În seria de experiențe care trebuie încercate măcar o dată în viață, ar fi de trecut și o cină la KAIAMO. E ceva musai de adăugat în bucket list-ul oricărui gurmand! L-am invitat alături de noi pe chef Radu Ionescu să ne spună povestea lui și a restaurantului care a devenit un adevărat reper în peisajul gastronomic local.
Chef Radu Ionescu e genial (și nu o zicem doar noi)! A făcut școala la Londra și a renunțat la viitorul în business pentru pasiunea de a găti. A absolvit „Grand Diplôme de Cuisine et Pâtisserie” al institutului Le Cordon Bleu (un fel de Harvard al școlilor de profil) și a acumulat experiență în restaurantele londoneze (unul dintre ele, al renumitului bucătar cu stea Michelin, Ollie Dabbous).
Întors în țară, a deschis KAIAMO, având în minte viziunea unui restaurant cu o identitate puternic românească. Și, la doar 9 luni de la deschidere, restaurantul a primit 15 puncte și 3 bonete în ghidul Gault & Millau România. Iar Chef Radu Ionescu a fost primit distincția de „Great Chef of Tomorrow”. La aproape un an de la deschiderea oficială, the WORLD’S 50 BEST RESTAURANTS, autoritate și ghid gastronomic cu acoperire globală, a inclus restaurantul KAIAMO în lista WORLD’S 50 BEST Discovery – cele mai bune 1.000 de restaurante din lume“. Iar în 2021, Chef Radu & KAIAMO au fost incluși în La Liste, o prestigioasă entitate gastronomică franceză, sub eticheta de „Outstanding Cuisine”.
Not just a restaurant
Aceasta e filozofia care definește KAIAMO. „Nu suntem un restaurant. Ci un concept. Un proiect. O filozofie. O ideologie. Un loc aparte. Iar dacă este comparabil, atunci nu mai este KAIAMO.” Și într-adevăr… KAIAMO e despre bucătărie experimentală. E un simbol al schimbării, un concept de contrast.
„Noi ne-am dorit un nume care să nu însemne nimic la prima vedere, să fie confusing, dar dacă stai și-i acorzi atenție necesară îți dai seama că înseamnă foarte mult. Inițial era scris cu „ch”, într-un concept dacic – Chaia și Mo, două cuvinte – „năzuință spre absolut” și „frică de mediocritate”. Și am zis „I can be very bad or very good, dar în niciun caz nu vreau să fiu basic”. Și m-a atras foarte tare filozofia asta simplă, de a face totul la apogeu!”, povestește Radu.
La Speedcast Restograf am stat de vorbă despre începuturi și experimente, această frică de mediocritate și dorința de a influența percepții. Despre ce înseamnă disciplină și dedicare completă, despre bucătăria, gustul și cultura noastră, dar și ce înseamnă fine dining . Atât ar mai fi de zis: pe noi ne-a cucerit iremediabil!
Speedcast Restograf – un fel de podcast, dar pe scurt
Seria de Speedcast Restograf a fost filmată în decursul celor 3 zile de FoodService & Hospitality Expo, cel mai mare târg de Retail și HoReCa din România și Europa de Sud-Est, care a avut loc între 4 și 6 noiembrie la Hala Laminor. Și e doar „încălzirea” pentru ceea ce va fi Podcastul Restograf (pe care îl vom lansa în curând).
3 zile. Ca-n povești… 3 zile în care am avut alături de noi oameni tare faini, fiecare un adevărat reper în industrie! Iar noi le suntem super recunoscători că au stat alături de noi la acest început de drum. Urmărește întreaga serie de interviuri pe canalul nostru de YouTube!