Care sunt principalele food trends la care să ne așteptăm anul acesta? Specialiștii fac predicții în privința celor mai importante tendințe culinare care vor domina peisajul gastronomic în acest an. Iar noi vi le prezentăm pe cele mai importante.
De la alternative la carne, plant-based, la preferința pentru produse obținute în mod sustenabil și până la meniuri keto sau preparate cu cerneală de sepie, sunt o mulțime de noi preferințe culinare demne de luat în seamă.
Ce e vechi, ce e nou
Trendurile culinare, folosirea de noi ingrediente și gusturile în schimbare ale oaspeților, remodelează modul în care aceștia interacționează cu restaurantele, localurile sau barurile pe care le frecventează. Iar acest lucru este important, indiferent dacă privești lucrurile din punctul de vedere al oaspeților unui restaurant, cât și al managerului de local.
Astfel, în ultimii ani oamenii au devenit tot mai atenți la cât de sănătoasă este mâncarea pe care o au în farfurie, la cât de sustenabil este întreg procesul implicat. Ceea ce va deveni și mai evident în 2020. Rămâne, însă, loc și pentru distracție și experiențe noi – fie că e vorba de un mocktail interesant, sau de condimente aduse din colțurile îndepărtate ale lumii pentru a schimba cu totul un preparat clasic.
Legume precum conopida, varza de bruxelles sau kale câștigă tot mai multă popularitate, la fel și alimentele mai instagramabile, precum fructul stea (carambola) sau preparatele cu cerneală de sepie (ceea ce le dă o culoare neagră).
10 food trends pentru 2020
Ceea ce a debutat ca un trend a ajuns, în timp, să devină un obicei de consum. Spre exemplu, alternativele pentru laptele de vacă sau carne se bucură astăzi de tot mai multă popularitate. Și atunci… la ce să ne așteptăm pe viitor?
„Plant-based” vs. „Plants as Plants”
Răspândirea rapidă a alternativelor vegane la carne a fost unul dintre cele mai importante trenduri de anul trecut. Nu e de mirare că tot mai mulți producători, din teamă de a nu rămâne în urmă, vin pe piață cu astfel de produse care sunt, de fapt, surse alternative de proteine, din plante – precum produse din soia sau fasole mung (cultivată în Asia). Și uite așa, carnea de tip plant-based a trecut de la a fi ceva science fiction, la un preparat listat în meniul restaurantelor (precum deja faimosul Impossible burger, care reușește să imite aproape la perfecție un burger de vită). Așa se face că au apărut tot mai multe produse precum burgeri, nuggets sau chiar cârnați, toate fără urmă de carne, dar cu un gust cât mai apropiat de original.
Ce va urma? Aici părerile sunt împărțite cumva 50/50. Pe de o parte sunt cei care spun că lucrurile nu se vor opri aici, pentru că, așa cum spuneam, tot mai mulți producători de talie internațională deja pregătesc linii întregi de produse plant-based.
De cealaltă parte sunt păreri care susțin că oamenii vor începe să-și pună tot mai multe întrebări legate de cât de sănătoase sunt aceste produse, ce ingrediente conțin, și că, în final, vor prefera să revină la clasicele fructe și legume.
Folosirea produselor sustenabile
Consumatorii, în special cei care fac parte din generația Z (născuți între 1995 și 2015), iau tot mai mult decizia de cumpărare ținând cont și de valorile companiei sau de metodele de producție pe care le folosește. Iar pe măsură ce oaspeții devin mai atenți la proveniența hranei care li se servește, la prezența (sau absența) chimicalelor și pesticidelor folosite, tot mai multe restaurante aleg să folosească ingrediente eco-friendly, de genul farm-to-table.
De asemenea, se apelează tot mai mult la ambalajele biodegradabile și se caută mereu metode noi de reciclare. Jenny Zegler, director asociat la Mintel (una dintre cele mai mari companii de cercetare de piață din State) spune: „companiile care vor câștiga în următorii 10 ani vor fi cele care alimentează noua eră a consumului conștient”.
CBD, un ingredient mai… altfel
Poate că nu îl vom găsi inclus în meniu prea curând în România, însă în străinătate face oarece vâlvă. CBD canabidiol (un extract non-psihoactiv din canabis, cu proprietăți care combat durerile și anxietatea) este tot mai folosit în străinătate la… orice aproape. De la hummus la înghețată, de la produse de patiserie la supe, salate sau chiar băuturi alcoolice, CBD va fi una din vedetele lui 2020 în restaurante, mai ales pe măsură ce oamenii descoperă tot mai multe despre acest ulei.
