Ești fan ramen? Acest preparat vedetă din bucătăria japoneză, atât de complex, elaborat și plin de arome, devine tot mai popular și în București (din fericire). Dacă nu ai încercat până acum sau dacă pur și simplu ești în căutarea ramenului perfect, avem și noi câteva recomandări pentru tine.
Ce este ramen-ul?
Ramen-ul este un preparat tradițional japonez, cunoscut și apreciat în întreaga lume pentru combinația de arome bogate și texturi variate. Se prepară din tăiței din grâu, serviți într-o supă savuroasă, alături de ingrediente precum carne (de obicei porc, pui sau vită), ouă marinate, alge nori, ceapă verde și bambus murat. Baza supei poate varia de la shoyu (sos de soia) și miso (pastă de soia fermentată), până la shio (saramură) sau tonkotsu (os de porc).
Mai mult decât o simplă masă, e deseori privit ca o artă culinară. Și fiecare regiune din Japonia are propriile variante și rețete unice. Fun fact: la Tokyo există și un muzeu dedicat ramenului!
Cum se prepară ramen?
Procesul e de-a dreptul complex și… fascinant când vezi câtă muncă și atenție intră în fiecare bol. Totul începe cu supa, care e baza gustului. De obicei, e făcută din ingrediente simple, dar care se lasă la fiert ore întregi – oase de porc pentru tonkotsu, sos de soia pentru shoyu sau miso pentru o aromă mai bogată. După ce supa e gata, vine rândul tăițeilor, care trebuie să fie fermi și elastici. Sunt fierți separat, ca să nu se înmoaie prea tare în supă.
Unele restaurante preferă să facă proprii noodles. Iar cele care vor să facă ramen autentic, chiar importă făină din Japonia. Asta pentru că are un conținut special de proteine și gluten, așa încât noodles-ii să fie elastici dar fermi chiar și după ce sunt fierți și puși în supa fierbinte. În plus are un profil de măcinare specific, care contribuie la finețea și consistența tăițeilor.
La final vine partea spectaculoasă: feliile de carne sunt gătite până devin fragede, ouăle sunt marinate într-un mix de sos de soia, zahăr și alte condimente, așa că au gălbenușul cremos și plin de aromă. Deasupra se adaugă ceapă verde, alge nori, bambus murat… Fiecare detaliu contează. E incredibil cum fiecare element are un rol și cum, la final, toate se combină perfect. De asta ziceam că ramenul e o adevărată artă!
Top restaurante din București unde mergem pentru ramen
Supa ramen este una din delicatesele bucătăriei japoneze și se găsește în aproape orice restaurant din „Țara soarelui răsare”. Din fericire, nu trebuie să călătorești până acolo pentru a o savura – o găsești preparată și în restaurantele asiatice din București!
Ni Shibo
Pe final de 2024, cei de la Hushimo au deschis și un ramen bar în Piața Amzei. Și a avut imediat un mare succes! De la design la meniu, Ni Shibo te duce la Tokyo, te așază la masa și îți livrează o porție autentică de Japonia. Ceea ce au făcut și ei, în primă fază, pentru că au petrecut câteva luni bune în Japonia, ca să afle și să învețe totul despre ramen.
Locul nu e foarte mare, dar are un design cool și o bucătărie deschisă unde „vedeta” e aparatul special care le permite să facă noodles in house. Utilajul ăsta a fost din Japonia și face noodles exact așa cum trebuie, ca la mama lor acasă. Nu de alta, dar este elementul cel mai important, dintre toate ingredientele. Inclusiv făina (care e specială) o importă tot de acolo, pentru că, ne-au spus ei, la noi nu se găsește.
