Primăvară a umplut tarabele cu verdețuri de sezon – leurdă, urzici, lobodă și alte minunății care se transformă în preparate delicioase. E momentul să profiţi de bunătățile care răsar acum în grădină, proaspete şi foarte sănătoase.
Vedetele primăverii: verdețuri de sezon
După o iarnă lungă şi grea, organismul se resimte şi are nevoie de minerale şi vitamine pentru a se menţine în formă. Soluția e simplă: mese sănătoase, care să-ți aducă energia de care are nevoie. Orientează-te către verdețuri de sezon care se găsesc acum pe piață. Stimulează detoxifierea naturală a organismului, aşa că include-le zilnic în dietă.
Îți povestim despre fiecare câte ceva, apoi îți spunem și ce preparate de primăvară găsești pe la restaurantele din București.
Urzicile
Urzica a fost folosită de secole pentru tratarea simptomelor alergice, în special febra fânului, afecţiune des întâlnită. Planta conţine compuşi activi biologici care diminuează inflamaţia, dar şi mult fier, care combate anemia. Are acţiune diuretică, fluidifică secreţiile bronşice, este antiseptică şi antimicrobiană.
Spanacul
Calităţile curative ale spanacului se cunoşteau încă din cele mai vechi timpuri, el fiind numit şi „mătura intestinului”, deoarece reprezintă cel mai bun mijloc natural pentru curăţarea şi regenerarea sistemului digestiv. E bogat în săruri minerale (sodiu, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sulf, mangan, zinc, cupru, iod, fier), vitamine (A, B1, B2, B12, PP, C, acid folic), clorofilă, aminoacizi, lipide, protide, glucide, mucilagii. Prepară-l crud, în salate, sub formă de mâncare sau chiar în sucuri naturale.
Leurda
Leurda este o plantă sălbatică, care crește în pădure și are un gust foarte asemănător usturoiului (motiv pentru care mai este numită și „Usturoiul ursului”). Se culege doar în martie și aprilie, motiv pentru care ar fi păcat să nu profiți de ea cât o poți găsi pe la tarabe. Cu frunze lungi și lucioase, este grozavă în salate, dar și preparată în diverse feluri de mâncare. E o „verdeață” tare sănătoasă, pentru că are multă vitamina C și A, carotenoizi, calciu și fier, tot felul de minerale și proteine. E considerată a fi o plantă benefică pentru a detoxifica organismul și are efecte antivirale și anti microbiene.
Ştevia
Această plantă cu un gust dulce-acrişoară este bogată în fier, calciu, magneziu, vitamina C şi potasiu. Este excelentă pentru stimularea energiei fizice, are efecte benefice asupra digestiei şi ţine departe bacteriile şi ciupercile. Dulceaţa sa nu încarcă sângele cu zaharuri nesănătoase, ba, din contră, îl curăţă de ele. Foloseşte-o în ciorbe, salată sau ca mâncare.
Loboda
Și bunicile tale făceau ciorbă de lobodă? Eu îmi amintesc că eram fascinată de culoare movulie pe care o împrumuta mâncării. Loboda e printre primele verdețuri de sezon și e plină, plină de minerale și vitamine (vitamina C, calciu, magneziu, fier, fosfor, zinc și seleniu). Plus că aduce un aport important de fibre, ceea ce înseamnă digestie ușoară. Este bogată în antioxidanți și chiar ajută la slăbit, accelerând metabolismul și arderea caloriilor. Se culege de pe la finalul lunii martie până în mai, iar frunzele sale verzi sau violacee sunt ideale fie la salate, ciorbe, sau în mâncare alături de leurdă și spanac.
Salata verde
Bogată în substanţe nutritive, salata verde oferă multiple beneficii nutritive, fiind o adevărată porţie de sănătate. Poate fi folosită cu succes pentru vindecarea constipaţiei şi a altor tulburări gastrointestinale. Prin conţinutul ei bogat în fier, salata verde e un aliat puternic în lupta cu anemia. Este bogată şi în calciu, magnezi şi potasiu, esenţiale pentru reglarea metabolismului.
Ceapa verde
În supermarketuri, dar şi la tarabele din pieţe, alături de alte verdeţuri de sezon atât de necesare organismului, a apărut şi ceapa verde. Bogată în vitamina C, potasiu, calciu, quercitină (un antioxidant puternic) şi fibre alimentare, poate ajunge pe masă în salate, dar şi în mâncăruri, înlocuind ceapa obişnuită. Are un efect antiviral puternic şi „curăţă” organismul de metale grele, radicali liberi şi poluanţi proveniţi din E-urile alimentare sau din substanţele nocive din aer.