Meniuri adapte pentru diete speciale
Conform unui studiu recent, 31% din chefi susțin că nu mai este suficient ca meniul unui restaurant să includă preparate vegetariene sau fără gluten, ci ar trebui adaptate la diverse diete speciale. Cu alte cuvinte, sunt tot mai apreciate preparatele vegane, raw, fără lactoză sau gluten, ba chiar și opțiunile care corespund dietei keto.
Regimul ketogenic, sau keto, este unul low-carb și, probabil, cel mai popular din lume la momentul actual. Pe măsură ce tot mai mulți oameni îl adoptă ca stil de viață, au apărut o mulțime de rețete speciale care să le satisfacă nevoia de diversitate.
Haute cuisine
Fine dining-ul nu e pe cale să dispară, contrar unelor opinii ce s-au făcut auzite în 2019. De fapt, se preconizează ca în 2020 să apară tot mai multe restaurante de acest tip. Interesul crescut pentru o experiență deosebită, precum și pentru bucătăria tradițională, regională, va duce la o revitalizare a tot ceea ce înseamnă haute cuisine și fine dining.
Și dacă tot am vorbit de experiențe deosebite, unul dintre cele mai hot food trends din 2020 va fi ceea ce se cheamă „experimental dining” – cina pe întuneric, cina la înălțime, seri tematice, sau chiar imagini proiectate direct pe masa de la restaurant – funcționează tot ce este ieșit din tipare!
Descoperă în Restograf lista restaurantelor de fine dining din București.
Fructul stea (sau carambola), tot mai popular
Într-o cultură culinară care devine tot mai mult tributară Instagramului, estetica preparatelor este și ea importantă. Iar fructul stea nu doar că aduce un plus de frumusețe farfuriei care va fi fotografiată și distribuită pe social media, dar are și multe beneficii pentru organism. Conține puține calorii și e o sursă excelentă de fibre și vitamina C. Tocmai de aceea se folosește din ce în ce mai des.
Preparatele pe bază de cerneală de sepie
Poate ai întâlnit și pe la noi burgerii aceia cu chiflă aproape neagră. Ei bine, sunt pe bază de cerneală de sepie. Și burgerii sunt doar un exemplu de preperat pentru care se folosește acest ingredient (pastele sunt un alt astfel de exemplu). Cerneala dă o tentă ușor sărată, marină, preparatelor și se pare că aduce inclusiv beneficii sănătății (spre exemplu, scade tensiunea arterială). Cu cât mai deosebit, cu atât mai apreciat!
Mocktail-uri și băuturile non-alcoolice
Cine a zis că o băutură fără alcool sau care conține doar o cantitate mică nu se bucură de succes, va fi contrazis de acest trend care a pornit în 2019 și care se pare că va fi unul de succes și în 2020. Tot felul de rețete, combinații și mixuri și-au făcut loc în meniurile barurilor, care mai de care mai inventive, mai sofisticate. Și lucrurile nu se vor opri aici: cafeaua va deveni unul din ingredientele preferate pentru astfel de băuturi. Cum sună un Espresso Tonic sau un nitro cold brew? Interesant, nu?
Îți recomandăm și noi 5 localuri în care poți să bei un cocktail bun.
Conopida, în variante surprinzătoare
Dacă nu ai aflat până acum, să știi că au apărut preparate precum gnocchi sau blat de pizza din… conopidă. Este una dintre legumele care au câștigat tot mai multă popularitate în ultimii ani și se pare că va continua să fie tot mai folosită. Asta pentru că este un bun înlocuitor pentru făina clasică și una dintre alternativele preferate ale celor care încearcă să elimine carbohidrații din dieta lor. Din acest punct de vedere, conopida este o legumă foarte versatilă, cu un gust relativ moderat, motiv pentru care este folosită frecvent în rețetele care au apărut în social media.
Bucătăria asiatică
Preparate precum pho (Vietnam), udon (Japonia) sau kimchi (Coreea) și, în general, tot ce înseamnă bucătărie asiatică, se vor bucura de și mai multă popularitate în 2020. Asta poate și datorită faptului că preparatele sunt bogate în proteine și se folosesc frecvent pastele din orez, motive pentru care bucătăria asiatică pare a fi o alternativă mai sănătoasă.
Descoperă în Restograf lista restaurantelor asiatice din București.