Nu ar fi cazul ca toți turiștii care vizitează Transilvania să vină și pentru altceva decât Dracula? Bucătari, producători locali și pasionați de gusturi tradiționale se reunesc pentru un eveniment menit să pună bucătăria Transilvaniei pe harta gastronomică internațională. Între 7 și 9 octombrie, la Borș în județul Harghita, are loc Festivalul Gastronomic „Taste of Transylvania”. Se anunță foarte interesant, așa că hai și tu!
Ce zici de o evadare de weekend? Taste of Transylvania este motivul perfect pentru o vizită într-una dintre cele mai frumoase destinații ale Transilvaniei – satul de vacanță Boroș din Harghita. Nu doar vei avea parte de o experiență gastronomică cu totul specială, dar și de o ieșire departe de haosul orașului.
Taste of Transylvania – de la ce a pornit ideea unui festival gastronomic?
Transilvania este punctul de întâlnire a cinci etnii – români, maghiari, sași, armeni și evrei care trăiesc aici de mai multe decenii și care și-au adus contribuția proprie la o gastronomie diversă și complexă. Astfel că, în prezent, bucătăria transilvăneană are o identitate bine definită.
Festivalul își propune să înceapă un nou capitol în cultura culinară transilvăneană, să promoveze gusturile, aromele și preparatele care deosebesc Transilvania de alte regiuni ale țării. Și așa să ne ajute să redescoperim tradițiile din bucătăria de odinioară. Mai mult decât atât, însă, ideea e ca Taste of Transylvania să atragă în zona Harghitei turiști interesați de gastronomie și de experiențe culinare cu totul și cu totul inedite. Să contribuie la dezvoltarea acestui județ cu peisaje minunat și cu preparatele secuiești absolut delicioase.
Satul Boroș este alcătuit din 14 case tradiționale restaurate, care oferă cazare, spațiu pentru eveniment și o experiență unică pentru toți participanții. Aici se află și o șură pregătită pentru evenimente, o terasă acoperită, o moară de apă și o capelă deosebită, satul fiind alegerea ideală pentru celebrarea tradițiilor gastronomice din Transilvania.
Gastronomia – șansa de afirmare turistică a Transilvaniei
Evenimentul (organizat cu sprijinul Fundației Pro Economica) vrea să pună în legătura micii producători din zona Transilvaniei cu operatorii hotelieri și să dezvolte conceptul „from farm to table” și în România.
În program sunt incluse tot felul de tradiții specifice regiunii, iar producătorii locali vin cu produse realizate de ei. Spre exemplu, poți descoperi arta preparatelor fermentate (cum e ciorba armeno-transilvăneană iconică, Angadjabur, bazată pe un amestec de lapte și verdețuri fermentate), diferite plante sălbatice, metode speciale de preparare a pâinii, dar și secretele gătitului pe foc deschis. Ediția inaugurală a festivalului va include workshop-uri tematice și practice, discursuri ținute de bucătari și o scenă unde vor avea loc atât prezentări cât și cooking show-uri.
În plus, la festival participă și o serie de invitați foarte speciali din Ungaria și din România, adevărați profesioniști din industrie – cum ar fi Chef Andrei Chelaru, Chef Mihai Toader sau Chef Alex Petricean, dar și András Jókuti, Lajos Bíró sau Szilárd Tóth, premiat recent cu o stea Michelin.
Hai și tu să te bucuri de mâncare bună, să descoperi preparate culinare specifice Transilvaniei și să te relaxezi într-un loc minunat din natură! Mai multe detalii despre program, bilete și locație, găsești aici.