Ce-ai zice de o supă sau de o ciorbiță acră, ca să te „dregi” după toate mesele îmbelșugate și grele la care ai participat de Crăciun? Îți spunem noi unde poți ieși la prânz în București, dacă vrei să mănânci ceva ușor, gustos și sănătos.
Dacă ar fi să enumerăm preparatele preferate de români, cu siguranță supele și ciorbele s-ar afla în primele locuri. Pe cât de tradiționale, pe atât de împământenite în cultura noastră gastronomică, și încă pe atât de variate, reprezintă o masă perfect echilibrată nutrițional și gustativ.
De ce sunt supele și ciorbele așa de sănătoase?
Supele și ciorbele sunt printre principalele vedete ale bucătăriei românești, hrana perfectă pentru o zi de iarnă! Pline de vitamine și nutrienți, nimic nu se compară cu un bol de „zeamă” care să te încălzească și să îți dea acel sentiment reconfortant, de stare de bine.
Pun pe fugă răceala. Să știi că nu este doar o vorbă din bătrâni, ci chiar ajută foarte mult organismul să lupte cu virusurile. În primul rând tocmai datorită conținutului bogat în vitamine și minerale, care întăresc sistemul imunitar. Apoi, prin aportul important de fluide pe care îl asigură (știi și tu cât de importantă este hidratarea corectă!). În plus, supa de pui, spre exemplu, are efecte antiinflamatorii – subțiază secrețiile nazale, decongestionează căile respiratorii și reduce inflamația gâtului.
Sunt ușor digerabile. Și asta pentru că majoritatea ingredientelor constă în legume. Bogate în fibre, acestea favorizează digestia și sunt sărace în grăsimi. Ca să nu mai vorbim de faptul că au puține calorii și cum obezitatea a devenit o reală problemă la nivel mondial, poate nu ar strica să consumăm cât mai multe supe.
7 restaurante unde mănânci o supă sau o ciorbă delicioasă
Așa cum spuneam, mai toate restaurantele au în meniu astfel de preparate, fie ele mai mici sau mai mari, bistrouri sau chiar brasserii. Noi însă îți vom recomanda astăzi doar câteva dintre ele, care ne-au făcut nouă cu ochiul.
Supă de vită, la Osho
Osho este un steakhouse din zona Primăverii și unul din restaurantele cu tradiție din București. La ei vei găsi una dintre cele mai variate oferte când vine vorba de carne de vită – fie că provine din Australia, America, Noua Zeelandă sau Japonia. Preferi Ribeye, Kobe sau Black Angus, friptură Jersey, Tomahawk sau T-Bone? Indiferent ce alegi, cu siguranță aici vei mânca una dintre cele mai bune fripturi de vită din București.
Nu e de mirare, deci, că îți vom recomanda să încerci și supa de vită de la ei. Este foarte foarte bună, iar carnea ți se topește în gură!
Cacciucco, la Gallo Nero
Chiar dacă nu este un preparat tradițional românesc, noi îți recomandăm să încerci această supă de pește și fructe de mare, scăzută, cu usturoi și ciabata. Găsești Cacciucco (căci așa se cheamă), la restaurantul Gallo Nero de pe Bulevardul Decebal.
Este un restaurant cu specific italian, drept pentru care și restul supelor din meniu respectă același tip de „rețetă” mediteraneană – au, spre exemplu, Minestrone și supă de pește cu scoici și fructe de mare. Și dacă tot am vorbit de fructe de mare, tot aici e musai să încerci scoicile, care sunt extraordinar de bune!
Supă cremă de hribi, la Mozzafiato
Tot în zona bucătăriei italiene se înscrie și restaurantul Mozzafiato, de pe Calea Floreasca. Cu un decor foarte elegant și stilat, dar cu o atmosferă foarte prietenoasă și caldă, localul reușește să te cucerească imediat, fie că mergi aici pentru un prânz, fie la cină.