Meniul nu e nici el prea mare. Au câteva startere (de încercat Tokayaki, un aperitiv cu fulgi de pește uscat și „bile” din aluat cu caracatiță). Plus șase tipuri de ramen și un desert (Matcha Floating Islands). Am fost de curând în vizită la ei, așa că dă-ne un follow pe Instagram să vezi ce am mâncat. La ramen… e după preferințe. Au Begginer Ramen (în supă de pui), Cashu Ramen, Miso Ramen, Seabream Ramen, Shoyu Chicken, Tan Tan (vegetarian) etc. Spre exemplu, Cashu Ramen e o supă de porc cu fâșii fragede de carne de port, tăițeii ăștia de casă, ou molten (un fel de ou marinat în stil japonez), ulei aromat de usturoi, nori, ceapă verde și un strop de sos de soia. E foooarte bun!
Nu iau rezervări și e posibil să stai un pic să aștepți o masă, dar merită!
🍴 Meniu
Papila
Duminica la Papila este ziua sfântă de ramen. Inspirată de rețete autentice din Japonia, direct în inima Bucureștiului, gătit de Andrei Junghietu.
Nu cred că e foodie în orașul ăsta care să nu fi auzit de ramenul de la Papila, un neo-bistro micuț unde servesc prânz, cină și au și acest „ramen Sunday”. Ramen pentru care e „bătaie” pe locuri. Sunt renumiți pentru preparatul ăsta – și nu numai (pentru că au fost votați drept unul din cele mai bune bistrouri din Capitală). Povestea cu ramenul a început deja de ceva vreme în urmă. Dar uite că oamenii tot nu se satură și ăsta e cel mai bun semn că mâncarea e bună. Ba chiar se pare că lucrurile se mișcă în direcția în care vor deschide un loc dedicat complet acestui concept.
Cum ziceam, dacă vrei să prinzi loc, trebuie să te miști din timp. Rezervările se deschid miercurea, la 11:00, pe ialoc.ro. Pentru ca apoi masa să fie servită duminica, între 12:00 și 19:00. Acum e bine de știut că ai și varianta de a merge la „ghici” dacă ești dispus să iei masa pe terasă (care e încălzită). Îți încerci norocul și poate prinzi vreo masă liberă. Merită toată agitația și tot hype-ul. Noi zicem un mare DA.
🍴 Meniu
Sanki Ramen Bar
Ai fost vreodată să iei masa la OU? Ei bine, Andrei Isac (cel care deține locul, alături de Ayfer Cadîr) le are bine de tot și cu ramenul. Așa că s-au gândit să facă un pop-up restaurant, deschis trei zile pe săptămână, doar seara, în locația Ou. Sanki Ramen Bar e o idee pe care au pus-o în aplicare în 2020 și care i-a făcut bine cunoscuți printre toți iubitorii de ramen. Andrei a învățat din cărți cum se face, dar pentru că a pus multă pasiune în asta, i-a ieșit un lucru de nota 10.
Așadar, trei seri pe săptămână (de miercuri până vineri, între 18:00 și 22:00), ne invită la „A ramen story”. Și fac totul in house: de la noodles, la sotck-urile folosite la supă, la carnea fragedă de se topește în gură. E singurul preparat din meniu în aceste seri (bine, mai au și un starter, gyoza). Dar vine, desigur, în mai multe variante: de pui (Shio), de porc(Shoyu) și veggie.
Nu e simplu să pregătești ramen, așa că și locurile sunt limitate. Motiv pentru care e bine să faci rezervare din timp, dacă vrei să prinzi loc. Locul e foarte prietenos și relaxat și sigur te vei simți foarte bine!
📍Strada General H. M. Berthelot 86
Zen Sushi
Povestea ZenSushi a început în 2009, din pasiune pentru mâncarea japoneză, pentru armonia gustului și pentru lucrurile făcute corect. Sufletul acestei povești sunt Iulian și Andrei (amândoi cu experiență în lumea gastronomiei japoneze), care și-au dorit să aducă adevăratul gust al acestor preparate în România. Trei ani mai târziu – în 2012, se inaugura al doilea local ZenSushi, în zona Victoriei. Astăzi sunt nu mai puțin de 9 restaurante (dintre care unul în Mamaia și altul în regim take away). Dar oriunde te-ai duce – că e Dorobanți, Victoriei, în Nordului sau la recent deschisa locație din General Berthelot –, peste tot se mănâncă bine.
