Piața Obor e probabil cea mai mare și mai faimoasă piață din București. Și din țară, până la urmă. Cu o întreagă istorie în spate, piața s-a tot modernizat de-a lungul timpului. Iar acum face încă un pas, după modelul piețelor europene mari: apare zona de food hall, Gust Obor.

Nu trebuie să fii neapărat genul care merge la piață în fiecare weekend ca să fi auzit sau să fi mers la Obor. Că te-ai dus după murături, sau după faimoșii mici de la Terasa Obor, că îți place să te târguiești la tarabe ori doar forfota din jur, Oborul nu mai e doar un loc de făcut piața, ci un loc în care să ajungi doar pentru că… există.
De la mici producători locali, la precupeți și tarabagii și până la magazine asiatice. De la vârstnici cu cărucioare de cumpărături, la Chefi care vin să vadă ce e proaspăt la tarabe, ori corporatiști care vor să mănânce un mic cu muștar (pe carton). De la nostalgicii care vor să regăsească gustul copilăriei la Petra, la hipsterii care beau un cocktail sau un șpriț la Obor Amor… Locul ăsta e un mix atât de mișto de oameni, viu aglomerat, cu personalitate, încât a devenit destinație urbană, „obiectiv” de vizitat până și pentru turiști!
Și mai e ceva: oamenii nu vor doar să cumpere. Vor și să stea, să guste, să descopere. Ne-am mai plimbat prin afară, am mai văzut cum sunt piețele acolo, am descoperit ideea de food hall. Iar Oborul, cu toată istoria și autenticitatea lui, a fost locul perfect pentru pasul următor.
Ce înseamnă conceptul ăsta de food hall?
Barcelona are La Boqueria, celebra piață de pe La Rambla. Lisabona are Time Out Market (probabil cel mai celebru food hall din Europa). La Madrid e Mercado de San Miguel, la Amsterdam e Foodhallen. La Londra e Borough Market. Și lista poate continua. Ideea e simplă: piață (tradițională sau modernizată), care integrează și o zonă de restaurante, baruri și zone de socializare.
Este un spațiu în care gastronomia, socializarea și identitatea locală se întâlnesc sub același acoperiș. Un loc curatoriat, unde găsești restaurante locale, mici producători, bucătari independenți, branduri artizanale, baruri de vin, cafenele de specialitate și uneori chiar evenimente, live cooking sau micro-bazaruri. La Time Out Market Lisabona, spre exemplu, gătesc chiar și chefi renumiți și au peste 4 milioane de vizitatori anual.

Ce găsești la Gust Obor, noul hub gastronomic din Obor
Pe lângă piața în sine, Oborul a început să se deschidă mai mult: au apărut și aici restaurante și baruri (nu birturi), au apărut și mici localuri etnice care vin să completeze tarabele tradiţionale. În plus, Oborul are deja acea notă distinctă de „comunitate”. Era, practic, momentul perfect pentru ca piața să „se calibreze” spre ceea ce consumatorul urban din București caută azi: mâncare bună, socializare, design și poveste. Oborul „de ieri” e încă prezent – tarabe, negoţ, precupeți, miros „de piață”. Dar Oborul „de azi” are şi zone de stat la masă, Wi-Fi, bere artizanală, cafea de specialitate, design interior.
Gust Obor se deschide oficial pe 29 noiembrie. Are aproape 500 de locuri, zone interioare și terase acoperite, mese lungi, baruri, Wi-Fi (că s-a cerut) și un mix de restaurante care acoperă cam tot ce vrei: de la ciorbe, la stret food, cafea de specialitate sau bere artizanală.
E construit în hala veche și are un aer foarte urban – lemn natural, accente metalice, lumină caldă… Nu încearcă să șteargă identitatea pieței. Din contră, o pune în valoare. Conceptul e simplu: nu reinventăm Oborul, doar îl completăm. E un spațiu unde se întâlnesc generaţii – cei care vin de-o viaţă la piață, și tineri care caută experienţă urbană.



Cine aduce gustul la Gust Obor?
Lista nu e mică, sunt aproape 20 de parteneri gastronomici – de la branduri cunoscute, la tineri bucătari. Printre ei se numără:
-
Le Bab Fried Chicken
-
Treevi Pizza Al Taglio
-
Ciorbărie
-
Terasa Obor – cu vestiții mici, într-o nouă prezentare
-
Bab’s Rottisserie
-
Galletto
-
Mei Wei
- Zeina Kebab
-
Zăganu
-
Bob Coffee Lab
-
Origo Coffee
-
Megapan
-
Sibianul
- Jidvei Wine Bar
Unele locuri sunt deja deschise (Le Bab, Treevi, Bob Coffee și Bab’s Rotisserie). Și sigur le-ai încercat deja – fie la o ieșire prin oraș, fie într-o seară în care ți-ai comandat ceva bun, găsit la promoție pe o platformă de livrări (genul de vizibilitate pe care o fac posibile soluții cum e Qurater).
În curând însă li se vor alătura și celelalte locații și atunci chiar vom avea o ofertă bogată la Gust Obor!



De ce contează?
Pentru că orașul avea nevoie de un loc ca ăsta: un spațiu unde nu te simți trimis la mall, dar nici aruncat între tarabe. Un loc în care mititeii pot conviețui pașnic cu ramen, cafeaua de specialitate cu ciorba de perișoare, iar povestea Oborului poate merge mai departe, mai adaptat la ziua de azi.
Și, ca să nu uităm… care e istoria Pieței Obor
Acolo unde azi miroase a mere, mici și murături, acum câteva sute de ani erau drumuri de negustori, hanuri, tarabe improvizate și multă forfotă.
Zona Oborului era, în secolul XVII, la marginea de atunci a orașului. Locul unde se ținea Târgul de Afară – un târg săptămânal, uriaș, pentru vite, grâne, fierărie și mâncare gătită. Era piață, bâlci și punct de întâlnire socială, toate în același timp.
La începutul anilor 1800, aici s-a organizat Târgul de Moși (în preajma Rusaliilor), un fel de festival popular cu muzică lăutărească, tarabe cu mâncare, meșteșugari spectacole și bâlci. A devenit rapid cel mai mare târg din zonă, un eveniment anual care aduna oameni din toate părțile Valahiei.
Apoi, de prin 1900, zona a început să se schimbe. Primăria a ridicat hale acoperite și devenea oficial cea mai mare piață din București. Era locul în care veneau țăranii din Ilfov și din satele de lângă Capitală să vândă produse proaspete – un obicei care s-a păstrat, într-o formă sau alta, până azi.
În perioada comunistă, s-a extins și a apărut clădirea mare a pieței. Tot atunci a apărut celebrul colț cu micii de la Obor, care sunt faimoși și azi și fac parte din identitatea locului. Era un fel de bazar semi-oficial, unde puteai să cumperi, pe lângă alimente, radiouri, stofe, instrumente, porumbei sau… piese de bicicletă.
După 2000, piața a trecut prin mai multe renovări. S-a construit noua hală, spații comerciale, supermarket. Dar esența a rămas acolo: producători locali, tarabe, agitație, standuri cu brânză, măcelari care știu tot, bazar și, da, micii care nu lipsesc.
Astăzi, Oborul e un amestec între piață tradițională, bazar urban și reper cultural. Are nostalgie, autenticitate și un fel de organizare dezordonată, dar vie. Drumurile s-au schimbat, dar Oborul a rămas în picioare, viu, colorat și plin de vocile lui.
Și suntem tare curioși să vedem cum se va dezvolta mai departe această zonă de hub culinar.