Dacă pentru tine ciocolata stă la baza definiției oricărui desert savuros, atunci știm exact ceva ce va fi pe gustul tău! „Vulcanul de ciocolată” e o prăjitură căreia cu greu îi poți rezista, iar noi îți spunem unde poți găsi cea mai gustoasă lava cake din București.
Lava cake-ul este o combinație ingenioasă și creativă între tortul de ciocolată clasic și un sufleu sofisticat. Aparent neimpresionant la prima vedere, lucrurile se schimbă complet odată cu prima linguriță pe care o iei! Pentru ca „Vulcanul de ciocolată” să fie considerat a fi perfect, exteriorul trebuie să fie solid și rumen, iar inima desertului trebuie să ascundă o ciocolată încă lichidă, cu gust intens.
Inventatorul acestei prăjituri este considerat a fi chef-ul american Jean-Georges Vongerichten, care a creat-o în 1987 – deși francezul Jacques Torres, tot chef și el, spune că prăjitura exista deja de mult timp în Franța. Și, așa cum se întâmplă deseori cu marile invenții, fabulosul desert a apărut, de fapt, dintr-o greșeală. Vongerichten voia să prepare un fel de brioșe de ciocolată, dar a scos preparatul prea devreme din cuptor și a văzut că interiorul rămăsese fluid. Chiar și așa, avea o textură și un gust senzațional! Și așa a apărut lava cake-ul, unul din cele mai bune deserturi! De atunci, o mulțime de bucătari, patiseri, bloggeri de food, gospodine… au venit cu nenumărate variante, care mai de care mai apetisante!
Restaurantele unde mănânci cel mai bun lava cake din București
Drept dovadă că „Vulcanul de ciocolată” este una din cele mai bune prăjituri și că se află în topul preferințelor pentru mulți dintre noi, este și faptul că este inclus în multe dintre meniurile restaurantelor. Noi am ales câteva din locurile în care găsești cea mai bună lava cake din București și ți le spunem și ție – că așa suntem noi, mărinimoși. 😊 Secretul este să mănânci prăjitura cât încă este caldă, cât mai repede după ce e scoasă din cuptor, tocmai pentru a te delecta pe deplin cu ciocolata fluidă.
Stadio Park
Dacă ai mai fost în oricare dintre restaurantele Stadio (cel de la Union sau de la Unirii), atunci te vei bucura să afli că acum există Stadio și în Herăstrău. Chiar cum intri în parc, de pe Șoseaua Nordului, dai cu ochii de terasa nou-nouță (fosta The Embassy Park a îmbrăcat haine noi și s-a transformat în Stadio Park). Nouă ne place mult acolo, căci e o terasă spațioasă, înconjurată de verdeață, un loc perfect dacă vrei să te bagi la umbră după o plimbare prin parc, să bei și să mănânci ceva bun!
E adevărat că la Stadio știam deja că găsim cei mai buni papanași, dar uite că nici lava cake-ul lor nu se lasă mai prejos! Cu un extreior crocant și o inimă caldă, de ciocolată, desertul e fix cât trebuie de dulce și de mare. Vine în compania unei cupe de înghețată (foarte bună și ea!), pe un pat crocant de-li-cios! Numai gândindu-ne la ea și deja salivăm de poftă!
Fior di Latte
La Fior di Latte e raiul dulciurilor! Nu, nu e vorba de o cofetărie, ci de un bistro cu bucătărie italiană (și încă una din cele mai bune de acest gen din Capitală). Însă când vine vorba de desert, îți garantăm că sunt spectaculoase! Au tot felul de prăjituri artizanale delicate, cu blaturi pufoase sau crocante, dulci-dulci sau dulci-acrișoare, care te cuceresc, efectiv. Iar lava cake-ul lor nu face excepție. O găsești în meniu sub denumirea de „Moelleaux au chocolat”, iar în farfurie ți se va prezenta îmbrăcată într-o crustă bună, care ascunde o inimă fierbinte de ciocolată, intens parfumată. Poți să o servești pe terasa cochetă a bistroului din Bd. Primăverii 19-21.
Rezervă o masă la Fior di Latte
Sardin
Sardin este unul dintre localurile noastre preferate din București! Ne place tot la ei, ce să mai! Arată super bine la interior (asta e de ținut minte pentru când se vor redeschide complet restaurantele), dar au și o terasă veselă la care poți merge deja și care parcă te trimite direct pe malurile Mediteranei (cu mese de lemn „adăpostite” de verdeață și copertine galbene care să te apere de soare).
Punctul forte rămâne însă mâncarea! Au tot felul de produse tradiționale italiene autentice, pește și fructe de mare sălbatice, de captură, pâinea e făcută în casă, cu maia, brânzeturile vin din Italia, iar pastele artizanale sunt demențiale! Până și uleiul de măsline e adus din Sicilia. Asta ca să ne înțelegem despre ce tip de bucătărie vorbim și la ce standarde!
Iar când vine vorba de desert… trebuie să recunoaștem că au una din cele mai bune tarte cu mere și înghețată din câte am mâncat vreodată! Intră însă puternic în competiție și „Tortino al cioccolato” – adică lava cake sau soufflé de ciocolată (cum preferi să-i zici), cu îngheţată de casă. Yummy!
