In cladirea cu istorie de pe Otetelesanu, in spatele Palatului Telefoanelor, au fost mai multe localuri de-a lungul timpului, incepand cu Barul Regal Maxim, in alte vremuri, si ajungand la restaurantul lui Mitica Dragomir, Bogdani, si la Jackie O in ultimii ani. Ultimele doua nu au mers deloc, au pierdut bani acolo, si era de asteptat sa fie astfel.
Acum le-a luat locul The Old Sibiu, la inceputul lui 2015, un restaurant al unor sibieni, chiar, dupa cum arata si numele. Probabil ca au un stabiliment cu succes in orasul lor de provincie si s-au gandit sa replice afacerea la o scara mai mare. Au preluat amenajarea de la cei de dinainte, care era in stare foarte buna, de altfel, de vreme ce putina lume a ajuns sa treaca pe acolo, si au adaugat un tuseu transilvanean rustic, pentru a contura mai bine conceptul. Mobilierul de la subsol a ramas, cel de la parter a fost inlocuit cu unul cu motive populare. La fel si fetele de masa si accesoriile, sunt originale si frumoase, ar putea sa fie de mare efect daca nu ar parea cam cu forta inserate in acel loc. In spate au si un loc din care iti poti cumpara dulceturi si alte produse traditionale nebucurestene. Muzica e destul de ciudata pentru un asemenea loc.
The Old Sibiu se prezinta ca un restaurant transilvanean, cu bucataria traditionala a locului, cu ceva sugestii imperiale si cu “cu accentele bucatariei noi, moderne, chiar avangardiste” – aceasta din urma componenta neffind prea clar ce inseamna. Mancarea a fost destul de buna, pregatita cu grija, s-a muncit la ea, se vede. Nu a fost ceva foarte original sau nemaivazut, din acest punct de vedere e din ce in ce mai greu sa-i surprinzi pe bucuresteni. Supa de spanac a fost foarte buna, la fel si o vita cu sos de branza. Muschiul de porc si cotletele de berbecut au fost si ele bune, dar nu cine stie ce. Desertul foarte bun, insa.
Serviciul fost foarte bun, natural, deschis. Preturile deloc mici, insa portiile sunt mari, asa ca aveau o justificare semnificativa.
Asadar, la fel ca multe, foarte multe alte restaurante, The Old Sibiu s-a pozitionat in categoria de lux a segmentului respectiv, cu cheltuieli mari de functionare, cu timp lung de pregatire si servire, cu personal numeros pentru a se incadra in standarde. Si cu preturi pe masura, evident. O decizie riscanta, si cu atat mai mult cu cat cele intamplate lui Mitica Dragomir si succesorului ar fi trebuit sa le de-a mult mai mult de gandit decat se pare ca s-a intamplat in realitate. In Bucuresti sunt prea multe restaurante cu investitii nesabuite pe care patronii incearca cu disperare sa le rentabilizeze punand preturi mari, care nu cu mancarea au legatura. Toti strainii cu care vorbesc, mai ales cei care vin pentru prima data aici, spun ca restaurante atat de frumoase si de bine amenajate ca in Bucuresti nu vad decat rar in alte parti ale Europei, si in alta parte si mai putin…