Rămâi în București de 1 Decembrie? E ok! Ai și aici o mulțime de variante să-ți petreci timpul liber! Și pentru că Ziua României merită sărbătorită în stilul nostru – cu mâncare și băutură bună pe masă și cu prietenii alături – uite câteva dintre cele mai bune restaurante românești unde să ieșiți cu toții la masă. (Și când zicem „românești”, ne referim la specificul locului).
Restaurantele românești au ieșit demult din zona gri, în care le consideram locuri învechite. Și-au șlefuit armura, s-au îmbrăcat în haine mai frumoase și-au făcut ordine în bucătărie și meniu. Despre aceste localuri tradițional românești vrem să-ți povestim și noi. Că vorba ‘ceea: pe oriunde ne-am plimba și oricât ne-am da în vânt după mâncarea italienească, franțuzească, ori chinezească, nimic nu se compară cu o porție de fasole cu cârnați, sărmăluțe sau cozonac… ca la mama acasă.
Noi, românii, suntem sociabili. Și gurmanzi. Așa că ne simțim cel mai bine când suntem în compania prietenilor, la o masă cu mâncare bună, un pahar și muzică pe sufletul nostru. E momentul pentru a sărbători în stilul nostru! Așa că trage un loc pe lista noastră cu cele mai bune restaurante românești, consultă grupul și decideți care să fie destinația voastră pentru o masă tradițională.
Restaurante românești unde să iei masa de 1 Decembrie
Restaurant Mahala
Mahala este un restaurant românesc cu un amestec foarte interesant de vechi și nou, nostalgie și artă contemporană psihedelica, prin care simboluri naționale sunt reinterpretate. De altfel, și meniul oferă feluri de mâncare cu specific românesc reinterpretate, reinventate și care te fac să-ți plouă-n gură. Chef Petre Sorin Cucu este unul din bucătarii noștri extrem de talentați, pentru care gastronomia este un stil de viață, iar pasiunea pare că nu cunoaște limite.
Se mănâncă foarte bine la ei, de fiecare dată! Și mereu vin cu meniuri speciale. De încercat, neapărat, mai ales de 1 Decembrie!
Din meniu:
Începe masa cum se cuvine, cu un antreu românesc – au fasole bătută, piftie, șorici și jumări, de exemplu. Ori flori de dovlecel umplute cu urdă si sos de măsline. Soarbe o ciorbă de burtă și mănâncă cu poftă un Cocoșel în crustă aromată cu piure de cartofi sau Obraz de vițel cu mămăligă cremoasă și sos de trufe de Transilvania. La final, nu rata Coliva, la desert.
🍽 Meniu
📍Palatul Bragadiru, Calea Rahovei 147-153
Nicorești
Nicorești e o cârciumă de familie veche, de peste 45 de ani, ce amintește de alte timpuri. Timpuri în care restaurantele nu aveau neapărat cine știe ce decoruri, dar erau locuri unde se mânca bine și lăutarul îți cânta la ureche, ca vinul să curgă mai ușor pe grumaz. Era o vreme când, la Nicorești, oamenii cereau să li se pună o masă în gura bucătăriei ca să mănânce ciolanul cu fasole pentru că tot restaurantul era plin. Lăutarii cântau până dimineața, iar doamnele cu tocuri cui găureau mesele din lemn de brad. Era pe vremea în care românul nu auzise de trattorii, mâncare libaneză sau franțuzească. Și mai degrabă căuta bucățica de carne neaoșă sau ciorbele de ștevie și lobodă, așa cum numai românul de la țară știe să le pregătească.
Deși au trecut vremurile acelea, la Nicorești s-a păstrat același crez în mâncarea aia făcută cum trebuie. Nu a fost și nu va fi niciodată un restaurant de bucătărie fină. Iar filosofia acestui loc este 100% reflectată de ceea ce Radu Anton Roman spunea în cartea lui de bucate: „Cine n-a mâncat intracarpatic fudulii, măduvioare și momițe la grătar, creier și lapți pane, n-a-nțeles o realitate românească: snobismul provocator al bucătăriei mioritice nu vine din tehnologiile savante și asocierile paradoxale, ca la franțuji și chinezi, ci din insolitul bucățicii principale, al stranietății (vai ce barbarism!) sufocante a materiei prime, altfel extrem de simplu, aproape primitiv prelucrată.”
Din meniu:
Azi, mâncarea rămâne elementul central al acestui restaurant pentru întreaga familie. Deci dacă ți-e dor să mănânci ca la bunici, mergi la ei! Ia-ți o ciorbă dreasă – au tot felul de zămuri (de la ciorbă de găină, la storceag de crap). Pe masă vor trona apoi sarmalele, tochitura, saramura de pește ori bunătățile măcelărești. Au multe, multe preparate gustoase, pe care le poți analiza în meniu.
🍽 Meniu
Lacrimi și Sfinți
Cu toții știm cât de pasionat de bucătăria românească este Mircea Dinescu. Așa că nu e de mirare că în restaurantul lui vei regăsi aromele specific românești, în preparate care mai tradiționale, care mai reinterpretate și reașezate. Cultura culinară autohtonă aproape pierdută este redescoperită, readusă la viață. Un mare plus este și că preparatele sunt gătite cu ingrediente locale, organice – de exemplu peștele este de captură, păsările sunt de curte, iar porcii și vițeii vin din ferme individuale mici.
Și pentru ca totul să fie cât mai autentic românesc, inclusiv decorul are o istorie. Amenajarea este făcută doar cu lemn recuperat, fiecare bucățică având cel puțin câteva zeci de ani – spre exemplu, ușa de la intrare este de la o casă din Sighișoara, grinzile dintr-un hambar vechi, podeaua este recuperată din scândură de șură și tot așa.
Dacă vrei să mănânci o mâncare românească bună, fără surprize, trece-l pe lista de restaurante românești unde să mergi de 1 Decembrie (și nu numai)!
Din meniu:
Platoul de Transhumanță îți aduce la masă o varietate de brânzeturi autohtone culese din Sibiu și Lunca Dunării. Trece pe listă, pentru început, și niște Pârjoale cuvioase ori Jumări universitare. La ei am mâncat și o Ciorbă de potroace foarte bună, Crap Lipovenesc și niște Sarmale de Nu-mă-uita pe care chiar că nu le-am uitat! Și ar mai fi de menționat Brigada Moravuri, adică momițe, pizdulice și fudulii la tigaie, stinse cu citrice și parfumate cu capere, însoțite de ciuperci.
🍽 Meniu
Zexe Zahana
Zexe este unul dintre cele mai bune restaurante românești din București. De aceea, când ți se face poftă de mâncare de-a noastră făcută așa cum trebuie, e cea mai bună opțiune!
E o adevărată „marcă” a bucătăriei autohtone, bazată pe rețete vechi, boierești, readuse la viață. Tuslama, măduvă în os, momițe, tocănițe și multe alte delicatese românești și-au făcut astfel loc în meniu. Poți merge la Zexe Herăstrău, sau la Zexe Zahana din Aviatorilor 40. Aici îi vei găsi într-o frumoasă vilă boierească, cu farmec interbelic. Restaurantul arată foarte bine, are servicii de calitate și notă mare la toate capitolele. În plus, marțea, vinerea și sâmbăta au muzică live – că e vioară, sau pian și voce… e fix ce trebuie pentru a completa atmosfera!
Din meniu:
Au zacuscă bună de tot, în mai multe variante (de sturion, de exemplu, sau boierească, cu hribi). Tuslama, Măduvă în os, Fălcuţe de porc la garniţă… Ori ciorbe mai deosebite, ca Ciorba de ied ori Borş bucovinean cu ciuperci. Vin apoi mâncărurile gătite, ca Rasolul de berbecuţ ori Sarmale din piept de gâscă. Și, evident, tot felul de cărnuri alese, grătar la jar și specialități măcelărești ca Măduvioare ori Creier de vițel. Lor le stau alături o mulțime de băuturi tradiționale, de la afinată, la țuică și palincă.
🍽 Meniu
📍Zexe Zahana – Bulevardul Aviatorilor 40 / Zexe Herăstrău – Șoseaua Nordului 7-9
NOUA
Dacă amintim de restaurante românești tradiționale, din „școala veche”, este important să evidențiem și noile tendințe care reinterpretează cu creativitate arome și ingrediente autentice. Un exemplu notabil este restaurantul NOUA, care aduce în prim-plan o abordare inovatoare și revigorantă a gastronomiei românești. De la aromele cunoscute și iubite ale bucătăriei noastre, până la modul unic în care acestea sunt combinate și prezentate, NOUA oferă o experiență culinară cu totul deosebită. Servesc doar meniuri de degustare, așa cum se obișnuiește deseori când vorbim de noua bucătărie românească fină. Meniul se schimbă constant și chiar merită să faci această călătorie gastronomică alături de ei!