La ZenSushi, nimic nu este pregătit dinainte și păstrat în caserole. Nu se folosesc niciodată „scurtături” în prepararea rețetelor și totul e proaspăt. Ei au fost primii care au introdus în România conceptul de platouri sau meniuri de sushi și sashimi.
Despre ramen, ce să-ți mai spunem? Respectă același concept – de rețetă autentică și ingrediente proaspete! Recent au îmbunătățit rețetele pentru a le aduce cât mai aproape de forma clasică și sunt inspirate de la Master Chef Hirotoshi Ogawa, din Japonia. Și fac totul de la zero. Foarte bun!
🍴 Meniu
Ruka Izakaya
Ruka Izakaya ne propune o incursiune în bucătăria japoneză modernă. Un meniu în care gustul și textura se întâlnesc cu sezonalitatea ingredientelor într-o bucătărie creativă, înrădăcinată în cultura gastronomică japoneză. Totul într-un spațiu eclectic, cu un design modern, foarte frumos amenajat.
Am putea spune că locul ăsta nu e doar un restaurant, ci o experiență cultural-gastronomică cu influențe japoneze și asiatic fusion. Orice ai alege din meniu, vei rămâne uimit de gustul preparatelor! Totul este cu adevărat la superlativ, o bucătărie de top care îți va schimba reperele în această zonă de mâncare asiatică.
Anul trecut au colaborat cu Master Chef Henrik Sebok la actualizarea meniului. Iar Chef Cristian Rusen face o treabă excelentă în a prepara bunătățile! Mergi la ei pentru Seafood Ramen sau Shoyu Ramen și ai să vezi că au un gust nemaipomenit!
🍴 Meniu
Yoshi Izakaya
Yoshi Izakaya e un gastro pub japonez de pe Brezoianu, un loc micuț, cu un design foarte cool și cu o atmosferă relaxată. În Japonia, „Izakaya” e un tip de local frecventat de obicei seara, după ce oamenii ies de la job, și unde se servesc în principal băuturi. La noi, pe Brezoianu, e însă mult mai mult de atât (deși fac niște cocktailuri excelente și au și sake). Se pricep de minune la sushi și au tot felul de alte preparate din bucătăria asiatică. Mâncare rafinată (arată și bine, dar e și gustoasă), într-un context casual.
Unul din preparatele cu care se mândresc cel mai mult e ramen-ul. Supa este gătită lent timp de 16 ore, carnea de vită este gătită sous-vide, noodles sunt fresh, aduși din Japonia, iar toate ingredientele pe care le folosesc pentru preparare sunt de la fermă. Și partea cea mai bună e că îl servesc zilnic, de luni până duminică. Însă ca să reușească să facă asta, numărul de porții e limitat. Iar orele între care poate fi comandat sunt între 12:00 și 17:00.
La Ruka Iazakaya prețurile sunt peste medie, dar dacă le faci o vizită, ai să vezi că merită banii.
Yuki Japanese Home Dining
Yuki e un restaurant micuț și foarte intim, de familie. Un loc autentic japonez – pornind de la owner, până la decor și meniu.
tofu și tăițeii proaspeți sunt preparate chiar la ei în bucătărie, pentru un număr limitat de porții, iar preparatele sunt gândite în funcție de sezon. Locul este amenajat exact ca o casă tradițional japoneză, spațiul este conceput și decorat ca atare, iar grădina este foarte intimă și elegantă prin simplitatea sa.
Evident, rețetele sunt cât se poate de autentice – cum spun chiar ei, „rețetele pe care, în Japonia, mamele le pregătesc în casa”. Cu alte cuvinte, e ca și cum ai face o călătorie până în Japonia, fără a pleca din București. Deși meniul nu este foarte mare, mâncarea e mereu proaspătă și gustoasă, gătită pe baza ingredientelor de sezon. Iar ramenul este foarte, foarte, foarte bun!
Ce alte locuri îți recomandăm?
Iar dacă vrei să încerci și alte preparate gustoase din bucătăria japoneză, avem aici câteva recomandări de restaurante asiatice bune.