Nu e nevoie să traversezi Oceanul pentru a te bucura de bucătăria americană! Fripturi suculente, burgeri perfecți, coaste și aripioare marinate, sau plăcinte delicioase… le găsești aici aproape, în București.
Pe 4 iulie e ziua lor, a americanilor. Și poate că sunt ei într-o relație de genul love & hate cu restul lumii, dar trebuie să recunoaștem că ce e-al lor, e-al lor, inclusiv la capitolul mâncare. Că doar nu degeaba a ajuns mâncarea lor faimoasă peste tot… E drept că bucătăria americană înseamnă mult mai mult de-atât și merită descoperită (just watch Somebodey Feed Phil), dar pe marii clasici îi știm cu toții!
Bucătăria americană, dincolo de burgeri și hot dogs
A încerca să definești bucătăria americană e treabă dificilă! Pentru că dincolo de fast-food, sunt o mulțime de preparate – unele tradiționale, altele mai sofisticate – care te vor face să salivezi de poftă! Și asta pentru că este un mix de influențe culinare din jurul lumii (o reflexie a istoriei Statelor Unite), dar și un amalgam de stiluri gastronomice diferite (în funcție de zonele diferite ale acestei țări).
La orice sărbătoare națională, americanii încing grătarele, iar coastele, burgerii, hot dogs și salata de cartofi sunt nelipsite. În plus, preparatele care au luat naștere în sudul țării au devenit standardul bucătăriei americane – de la pui fript, biscuiți, găluști, friptură de pui cu sos, shrimp and grits (creveți cu un fel de mâncare din porumb fiert) sau cornbread (pâine din făină de porumb). Dacă e să vorbim de carne, bucătăria americană e faimoasă pentru steak-urile din carne de vită sau pentru fripturile rib-eye (antricot de mânzat) servite cu piure de cartofi. Să nu uităm de mac and cheese (macaroane cu brânză), plăcintele cu legume și carne de pui sau de friptura de vită înăbușită la cuptor (pot roast).
Și pentru că au oceanul în apropiere, americanii au creat unele dintre cele mai bune preparate pe bază de homar, crab, scoici și midii. Sau chiar combinații de creveți și vită (faimosul surf & turf). Cât despre desert, plăcinta americană e deja o „marcă”, la fel și cheesecake-ul, biscuiții cu fulgi de ciocolată sau brownies.
Dacă ți-am făcut poftă, revenim pe meleagurile noastre și îți recomandăm câteva restaurante care au în meniu preparate din bucătăria americană.
10 preparate vedetă din bucătăria americană
Steak de vită
@ OSHO
Cu o carieră de peste 25 de ani și un renume demn de tot respectul, Chef Iosif Ștefănescu este cel care „face muzica” în bucătărie la Osho. E un restaurant faimos pentru bucătăria de nota 10, care stă excelent la capitolul mâncare premium. E renumit pentru carnea de vită servită în restaurant și credem că nu greșim când spunem că are cel mai bun steak din Capitală. Și asta în parte și datorită calității superioare a cărnii de vită importată din țări precum Irlanda, Noua Zeelandă, Uruguay sau Australia dar și tăieturilor realizate.
Au niște burgeri excelenți, paste și fructe de mare, dar dacă apreciezi mai presus de orice o friptură senzațională, treci direct la acest capitol din meniu. Vita Kobe este fabuloasă, și au și multe specialități din carne maturată peste 21 de zile. Carnea este condimentată și maturată în frigidere speciale, apoi pregătită exact cât trebuie pe grătar (atât cât să fie crocantă la exterior și suculentă în interior).
@ VacaMuuu
Unalt steakhouse foarte bun din București, cu vită de cea mai bună calitate, gătită excelent, este și VacaMuuu, din Calea Floreasca. Și la ei poți mânca o friptură premium, perfect tăiată și pregătită, care sfârâie pe grătarele speciale, burgeri suculenți și multe alte preparate fooarte gustoase. Restaurantul are și o măcelărie unde găsești o selecție internațională din cele mai bune cărnuri și dețin certificări halal pentru carne și kosher pentru gama de produse din băcănia proprie (băcănie din care poți cumpăra produse pentru acasă). În plus, au o selecție bogată de carne de vită maturată (dry aged), excepțională!
Noi îți recomandăm să încerci antricotul de vită cu os (rib-eye) Tomahawk , burgerii de vită, dar și specialitățile cu carne de vită maturată.
Rezervă o masă la VacaMuuu
Burgeri
@ Hard Rock Cafe
Este unul dintre cele mai efervescente localuri din București, un loc foarte cool (atât ca amenajare, cât și ca ambianță), în care să ieși cu prietenii atunci când ai chef de distracție. Pe lângă notorietatea pe care a căpătat-o pentru atmosfera unică, concertele și muzica live, se știe că la Hard Rock Cafe se mănâncă bine. Meniul lor, celebru în toată lumea, oferă produse din bucătăria americană (și nu numai), așa că poți alege dintre burgeri din carne de vită premium, aripioare și coaste, salate proaspete, deserturi delicioase, preparate vegetariene și aperitive pregătite în casă.
Pe 4 iulie, la ei se dă startul distracției pe terasă cu muzică country, rock și pop, bunătăți pe alese din meniu și sesiuni de rodeo! Gurmanzii pot testa burgerul zilei – Red, White and Blue Steak Burger, din carne proaspătă de vită, condimentată cu sos picant Buffalo si arome Cajun, peste care adaugă din belșug brânză cu mucegai nobil și un inel de ceapă pane.
Rezervă o masă la Hard Rock Cafe
Coaste de porc
@ Banjo Jack
Coastele de porc sunt unul dintre cele mai apreciate preparate din bucătăria americană. Sunt adesea asociate cu barbecue-ul american și se gătesc în diverse stiluri, cu tot felul de sosuri. Metoda de preparare variază destul de mult în funcție de regiune. Dar am putea spune că sunt două stiluri definitorii: stilul Kansas City și Carolina. În prima variantă, coastele sunt în sos dulce, condimentat, în timp ce Carolina style utilizează un sos mai acid și mai picant.
Indiferent de metodă, sunt întâi marinate în condimente aromate, apoi pot fi coapte la cuptor, afumate sau puse pre grătar. În mod normal, procesul de gătire durează ceva timp, ca să iasă fragede și suculente. Iar rezultatul e delicios: coaste cu o crustă caramelizată.
Nouă ne-au plăcut mult coastele de porc pe care le-am mâncat la Banjo Jack, un restaurant cu specific american care le prepară după o rețetă autentică din Chicago. Au în meniu și aripioare, tacos, steak, burgeri și multe alte preparate tex-mex.
Hot Dog
@ Furgoneta
Poate dacă ești mai pretențios ai să strâmbi din nas (cel puțin de ochii lumii!). Dar trebuie să recunoști că, pe cât e de simplu, pe atât e de bun! Definitoriu pentru cultura street food, hot dog-ul clasic american constă într-un cârnat, de obicei din carne de porc și vită, prins la mijloc între două chifle pufoase. Și vine garnisit cu diverse sosuri (dar na, asta mai depinde și de preferințe).
La New York, de exemplu, vine „la pachet” cu muștar și ceapă prăjită, în timp ce la Chicago apar în schemă castraveții murați, roșii, ceapă, muștar și condimente.
La noi, e simplă treaba (așa-i că îți iei mereu unul, de poftă, când treci pe la Ikea?). Dar nu acolo te trimitem noi. Ci la Furgoneta, una dintre cele mai populare (și mai iubite) furgonete din București. Au pornit la drum ca o super bucătărie pe roți, complet echipată, pe care o purtau pe la festivaluri și prin diverse locații. Azi au patru locații (la Victoriei, în Pipera, Militari și Berceni). Revenind la Hot Dog, ai 3 opțiuni. California Hot Dog e cu jalapeno și guacamole. New York Hot Dog e cu ceapă caramelizată și sos Cedar. Iar Romania Hot Dog e mai neaoș, cu muștar și varză murată. Buni toți!