De curând au inaugurat și „camera secretă”, un fel de Chef’s Table. Aici poți savura Meniul Florilor – un meniu de degustare în 20 de acte, care surprinde geniul și creativitatea Chefului Alex Petricean și a echipei sale. Spun ei că au fost „inspirați de călătoria vieții pe care Brâncuși a întreprins-o în căutarea perfecțiunii si a imperfecțiunii formelor, materialelor, unghiurilor, umbrelor si proporțiilor cu focus în exprimarea și dinamica emoției, stărilor și sentimentelor până la profunzime”. Inspirație în ceea ce va fi un manifesto al relație mâncare-artă pe pământ românesc.
Din meniu:
Meniul de degustare din restaurant include 16-17 preparate. Vei începe masa cu amouse bouche și aperitive servite pe platouri de lemn ca un puzzle – puse laolaltă alcătuiesc harta României și fiecare fel e reprezentativ unei regiuni. Și vor continua să te surprindă cu preparate moderne, care păstrează însă esența gustului românesc. De exemplu, MBS ori serviciul de pâine al casei, pește și berbecuț… Din Meniul Florilor: flori de leurdă, flori de hrean, flori uscate și fân, petale de trandafir și multe altele și-au făcut loc în farfurii excepționale!
🍽 Meniu
Soro.lume
Un alt restaurant despre noua bucătărie românească fină, cu mâncare bună, preparată cu ingrediente de sezon, este și Soro.lume. La ei totul se face la foc deschis, folosind tehnici vechi, pe care Mihai Toader le-a cules prin drumurile lui. Tot locul are, de fapt o atmosferă aparte – casa veche, amenajată simplu dar cu mult bun gust, alb și mult lemn, cu mobilier recondiționat, și cu muzică din perioada antebelică și interbelică.
„Folosim doar foc deschis, doar lemn de fag și doar jar. Toată mâncarea pe care o guști la Soro.lume e făcută în ogeac oltenesc, cuptor bucovinean, plită mănăstirească, avem zonă de grătar, afumătoare ardelenească, țest. În plus, avem meniu sezonal, îl schimbăm în funcție de ce apare la piață. Ne ghidăm foarte mult pe legume, lucrăm cu producători locali. Încercăm să fim creativi și avem meniu scurt. La fel și meniul de vinuri, care se schimbă în funcție de sezon”, ne povestea Mihai într-un interviu.
Din meniu:
Am mâncat la ei un Pate de sturion afumat în casă care a fost senzațional! Peștele, la fel, foarte gustos. Ori Porcul Glazurat, gătit peste noapte în cuptorul cu lemne, cu glazură de ciuperci, sos de usturoi copt în jar, varză în trei texturi, pudră de ciuperci și tarhon. Dar dintre toate, preferatul personal este Balmoșul din ușa stânii, ars în unt cu smântână afumată în casă și ciuperci coapte. Efectiv, l-aș mânca până la refuz! Orice comanzi este extrem de bun și toate au izul de afumătură specific restaurantului. La final, trebuie să încerci Dulcele imprevizibil, un desert din cremă de creier de vițel, crumble copt la lemne, fructe de pădure și busuioc verde.
🍽 Meniu
Bucătăria.localfood
Dacă zicem Bucătăria.localfood, păi atunci gândul automat îți fuge la mâncare neaoșă, așa-i? Așa de mulți oameni au prins atât de mare drag de restaurantul ăsta (și pe bună dreptate), încât noi tare sperăm să reziste muuult, mult timp pe piață. Și peste ani de zile de acum să se păstreze în lista noastră cu cele mai bune restaurante românești 🙂
Au „o căsuță mică, așa și-așa” (pe Slătineanu), iar mâncarea este prin definiție comfort food cu un twist urban! Mâncare de când eram noi mici, dar reinterpretată. Folosesc doar brânzeturi, cârnați și pastramă de la producători locali, totul e proaspăt și bun.
Din meniu:
Ia-ți o porție de cartofi din ăia adevărați (nu congelați) cu brânză, ou și cârnați. Ori fă-ți pofta de fasole bătută, vinete, ostropel cu hribi, șnițel sau burger cu parizer pané, pastramă de oaie… Dacă îi vizitezi în weekend, ai șansa să prinzi unul din preparatele speciale pe care le pregătesc temporar. De exemplu, au avut de curând varză nouă de la Obor și varză acră, la cuptor cu coaste de porc și cârnați la bardă, mămăligă, ardei iute.
Își merită renumele și e mereu plin la ei (așa că fă-ți rezervare înainte).