Ridichi
Cum să le reziști când le vezi așa rotunjoare și roșii de mama focului?! E drept că nu oricine se dă în vânt după ridichi – cu gustul lor aparte și ușor picant, nu sunt chiar pe placul oricui. Dar, crocante și aspectuoase cum sunt, merg tare bine în salate, la un sandviș sau ca garnitură pe farfurie. Ridichile conțin fibre, proteine, vitamine (C și B-uri), minerale (calciu, fier magneziu etc.), hidratează organismul și au efect antioxidant.
Ce am mâncat bun prin oraș (restaurante la care găsești preparate cu verdețuri de sezon)
Dacă tot le-am lăudat atât, atunci hai să-ți recomandăm și câteva locuri sau preparate de pe la restaurantele din București unde ai șansa să găsești mâncare bună, cu verdețuri de sezon.
Spre exemplu, la NOUA, verdele crud al urzicilor, leurdei, spanacului, șteviei sau al untișorului fac farfuriile să cânte a primăvară – spun ei. Iar noi de abia așteptăm să le încercăm și să vedem cum „sună” simfonia lor culinară.
Din meniuri adunate
Dacă îți place spanacul, atunci probabil că ești de acord cu mine când spun că cel mai bine îi stă în compania unui ou ochi. Numa’ bine că cei de la Taverna Sârbului știu ce au de făcut ca să ne fie pe plac. La ei în meniu găsești și spanac cu usturoi, și spanac cu ouă ochiuri. Fiecare după cum dorește. Și să știi că un spanac cu usturoi foarte gustos găsești și în restaurantele La Mama.
Și dacă tot a venit vorba de spanac, ce-ar fi să-l încerci în diverse preparate italiene? La Nor Sky Casual Restaurant găsești Special Cannelloni – iubire italiană din paste cu somon și brânzeturi, așezate pe cremă de spanac, lângă pancetta crocantă și roșii cherry coapte. Yumm-yumm! Iar la Stadio au Tagliatelle Pollo – paste făcute în casă cu piept de pui pe grill și cremă de spanac, cu pancetta și puțin usturoi.
Apropo de paste… Lasagna cu urzici de la Beca’s Kitchen e de vis! Cu brânzeturi (ricotta, brânză de vaci, telemea, blue cheese/gorgonzola, brânză de burduf, smântână dulce, parmezan) și nuci, scăldată în sos de iaurt grecesc cu mentă, busuioc și usturoi, cu salată verde din belșug.
Și tot lasagna, dar în varianta cu ciuperc și spanac, găsești și la Samsara (cu sos ragu din ciuperci, spanac, sos bechamel, mozzarela și sos de roșii).
Pentru prânz, treci pe la Papila să încerci ciorba de lobodă, în ediție limitată. Ciorbă acră, de sezon cu legume, borș, fidea și pătrunjel, plus lobodă, desigur. Servită alături de smântână și pâine cu maia și hrișcă dospită lent de Grain Trip.
Sau mergi în pauza de prânz la Waterloo Taverne – în meniul de prânz au ciorbă cu legume și urzici, dar și salată verde cu leurdă.
Ultimele, dar nu cele din urmă, sunt coclintele de la… Coclintă Brasserie. Termenul înseamnă „Turtă coaptă pe sobă din aluat nedospit”. Practic, niște plăcinte delicioase. Alege Coclinta „de glorii” cu telemea, smântână, ceapă verde sau Coclinta „tricoloare” cu spanac, brânză și măsline.
Cum ți-e norocul
Sunt restaurante în București care gătesc zilnic altceva – în funcție de inspirație și ce găsesc pe la piață. Cum sunt și cele de care povestim mai jos. Din fericire, verdețurile de sezon mai au ceva de stat pe la tarabă, așa că poți sta cu ochii pe ei, să vezi când și în ce preparate le includ. Spre exemplu…
De la Rare House am mâncat o porție excelentă de pulpe de pui dezosate, la grătar, cu orez primăvăratic cu ștevie și sos de leurdă. Și tot la ei am găsit în meniu, în zile diferite, tortellini cu ricotta și spanac cu sos de trufe și ciorbă de lobodă și verdețuri cu ou.
Și tot din seria celor pe care trebuie să-i urmărești ca să vezi ce bunătăți prinzi în meniu intră și Tartelicious – au avut, spre exemplu, quiche cu leurdă, brânză de burduf și semințe de dovleac, dar și biscuiți cu leurdă și brânză de burduf. Stai cu ochii pe ei să vezi când mai fac.
La Băcănia Veche am mâncat urzici cu mămăligă cremoasă și ou prăjit, iar la White Horse Restaurant & Pub un borș de lobodă delicios (și ei mai fac mâncare de urzici cu mămăliguță, sau încearcă salata verde cu ridichi și ceapă verde).
Citește și: