Restograf Restograf
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping

Restograf Restograf

București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Cluj
  • Constanța
  • Călărași
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Restaurante
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Conectare
Inregistrare
Descoperă. Rezervă. Savurează.
Restograf Restograf
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Cluj
  • Constanța
  • Călărași
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > Arhivă articole > “Slow Food Nation” de Carlo Petrini
  • Arhivă articole

“Slow Food Nation” de Carlo Petrini

  • Autor : Restograf
  • Data publicare : 2 ianuarie, 2013
  • Data modificare : 30 iunie, 2022
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Orice proces de creatie dureaza 6-7 zile, are nevoie de un creator cu mult talent, intuitie si charisma, de cateva concepte, o deviza si de un substrat fertil, fondator, care este asteptarea societatii, frematatoare. Pare usor dar nu este, intelegem astazi ca un fascinant amestec de idei a dat nastere unei miscari internationale numite Slow Food cu sediul la Bra in Italia, fondata in 1986. Carlo Petrini, un „Don Juan al lumii hranei”, impreuna cu prietenii sai a construit o organizatie militanta de peste 100.000 de membri, care pune in centrul proiectelor sale importanta mancarii, conceptul de eco-gastronomie. Un punct de vedere inovator, care intersecteaza gourmet cu protectionismul de mediul. Eco-gastronomia este o contra-cultura urbana. Contra legumelor globale standardizate si a soiurilor modificate genetic, contra omnipotentei si omniprezentei lanturilor de restaurante industriale, contra superioritatii oprimante a supermarketurilor care omoara diversitatea. Toate urmarind “purificarea etnica” a taramului gastronomiei. Nu v-ati saturat sa cumparati kilograme de preturi de la supermaketuri?

Hrana este cultura. Citind gandurile lui Petrini intelegi de ce este important sa constati dar si sa lupti pentru patrimoniul imaterial care este gastronomia locala si nationala. Esti eco-gastronom (sau eco-gastronoma)? Carlo Petrini ne propune prin cartea sa clasica “Slow Food Nation”, aparuta sub acest titlu la editura Rizzoli din New York (2007), o cuprinzatoare si coerenta constructie de idei ce fundamenteaza noua responsabilitate a omului contemporan, mai ales rezident in mediul urban: hrana si producerea ei. Manifestul pentru o natiune Slow Food emana din cele cateva sute de pagini putere, convingere si sentimentul ca lumea este diferita, dupa ce ai inceput sa stai cu privirea atintita fix-obsesiv in farfurie, in oala de mancare sau la patrunjel.

Carlo judeca plecand de la fapte simple, pe care oricare orasean sau taran ratacit de cultura sa, le constata. Ce se vedea in Italia cu ingrijorare se poate constata si in Romania. Avem parte de legume din soiuri industriale, care sunt productive, dar mancarea nu mai are acelasi gust. Ceapa nu mai este prezenta in diversitatea de alta data. Din cele 50-60 de feluri de rosii posibile, in piata romaneasca nu mai gasesti decat vreo doua-trei. Din cele 14-15 feluri de cartofi nu mai sunt decat trei: cartofi noi, cartofi albi si cartofi rosii. Toata diversitatea genetica a legumelor locale, a fost aproape abandonata in favoarea rosiilor perfect sferice, a legumelor aduse de la mama naibii. Am inventat o banca de biodiversitate la Suceava care de fapt este un muzeu, un depozit  in caz de urgenta, al bogatiei potentiale de ingrediente pe care le avea Romania. Cat de mult ne impinge industria alimentara sa nu mai gatim, sa nu mai adunam familia in jurul mesei? Și toate astea nu sunt o purificare a gastronomiei locale?

Esti eco-gastronom daca iti pui intrebari cand alegi hrana. Cand te hranesti cu ea daca te lasi prada simturilor, esti eco-gastronom. Daca o prepari si o savurezi cu prietenii si familia esti ceea esti. Esti eco-gastronom daca intelegi ca faci parte din finalul lantului alimentar. Esti eco-gastronom daca intelegi ca alegand mai ales produse provenind din agricultura industriala, esti partas la distrugerea planetei si daca decizi apoi sa te hranesti si din agricultura conventionala. Daca te ingrijorezi de efectele asupra mediului pe care le determina agricultura industriala, industria alimentara si retail-ul alimentar, esti eco-gastronom.

Constientizarea este in puterea noastra, este dreptul nostru. Cand ne asezam la masa sa ne intrebam de unde vine painea, cine a produs-o. De ce este atat e ieftina sau scumpa? Din ce grau a fost facuta? Rosiile cum au fost cultivate? De unde sunt merele din piata? Ce soiuri de mere sunt? Piata urbana sau supermarket? Piata privata, de producatori, alternativa sau de intermediari. Alegeti intre cele doua din motive sociale, culturale? Sau nu alegeti deloc? Cum afecteaza alegerile noastre taranii romani, mica industrie alimentara? Acestea sunt doar cateva din intrebari le pe care ti le pui rasfoind pagina cu pagina, cartea lui Carlo Petrini.

Hrana, ne spune italianul Carlo Petrini, este rezultatul unui proces cultural, economic si social si alegerile noastre au efect asupra lantului alimentar. Organizatia Slow Food, in pur stil libertarian, aduce si ne pune in brate una dintre libertatile de care am uitat: libertatea de a ne alege hrana.

Cine poate participa la lupta contra oprimarii prin de catre industria alimentara? Carlo Petrini ne propune sisteme si instrumente. Miscarea Slow Food prin membrii sai, co-producatorii. In Romania sunt 10 convivium-uri, grupuri de actiune. Va puteti alatura lor sau forma alte grupuri Slow Food. Pot contribui micii fermieri, taranii si produsele locale, bazate pe sezonalitate. Lanturile scurte ale hranei sunt importante, precum cosul verde sau Targul Taranului.

Dumneavoastra, ne spune Carlo Petrini, cei care cititi, aveti dreptul si trebuie sa va recuceriti libertatea de a alege. Apoi putem lupta prin politici publice, prin alimentatia publica. Adica ceea li se ofera cetatenilor in sisteme publice de hranire, la cantine scolare, la gradinite, in spitale, in inchisori. Acolo se poate oferi mancare gatita din ingrediente locale, legume, fructe si carne de la specii autohtone. Programele de educatie a gustului, pentru ca am uitat sa ne intelegem simturile olfactive si gustative, vazul, pipaitul, toate cele care contribuie la placerea de a ne hrani.

Apoi aliatii pot fi restauratorii constienti, cei care investesc in locuri in care sa mananci inseamna sa te respecti pe tine. Ca portal cultural de recenzii gastronomice, Restograf.ro este in avangarda unui curent critic, dar constructiv. Cine ne mai poate ajuta? Maestrii gastronomiei, bucatarii sau chef, cum li se spune celor inspirati. Ei sunt, nu putini, dar cei despre cam auzit, precum David Contant sau Cezar Munteanu, pot fi luptatorii cu armele bucatariei, practicantii care pot arata ca avem in Romania ce ne trebuie pentru o bucatarie gustoasa. Și mai sunt oameni de atras din diverse profesii. Nu este suficient sa publici carti de retete de gatit, nu este suficient sa produci emisiuni TV despre talente gastronomice cu sponsori branduri de ulei de gatit produs industrial in background. Trebuie sa treci la pasul urmator, la lupta militanta cu armele educatiei pentru dreptul oamenilor de a nu fi sclavii parizerului. Putem sa ne opunem post-globalizarii in bucataria noastra?! Da, se poate! ne spune Carlo Petrini. Nici nu ne dam seama ca batalia pentru o altfel de Politica Agricola Comuna in favoarea fermierilor mici si a agriculturii durabile, este de fapt o batalie epica, care se da in culise.

Subtitlul cartii este si deviza miscarii Slow Food de peste doua decenii, expresia unei gandiri politico-gastronomice vizionare cu privire la hrana: Buono, pulito, giusto! sau Good, clean and fair! Ori, mai neaos: Gustos, curat preparat si corect pretuit!…..

* * *

Bibliografie selectiva

Petrini, Carlo, „Buono, pulito e giusto. Principi di nuova gastronomia” Turin, Italy: Einaudi (2005)
Petrini, Carlo, and Gigi, Padovani, „Slow food revolution: A new culture for dining & living”, Rizzoli Internationall Publications (2006)
Petrini, Carlo, „Slow food nation. Good, clean and fair“, New York: Rizzoli Ex Libris (2007)
Petrini, Carlo, „Terra Madre: Forging a new global network of sustainable food communities”, Chelsea Green Publishing (2010)
Petrini, Carlo. „Terra madre”, Giunti Editore (2010)

Alte resurse

Carlo Petrini despre Terra Madre 2011 (film): http://youtu.be/7iW55maz3lg
Organizatia Slow Food: http://www.slowfood.com
Salone del Gusto and Terra Madre 2012 (film): http://youtu.be/HZqArdoJxqI
Salone del Gusto and Terra Madre 2012 (site evenimente): http://salonedelgustoterramadre.slowfood.com/