City Grill, Covaci
Restaurantul City Grill de pe Covaci poartă semnătura arhitectului Cristian Corvin. Iar acest lucru se vede din plin și-l transformă într-unul din cele mai frumoase restaurante românești din zonă, fiind destul de diferit de restul localurilor din lanț.
Din meniu:
E un loc cu un ambient prietenos și cochet, numa’ bun să mănânci o friptură bună. Iarnă, grătarul încins te va îmbia să descoperi farmecul preparatelor din meniul tradițional-urban specific City Grill. Iar micii, frigăruile, sărmăluțele, fripturile și peștele pe grătar se alătură armonios mușchiului de vițel rosé și altor bunătăţi la grătar.
🍽 Meniu
Caru’ cu Bere
Caru’ cu Bere este unul dintre puținele locuri ale Bucureștiului unde parcă nu s-a schimbat nimic. Iar arhitectura amintește celor care-i calcă pragul de ce Capitala a fost considerată odată Micul Paris. Clădirea care găzduiește restaurantul este declarată Monument de Istorie și Arhitectură, nu degeaba fiind considerată o emblemă a orașului. Dacă încă nu te-ai decis unde petreci 1 Decembrie, să știi că ei fac petrecere. Ne așteaptă cu preparate tradiționale și muzică live. Desigur, nu lipsesc dansurile populare!
Din meniu:
E drept că e un local turistic… Dar e și unul din acele restaurante românești care păstrează cu tradiție gustul autentic românesc al sarmalelor, ciorbei de fasole în pâine, iahniei de fasole cu cârnați bine afumați, ciolanului de porc servit cu varză călită și nu numai. Acestea merg de minune cu o țuică sau un vin fiert aromat. După cum îți poftește inima.
🍽 Meniu
Restaurant Vatra
Restaurantul Vatra și-a deschis porțile în 2001 și de la bun început a reprezentat locul în care bucătăria tradițională românească a fost plăcut completată de autenticitatea decorului transilvănean. Situat chiar în inima Bucureștiului, în apropiere de parcul Cișmigiu (pe str. Brezoianu nr.19), localul e perfect pentru o ieșire cu prietenii sau pentru o masă de afaceri. Cu mușcate roșii la ferestre, mobilier rustic și mâncare tradițională, terasa este o combinație fermecătoare de tradiție și confort. Iar interiorul te va face să te simți ca în căsuța bunicilor din povești.
Păstrează cu grijă valorile și comorile din timpurile străvechi și adoptă o identitate conservatoare, care celebrează bucătăria tradițională în toate formele ei. Atmosfera unică de la Vatra te teleportează într-un sat românesc în cea mai vibrantă perioadă a sa. Când pășești în acest loc, te învăluie senzația că ai ajuns într-un sat tradițional românesc în toată splendoarea lui. Aici vei experimenta nu doar gustul mâncărurilor pregătite „ca la mama acasă”, ci vei simți și aroma și căldura specifică casei bunicilor.
Din meniu:
Poți începe masa cu aperitive tradiționale, ca o salată de vinete cremoasă, sau fasole bătută, alături de care ia-ți și o gustare rece țărănească, cu tot felul de produse tradiționale românești (telemea, șorici, pastă de ficat, jumări etc.). Dacă mergi la prânz, au și supe și ciorbe gustoase. Iar la felul principal, ți-am recomanda Păstrăv Vatra, cu o crustă crocantă din fulgi de porumb. Ori Puiul Țărănesc înăbușit în mujdei. Sau o porție autentică de varză țărănească cu ciolan afumat, acompaniată de o mămăliguță cremoasă și un ardei iute. Oferta e bogată, așa că dacă preferi altceva, ai de unde alege!
🍽 Meniu
La Mama
Dacă tot vorbim de restaurante românești și mâncare ca la mama acasă, nu poți să treci cu vederea restaurantul care îi poartă numele. Ne place aici nu doar pentru mâncarea tradițională, dar și pentru ambianța prietenoasă și primitoare. Restaurantul se află chiar la Muzeul Țăranului Român și are un decor inspirat din casele tradiționale românești.
Din meniu:
Fiecare fel de mâncare îți aduce aminte de copilărie. De la ciorbele bogate și tocanele aromate, până la deserturile de casă, meniul e despre tot ce are mai bun bucătăria tradițională. Îți recomandăm cârnații de Pleșcoi, o adevărată minune a bucătăriei locale. Ori rața cu varză, ciolanul cu fasole, bulzul, sărmăluțele, pastrama, papanașii… Au un gust imbatabil, care celebrează autenticitatea gastronomiei românești! Și merg la fix cu vinul și țuica fiartă.
