Astazi Restograf a premiat cele mai bune restaurante din Bucuresti in 2014. Mai exact, a premiat cea mai buna mancare, fiindca ace(a)sta a fost singurul criteriu de selectie, nimic altceva (servicii, ambianta, preturi etc.) nefiind luat in calcul. De aceea pe plachete scrie “Cea mai buna bucatarie turceasca din Bucuresti in 2014”, si nu “Cel mai bun restaurant turcesc din Bucuresti in 2014”, de pilda. Totusi, unuia dintre castigatorii categoriei respective, i-am spus “Restaurantul anului 2014 in Bucuresti”, ca sa aratam aprecierea pentru cel care s-a evidentiat cu ceva mai mult decat cea mai buna mancare din bucataria sa.
Am dat premii doar acolo unde exista cel putin 10 restaurante cu tipul respectiv de bucatarie inregistrate pe Restograf. Nu am dat premii pentru restaurantele bulgaresti, coreene sau tailandeze, de pilda, fiindca sunt prea putine. Am introdus si o categorie speciala, “restaurante pescaresti”, chiar daca acest criteriu face parte din dominanta meniului, si nu din tipul de bucatarie. Insa fiind un criteriu important de reperare pentru clienti, l-am luat in calcul ca o categorie distincta pentru premiere.
Pentru prima data in acest an am introdus “bucataria urbana” in clasament, deoarece restaurantele care adopta acest concept sunt din ce in ce mai numeroase. Aceasta este un fel de “bucatarie de Internet”, o ramura distincta a bucatariei internationale, insa ceva mai simpla si mai rapida, pe de o parte, insa mai inovativa si mult mai “fluida”, pe de alta parte, care nu mai lucreaza cu retete clasice, ci cu retete create nu se mai stie unde si de catre cine, si care se plimba pe Internet de la unii la altii care vor sa le incerce. Aceasta e mancarea pe care o pot gati singuri, acasa, cei pasionati de gastronomie, daca au reteta si niste dotari acceptabile in bucatarie si in camara.
Tot pentru prima data am grupat in “bucatarie nespecifica” ce ramane daca dam deoparte bucataria internationala, pe cele nationale si bucataria urbana, asa cum a fost desrisa mai sus. Aici intra bucatariile fusion, creative, Nouvelle Cuisine, moleculara etc. Practic, e tot un fel de bucatarie urbana, insa varianta de mancare fina, de restaurante cu pretentii, mancare pe care nu prea poti sa o faci acasa, chiar daca ai reteta, insa pentru care ai nevoie de echipamente de bucatarie sofisticate si o tehnica nu chiar la indemana oricui.
Ca si in anii trecuti, avem premiile speciale, “Preferinta Restograf”, cu o mentiune pentru cateva restaurante pe care le-am apreciat anul trecut, fara sa mentionam pentru ce anume, in mod expres, ca un semn de incurajare si de sustinere. Doua dintre aceste premii speciale sunt nou introduse din acest an, de asemenea: “cel mai regretat restaurant inchis in 2014” si “Cel mai frumos zambet intr-un restaurant bucurestean in 2014”, acesta din urma inspirat de un articol pe care l-am scris de curand, in care aratam rezultatele unor studii care demonstrau ca un zambet e mai puternic de nu stiu cate ori pentru client decat oricare alt comportament al chelnerului sau al celor din restaurant. E un fel in plus de a atrage atentia asupra serviciilor din restaurante, un subiect ce necesita inca multe dezbateri.
Si inca ceva: premiile sunt date pentru mancarea despre care stiu sigur ca aceste restaurante SUNT CAPABILE SA O FACA daca vor si daca isi mobilizeaza toate resursele! Sa nu credeti ca la oricare dintre acestea, orice veti manca, in orice zi si in orice moment, va justifica titlul premiului pe care l-au primit. Cateva dintre aceste restaurante nu scot pe sala, totusi, ceva despre care stiu ca nu le-a iesit bine in ziua respectiva, fie ca nu aveau tot ce le trebuie, fie ca bucatarul a avut o zi proasta, ca s-a intrerupt curentul sau orice altceva. Insa marea majoritate nu fac asta, si acesta este un subiect pe care l-am adus serios in discutie in momentul decernarii premiilor si care va fi prezentat si dezbatut foarte in detaliu aici, pe Restograf, foarte curand.
Astfel, premiile pentru cele mai bune restaurante din Bucuresti in 2014, adica restaurantele in care aveti SANSELE CELE MAI MARI sa mancati cea mai buna mancare din tipul respectiv de bucatarie, precum si mentiunile noastre sunt:
- Zexe: Restaurantul anului 2014 in Bucuresti
- Red Angus Steakhouse: Cea mai buna bucatarie americana in Bucuresti in 2014
- Damascus Palace: Cea mai buna bucatarie arabeasca in Bucuresti in 2014
- 5 Elemente: Cea mai buna bucatarie chinezeasca in Bucuresti in 2014
- Le Fin Palais Royal: Cea mai buna bucatarie frantuzeasca in Bucuresti in 2014
- Die Deutsche Kneipe: Cea mai buna bucatarie germana in Bucuresti in 2014
- Amvrosia: Cea mai buna bucatarie greceasca in Bucuresti in 2014
- Joseph by Joseph Hadad: Cea mai buna bucatarie internationala in Bucuresti in 2014
- Osteria Gioia: Cea mai buna bucatarie italiana in Bucuresti in 2014
- Yoshi: Cea mai buna bucatarie japoneza in Bucuresti in 2014
- Four Seasons (Dorobantilor): Cea mai buna bucatarie libaneza in Bucuresti in 2014
- Vatra Neamului: Cea mai buna bucatarie romaneasca in Bucuresti in 2014
- El Puerto Iberico: Cea mai buna bucatarie spaniola in Bucuresti in 2014
- Harem: Cea mai buna bucatarie turceasca in Bucuresti in 2014
- The Artist: Cea mai buna bucatarie nespecifica in Bucuresti in 2014
- Alt Shift: Cea mai buna bucatarie urbana in Bucuresti in 2014
- Cherhanaua Ancora: Cel mai bun restaurant pescaresc din Bucuresti in 2014
Si Preferintele Restograf:
- Peter’s Kitchen
- Cucina di Eleni
- Urbanesc: Cel mai regretat restaurant inchis in 2014 in Bucuresti
- Escargot (inchis de cateva saptamani)
- …si Diana Caimac, de la Zabaione, care ne-a aratat “Cel mai frumos zambet intr-un restaurant bucurestean in 2014”.
Doua dintre restaurante au refuzat premiile, cel mai probabil in semn de protest fata de ce am scris despre ele aici, pe Restograf. La unul dintre acestea doua, in mod particular, s-a intamplat ceea ce am descris mai sus: mi-au dat o mancare facuta la repezeala, care nu era buna, insa mi-au luat banii ca pentru una gatita asa cum trebuie. Le-am dat premiul, totusi, fiindca stiu bine ce mancare pot sa faca atunci cand sunt cinstiti pana la capat, mancare pe care celelalte restaurante din specificul lor nu ar putea sa o faca oricat s-ar stradui. Insa asupra acestui subiect voi reveni mult si in detaliu, in curand, asa cum am spus!
In urmatoarele zile voi reveni, de asemenea, cu detalii si explicatii legate de alegerile facute, de celelalte restaurante pe care le-am luat in calcul cand am stabilit castigatorul fiecarei categorii, pe cine am mai intrebat si cine ne-a influentat in alegerea finala si alte cateva amanunte din “spatele scenei” si reflectii.
Va multumim anticipat pentru comentariile si pentru sugestiile pe care le veti face!
George Butunoiu & Restograf