*

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • carlo petrini
  • cele mai bune restaurante
  • clasament restaurante
  • lista restaurante bucuresti
  • localuri nunti
  • mese festive
  • organizam evenimente
  • restaurante bucuresti
  • restaurante de top
  • restaurante evenimente
  • restaurante nunti
  • restaurante specific
  • restaurante traditionale
  • sali evenimente
  • tiberiu cazacioc
  • topul restaurantelor bucuresti
Citește și
Citește articolul
  • Arhivă articole
Atelier de mixologie moleculara si live cooking la un bistro
Seara moldoveneasca cu bucate alese si muzica live
Citește articolul
  • Arhivă articole
Seara moldoveneasca cu bucate alese si muzica live
Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
Citește articolul
  • Arhivă articole
Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
(P) Dulce si Ceva in Plus – lumea cadourilor inedite
Citește articolul
  • Arhivă articole
(P) Dulce si Ceva in Plus – lumea cadourilor inedite
Honey Toast Brunch la Muse Bistro
Citește articolul
  • Arhivă articole
Honey Toast Brunch la Muse Bistro
Citește articolul
  • Arhivă articole
Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Citește articolul
  • Arhivă articole
Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
Rasfat culinar by Chef Scarlatescu
Citește articolul
  • Arhivă articole
  • Noutati
Rasfat culinar by Chef Scarlatescu
Alege o cina deosebita pentru Ziua Indragostitilor
Citește articolul
  • Arhivă articole
Alege o cina deosebita pentru Ziua Indragostitilor

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută
Postări recente
  • Dieta nordică, considerată a fi printre cele mai sănătoase
    Dieta nordică, considerată a fi printre cele mai sănătoase
    • Data publicare : 28 martie, 2023
    • Data modificare : 28 martie, 2023
  • Restaurante lângă București, pentru o ieșire de weekend
    Restaurante lângă București, pentru o ieșire de weekend
    • Data publicare : 27 martie, 2023
    • Data modificare : 28 martie, 2023
  • Restaurante farm to table care gătesc cu ingrediente locale, curate, de sezon
    Restaurante farm to table care gătesc cu ingrediente locale, curate, de sezon
    • Data publicare : 23 martie, 2023
    • Data modificare : 23 martie, 2023
  • Aperol vs Campari. Care-i diferența dintre ele și cum le folosim?
    Aperol vs Campari. Care-i diferența dintre ele și cum le folosim?
    • Data publicare : 23 martie, 2023
    • Data modificare : 23 martie, 2023
  • Ghid de călătorie: ce e musai de văzut și ce e obligatoriu de mâncat la Istanbul
    Ghid de călătorie: ce e musai de văzut și ce e obligatoriu de mâncat la Istanbul
    • Data publicare : 21 martie, 2023
    • Data modificare : 21 martie, 2023
Urmărește-ne pe Instagram!
restograf.ro
Ce zici de un strop de culoare care să sperie norii ăștia gri? 🌬
Decizii, decizii... 🤔 În „lupta” dintre urzici și spanac 🍃, cine câștigă în varianta ta? Oricum ar fi, un lucru e sigur: e păcat să nu profiți de ele acum, cât sunt în sezon. Bucură-te de un prânz sănătos și delicios!😋
Când spui mâncare japoneză gândul îți fuge imediat la sushi și ramen, nu? 🍜🍣 Avem, desigur, multe restaurante japoneze în București unde poți mânca pește crud și supă cu tăiței asiatici. Bucătăria japoneză are însă mult mai multe de oferit! 🥢🍱🥟
Ce iese când amesteci un strop de Italia, California și Hawaii? 👀 Poke House. O franciză lansată de doi antreprenori italieni care „iese la înaintare” cu poke bowls 😍 – preparate tradițional hawaiiane, pregătite în stil californian. Un concept de fast casual cu mâncare sănătoasă, care a cucerit pe toată lumea.
Pregătește-te emoțional pentru cea mai bogată în creveți fajita pe care ai mâncat-o vreodată! 😍🍲 Vine sfârâind toată la masă, în culori vibrante și cu un gust de senzație! 😋
🇮🇪 Irlanda e renumită pentru o mulțime de lucruri minunate. Dar puține sunt mai emblematice decât un pint de Guinness 🖤🍻, servit cu acel guler bogat de spumă! 😍
Follow
Alegerea editorilor
  • 10+ restaurante din Oradea care să-ți încânte și privirea, și papilele gustative
    • Pe la noi
    10+ restaurante din Oradea care să-ți încânte și privirea, și papilele gustative
  • Unde mâncăm la restaurant în Poiana Brașov?
    • Hot Spots
    • Pe la noi
    Unde mâncăm la restaurant în Poiana Brașov?
  • Chef Florin Dumitrescu: „Echilibrul în farfurie nu poate fi obținut fără echilibrul din familie”
    • Meet The Chef
    Chef Florin Dumitrescu: „Echilibrul în farfurie nu poate fi obținut fără echilibrul din familie”
  • Ce alimente e bine să mănânci după ce ai fost la alergare
    • Food Smart
    Ce alimente e bine să mănânci după ce ai fost la alergare
  • 15 dintre cele mai bune restaurante de la Roma
    • Pe la ei
    15 dintre cele mai bune restaurante de la Roma

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
Descarcă APP
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2022 Restograf

Input your search keywords and press Enter.

Folosim cookie-uri pentru a mentine si imbunatati experienta de navigare.
DetaliiAccepta
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDuratăDescriere
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