Noi îți recomandăm să le testezi preparatele, pentru că sunt foarte proaspete și de calitate și respectă foarte bine rețetele italienești. Ba chiar, de luni până vineri, poți profita de meniul de prânz la un preț special (caz în care aici poți găsi supă cremă de roșii, de dovleac sau de țelină). Nouă ne-a plăcut supa cremă de hribi, cu crochete de gorgonzola, din meniul à la carte. Tocmai de asta ți-o recomandăm și ție.
Supă cremă de usturoi, la Thalia Victoriei
Restaurantul Thalia de la Piața Victoriei, mai exact de pe strada Sevastopol, are una dintre cele mai bogate oferte de supe și ciorbe. Pe cuvânt! Și toate cât se poate de românești și de… gustoase. De la ciorbă de perișoare, la ciorbă de fasole sau de burtă, de la supă de pui, la supă cremă de roșii, de la tuslama la gulaș sau la supă cremă de usturoi… toate sunt foarte bune (la fel și prețurile)! Iar porțiile sunt chiar generoase!
Restaurantul este și el mare, amplasat într-o vilă frumoasă, dispus pe mai multe etaje. Tocmai de aceea este potrivit și pentru grupuri, dar este recomandat și pentru familiile cu copii. Una peste alta, un loc foarte bun pentru o masă de prânz!
Rezervă o masă la Thalia Victoriei
Supă cremă de cartofi cu speck, la The Arts
Restaurantul The Arts de la Piața Muncii este unul extrem de luminos și cu o atmosferă super plăcută, cumva familială. Este înconjurat de ferestre mari, iar mobilierul deschis la culoare, combinat cu scaunele azurii te fac să te simți ca în Grecia.
În ceea ce privește meniul, este un mix de influențe, restaurantul având specific internațional, dar totul într-o notă urbană. Așa că poți comanda burgeri sau pizza, dar și antricot de vită sau pește, dacă vrei. Este un loc foarte potrivit pentru o masă de prânz, iar în meniu ai să găsești rețete tradiționale – precum ciorbă de pui à la grec, sau de vițel, dar și supă cremă de ciuperci ori, cum am luat și noi, supă cremă de cartofi cu speck (în meniul zilei sunt incluse mai multe rețete, care variază, și au și un preț bun).
Borș de pește, la Cherhana Victorița Pescărița
Ce ți-am putea recomanda dintr-o cherhana, dacă nu un borș de pește?! Cherhana Victorița Pescărița este un restaurant pescăresc, cu preparate din pește și fructe de mare. O afacere de familie, motiv pentru care se și bucură de așa succes, probabil.
Ideea de la care au pornit e simplă, deși se bazează tocmai pe un concept unic: un restaurant pescăresc cu rețete din toată lumea, dar cu gust și suflet românesc. Așa se face că oferă o diversitate foarte mare de pește și fructe de mare, cu un meniu ce înglobează peste 100 de produse. Nouă ne-a plăcut foarte mult borșul de pește, dar să știi că în meniu au și Storceag (borș de sturion), dar și supe din fructe de mare.
Rezervă o masă la Cherhana Pescărița Victorița
Ciorbă de legume, la Journey Pub
Nu puteam încheia fără a include în listă și o ciorbiță clasică de legume. În apropiere de Piața Romană, pe strada George Enescu, vei găsi Journey Pub, un local tematic, care pare să te poarte într-o călătorie în jurul lumii. Și asta atât prin preparatele din meniu, cât și prin designul interior (locul este împărțit în mai multe saloane, fiecare cu câte o tematică). Ce ne place nouă foarte tare este că aici poți găsi inclusiv tot felul de ghiduri de călătorie, bordgames, tutoriale de arts&crafts, dar și instrumente de pictat sau modelat. Este un loc foarte cool, ca un loc de joacă pentru adulți.
În ceea ce privește meniul, noi ne trimitem acum să le încerci supele și ciorbele, dar să știi că aici găsești și niște preparate la grill foarte bune. Revenind la ale noastre, ciorba de legume e super, dar au și o ciorbiță rădăuțeană gustoasă și o supă cremă de brânză interesantă!