Daca arta culinara si-ar da intalnire cu arta clasica, probabil ca ar arata asa: o expozitie de tablouri remarcabile pe care o puteti admira in timp ce savurati preparate din bucataria haute cuisine.
Fix asta isi propune sa faca si Le Bistrot Français, unde, incepand cu luna ianuarie, restaurantul gazduieste o expozitie proprie de arta, ce insumeaza 20 de opere ale celebrilor maestri ai picturii romanesti si care este evaluata la peste 150.000 de Euro. Printre acestea, se numara cateva piese reprezentative pentru cultura noastra: “Tataroaice”, realizat de catre Nicolae Tonitza, cu o valoare estimata de 18.000-25.000 de Euro, “Dupa Bal”, de Eustatiu Stoenescu si “Rochia Verde”, de Ion Theodorescu-Sion, evaluate pana la 8.000 de Euro, respectiv 7.000 de Euro.
“Pentru noi, cei care l-am creat, Le Bistrot Français este un amestec de experiente frantuzesti si romanesti, care se intrepatrund spre deliciul oaspetilor nostri, demonstrand afinitatea pe care cele doua culturi le-au avut intotdeauna una pentru cealalta. Beneficiem de o cladire cu o istorie fermecatoare, ce a gazduit la Bucuresti unul dintre reprezentantii francezi ai arhitecturii neoclasice si a fost martora construirii unora dintre locurile emblematice ale Capitalei, de un meniu hautecuisine, cu influence basce si o colectie remarcabila de arta, deschisa acum publicului larg. Astfel, reusim sa cucerim atat oaspetii romani, care admira si se mandresc cu valorile pe care le promovam, cat si segmentele de straini si expati, ce au ocazia sa intre in contact cu elemente reprezentative ale culturii romanesti, in timp ce se bucura de preparate frantuzesti si vinuri fine.”, afirma Cristian Preotu, proprietarul grupului Le Manoir.
Cu ocazia acestei initiative, grupul de companii din industria gastronomiei, Le Manoir, anunta relocarea restaurantului bucurestean Le Bistrot Français in strada Nicolae Golescu nr. 18. Mutat in fosta resedinta a arhitectului francez Albert Galleron, din perioada in care acesta a construit Ateneul Roman si Banca Nationala a Romaniei, bistroul beneficiaza acum de o sala de oaspeti si 3 saloane private, cu o capacitate totala de 64 de locuri la masa, si este rezultatul unei investitii de 600.000 de Euro in amenajarea bucatariei, a pivnitei de vinuri si a spatiului dedicat oaspetilor.
Meniul de mancare al restaurantului este unul frantuzesc, specific zonei de fine dining. El a fost creat si implementat de catre echipa de bucatari romani condusa de Sorin Miftode, impreuna cu Sebastian Gravé, chef francez cu experienta in restaurante premiate de catre Ghidul Michelin. Ca urmare a parteneriatului demarat in anul 2014, acesta sustine cu consecventa, atat in tara, cat si in Franta, sesiuni de formare pentru personalul restaurantului.
Meniul creat de chef Sebastian este alcatuit din cateva produse de exceptie, precum platoul de stridii proaspete Perle Blanche No. 3, si din preparate gastronomice cu influente basce, precum L’Oeuf Parfait – ce imbina oul, trufele negre de Transilvania, branza Comté si foie gras-ul, lupul de mare fript in stil basc si altele.
Mai mult, in completarea meniului culinar frantuzesc vine lista de vinuri a restaurantului, ce include peste 600 de etichete, dintre care se remarca atat nume recunoscute la nivel international, precum Chateau Margaux, Masseto, Chateau D’Yquem, cat si o selectie generoasa de sortimente romanesti. Toate acestea sunt pastrate in conditii optime, intr-o pivnita special amenajata, prevazuta cu sistem special de control al temperaturii si hidrometrie.
Despre Le Bistrot Français
Inca de la lansarea sa, in 2013, Le Bistrot Français a primit numeroase distinctii, menite sa ii confirme calitatea meniului si a serviciului. Incepand cu 2014, a fost premiat de catre Wine Spectator, pentru lista impresionanta de vinuri, iar in anul 2015, restaurantul a fost figurat in ghidul Michelin, la sectiunea recomandari. In prezent, bistroul este unul dintre cele 9 stabilimente din Europa de Sud-Est care detin distinctia Wine Spectator Best Award of Excellence, acordata unui numar de 1.179 restaurante din intreaga lume.
Colectia de arta de la Le Bistrot Français
Ce ziceti, va tenteaza sa va bucurati de o cina in timp ce admirati niste tablouri de exceptie?