Înghețata, desertul cu cele mai puține calorii, este tentația verilor toride. Răcoritoare, aromată, gustoasă și parfumată, înghețata este azi ușor de preparat acasă. Folosind ingredientele preferate și aparatul potrivit, desertul preferat de toată familia poate fi gata oricând ai chef de o răcorire. Uite trei aparate de făcut înghețată acasă, pe care te poți baza.
Chinezii mâncau înghețată încă de acum mai bine de două mii de ani. Pe vremea aceea, orezul fiert în lapte, în care se adăugau diferite arome sau fructe, era înghețat în zăpadă. Istoricii zic că împăratul Alexandru cel Mare (356 î.e.n.-323 î.e.n.) se bucura de beneficiile unui amestec de nectar, miere și zăpadă și că în Imperiul Roman, împăratul Nero Claudius Caesar (37-68 e.n.) își trimitea slujitorii în munți pentru a-i aduce zăpadă, la care adăuga fructe și siropuri preparând ceva ce semăna cu înghețata. La noi, Constantin Brâncoveanu, îndrăgostit de înghețată, ordonase să i se sape în pământ un „ghețariu“ unde își ținea acest deliciu. Mă rog, nu chiar înghețata de azi, ci un strămoș al acestui desert minunat.
De ce să faci înghețată acasă
Dacă îți place înghețata, o poți prepara acasă folosind ingrediente sănătoase care îți oferă vitaminele în cea mai prietenoasă formă, acceptată până și de cei mici și mofturoși. E atât de ușor de făcut, iar preparată în casă îți conferă siguranța că ingredientele sunt de calitate, proaspete și alese după placul vostru.
Care este avantajul MAJOR al aparatelor de făcut înghețată acasă
Avantajul pregătirii cu un aparat de făcut înghețată acasă este ca preparatul final va fi cremos, fără să conțină ace de gheață. Un aparat de calitate ar trebui să realizeze o compoziție cât mai fină și să dispună de o capacitate de răcire foarte rapidă, astfel încât să nu permită formarea cristalelor de gheață. Dacă ești pasionat/ă de pregătirea dulciurilor în casă, atunci trebuie să ai un aparat de făcut înghețată acasă.
Cum alegi aparatul potrivit?
Un astfel de aparat poate fi de mai multe feluri, iar diferențele importante le fac potrivite nevoilor tale. Ia în calcul următoarele 3 aspecte:
- Aparatele cu compresor te ajută să prepari instant înghețata, fără să mai fie nevoie să ții vasul la congelator între 8 și 24 de ore înainte de a amesteca ingredientele în el. Sunt eficiente și rapide, dar cantitatea de înghețată obținută e ceva mai mică. La polul opus, se află aparatele cu răcire pasivă. Trebuie să te organizezi nițel dacă vrei înghețată, pentru că bolul trebuie congelat vreo câteva ore înainte de a te apuca să amesteci ingredientele. Aceste aparate sunt, însă, mai ieftine și pot face multă înghețată. Păcat că trebuie să aștepți prea mult să se răcească bolul…
- Capacitatea bolului în care amesteci ingredientele nu este egală cu cantitatea de înghețată pe care o vei obține. Spre exemplu, un aparat cu o capacitate de 1,5 litri va furniza circa 800 de grame de înghețată; unul cu o capacitate de 1 litru – 500 de grame.
- Timpul de preparare. E important să dureze cât mai puțin prepararea unei înghețate în casă, pentru că asta e și ideea! Ți s-a făcut poftă, ai pus ingredientele în mașină și ai apăsat pe buton.
Cel mai ieftin, cel mai rapid, cel mai sofisticat aparat de înghețată– tu alegi!
Noi am încropit o listă scurtă cu cele mai folositoare aparate de făcut înghețată acasă. Tu alege în funcție de nevoile tale! Sper ca ghidul nostru de mai jos să-ți fie de ajutor. Și ca să simplificăm treaba, le-am împărțit în 3 grupe:
CEL MAI IEFTIN
Gran Gelato Ariete
Nu e chiar cel mai ieftin de pe piață, însă la doar un pic peste 200 de lei, acest aparat poate prepara atât înghețată, cât și sorbet sau iaurt înghețat. Așa că s-a înscris în categoria CEL MAI IEFTIN, fără însă a face rabat la calitate.
PLUSURI: e ușor de folosit și de curățat și are un preț super accesibil. În plus, face 3 tipuri de deserturi reci, deci e greu să te plictisești cu micuțul ăsta! Iar înghețata e gata în 30 de minute.
MINUSURI: camera de răcire trebuie ținută în congelator cam cu 12 ore înainte de prepararea desertului. Compoziția trebuie turnată lent în aparat, altfel îngheață instant.
PREȚ: 222 lei (îl poți cumpăra de aici)
CEL MAI RAPID
Star-Light IMW-1213GR
Este acel aparat care, când strigă copiii „Vrem înghețată!“, se execută în 45 de minute. Ce-l face atât de magic când vine vorba de secțiunea la care a fost încadrat? Faptul că are compresor și nu mai e nevoie să stai cu camera de răcire la congelator. Iar asta îl face ușor de folosit chiar și de copiii mai mari.
PLUSURI: execută înghețată la foc automat! Poți face cu el cam 800 de grame de înghețată, suficient pentru 4 persoane. Și dacă mai trebuie, în 45 de minute mai faci o porție! Adică el o face, căci tu poți face alte lucruri prin bucătărie cât el prepară înghețata.
MINUSURI: e cam greu și mărișor, pentru bucătăriile mici și cu puțin spațiu pe blat.
PREȚ: 680 lei (îl poți cumpăra de aici)
CEL MAI SOFISTICAT
MAGIMIX Gelato Expert
Acest aparat de făcut înghețată este EXPERTUL! Prețul este pe măsura calității înghețatei care, preparată cu acest aparat, se transformă în gelato (celebra înghețată italienească). Care e diferența între înghețată și gelato? Cum, nu știai?! Indiferent de aromă, gelato este întotdeauna mai gustoasă decât înghețata. Este mai moale, mai densă și conține mai puține grăsimi decât înghețata. Gelato este regina înghețatelor! Preparată la o viteză mai mică decât înghețata normală, principalul ingredient care o face să fie atât de specială este aerul. Iar în comparație cu înghețata normală, conține mai puțin aer și e grozavă când e servită rece, nu congelată.
PLUSURI: aparatul are 3 programe automate – prepară gelato italienne (o înghețată cu consistență lejeră), gelato artisanale (înghețată, sorbet cremos și iaurturi înghețate) și granité (sorbet răcoritor). Are un grup autonom de răcire, adică produce frigul necesar transformării ingredientelor în înghețată sau sorbet. Plus 2 cuve din inox (una detașabilă), fiecare cu o capacitate de 2 litri. Se oprește automat când tipul de desert programat în prealabil este gata pentru a fi servit. În 20-30 de minute e gata înghețata. Buon appetito!
MINUSURI: în afară de preț, care este mare, noi nu găsim alte minusuri.
PREȚ: 3.679 lei (îl poți cumpăra de aici)
Nu ai chef să stai să faci înghețată? E ok! Îți recomandăm noi câteva gelaterii artizanale din București, unde poți mânca o înghețată delicioasă!
Citește și: