găzdui până la 30 de persoane în total din care 12 afară, pe terasă. La fel și Le Bab Bucharest, care așteaptă oaspeți și în noua lor locație din Piața Charles de Gaulle nr. 3 – arată foarte bine și au un meniu foarte atrăgător (inclusiv pentru brunch). Și Pain Plaisir are o locație nouă – pe George Enescu 25 (cu aceleași preparate grozave!).
Vara aceasta s-a mai deschis un rooftop, pe Calea Victoriei 116: Balkon Resto Garden. Dacă îți place să te afli chiar în inima orașului, grădina aceasta urbană de pe Calea Victoriei 116 (chiar deasupra magazinului Cos), va fi pe gustul tău. Un loc drăguț, cu un vibe pozitiv, unde să ieși la un pahar cu prietenii. Au locuri și la interior, iar terasa este încălzită.
De succes s-au dovedit a fi și Sera Eden, cu a sa atmosferă boemă, deschisă în fosta seră a grădinii istorice a Casei Brătienilor (pe str. C.A. Rosetti 37), „hub urban specializat pe mixologie și arta gustului”. Bucătăria.localfood a venit cu o idee inedită – aceea de „local comfort food bistro” cu ingrediente aduse din nostalgia bucătăriei oldschool, dar puse-n dishuri actuale. De la burger cu parizer pané sau grilled cheese cu ghiudem până la Hot Pleșcoi. Și multe spumante cu savoare locală, de pe la noi. Concept interesant are și Verv.kitchen, care propune preparate de sezon, plant-based, fără gluten. Meniul este construit în jurul ingredientelor antiinflamatorii și se bazează pe tehnici de gătit sănătoase.
Musai trebuie să îți povestim și despre Pastrami and more de pe Str. Speranței nr. 1, unde găsești niște sandvișuri grozave cu pastramă realizată „in house”, fără a injecta alte substanțe.
Iar dacă ai poftă de un steak, treci pe la Meat2eat Steakhouse din Floreasca pentru fripturi de vită Argentiniană, Americană, sau chiar Japoneză, burgeri, porc iberic Pata Negra dar și preparate fine cuisine.
Și ar mai fi și altele, dar ne oprim aici (pentru moment) 😜. Sperăm că ți-am stârnit curiozitatea și că le vei testa și tu, să-ți formezi propria părere despre fiecare.
Citește și: