Suntem în plină pandemie, afară plouă și e rece, așa că probabil te întrebi ce ne-a mai venit și nouă cu recomandările de weekend?! Stai puțin, nu te grăbi să ne muștruluiești… S-ar putea chiar să găsești ceva interesant printre propunerile noastre.
Știm cum e când vine weekendul după o săptămâna ca asta, în care a plouat în fiecare zi, a fost frig, iar știrile parcă ne-au băgat și mai mult „frigul” în oase și ne-au trecut fiori reci pe spinare văzând cum crește numărul de îmbolnăviri de la o zi la alta. Cumva, de abia aștepți să stai la tine în casă, unde e cald și bine și unde te simți apărat de toate relele din afară. Să te trezești târziu, să lenevești un pic în pat și să iei un mic dejun pe îndelete, să citești, poate să te mai uiți și pe la ceva seriale, să faci ceva bun de mâncare și pur și simplu să te relaxezi… Sună a un plan bun!
Dar dacă la un moment dat simți că ți-ai făcut plinul și apare un gând te zgândără și te îmbie să ai parte și de ceva acțiune, atunci e bine să știi ce opțiuni ai. Mai ales dacă ești vaccinat și asta înseamnă că ai ceva mai multă libertate de mișcare.
Relaxare, la pachet. Altfel spus, mâncare de suflet to go
Zilele astea simțim tot mai mult nevoia de lucruri care ne fac bine. Atât fizic, cât și psihic. Lucruri care să ne aducă tihnă și o stare de bine, de liniște. Iar mâncarea e, cu siguranță, unul din acele lucruri – poate chiar în fruntea listei. Nu degeaba au inventat americanii termenul de comfort food (mâncare de confort, de suflet). Când mănânci ceva bun, parcă te unge pe suflet!
Știu ei ceva cei de La Prăvălescu! Pentru că plouă și e frig, încep weekendul mai devreme și pregătesc bunătăți fierbinți, crocante, pufoase și parfumate (da, toate la un loc). Scot din cuptoare plăcinte cu mere și dovleac, fac găluște cu prune (gomboți) și, evident, gogoși. Așa că dă o fugă pe la ei (de vineri, până duminică) și ia-ți ceva bun pentru acasă.
Băcănia Veche nu se lasă mai prejos și vin și ei cu bunătăți ca la mama acasă: duminică fac Poale-n brâu. Pline de brânză și stafide, dar într-un echilibru perfect cu cantitatea de aluat de cozonac, poalele astea au sucit mințile multora. Și pentru că de obicei e bătaie pe ele, dacă vrei să prinzi una trebuie să faci rezervare (altfel nu se poate) și să le ridici din băcănie începând cu ora 14:00 (din Barbu Văcărescu). Găsești detalii despre cum poți rezerva plăcintele pe pagina lor de facebook.
Și tot duminică, de pe la 13:00, la J’ai Bistrot se prepară gogoși pufoase și langoși delicioși pentru prânz. Rotunde, aromate, pudrate, lipicioase de la dulceață, gogoșile sunt delicioase! Și langoșii… altă poveste. Sărați, crocanți practic de neratat pe o vreme tomnatică.
Iar dacă îți plac aromele orientale, treci pe la Tartelicious să-ți iei kataif (făcut cu cremă de lapte și apă de flori de portocal) și muttabah – adică un fel de „merdenele” cu mascarpone, mozzarella și sirop de cardamon cu apă de flori de portocal. Niște bunăciuni, zău! (se pot rezerva, să știi sigur că le prinzi 😉).
Dacă vrei să dai o fugă pe undeva…
… atunci să știi că sâmbătă (între 11:30 și 16:30) Hard Rock Cafe ne invită la un „prânz gratuit pentru copii” cu un meniu pe gustul întregii familii. Le-au pregătit celor mici câteva feluri la alegere, în variantele mini-cheeseburger, hot-dog, mac & cheese sau piept de pui pane, cu un plus fresh de garnituri din fructe, legume, piure sau cartofi prăjiți și o băutură răcoritoare inclusă. Kid’s Rokin’ Fun Menu va fi oferit din partea casei doar copiilor sub 10 ani, la orice fel principal comandat de un adult, până la ora 16.00.
Tot sâmbătă, de la ora 18:00, la FlipFlop se inaugurează sezonul rece cu papanași, vin fiert și vibes caliente pe muzica El Papanash! Iar la GinOteca chiar şi cele mai gri zile pot primi un strop de culoare dacă privim partea plină a paharului… de Gin bineînțeles. Şi pentru că ginul merge de minune cu un pairing pe măsură, cei de la bucataria.localfood vin cu nişte super tarte tomnatice – cu prune, pere, praz sau brânză de capră.
Ai chef de o aventură? Nimic nu e mai nimerit decât niște ritmuri fierbinți de tango care să mai încălzească atmosfera! Sâmbătă, la 14thLANE ești invitat la o călătorie culturală și culinară în fascinanta Argentina. Ritmurile senzuale de tango vor fi aduse la viață de vocea inconfundabilă a Analiei Selis, iar meniul special va completa o experiență remarcabilă. Detalii despre rezervări și bilete găsești aici.
Nu uita! La restaurante, accesul este permis doar pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV. Accesul copiilor până în 12 ani se face fără dovada unui certificat verde electronic.
De prin târguri adunate
Noi mai știm și de două târguri care sunt programate weekendul acesta. Deși nu știm ce să zicem, cu vremea asta… În fine, dacă se mai potolește ploaia și dacă tu ești genul căruia îi place să meargă pe la târguri, să ia la rând tarabele și să găsească tot felul de comori de pe la meșteșugari și producători locali, atunci iaca:
- la Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” se organizează Savorile Toamnei, târgul care sărbătorește recoltele acestui an și este dedicat Zilei naționale a produselor agroalimentare românești. Au tot felul de momente artistice, ateliere pentru copii, produse meșteșugărești dar și din gastronomia tradițională și produse bio, produse montane înscrise în schemă de calitate recunoscută la nivel european.
- iar la Muzeul Țăranului Român are loc Târgul 100 de Tradiții Românești. Participă creatori populari din mai toate regiunile țării (olari din Corund, făuritori de mobilier din zona Sucevei, lingurari din Vâlcea etc.), vor fi expuse costume populare, covoare, ceramică, și nu vor lipsi nici artizanii cu vestimentație și obiecte decorative pictate manual. Din bunătățile gastronomice aduse spre vânzare și degustare îți spunem de zacuscă şi murături pe alese, prăjituri și ciocolată de casă pregătite după rețete maramureșene, cozonaci moldovenești, plăcinte și sarailii, diferite sortimente de miere, palincă, fructe şi legume proaspăt culese… Ce să mai, o bogăție!
Stai acasă în weekend?
Și ca să închidem frumos cercul, revenim acasă. Dacă până la urmă decizi că weekendul ăsta nu vrei să părăsești confortul casei tale, asta nu înseamnă că vei sta… cu ochii pe pereți!
Ai chef să citești ceva interesant? Poate ești curios să afli care sunt top 10 cei mai buni bucătari din lume, sau cum se acordă stelele Michelin unui restaurant. Vrei să ieșim din sfera culinară? Aruncă un ochi pe lista noastră de opt (auto)biografii pe care merită să le citești și lasă-te inspirat de poveștile unor oameni celebri, care sunt adevărate surse de inspirație și motivație pentru noi toți!
Iar dacă zona de alimentație sănătoasă te preocupă tot mai tare, aruncă un ochi pe articolele despre alimente care combat anxietatea sau care te ajută să dormi mai bine.
Dacă tot ai timp, de ce să nu gătești ceva? Nu contează cât de priceput ori ba ești, important e să prepari tu ceva cu mânuțele tale! Noi am făcut mai demult o listă de 5 cărți de bucate care te vor ajuta în bucătărie, dar avem și câteva rețete de la chefi super cunoscuți pe care, dacă le urmezi atent, n-ai cum să dai greș (dă un search pe site după „#RețeteDeChef” sau intră pe canalul nostru de YouTube, unde ai rețete video).
Iar dacă ai copii și vrei să-i mai iei de pe telefon și să-i faci să mai uite de TikTok sau de… Roblox, implică-i și pe ei în prepararea cinei și faceți pizza împreună (poți chiar să încerci rețeta de pizza cu șalău de la Chef Foa).
Iar dacă vrei pur și simplu să stai și să te uiți la ceva de pe Netflix, ce-ar fi să urmărești un documentar pe teme culinare? Avem noi o listă cu opt documentare gastronomice super interesante!
Weekend plăcut! 😊
Citește și: