Acum, majoritatea bucatarilor romani (chefs) sunt pe Facebook, iar daca esti pasionat sa afli retete, ponturi pentru a-ti face viata mai usoara in bucatarie, este foarte simplu: le dai like pe Facebook.
De asemenea, cativa dintre acestia au si restaurantele lor sau gatesc in diverse localuri pe care le promoveaza pe paginile lor, nu strica sa fii la curent cu aceste lucruri.
Astfel, am realizat o lista cu 10 bucatari romani renumiti pe care sa-i urmaresti pe Facebook:
“Scriu cu multa bucurie si incerc sa-i ajut in felul acesta pe cei care-si inchipuie ca bucataria e un loc ingrozitor in care te pandesc mari primejdii“, scrie in prezentarea sa de pe Facebook.
De asemenea, pe Chef Adrian Hadean il gasesti si pe blogul personal, pe Instagram si in emisiunea Master Chef.
Chef Foa (Florin Scripca) are o cariera in domeniul culinar de peste 11 ani, lucrand in strainatate in bucatariile unora restaurante cu una sau doua stele Michelin, printre care se numara si Jamie Oliver’s Fabulous Feasts, La Cantine du Faubourg, rhubarb sau The Nut Tree Inn.
In prezent, Chef Foa face parte din echipa Flavours Food Design si coordoneaza o echipa de peste 60 de bucatari, avand grija de 10 bucatarii, printre care: Biutiful, Biutiful By the Lake, Fratelli, Le Bistro si Willbrook Platinum Business & Convention Center.
De asemenea, este coleg de emisiune cu Chef Adrian Hadean si Chef Patrizia Paglieri.
Chef Florin Dumitrescu este printre cei mai populari bucatari de pe Facebook, avand peste 500.000 de fani. De asemenea, Chef Florin Dumitrescu a realizat conceptul culinar de la Tapo, unde aproape zilnic gateste personal.
Bineinteles, cu siguranta l-ai vazut si la televizor, in emisiuni culinare de succes, precum Master Chef sau Hell’s Kitchen.
Chef Johnny Susala este unul dintre cei mai experimentati si talentati chefi romani din noua generatie. Are o abordare creativa a gatitului, iar experienta si imaginatia le imbina cu pasiunea si respectul fata de ingrediente.
“Eu, unul, din cate stiu, nici Jamie, nici Gordon nu au calificari de bucatar. Iti trebuie asa ceva?! Daca ai o pasiune, un suflu, o dorinta sa faci lucruri de-astea, sa creezi, ai misiune. Poti sa ai toate diplomele din lume, daca nu stii meserie, cum sunt multi chefi prin Romania, persoane publice sau nu, degeaba, te stergi cu ea la fund oricum! Si cu ea, si fara ea! E irelevanta diploma in Romania.” – restul interviului cu Chef Johnny Susala il poti citi pe Urbology.ro
Chef Nico Lontras s-a intors in Romania in 2013 dupa multi ani petrecuti in bucatariile restaurantelor din Europa. Este considerat unul dintre cei mai buni bucatari romani si este foarte respectat de colegii de breasla.
Totodata, este printre putinii bucatari romani care incearca si reuseste sa reinterpreteze bucataria romaneasca.
Urmareste-l pe Facebook si vei descoperi cateva dintre cele mai populare retete romanesti aduse la standarde contemporane.
“Pe tot parcursul tau in bucatarie trebuie sa inveti, sa evoluezi, dar in acelasi timp trebuie sa inveti sa spui si NU. Cu cat pronunti mai frecvent NU inseamna ca te-ai maturizat inca o treapta.“, spune Chef Mihai Neacsu.
El este responsabil si pentru preparatele 240, care par mai mult niste opere de arta.
Chef Patrizia Paglieri s-a nascut in Bahamas, iar timp de 25 de ani a lucrat in restaurantul familiei, din orasul San Remo. De 21 de ani lucreaza in Romania, a gatit pentru multi actori care au venit aici sa filmeze diverse productii: Andy Garcia, Donald Sutherland, Armand Assante etc.
Acum, printre altele, este unul dintre cei 3 jurati ai emisiunii Master Chef.
CooKatar (Chef Radu Dumitrescu)
Chef Radu Dumitrescu este bucatar la Voila Bistro si pana in urma cu doi ani a locuit in Spania, unde a ajuns bucatar profesionist datorita pozelor pe care le facea la mancare pe care tot el o prepara.
Acum, site-ul Cookatar este o adevarata arhiva de foodporn si de retete minunate.
Chef Catalin Scarlatescu a fost spaima tuturor bucatarilor amatori care au ajuns sa-i gateasca in emisiunea Master Chef.
Acum il gasiti la Beraria H, dar si pe Facebook unde isi invata fanii cum sa faca cei mai buni burgei, rapane sau scoici… printre altele.
In urma cu 10 ani, Chef Catalin Petrescu a lucrat in Norvegia la un restaurant cu stele Michelin, unde manca Casa Regala a Norvegiei si multe vedete. Acolo s-a specializat pe fusion asiatic & sushi si de atunci numai asta a facut.
Despre cum se mananca sushi corect: “Daca ar fi sashimi, se inmoaie foarte putin in soia. Rolul gingerului este de a-ti spala papilele gustative ca sa te pregateasca pentru alt gust. Daca mananci un singur fel de peste, este absolut inutil gingerul. Se pune intr-adevar putin wasabi in sosul de soia pentru a scapa de posibilii paraziti din peste. La fel, maki-ul, nu recomand sa fie taiat cu furculita si cutitul in patru. El este un rulou cu anumite ingrediente inauntru, si este facut cu un scop anume, de a avea un gust final dat de toate ingredientele amestecate. Oricum portiile sunt byte-size si este recomandat sa fie mancate cu totul, ca sa simti un gust final pregatit special de chef.“, mai multe puteti citi aici.
In prezent, Chef Catalin Petrescu este sushi chef la Argentine Sushi & Steak si il puteti urmari pe Facebook pentru mai multe informatii despre cum se prepara si mananca sushi-ul, si nu numai.