Studio 80
Un alt bistro foarte dichist și primitor, de această dată din nordul Bucureștiului (pe Aleea Privighetorilor nr. 80, în apropiere de Grădina Zoologică), este și Studio 80. Ei au o terasă mare și spațioasă, cu mese ascunse printre „separeuri” de gard viu și trandafiri, un loc perfect pentru un prânz de weekend, dar și pentru seri răcoroase, în care vrei doar să te relaxezi! Restaurantul este cu specific mediteranean, dar are și o componentă asiatică, precum și o zonă de Teppanyaki (unde preparatele sunt gătite de bucătar pe loc, pe o plită).
Lava cake-ul din meniul Studio 80 poartă numele de „Chocolate suffle” – e o abundență de ciocolată acolo, în farfurie, răcorită cu o cupă de înghețată.
White Horse Pub & Restaurant
De curând s-a redeschis și terasa de la White Horse Pub & Restaurant și ar fi maare păcat să nu le faci o vizită! Ascunsă de agitația orașului într-o frumoasă curte a vilei din zona Dorobanți (pe str. George Călinescu nr. 24 A), terasa pare că te poartă departe de București! Cu un aer rustic, cu obloane și uși de lemn și fețe de masă cadrilate, cu ghivece mari, cu leandri, te simți ca într-o vacanță din Toscana sau Sardinia! Cât despre mâncare, îți spunem doar că pentru gurmanzi, propunerile restaurantului reprezintă tentația supremă! Iar aici includem, desigur, și deserturile. Și sufleul de ciocolată este foarte bun și îți recomandăm cu încredere să-l încerci!
Rezervă o masă la White Horse Pub & Restaurant
Sky Bar
Sky Bar din Dorobanți este primul roof bar din România. Situat la etajul 5 al clădirii din Calea Dorobanților nr. 155 (între Șoseaua Ștefan cel Mare și Piața Dorobanților), localul se adresează unei clientele medium-high, dar și turiștilor, oferind o priveliște superbă asupra orașului. Are o atmosferă relaxantă în timpul zilei, de lounge bar, şi devine un loc foarte animat pe timpul nopţii. Un lounge bar sofisticat, unde te duci să te bucuri de un apus de soare și un cocktail bun, iar la final să savurezi o prăjitură bună-bunuță. Și ei au în meniu lava cake!
Pow Wow
În inima orașului, pe Calea Victoriei 102-108, vizavi de Radisson Blu, Pow Wow este un loc perfect de socializare, cafenea și gustări pentru prânzul din timpul săptămânii, un brunch relaxat sau o cină lejeră. Au și o terasă micuță și drăguță, cu un staff prietenos, mâncarea e delicioasă, iar atmosfera foarte chill, parcă gândită anume pentru oameni creativi. Asta pentru că aici se organizează frecvent workshop-uri de design, ba chiar se și vând produse de design interior. Anyway, revenind la ale noastre, sfatul nostru este să te oprești în vizită pe la ei dacă ești în zonă, să bei o cafea bună și să servești o lava cake – e ca o explozie de ciocolată, înghețată și piure de fructe de pădure, care să tempereze situația.
Il Calcio by Mr. Val
Așa cum îi spune și denumirea, Il Calcio by Mr. Val este un restaurant cu specific italian, îmbinat cu elemente din bucătăria asiatică și internațională. De fapt, mai multe restaurante, pentru că îi găsești în mai multe locații – spre exemplu în Herăstrău, sau în Clucerului, la nr. 7 (în apropiere de Parcul Kiseleff). În Herăstrău au una dintre cele mai frumoase terase din parc, plus că este foarte spațioasă. E un loc numai bun în care să te oprești vara, să te răcorești – mai ales că au și vaporizatoare de aer rece. Nouă ne place în special pizza de aici și îți recomandăm să o încerci, iar la desert, ia-ți un lava cake – servit, după cum cred că te-ai obișnuit, cu înghețată de vanilie!
Rezervă o masă la Il Calcio by Mr. Val Herăstrău / Clucerului
Trattoria Verdi
Rămânem în zona restaurantelor cu specific italian și de data aceasta mergem la Trattoria Verdi pentru un desert „ciocolatissim”. Și pe ei îi găsești în mai multe locații – spre exemplu la Victoriei, la Unirii și la Aviatorilor. Indiferent de locația pe care o alegi, un lucru e sigur: au tot felul de preparate specific italienești și toate sunt foarte bune! De la paste la pizza, de la antipasti la salate, de la fripturi la fructe de mare. Când vine vorba de desert, pe lângă gelato și tiramisu ca în Italia, au și un „Italian Souffle”, dar și un „Grand Gateau Souffle” (cu ciocolată, înghețată, caramel, alune și biscuiți nutela). Bune de îți merg la suflet!
Rezervă o masă la Trattoria Verdi Victoriei / Unirii / Aviatorilor
Le Boutique – Food Concept Store
La Le Boutique – Food Concept Store totul este cât se poate de fin – de la amenajarea elegantă, rafinată, până la preparatele gătite atent, cu un anumit simț unic al tradiției pentru produsele locale italiene. Mâncare gustoasă, deserturi savuroase și o listă de vinuri fine, servite într-o atmosferă foarte intimă și plăcută. Deși micuță, grădina restaurantului este primitoare și intimă, iar cum zona este una destul de liniștită, e un loc foarte potrivit când simți nevoia să iei o pauză de la agitația orașului. La ei am mâncat un sufleu de ciocolată foarte bun, preparat așa cum trebuie, ca să fie pe placul oricui, fie el cât de mofturos! Îi găsești pe str. Sfântul Ștefan nr. 13, în apropiere de Parcul Izvorul Rece.
Rezervă o masă la Le Boutique – Food Concept Store
Descoperă și alte recomandări :