Mike B., un brasovean care traieste de zeci de ani in America, ramas cu nostalgia mancarurilor din copilaria lui transilvaneana, citeste tot ce scriem pe Restograf si ne trimite mereu informatii si articole cu ce se intampla in restaurantele lor, acolo, in America. Am si publicat pe unele dintre ele.
Ultimul mesaj de la Mike B. e acesta: “A paper by Michael Lynn from Cornell’s School of Hotel Administration reviewed a large number of studies on what servers can do to increase their tips. Lynn suggested that the largest increase in restaurant tipping come not from using the customer’s name (which yielded a 10 percent increase) but from smiling (which yielded a 140 percent increase)”.
Michael Lynn a studiat mai multi stimuli care contribuie la dimensiunea bacsisului:
- Wear something unusual
- Introduce yourself by name
- Sell, sell, sell
- Squat next to the table
- Touch your customers
- Entertain your customers
- Repeat customers’ orders
- Call your customers by name
- Draw on the check
- Use credit card insignia on tip trays and check folders
- Smile
- Write “thank you” on the check
- Forecast good weather
- Give customers candy
… si a ajuns, intr-un mod stiintific, la concluzia de mai sus.
Se spune ca Michael Lynn e cel mai bun specialist din lume in cercetarea aprofundata si stiintifica a tuturor aspectelor legate de bacsisurilor in restaurante. Va recomandam – mai ales patronilor si celor care lucreaza in restaurante – sa ii cititi studiile si articolele de pe www.hotelschool.cornell.edu/app/facultydb/instructors/wml3 si de pe unde mai scrie, sunt multe de aflat si de invatat de acolo.
De aceea Restograf a introdus, incepand cu acest an, un premiu special, “Cel mai frumos zambet intr-un restaurant din Bucuresti”, care va fi acordat (stim deja cui) pe 16 ianuarie, cand vom da Premiile Restograf pe 2014 celor mai bune restaurante din Bucuresti. Atunci vom desemna “Restaurantul anului 2014 in Bucuresti”, dupa care vom da premiile dupa principalele tipuri de bucatarii, cu conditia sa avem cel putin 10 restaurante cu tipul respectiv de bucatarie inscrise pe Restograf. Vom avea, de asemenea, un premiu special pentru cel mai bun restaurant pescaresc din Bucuresti, desi aceasta nu este incadrata ca o bucatarie distincta pe Restograf, ci e specificata ca “dominanta”, in cadrul diferitelor tipuri de bucatarii. Vor mai fi, de asemenea, mentiuni pentru cateva restaurante care ne-au placut in mod deosebit, in care ne-am simtit bine si pe care le apreciem pentru tot ce au facut, desi nu au cea mai sofisticata si mai deosebita mancare din oras.
Speram ca la sfarsitul lui 2015 sa ne fie mult mai greu de ales intre candidatii la acest premiu special…
(poza lui alont de pe www.deviantart.com)