Restograf Restograf
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping

Restograf Restograf

București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Cluj
  • Constanța
  • Călărași
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Restaurante
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Conectare
Inregistrare
Descoperă. Rezervă. Savurează.
Restograf Restograf
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Cluj
  • Constanța
  • Călărași
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > Business Blog > Management > Restaurantele vs. coronavirus, în România. Cum abordezi situația?
  • Management

Restaurantele vs. coronavirus, în România. Cum abordezi situația?

  • Autor : Restograf
  • Data publicare : 11 martie, 2020
  • Data modificare : 30 iunie, 2022
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Cu tot mai multe cazuri de coronavirus confirmate în România și un număr în creștere al celor aflați în carantină, starea de panică se răspândește rapid în rândul populației. Ceea ce, evident, ridică îngrijorări pentru toți cei aflați în industria ospitalității.

semn de magazin agatat de usa, pe care este scris negru pe alb open, imagine reprezentativa pentru restaurante deschise in perioada de coronavirus

Restaurantele și barurile sunt spații aglomerate, în care un număr mare de oameni vin să ia masa, să servească un pahar și să socializeze. În contextul actual, acest lucru poate ridica mari semne de întrebare în rândul oaspeților, dar și al angajaților. Pentru a putea controla lucrurile, trebuie să abordezi situația cu multă atenție. 

Ce măsuri trebuie să ia chiar AZI restaurantele în fața coronavirusului

În Statele Unite, National Restaurant Association a emis un ghid cu recomandări destinate restaurantelor așa încât să-și poată proteja oaspeții și angajații de coronavirus. Același lucru l-a făcut CDC (Centers for Diseas Control and Prevention) și Organizația Mondială a Sănătății, printr-un document care include măsuri punctuale ce ar trebui urmate și implementate la locul de muncă. Practic, la nivel mondial se vorbește de bune practici în fața răspândirii virusului.

Cel mai important lucru este să-ți faci un plan și să iei în calcul mai multe scenarii, în funcție de cum evoluează situația. Stabilești exact ce măsuri concrete trebuie să iei! Dă dovadă de flexibilitate și anunță și instruiește personalul cu privire la deciziile luate.

Măsuri de igienizare și dezinfecție

 

Este o mare diferență între a curăța și a dezinfecta. Dacă simpla spălare a suprafețelor îndepărtează doar urmele de mâncare și grăsime, dezinfectarea acestora reduce numărul de agenți patogeni care ar putea fi prezenți pe respectivele suprafețe. Pentru a fi eficiente, curățarea și dezinfectarea ar trebui făcute în 5 pași: se curăță și se îndepărtează urmele de mâncare de pe suprafețe; se spală bine; se clătesc; se dezinfectează; se lasă să se usuce la aer. Totul în restaurant trebuie să fie curat, dar în special suprafețele folosite la prepararea alimentelor trebuie dezinfectate frecvent (o dată la cel mult patru ore).

În plus, toate suprafețele din restaurant care sunt atinse frecvent de mai multe persoane trebuie, de asemenea dezinfectate de cât mai multe ori pe zi – fie că vorbim de bar, mânerele ușii de la intrare sau de la toalete etc. Ce poți face este să furnizezi angajaților soluții dezinfectante, pe care să le folosească pentru a curăța astfel de suprafețe, precum și tastatura, tableta, telecomenzile, birourile etc., înainte de a le atinge.

Măsuri de siguranță a personalului

 

În primul rând, și cel mai important, orice angajat manifestă semne de boală ar trebui să stea acasă. Acesta poate reveni la muncă doar în cazul în care nu a mai avut febră sau stare subfebrilă de cel puțin 24 de ore, în absența medicamentelor antitermice. Ideal ar fi să prezinte un aviz medical în momentul în care revine la serviciu, însă ține cont că în aceste zile cabinetele medicale sunt extrem de aglomerate!

Deși, probabil, nu e ceva ce vrei să auzi, ia în calcul că unii dintre angajați pot fi nevoiți să stea acasă pentru a îngriji un membru al familiei sau dacă nu au cu cine lăsa copilul cât școlile sunt închise.

În cazul în care unul dintre angajații veniți la muncă prezintă simptome acute ale unei boli respiratorii (tușește, respiră greu etc.), sau dacă astfel de simptome apar în timpul programului, trimite-l acasă imediat. Până părăsește restaurantul, ar trebui să-și acopere nasul și gura cu un șervețel atunci când strănută sau tușește, ori să strănute în cot.  

În cazul în care unul dintre angajați este diagnosticat cu COVID-19, trebuie anunțat de îndată întreg personalul și îndreptat către autoritățile sanitare.

Asigură-te că nu lipsesc săpunul și soluțiile dezinfectante pe bază de alcool (care să conțină 60-95% alcool) și amplasează-le în cât mai multe puncte din restaurant. Reamintește-le angajaților cât de importante sunt măsurile de igienă și că trebuie să se spele frecvent pe mâini, cu săpun, timp de cel puțin 20 de secunde. Deși pare exagerat, poți afișa chiar și postere cu astfel de mesaje. De asemenea, pune-le la dispoziție șervețele umede dezinfectante (dar asigură-te că acestea nu sunt șervețele antibacteriene, ci unele pe bază de alcool).

Măsuri de siguranță a oaspeților

 

Răspândirea coronavirusului se face prin picăturile de salivă – fie că o persoană intră în contact direct cu acestea sau atinge suprafețe contaminate și apoi duce mâinile la față. Tocmai de aceea, măsurile de prevenție rămân cea mai bună apărare. Ce poți face este să le oferi oaspeților tăi șervețele dezinfectante (pe bază de alcool, minim 60%) și acces la soluții de dezinfectare a mâinilor. Asigură-te că igienizezi masa și obiectele pe care le-au atins oaspeții, după ce aceștia părăsesc restaurantul.

La ce te poți aștepta

Cea mai mare temere este legată de modul în care panica va modifica comportamentul oaspeților. Și oricât am vrea, trebuie să luăm în calcul că mulți oameni vor evita ieșirile la restaurant și, în general, aglomerările de persoane. Ce se poate întâmpla este să apeleze mai mult la serviciile de livrare, așa că o variantă ar fi să te asiguri că le pui la dispoziție și acest serviciu.

De asemenea, oaspeții pot fi mult mai circumspecți în această perioadă. O idee bună este să păstrezi deschise canalele de comunicare pe care le folosești de obicei (cum sunt rețelele sociale). Sau să le trimiți un e-mail clienților fideli prin care să îi asiguri că iei toate măsurile necesare pentru siguranța celor care te vizitează (în acest sens îți va fi de folos Cartea de oaspeți din Restograf manager, baza ta de date cu informații la zi despre toți oaspeții tăi).

Cel mai important este însă, așa cum am spus deja, să îți faci un plan și o strategie în care să iei în calcul toate scenariile posibile!

Paza bună…

Poate anumite idei îți par exagerate, dar e mai bine să fii pregătit de ce-i mai rău, decât să fii prins într-o situație care pare fără rezolvare.

  • Verifică dacă totul este în regulă la furnizori (în special dacă anumite produse îți sunt livrate din afara țării) și găsește soluții pentru cazurile în care lanțul de distribuție ar putea fi întrerupt.
  • Revizuiește politica de personal și gândește-te ce poți face în cazul în care vei avea angajați aflați în concediu medical.
  • Fă-ți o strategie în eventualitatea în care înregistrezi o scădere accentuată a numărului de oaspeți.
  • Monitorizează atent orice informație venită din surse oficiale.
  • Micșorează intervalul dintre orele de curățenie și verifică rigoarea cu care se respectă normele de igienă impuse. Spre exemplu, în Statele Unite, la Starbucks personalul trebuie să se spele pe mâini la fiecare 30 de minute, iar anumite zone din cafenea sunt igienizate la fiecare 8 minute.
  • Pune la punct un serviciu de livrări la domiciliu.
  • Dacă există posibilitatea, mărește spațiul dintre mesele din restaurant.
  • Bancnotele sunt murdare, așa că încurajează, pe cât posibil, folosirea cardurilor bancare.
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • cartea de oaspeti
  • coronavirus
  • management restaurant
  • masuri de preventie
  • masuri in restaurante
  • restograf manager
Citește și
Cum să-ți faci un plan pentru redeschiderea restaurantului
Citește articolul
  • Management
Cum să-ți faci un plan pentru redeschiderea restaurantului
Restograf este GRATUIT pentru toate restaurantele!
Citește articolul
  • Management
Restograf este GRATUIT pentru toate restaurantele!
Restograf Reopening Guide: ghidul tău pentru reluarea activității în restaurant
Citește articolul
  • Management
Restograf Reopening Guide: ghidul tău pentru reluarea activității în restaurant
Redeschiderea restaurantelor: 10 puncte cheie pentru reluarea activității
Citește articolul
  • Management
Redeschiderea restaurantelor: 10 puncte cheie pentru reluarea activității
Dani Caramihai, CEO Fratelli Grup, despre restaurante și criza COVID-19: Vom fi afectați pe termen lung și vom avea de luptat pentru a ne „vindeca”
Citește articolul
  • Management
  • Repere
Dani Caramihai, CEO Fratelli Grup, despre restaurante și criza COVID-19: Vom fi afectați pe termen lung și vom avea de luptat pentru a ne „vindeca”
Daniel Mischie, CEO CityGrill, despre impactul coronavirus asupra HoReCa: Guvernul va trebui să sprijine industria ospitalității!
Citește articolul
  • Management
  • Repere
Daniel Mischie, CEO CityGrill, despre impactul coronavirus asupra HoReCa: Guvernul va trebui să sprijine industria ospitalității!
Coronavirus│Cum se acorda șomajul tehnic suportat de stat
Citește articolul
  • Management
Coronavirus│Cum se acorda șomajul tehnic suportat de stat
Coronavirus │Statul ia măsuri în sprijinul HORECA
Citește articolul
  • Management
Coronavirus │Statul ia măsuri în sprijinul HORECA
Coronavirus │ Se închid restaurantele și barurile
Citește articolul
  • Management
Coronavirus │ Se închid restaurantele și barurile
Caută
Postări recente
  • România experiențelor <em>fain</em> dining. 5 restaurante destinație care ating toate cele 5 simțuri
    România experiențelor fain dining. 5 restaurante destinație care ating toate cele 5 simțuri
    • Data publicare : 31 martie, 2023
    • Data modificare : 31 martie, 2023
  • Cu farfuria în călătorie: preparate emblematice din jurul lumii
    Cu farfuria în călătorie: preparate emblematice din jurul lumii
    • Data publicare : 29 martie, 2023
    • Data modificare : 29 martie, 2023
  • Dieta nordică, considerată a fi printre cele mai sănătoase
    Dieta nordică, considerată a fi printre cele mai sănătoase
    • Data publicare : 28 martie, 2023
    • Data modificare : 28 martie, 2023
  • Restaurante lângă București, pentru o ieșire de weekend
    Restaurante lângă București, pentru o ieșire de weekend
    • Data publicare : 27 martie, 2023
    • Data modificare : 28 martie, 2023
  • Restaurante farm to table care gătesc cu ingrediente locale, curate, de sezon
    Restaurante farm to table care gătesc cu ingrediente locale, curate, de sezon
    • Data publicare : 23 martie, 2023
    • Data modificare : 23 martie, 2023
Urmărește-ne pe Instagram!
restograf.ro
🆕Redeschis luna aceasta după ce a trecut printr-o serie de lucrări de reamenajare, noul @bistropolitanofbucharest a prins viață. Un concept modern, cu un decor foarte dichisit ✨, atmosferă fresh și preparate delicioase👌 (inclusiv opțiuni vegetariene și vegane). Plus super cocktailuri🍹!
Why settle for a boring lunch when you can have a vibrant and colorful salad like this? 🤩🌈
Gastronomie sustenabilă. Respect față de mediu și față de producători locali 👨‍🌾. Ingrediente naturale, sezoniere 🍃... Hai să descoperi câteva restaurante din țară care gătesc cu ingrediente locale, curate, de sezon. ✨
Ce zici de un strop de culoare care să sperie norii ăștia gri? 🌬
Decizii, decizii... 🤔 În „lupta” dintre urzici și spanac 🍃, cine câștigă în varianta ta? Oricum ar fi, un lucru e sigur: e păcat să nu profiți de ele acum, cât sunt în sezon. Bucură-te de un prânz sănătos și delicios!😋
Când spui mâncare japoneză gândul îți fuge imediat la sushi și ramen, nu? 🍜🍣 Avem, desigur, multe restaurante japoneze în București unde poți mânca pește crud și supă cu tăiței asiatici. Bucătăria japoneză are însă mult mai multe de oferit! 🥢🍱🥟
Follow
Alegerea editorilor
  • 10+ restaurante din Oradea care să-ți încânte și privirea, și papilele gustative
    • Pe la noi
    10+ restaurante din Oradea care să-ți încânte și privirea, și papilele gustative
  • Unde mâncăm la restaurant în Poiana Brașov?
    • Hot Spots
    • Pe la noi
    Unde mâncăm la restaurant în Poiana Brașov?
  • Chef Florin Dumitrescu: „Echilibrul în farfurie nu poate fi obținut fără echilibrul din familie”
    • Meet The Chef
    Chef Florin Dumitrescu: „Echilibrul în farfurie nu poate fi obținut fără echilibrul din familie”
  • Ce alimente e bine să mănânci după ce ai fost la alergare
    • Food Smart
    Ce alimente e bine să mănânci după ce ai fost la alergare
  • 15 dintre cele mai bune restaurante de la Roma
    • Pe la ei
    15 dintre cele mai bune restaurante de la Roma

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
Descarcă APP
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2022 Restograf

Input your search keywords and press Enter.

Folosim cookie-uri pentru a mentine si imbunatati experienta de navigare.
DetaliiAccepta
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDuratăDescriere
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