Brașovul e la aproximativ trei ore de condus de București (mai mult sau mai puțin, în funcție de traficul de pe Valea Prahovei). Și e un loc minunat pentru a evada dintre betoanele și haosul din Capitală. Așa că ne-am gândit să-ți recomandăm câteva restaurante din Brașov pe care să nu le ratezi data viitoare când vizitezi orașul. Asta ca să rătăcești pe frumoasele străduțe din Centrul Vechi al Brașovului cu un sens anume și o destinație finală, unde să îți răsfeți simțurile și să-ți odihnești picioarele.
Restaurante frumoase din Brașov, la care să iei masa
Dacă n-ai ajuns în locurile de mai jos, trebuie s-o faci! Fie că e vorba de mâncare, de priveliște sau de atmosferă, restaurantele de mai jos trebuie trecute în revistă de oricine ajunge în Brașov, fie că e vară sau iarnă.
Bistro de l’Arte
Bistro de l’Arte este una dintre bijuteriile ascunse din centrul istoric al Brașovului (în Piața Enescu, 11bis). Restaurantul se află într-o clădire construită la sfârșitul secolului al XVI-lea, care a fost depozit de grâne și piață de mărfuri. Astăzi, spațiul „ascunde” acest bistro unde găsești mâncare corectă, proaspătă, sănătoasă, din surse locale. „Astăzi” e impropriu spus, pentru că localul are deja o tradiție de peste 20 de ani.
Bistro de l’Arte a devenit cunoscut mai ales pentru abordarea diferită a gastronomiei românești, într-o perioadă în care puține restaurante aveau curajul să iasă din rând. De atunci, an de an, respectând sezonalitatea ingredientelor, colaborând cu producătorii locali și aducând în actualitate rețete românești uitate, bistroul a devenit din ce în ce mai cunoscut și în țară și peste hotare.
Oana Coantă, bucătarul și co-proprietarul Bistro de l’Arte, a fost desemnată de ghidul Gault&Millau „Woman Chef of the Year” și este unul dintre cei mai respectați bucătari din România. A urmat cursuri de bucătar, cofetar şi patiser și a învăţat să lucrez cu legume, cărnuri, gusturi noi şi vechi, la cursuri renumite alături de bucătari cunoscuţi. A „construit” meniuri şi a inventat mâncăruri. „Nu prea fac concesii. Cred cu tărie că fiecare dintre noi este destinat să facă ceva anume, că suntem buni fiecare pe o altă direcţie, că suntem liberi să ne îndreptăm spre oamenii, clienţii, gusturile şi locurile pe care le alegem de bună-voie”, adaugă ea.
🍴 Meniu
📱0720 535 566
Dei Frati
Dei Frati este un restaurant de familie, un local micuț de pe o străduță îngustă și ascunsă. Dar să știi că aici se mănâncă cele mai bune paste din Brașov! Se gătește și se servește în familie, iar tu mănânci, bei și te simți ca acasă. Ca într-o trattoria, doar că pe meleaguri de-ale noastre. Cei doi frați care au deschis restaurantul, au experiență de peste 10 ani în bucătăriile din Italia. Iar asta se cunoaște!
Poți servi la ei atât paste clasice (bolognese, alla amatriciana, carbonara), dar și rețete proprii. Plus supe, lasagna, pește și fructe de mare. Nouă ne-au plăcut mult Tagliatele cu spanac, creveți și dovlecei și cele cu sos de sparanghel și mușchi de vită. Dar aici e vorba de gusturi pentru că de bune, sunt bune toate! Se vede că folosesc ingrediente de calitate, iar pastele sunt home made. Așa că e de ținut minte ca atunci când ajungi prin Brașov și ți se face poftă de paste, să treci pe aici. Este un restaurant excelent, cu personal foarte prietenos, și mai mereu plin (motiv pentru care n-ar strica sa ai rezervare).
📱0724 216 028
Ograda
Ne place să onorăm gusturile locale cum se cuvine. Așa că nu puteam să nu trecem în lista de restaurante din Brașov și Ograda. Un loc în care ai parte de o experiență completă, cu toate bunătățile locale din zonă – mâncare și povești de luat acasă. „La Ograda găsești piața: producători locali înconjurați de bunătățile pe care le pregătesc cu grijă – mâncare de care noi ne-am îndrăgostit de la prima îmbucătură. La Ograda găsești și restaurantul: locul în care preparăm mâncărurile din acest meniu cu ingrediente din zonă, pentru ca tu să poți gusta și înțelege câte se pot face”.
Mâncarea este, într-adevăr, excelentă (și au și opțiuni vegetariene). Meniul nu este mare, dar asta, în opinia mea, arată deseori cât de multă atenție primesc fix acele câteva preparate alese! Locul are un design inedit, interesant, atmosfera chiar e cu totul specială, iar servirea ireproșabilă!
🍴 Meniu
📱0727 118 563
Sub Tâmpa
Sub Tâmpa e un loc minunat, de care te vei îndrăgosti garantat! La poalele muntelui, imediat dincolo de zidurile orașului, vei descoperi acest restaurant înconjurat de pădure, care parcă invita natura înăuntru. Mesele din lemn masiv, plăcile din granit întunecat (făcute și pictate manual), ferestrele imense – toate spun o poveste frumoasă.
Restaurantul aduce un concept unic în România: gastronomia transilvăneană neo-tradițională. Culese cu migală din cărți și manuscrise din timpuri îndepărtate, rețetele tradiționale românești sunt reinterpretate cu măiestrie, în stilul bucătăriei clasice.
„Bucătăria tradițională românească așa cum o știm astăzi, este în mare parte limitată doar la a doua jumătate a secolului XIX, însă autentic românesc, înseamnă printre altele, stridii, scoici de râu și raci. După luni de cercetare, aducem la lumină rețete de la 1600 până la 1900, atât din bucătăria nobilimii, cu influențe franțuzești și austrieci, cât și din cea a oamenilor de rând, care își trimiteau de multe ori, rețete pe vederi și cărți poștale.”
Cel mai bine este să le faci o vizită și să te lași purtat de povestea lor. Sigur n-o să-ți pară rău deloc, pentru că e unul din cele mai frumoase restaurante din Brașov! Îi găsești imediat la sud de centrul orașului și de Biserica Neagră, trecând prin cea mai îngustă stradă din lume și prin una din porțile cetății, apoi mers timp de 10 minute, pe Aleea Tiberiu Brediceanu 1.
🍴 Meniu
📱0740 316 661
📍Aleea pietonala de sub Tâmpa, Aleea Tiberiu Brediceanu
Casa Hirscher
Printre restaurante din Brașov care atrag cele mai multe priviri se numără și Casa Hirscher. Cunoscută și sub numele de „Casa de negoț”, a fost ridicată între anii 1539-1545. Apollonia Hirscher, soția fostului jude al Brașovului, a construit această casă ca omagiu adus memoriei soțului ei, „mic de statura, dar mare de înțelepciune”. Concepută în stilul vechilor hale occidentale, cu numeroase camere și pivnițe boltite pentru mărfurile aduse la târgurile săptămânale care se țineau în „piață”, cu pilastrii și arcade între care își etalau produsele iscusiții meșteri ai celor 50 de bresle brașovene, clădirea a fost secole de-a rândul una simbol. Ce să mai… arată foarte bine și are o fabuloasă grădină exotică acoperită.
Mâncarea este pe măsură: o îmbinare perfectă între gustul rafinat al preparatelor și aspectul lor deosebit. Iar servirea foarte bună. Prețurile sunt ceva mai ridicate, ca să știi. Îi găsești în Piața Sfatului 12-14.
🍴 Meniu
📱0721 373 670
La Ceaun
La Ceaun este un mic restaurant tradițional, un bistro care servește în principal supe și tocane, pregătite proaspăt în fiecare zi, cu ingrediente locale. Un local cu puține feluri de mâncare și toate cu specific românesc. Însă tocmai pentru că sunt puține, sunt pregătite cu mai multă atenție și gust. Iau tot ce-are mai bun zona de oferit, le învârtesc în ceaune, așa cum o zic rețetele locului, și aduc la masă o întreagă experiență.
Locul are o atmosferă intimă, mâncarea e bună, prețurile decente. E ideal pentru un prânz rapid sau o cină târzie. Au două locații: în Piața Sfatului 11-12 și Str. Michael Weiss 27.
Pilvax
Sunt multe restaurante din Brașov care respectă bucătăria tradițională, transilvăneană. Dar Pilvax ne aduce aproape și bucatele ungurești. Un loc cu o atmosferă unică, familială, extrem de primitor și prietenos.
Ei spun că denumirea restaurantului a fost inspirată de numele celebrei cafenele din Budapesta, deschisă la începutul secolului al XIX-lea, care își primește oaspeții și astăzi. Și, cumva, au dorit să regăsim și la ei aceleași servicii ireproșabile. Din meniu nu lipsește gulaşul, în diferitele lui forme, supa de peşte, muşchiul preparat în diferite feluri, ca să nu mai vorbim de supa de găină a bunicii şi mult aşteptaţii gomboţi cu prune… În completare vin cele aproape 100 de tipuri de vinuri alese, din renumitele zone viticole ale Ungariei.
Fin fact: Publicația The Guardian i-a inclus la începutul acestui an într-un articol în care recomandă 20 de restaurante din Europa.
📱0726 261 228
Sergiana
Când ți se face poftă de o mâncare românească bună, bună, de preparate ardelenești, dă o fugă la Sergiana. Mai ales că multe dintre ingrediente provin chiar de la fermele proprii și totul e foarte proaspăt.
De cum te așezi la masă o să primești o farfurioară cu jumări, ceapă roșie și pâine pe vatră. De multe ori ni s-a întâmplat să ne săturăm doar din acest aperitiv sățios. Prețurile sunt bune, iar restaurantul este tot timpul plin – un lucru care spune multe despre calitatea serviciilor, a mâncării și despre atmosfera locului.
Cartea lor de bucate e deja vedetă pentru umorul autentic, dar și pentru preparatele consacrate care se mănâncă-n trei limbi – săseşte, ungureşte şi româneşte. Făcute după vechi rețete și cu produse de la fermele proprii de pe dealurile transilvane, care păstrează gustul de odinioară, mâncarea e foarte bună iar porțiile sunt cât de mari se poate ca să-ți domolească pofta.
Au mai multe locații, pe care le regăsești aici.
🍴 Meniu
Prato Restaurant
Prato se numără și el printre restaurantele din Brașov la care merită să te oprești pentru a lua masa. Este un local italian, cu specific mediteraneean, unde se folosesc ingrediente de calitate în prepararea mâncării. „Optăm pentru cele mai proaspete legume, fructe aromate, brânzeturi gustoase, o carne fragedă, care îmbinate ne ajută să creăm și desăvârșim pentru dvs. savuroase meniuri alcătuite din salate, supe, paste, preparate din carne și pește precum și cele mai delicioase torturi și prăjituri”. Au și o vitrină impresionantă cu pește proaspăt de captură și fructe de mare (doradă, scorpie de mare, biban, rândunică de mare, ton, somon etc.). Îți alegi ce vrei și îl prepară pentru tine.
Restaurantul se află în inima Brașovului și păstrează aroma și farmecul locului. Meniul e destul de bogat, acompaniat de vinuri din podgorii românești și internaționale. Iar serviciile de aici sunt printre cele mai lăudate din oraș.
🍴 Meniu
📱0720 444 422
Vino E Sapori
Dintr-o dorința de a combina vinuri (italiene și românești) cu preparatele mediteraneene, a luat naștere Vino E Sapori. Un restaurant și totodată un wine bar, un loc micuț și intim, în care vei regăsi atmosfera micuțelor restaurante italiene de familie.
Mâncarea e făcută după rețete originale, cu ingrediente importate din Italia. Și ai să rămâi surprins de prospețimea preparatelor și de gustul lor excelent! În plus, locația e perfectă dacă vizitezi orașul – la doi pași de Biserica Neagră.
🍴 Meniu
📱0368 468 593
Mediterra
Am putea spune că brașovenilor le place bucătăria mediteraneeană, dacă ar fi să judecăm după câte restaurante cu acest specific găsești în oraș. Dar dacă ar fi să recunoaștem, cu toții ne dăm în vânt după ea! Iar dacă e servită și într-un local care arată fabulos, atunci nu avem decât să zâmbim satisfăcuți!