🍽 Meniu
Hanu’ lui Manuc
Cu siguranță, Hanu’ lui Manuc e unul dintre acele restaurante românești de referință ale Bucureștiului. Și e de pus pe listă când vrei să vezi oameni mulți în jur, să ai parte de o atmosferă de vacanță și veselie.
Are o istorie de peste două veacuri, bogată și tumultuoasă, martor tăcut al evenimentelor care au marcat istoria românilor. Loc de întâlnire al drumeților prin București, dar și al elitei societății românești, Hanul lui Manuc a fost și va rămâne, cu siguranță, un han ca niciun altul. Și se va dovedi locul perfect pentru o masă tradițională pe cinste! Mixul perfect dintre preparatele delicioase, atmosfera specială și voia bună îți vor oferi o seară de neuitat.
Din meniu:
De 1 Decembrie, e petrecere și la ei. Cu un meniu tradițional cu iahnie de fasole cu ciolan, însoțit de dansuri populare, muzică live, taraf și nai. E unul din restaurantele care are grijă să-și spună povestea, iar mâncarea este și ea pe măsură!
🍽 Meniu
Hanu’ Berarilor
Hanu’ Berarilor (Casa Oprea Soare) ocupă o casă foarte frumoasă care amintește de vechile conace boierești, în inima Capitalei. O casă de album și cu istorie. Numele hanului este dat de unul dintre cei mai înstăriţi negustori ai Micului Paris, Dumitru Oprea Soare, care a construit casa pe terenul moștenit de la tatăl său.
Berăria este una cu tradiție, iubită de toți bucureștenii și este de asemenea locul ideal unde prieteniile își încep drumul lor lung, iar cele existente își fructifică amintirile. Dacă vrei să ieși la restaurante românești de 1 Decembrie, e o alegere numa’ bună.
Din meniu:
Platourile la metru sunt produsele mult cerute de clienți – da, da! e chiar un platou de un metru cu mici, cârnați ori carne de porc. Iar berea este veșnic cea care completează peisajul. Noi te-am sfătui să încerci și hamsiile, mâncarea gătită și, evident, orice friptană!
E un restaurant corect, cinstit, cu un bun raport calitate/preț, în care știi bine ce primești, constant, fără surprize.
🍽 Meniu
La Copac
La Copac nu are fiță de cârciumă modernă din centru de Capitală, deși e chiar acolo… Ci mai degrabă moftul boem-gastronomic al unor gazde care vor să potolească foamea și setea trecătorului, bucureștean get-beget sau provenit, în aglomerația celei mai mari urbe a nației. Odată intrat pe poartă, trecătorul devine Jupân și este tratat, mai întâi de toate, cu zâmbet și așteptare puțină, numai cât să-și tragă sufletul și să înceapă călătoria gustului de la La Copac.
Din meniu:
Au bunătăți pentru fiecare poftă și licori pentru orice gâtlej. Începe cu ceva șorici și turta de casă, o ciorba de burtă, apoi continuă cu sarmale și mititei. Ori poate vrei o porție consistentă de mămăligă, cu o crustă ușor rumenită, servită cu smântână proaspătă și un ou ochi gătit perfect! Sau niște Ficăței Aghesmuiți (cu ceapă, ardei, vin alb, cimbru pătrunjel și usturoi). Iar la final răsfață-te cu papanași cu dulceață.
🍽 Meniu
Restaurant Fuior
Fuior este un restaurant din zona Unirii (undeva prin spate pe la The Harp Irish Pub). Nu e localul tipic tradițional românesc, ci mai degrabă un mix modern, fusion, între bucătăria românească și internațională. Iar asta se observă și în amenajare. Folosește elemente vizuale și decorative strâns legate de identitatea noastră, dar lor li se alătură tot ce ține de confortul modern. Iar rezultatul e cât se poate de elegant și plăcut, cu o atmosferă foarte cozy.
Din meniu:
Meniul este foarte divers, pe toate gusturile, și culege arome din bucătăria tradițională, dar și din jurul lumii ( de exemplu creveți, ori paste și risotto…). Din mâncărurile lor îți recomandăm să încerci Cocoșel de munte cu cartofi la cuptor și mujdei. Ori Rasolul de porc cu varză călită. Am mâncat și un șnițel foarte gustos la ei.
🍽 Meniu