Clujul este capitala Romaniei de Vest. Este un oras superb, cu viata de noapte, cu o oferta foarte atragatoare pentru turism, care include si foarte multe restaurante superbe, cu mancare pe masura.
Pentru ca foarte multi bucuresteni vor petrece acest week-end in Cluj, cu ocazia festivalului Electric Castle, ne-am gandit ca n-ar strica sa le oferim si o lista cu unele dintre restaurantele pe care nu trebuie sa le rateze.
Veti vedea ca doar aceasta lista este suficienta pentru a va convinge sa dati o fuga pana in Cluj, dar este doar o mica parte din ce are de oferit acest oras minunat.
Baracca este unul dintre restaurantele cele mai bune din tara si e de pus pe lista oricui merge la Cluj si vrea sa manance foarte bine.
La vizita noastra din 2013 am remarcat ca produsele si toata materia prima erau de calitate, alese cu grija. Prepararea foarte buna si ea, iar prezentarea la fel, si ea atent facuta, de oameni care stiu bine ce e aceea o bucatarie fina, fara indoiala.
De asemenea, si felul in care este amenajat localul este impresionant, iar preturile nu sunt exagerat de mari.
In cei doi ani care au trecut de la vizita noastra, speram ca nu s-au schimbat prea multe.
Cladirea de pe Iuliu Maniu 34 a fost construita in urma cu 180 de ani, pentru a-i servi ca resedinta contesei Krisztina Bethlen (Kendeffy). O buna perioada a fost proprietatea statului comunist, fiind administrata de intreprinderea Arta Culinara, care a si deschis gradina de vara.
Locul arata intr-un mare fel, fiind renovat sub semnatura arh. Corvin Cristian, responsabil pentru foarte multe locuri frumoase din Bucuresti.
Merita sa veniti aici si doar pentru un pahar cu apa, pentru a admira atmosfera, insa, va garantam ca nu o sa fiti deloc dezamagiti nici de meniu.
Un alt loc de poveste din Cluj este Livada, un local cu o terasa superba. Toata lumea lauda mancarea sau felul in care este amenajat localul. Singurul minus, de care foarte multi se plang, pare a fi serviciul.
Insa, avand in vedere ca locul arata minunat, nu cred ca o sa va deranjeze sa asteptati mai mult pentru a vi se aduce comanda, doar in cazul in care va este foarte foame.
Exista si in Cluj restaurante la inaltime, pe acoperis, dar cel care are cea mai frumoasa panorama este Klausen Burger, un restaurant berarie si, inainte de toate o micro berarie care si-a propus sa ofere clientilor sai o gama variata de bere naturala.
Localul este situat pe acoperisul Centrului Comercial Central, iar berea de aici, marca proprie, a fost premiata la concursuri internationale.
Mancarea este decenta si ieftina, tipica pentru o berarie. Trebuie neaparat sa treceti pe aici, macar pentru priveliste si pentru o bere buna.
Daca doriti sa gustati specialitati ardelenesti, atunci Kaja Tanya este de neratat – un local micut, cu mancare ieftina si buna, ca acasa la bunica.
Nimic pretentios aici, doar un loc unde se mananca bine, ieftin si aproape de centrul Clujului.
Pentru gurmanzii raw-vegetarieni, exista Samsara Foodhouse.
Interiorul nu este foarte mare, insa iti da impresia de ingrjit, de calduros si nu prea incarcat in decoratiuni; la amenajare si la muzica din fundal s-a luat in calcul asocierile ideii “raw-vegan” cu o cautare de sine sau cu o ascensiune spirituala de tip budista.
O masa la Samsara te scoate putin din obisnuinta cu mancarea “traditionala”, fie ea si din alte tari, fara a se vrea una conceptuala.
Exista si o terasa micuta si frumoasa.
Camino este un restaurant amenajat intr-o curte interioara foarte frumoasa, in care te simti un pic ca intr-o piateta din Italia.
Mancarea este decenta, atat in ceea ce priveste calitatea sau pretul. Meniul este un pic cam sufocat de paste, iar serviciul este in unele zile un pic cam haotic. Cu toate acestea, este un loc pe care merita sa-l vizitati, atat pentru felul in care arata locul, dar si pentru mancare, mai ales daca va plac pastele.
Toulouse Cafe-Brasserie este perfect mai ales pentru a lua micul dejun (sau pranzul sau cina) intr-o atmosfera boema.
Meniul de mancare este unul international, iar selectia de vinuri nu dezamageste. De asemenea, nici oferta barului nu este de neglijat avand in vedere ca se regasesc aproape toate brandurile de bauturi existente pe piata.
Se afla situat la o aruncatura de bat de Piata Unirii.
Capriccio Bistro este locul din Cluj unde poti manca cea mai buna pizza din oras. Totodata, meniul are o oferta destul de generoasa de feluri de mancare din bucataria italiana.
Localul se lauda ca pentru savoarea preparatelor, pe langa retetele autentice, foloseste doar ingrediente 100 % italienesti.
La El Toro puteti manca cea mai buna friptura de vita din oras. Nu degeaba este primul steakhouse argentinian autentic din Cluj.
Vedeta meniului este steak-ul de vita argentiniana in diverse varietati, pregatit pe un gratar cu carbuni si jar de lemne, situat in mijlocul restaurantului, perfect vizibil pentru toata lumea. De asemenea, in meniu gasiti si fripturi din carne de cangur sau crocodil, in cazul in care vreti sa incercati ceva mai iesit din tipar.
Localul este unul fara pretentii, in care lumea vine sa manance bine, dar preturile nu sunt tocmai mici.
La Via este un loc superb, deschis intr-o casa monument istoric, ce dateaza de la sfarsitul secolului al XVIII-lea si restaurata impecabil.
Este un restaurant scump, mai mult pentru ocazii speciale, dar cu mancare si servicii exceptionale. Cu siguranta, La Via este unul dintre cele mai bune restaurante din Transilvania – cei care i-au trecut pragul il recomanda ca atare pe TripAdisor si alte site-uri de specialitate.
Restaurantul Bricks se lauda cu singura terasa suspendata de pe Somes. Si, intr-adevar, terasa de aici este un element care face diferenta.
Este un local perfect pentru intalnirile cu prietenii la masa, intr-o atmosfera speciala, jazzy. Meniul este accesibil ca pret si contine preparate din bucataria internationala.
In primul rand, Mint este un restaurant in care nu se fumeaza, care pune accent pe simplitatea si calitatea mancarii, gatita cu ingrediente ce provin de la producatori locali.
Meniul se schimba zilnic, asa ca o sa gasiti de fiecare data ceva nou. Locul este amenajat cu mult bun gust, iar atmosfera este una relaxata, perfecta pentru ca sa-ti tihneasca masa luata aici.
Pentru iubitorii de mancare asiatica, exista Wok’n Roll. Aici puteti manca o portie de noodles sau orez la wok, dar si paste carbonara, de exemplu.
Locul este laudat de multi, iar preturile sunt decente – pentru un pranz aici veti scoate din buzunar in jur de 20 de lei.
Ca orice local ce-si doreste calitatea, Off the wall are un meniu relativ de mici dimensiuni, in principal pentru carnivori.
Este un local cu specific nord american in care esti foarte bine primit de angajati, si asta se simte pana la iesire.
Cel mai ieftin preparat e 7 lei, iar cel mai scump 65 de lei, insa majoritatea felurilor de mancare au preturi cuprinse intr 20-30 de lei.
Daca ti-a placut articolul, da-l mai departe sa ajunga si la altii. Poti sa folosesti toate informatiile din acest articol, dar nu uita sa folosesti si #restograf.