La Mediterra te așteaptă o experienţă culinară autentică, combinată cu un strop de ingeniozitate, în care aromele, texturile și gusturile se îmbină armonios pentru a-ţi oferi o bucurie pentru simţuri! Au o mulțime de preparate pe bază de pește și fructe de mare, toate proaspete și gustoase. Dacă vrei să guști ceva deosebit, încearcă supa Zarzuela de Mariscos, o rețetă catalană, xu un mix de fructe de mare și pește. Platouri sunt foarte bune, la fel și pastele, creveții… tot! Bucură-te de intimitatea unui restaurant aparte din inima orașului și savurează o cină delicioasă.
🍴 Meniu
📱0729 084 000
Gaura Dulce
Localul este unul cu poveste. Se spune că în spatele restaurantului Cerbul Carpatin din Piaţa Sfatului, se afla celebra Gaura Dulce. Odinioară, la acest birt se servea o specialitate a Braşovului – flechii. Cele mai frumoase bucăţi de carne din măcelărie erau cumpărate dimineaţa, de birtaş. Grătarele sfârâiau non-stop la Gura Dulce. Carnea friptă se aducea pe un fund mare de lemn, numit cârpător, iar chelneriţa o tăia cu mare iuţeală în formă de tăieţei, peste care se presărau sare şi piper, dând naştere la delicioşii flechii. Delicioasele flechii se stropeau din belşug cu vin cu borviz, adică apă minerală, în limba maghiară. Circula prin oraş şi o glumă pe seama acestui local. Când cineva întreba unde era Gaura Dulce, i se răspundea s-o caute în fundul Cerbului.
Și dacă în perioada interbelică acesta era un local de seamă al Brașovului, azi restaurantul trăiește o nouă viață. Mâncarea este foarte bună, tradițional românească, iar restaurantul arată foarte bine. Îi găsești în Piața Sfatului 12-14.
📱0786 112 525
Restaurant Belvedere
Restaurantul Belvedere este un local mai scump, dar a cărui priveliște face toți banii! Este situat deasupra orașului, pe drumul spre Poiană, iar spaţiul a fost conceput așa încât să ofere o imagine panoramică asupra Braşovului Vechi şi Nou. E un loc elegant, contemporan, în care să te simți răsfățat.
Nu este de neglijat nici meniul. Toate specialitățile sunt creațiile proprii ale maestrului bucătar Ioan Florescu, câștigător al mai multor concursuri de artă culinară. El propune o bucătărie elaborată, fără cusur, și un meniu de fine cuisine, care se schimbă periodic. O experiență aparte, de la peisajul minunat, până la servirea ireproşabilă și mâncarea desăvârșită.
🍴 Meniu
📱0735 404 169
Mai vrei și alte recomandări?
- Atunci îți mai spunem că ar trebui să treci pe la Brasserie Luther pentru un brunch. Localul arată grozav și îți oferă combinația perfectă între bucatele tradiționale românești și cele internaționale.
- Dacă ai poftă de un burger, oprește-te la Grătar Urban, unde carnea ajunge de la măcelrie, direct pe grătar! Plus că sunt fix în centrul istoric!
- Printre restaurante din Brașov care au un renume foarte bun se numără și Addiction Gastronomy. Un restaurant cu bucătărie modernă, micuț, liniștit și foarte plăcut!
- Cauți un loc mai elegant unde să ieși la cină? Mergi la One Soul care, după cum spun, „încununează o rețetă improbabilă, dar magică, ale cărei ingrediente includ gastronomia îndrăzneață a unui bucătar răzvrătit, inspirat și experimentat, Szilárd Lőrincz, susținută de o viziune antreprenorială creativă, orientată către oameni”.
- Și tot din aceeași categorie, de locuri mai fancy, îți recomandăm Bella Muzica. Situat într-o clădire medievală, cu arcade de cărămidă și piatră, restaurantul are o atmosferă care se mulează perfect pe arhitectura locului.
- Sau Bloom. La 5 minute cu mașina de centru, vei descoperi aici un restaurant cu interior foarte elegant, o terasă super șic, dar și cu o bucătărie fină, cu preparate de excepție!
Tu pe unde ai mai mâncat ceva bun în Brașov? Dă-ne un semn și spune-ne!
Iar dacă vrei să descoperi restaurante bune și din alte orașe din România, ce zici de un tur pe la Cluj sau Sibiu?