Schimburile culturale sunt cel mai bine apreciate în farfurie. Ca atare, shashuka a călătorit mii de kilometri până în Bucureşti, iar astăzi este unul dintre cele mai îndrăgite preparate pentru un mic dejun săţios, un brunch ca la carte sau chiar şi un prânz bogat. Hai să vezi câteva locuri unde mâncăm shakshuka bună în București.
Dacă ești în căutarea unei experiențe culinare inedite, hai să vezi unde poți savura shakshuka în restaurantele autohtone. Aici, măiestria de a combina ouăle coapte perfect cu un sos aromat de roșii și ardei iuți devine o adevărată artă pentru a-ți răsfăța papilele gustative.
Am ales câteva restaurante unde te poți opri pentru o porție de arome orientale ca la carte, gata să impresioneze un pofticios care se bucură prima oară de această minunăţie sau chiar şi un împătimit al acestei reţete.
Ce este Shakshuka?
Shakshuka este un fel de mâncare tradițional din Orientul Mijlociu, cu rădăcini în special în bucătăria israeliană și nord-africană. Termenul „shakshuka” provine din limba arabă și înseamnă „amestecat”, făcând astfel referire la amestecul de ingrediente din tigaie.
Acest preparat delicios constă în principal din ouă fierte într-un sos de roșii, ardei iuți și condimente, cum ar fi chimenul, curcuma, boiaua de ardei sau harissa. După ce sosul a fiert și a devenit gros, se fac „cuiburi” pentru ouă. Acestea sunt sparte cu grijă în sosul fierbinte și se lasă să fiarbă până când albușul se întărește, dar gălbenușul rămâne moale.
Shakshuka este de obicei servită în tigaie, cu pâine proaspătă pentru a înmuia sosul delicios. Acest fel de mâncare este apreciat pentru aromele sale bogate si este o opțiune populară pentru micul dejun sau pentru o masă ușoară și sățioasă în timpul zilei.
Popularitatea shakshukei în București a crescut nu doar datorită combinației dintre gusturile rafinate și tendințele culinare internaționale, dar şi a prezenţei ei într-un local tare iubit de bucureşteni – Simbio, care a oferit o shakshuka de nota 10.
Unde mergem să mâncăm shakshuka în București?
Frudisiac
Frudisiac, o oază culinară micuță dar plină de farmec, este destinația ideală pentru a începe ziua cu un mic dejun sau un brunch gustos. Aici, arta gastronomică se întrepătrunde armonios cu preferințele veganilor și deliciile căutate de cei fără diete restrictive, deopotrivă.
Desigur, la Frudisiac, te poți delecta cu o shakshuka delicioasă, pregătită într-o tigaie picantă și coaptă la cuptor, cu ingrediente apetisante precum roșii coapte, năut, brânză feta, ou, muguri de pin și un pic de coriandru pentru a completa acest festin gustos și aromat.
Iar dacă tot ai ajuns aici, nu rata polenta cake, o prăjitură inedită pe care cel mai probabil nu o vei găsi în alte restaurante şi pentru care, alături de shakshuka, s-ar putea să revii cât de curând.
Aubergine
Aubergine e o destinație culinară cu specific israelian, îmbinat cu gastronomia egipteană şi mediteraneană. Aici e un al t loc unde mâncăm shakshuka delicioasă în București. Ouăle sunt delicat poșate într-un sos coulis bogat, învăluite în arome de usturoi, pătrunjel proaspăt și roșii coapte, toate aduse laolaltă pentru a crea o explozie de gusturi autentice din bucătăria israeliană. Această experiență culinară te va purta într-o călătorie savuroasă prin aromele Orientului Mijlociu, capturând esența și bogăția bucătăriei tradiționale.
Numele restaurantului, „Aubergine Healthy Food”, reflectă pasiunea pentru ingrediente naturale și proaspete, ce asigură preparate autentice și delicioase, pregătite cu rafinament de către chef-ul Ronen. Restaurantul este o adevărată atracție pentru pasionații de bucătărie, inclusiv pentru vegetarieni și vegani.
Pio Bistro
La Pio Bistro și-au luat angajamentul de a folosi cât mai multe ingrediente locale și sezoniere, pe care le prioritizează și care conferă restaurantului o notă distinctivă de sustenabilitate și responsabilitate. Într-o lume în care conexiunea cu alimentele noastre devine din ce în ce mai importantă, Pio Bistro iese în evidență prin promisiunea de a crea preparate autentice și gustoase, din resurse locale.
La Pio Bistro, bucătăria nord-africană ia viață într-o explozie de arome și texturi într-o shakshuka. E preparată cu grijă folosind sos Mutti de roșii, iar ouăle sunt armonios înglobate într-un amestec de năut, pătrunjel proaspăt, unt și ulei de măsline, astfel încât fiecare mușcătură să fie cu adevărat savurată. O combinație ingenioasă de baghetă la grătar, brânză fetta și roșii cherry completează acest festin gustos, creând un dans de arome ce te va transporta direct în inima bucătăriei Orientului Mijlociu.
B4 Market
În locația lor, micul dejun poate fi savurat pe parcursul întregii zile, oferind o selecție diversificată de feluri de mâncare. De la micul dejun englezesc până la ouă de prepeliță cu salată sau doar un simplu croissant acompaniat de o ceașcă de cafea, găsești aici câte ceva pentru toate gusturile.
La B4 Market au o shakshuka inedită. O pregătesc din ingrediente precum ardei, roșii la conservă, ceapă, brânză de capră, ouă și lipie grecească. Această combinație îndrăzneață de arome, texturi și influențe culinare aduce un twist inovator preparatului clasic, care s-ar putea să te convingă imediat.
Le Bab
Un alt loc unde mâncăm shakshuka bună în București e Le Bab. Noi v-am mai tot recomandat acest local, pentru mâncarea lor excelentă. Și cum au pornit la drum pe ideea de meniu cu influențe orientale, cu preparate reinterpretate, e clar că se pricep când vine vorba de astfel de gusturi.
Ce ne place este că la ei în meniu găsești două variante de shakshuka, dintre care una vegană. Cea clasică merge pe rețeta delicioasă cu sos din roșii proaspete, cu ardei, brânză, ouă, labneh și ierburi aromatice, totul servit alături de focaccia de casă. În schimb, în varianta vegană lipsește oul, iar alături de roșii și ardei vin, în schimb, bio greens și avocado. Desigur, tot alături de focaccia. Ambele variante sunt excelente și fac parte din meniul de brunch. Iar dacă până nu demult puteai merge la brunch doar în locația din Charles de Gaulle, de curând au inclus oferta și în meniul din Calea Victoriei. Ambele locuri arată foarte bine și atmosfera e foarte plăcută!
Simbio
Îți spuneam la început că Simbio a fost printre primele locuri care să introducă shakshuka în meniu. Și pentru că a avut așa succes, a rămas o constantă în meniul lor de brunch (disponibil sâmbăta și duminca, între 10:00 și 16:00). Rețeta e simplă: ouă la cuptor în sos de roșii, cu ardei, usturoi și condimente mediteraneene, iaurt grecesc cu mentă și focaccia făcută în casă. Nu știu care le e secretul, dar le iese fooarte bine!
Îți recomandăm locul ăsta cu toată încrederea! Fac o mâncare delicioasă, iar grădina cu gutui e un loc perfect în care să te ascunzi în mijlocul orașului – plin de verdeață, o adevărată oază de relaxare!
Suento
Tot din categoria grădinilor tare frumoase din București, mai avem o sugestie pentru tine: Suento. Un loc prietenos și deloc pretențios, cu o curte verde, verde și cu mâncare bună, bună 😊 Un loc în care să stai la taclale în zilele însorite de vară, sau în serile târzii petrecute cu prietenii la terasă.
Shakshuka și-a făcut loc în meniul lor de brunch, dar stai liniștit/ă, că e disponibil toată săptămână, de la 10:00 la 15:00. Cu sos de roșii, ardei capia și năut, totul condimentat cu garam massala, coriandru, usturoi proaspăt, microplante și pătrunjel.
Cucina di Casa
Chiar și restaurantele italiene adaugă acest deliciu în meniul lor. La Cucina di Casa, poți savura o shakshuka delicioasă, alcătuită din două ouă, cartofi prăjiți, sos de roșii, brânză de vacă, ardei gras, usturoi și ceapă verde. Desigur, dacă ai ajuns acolo, nu trebuie să ratezi nici minunile italiene – pizza și paste, precum și delicioasele gogoși Bombolone.
Coolinart
Situat pe cel mai faimos și plin de istorie bulevard din București, Calea Victoriei, Coolinart e un bistro cu mâncare proaspătă, o terasă drăguță și un super vibe. Au un meniu complet cu produse pe baza de avocado (de la supă cremă la… prăjitură sau tort de avocado), burgeri vergani, dar și produse gustoase cu porchetta, pui sau somon. Toate ingredientele folosite sunt naturale, fără conservanți artificiali sau produse congelate.
La ei poți încerca shakshuka (cu năut, pastă de susan, roșii, ardei, turmeric, ou poșat și pâine) servită cu humus. O combinație perfectă! Sau shakshuka în variantă vegană, cu proteină din tofu.
Ei, se pare că am adunat ceva variante de locuri unde mâncăm shakshuka în București… Mergi și încearcă aceast preparat la unul restaurantul care te-a atras cel mai mult! E o variantă excelentă pentru mic dejun sau brunch, și merită să o descoperi!
Iar dacă vrei și alte sugestii, descoperi aici mai multe locuri unde să iei un brunch grozav în Capitală.