Brisket
@Smokăreală
Brisket-ul este o adevărată delicatesă din bucătăria americană, renumit pentru textura sa extrem de fragedă și gustul bogat, dar și pentru stratul său distinct de grăsime. Un preparat din pipet de vită, afumat și gătit lent – un proces de gătire elaborat și îndelungat. Carnea este marinată într-un amestec de condimente și ierburi, iar apoi este afumată lent la foc de lemne sau de cărbune. Iar temperatura scăzute și timpul îndelungat de gătire sunt fix motivele pentru care iese o carne atât de fragedă și suculentă. Când e gata, se taie felii subțiri și poate fi servită cu sosuri și garnituri variate.
Gustul și textura brisket-ului variază în funcție de tehnica de gătire și de condimentele utilizate. Există mai multe stiluri regionale de brisket în America, cum ar fi Texas-style, Kansas City-style sau Carolina-style, fiecare având propriile sale particularități și preferințe culinare.
La noi, poți savura un brisket autentic la Smokăreală. Sunt maeștrii în grătare, au și afumătoare și pricepere și carne de foarte bună calitate. Pe lângă brisket, îți recomandăm să încerci musai și coastele, dar și obrăjorii de vită, care sunt divini!
Vezi pe TikTok cum a fost vizita la ei!
Aripioare de pui
@ Stadio
Dintre preparate iconice din bucătăria americană nu puteau lipsi, desigur, aripioarele! Ei le preferă, de regulă, pe cele prăjite (că doar nu a ajuns Căpitanu KFC faimos degeaba!). dar asta nu înainte de a le marina sau condimenta corespunzător. Iar glazurate în sos dulce sau picant, ori învelite într-o crustă crocantă, devin irezistibile! Sosurile care le însoțesc sunt, de obicei barbeque, picant, sosurile de iaurt sau ranch. Iar alături stau, evident, cartofi prăjiți.
La Stadio au în meniu, printre specialitățile casei (aka the bucket list ), și aripioarele picante. Și nu oricum, ci în două variante, în funcție de cât de picant poți să duci. Adică: Aripioare de Puiuț cu sos BBQ sau ușor picante, gustărica perfectă din pui cu origine sănătoasă, însoțită de cartofi prăjiți, de mâncat cu mâna și de lins pe degete. Șiiii Cele mai Picante Aripioare din România, pariul național ambițios pentru curajoșii care se laudă că mănâncă foarte picant! Acestea din urmă sunt preparate cu poate cele mai iuți sosuri din lume și servite alături de cartofi prăjiți. Și nu sunt deloc recomandate persoanelor cu frică de lacrimi și simțuri amorțite! Le-am testat și noi (vezi cum a fost, pe Tik Tok).
Rezervă o masă la Stadio Park / Union /Unirii
Pastrami sandwich
@GRABit Pastrami Bar
Din bucătăria new-yorkeză vină unul din cele mai savuroase sandwich-uri din America: pastrami sandwich. Pastrami este un tip de carne de vită, de obicei din zona pieptului, care este marinată și condimentată înainte de a fi afumată și gătită lent. Procesul de preparare îi conferă o aromă intensă și o textură foarte fragedă. Sandwich-ul în sine e format dintr-un strat generos de felii subțiri de pastrami, servit între două felii de pâine de secară sau pâine de hamei (în mod tradițional). Uneori, se adaugă muștar, castraveți murați sau sosuri pentru un plus de savoare. Iar pastrami-ul este de obicei condimentat cu mixuri de mirodenii, cum ar fi boabele de piper, coriandrul, usturoiul și paprika, care îi conferă un gust complex și plin de personalitate.
Cum ziceam, acest sandwich e reprezentativ pentru New York, unde este considerat un aliment de bază al bucătăriei locale. Și este adesea servit cu castraveți murați. În București, mergi să te bucuri de el al GRABit Pastrami. Sunt adevărați artizani!
Mac’n’Cheese
@ BCheese – Pasta Restaurant
Ce îi dai copilului când face nazuri la mâncare și nu mai vrea să servească… nimic? Macaroane cu brânză! Varianta americană, mac and cheese e însă, cu siguranță, un succes indiferent de vârsta celui care le savurează! O combinație cremoasă și delicioasă de macaroane și brânză topită, care își are originile în bucătăria americană din secolul al XVIII-lea. Și, am putea spune, unul din preparate care definesc ceea ce am numi comfort food.
Pastele se fac al dente, apoi sunt amestecate cu sos cremos de brânză (obținut din topirea brânzei, adăugarea laptelui și untului și condimentarea cu sare, piper și alte ierburi și mirodenii la gust). Brânza folosită poate fi de diverse feluri dar, de regulă, se preferă cheddar și gouda. Este o mâncare consistentă și satisfăcătoare, perfectă pentru când vrei să te răsfeți puțin.
Mergi și încearcă una din variantele fraților de BCheese (pe care s-ar putea să-i știi din emisiunea Chefi la Cuțite). Poate nu au câștigat ei marele premiu, dar sigur merită să câștige marele premiu pentru best of Mac’n’Cheese. Părerea mea!
American Pie
@ Suzana Ribs & Wings
Știi că ai un desert de succes atunci când până și denumirea sa dă titlul unui film! Clasica plăcintă americană e renumită pentru bogăția gustului și face parte, pe bună dreptate, din cultura culinară a Americii, fiind nelipsită de pe masă la sărbători importante.
American Pie înseamnă, de fapt, un aluat crocant și o umplutură bogată în fructe proaspete sau coapte. Iar aici, opțiunile sunt cu duiumul – cu mere, cireșe, piersici, afine sau căpșune, în funcție de preferințe și de sezon. Un desert simplu și o parte importantă a tradiției culinare americane.
Mergi să o încerci la Suzana Ribs & Wings. Un restaurant tex mex, cu un decor ca în vestul sălbatic, cu aripioare și coaste delicioase plus multe alte preparate gustoase. Ai grijă să nu-ți faci plinul, ca să lași loc și pentru plăcintă!
New York Rolls
@ Angeline Cake Boutique
E drept că a durat ceva până să ajungă și la noi, dar și când au ajuns… nebunie au stârnit, nu altceva!! Și cum să nu-ți placă, când sunt dumnezeiești?! Crocante la exterior, cu umplutură generoasă, cremoasă, la interior, cu cele mai savuroase arome… offf, e clar că-ți poți lua adio de la dietă!
Nu sunt însă o invenție cu prea multă istorie în spate. Din contră… au apărut la New York prin 2022 și sunt o creație a laboratoarelor Lafayette Grand Café & Bakery. Iar denumirea dată de ei este „The Suprême” (zis și Croissant Lafayette). Pentru că, de fapt, asta și sunt o reinterpretare a clasicelor criossante. Care, după ce sunt coapte, sunt umplute cu diverse variante de cremă fină și decorate cu puțină glazură.
Desertul a făcut furori în SUA, așa că a ajuns rapid și în Europa. Și a umplut rețelele sociale! Adevărul e că merită, dar trebuie să ai grijă, că poate da dependență!
Mergi să le încerci la Angeline Cake Boutique. De Ziua Americii au scos și 2 variante în ediție specială: Strawberry & White Choco NYRolls și Berries & Peanut Butter NYRolls. Grăbește-te dacă vrei să le prinzi!
So, nu mai sta pe gânduri și mergi să iei masa the american way! Mai pe street food, mai pe alegeri premium, se găsește câte ceva pentru fiecare! 😉