Poate să zică orice, ce vrea, dar carnea la grătar are o cu totul altă aromă și savoare decât cea preparată prin orice altă metodă. Plăcerea de a sta cu prietenii în jurul focului, mirosul de fum, crusta crocantă, carnea suculentă… toate ingrediente pentru un weekend perfect! Schepsisul e să ai și uneltele potrivite și un grătar care să te ajute să-ți faci treabă. Uite câteva dintre cele mai bune modele de grătare.
Noi, românii, suntem maaari amatori de grătare! Și de abia așteptăm un motiv să încingem cărbunii și să frigem carnea la foc deschis. E drept că se mai întâmplă ca unii dintre noi să uităm de regulile bunului simț în tot acest proces, dar asta nu înseamnă că acest obicei atât de frumos ar trebui să prindă o conotație negativă. Vara e momentul în care să ne bucurăm din plin de vremea frumoasă, să stăm cu prietenii afară, la o masă în grădină, sau să organizăm o ieșire la iarbă verde. Plus că întreg acest „ritual” al pregătirii grătarului are un farmec cu totul aparte – de la pregătirea cărnii și a focului, la taclalele și glumele în jurul focului, la plăcerea de a lua masa împreună.
La fel de adevărat e și că, în lipsa unui grătar bun, riști mai mult să te chinui sau rezultatul să nu fie chiar cel mai bun. De asta am zis să-ți venim în ajutor cu niște recomandări și să facem o listă cu cele mai bune grătare pe care le-ai putea cumpăra.
Cele mai bune grătare de grădină
Cum bine zicea Adi Hădean, „bucuria de a sta în fum nu-i înțeleasă de oricine, dar oricare se bucură de gustul mâncării care poartă amprenta discretă a mirosului în care mii de generații înaintea noastră au crescut”. Așa că dacă ai norocul de a sta la curte și a avea o grădină, cât de mică, e păcat să nu profiți de ea. Uită de grătarele mai vechi, cu un grilaj și patru picioare. Acum ai de unde alege modele mult mai bune și mai frumoase.
Grătare pe cărbuni și foc de lemne
Dacă și ție îți place mirosul de fum și aroma pe care o dă cărnii (dar și legumelor), atunci alegerea cea mai bună este un grătar pe cărbuni sau pe foc de lemne. Plus că sunt și mai ieftine decât grătarele electrice! Dacă vrei să te asiguri că va rezista în timp, alege un model din fontă sau oțel. Și n-ar strica să aibă și unele upgrade-uri, care îți vor face viața mai ușoară și îți vor da și mai multe opțiuni de a folosi grătarul. Ca de exemplu, să aibă capac, pentru a păstra mai bine căldura în interior. Sau un raft de încălzire a preparatelor, care să le mențină calde. Ori să poată fi reglat pe înălțime… și tot așa mai departe.
Noi am ales trei modele – unul bun, unul „accesorizat” și unul premium, pe care să le includem în lista cu cele mai bune grătare.
Grătar dreptunghiular Kring
Grătarul Kring e un grătar cu un design clasic, făcut din materiale rezistente și cu un raport calitate-preț foarte bun. Are o suprafață de coacere rezistentă la temperaturi înalte și destul de generoasă ca dimensiuni, picioare înalte, și îl poți manevra și muta foarte ușor pentru că are mânere. Ne place că are capac și grătar suplimentar pe care poți păstra caldă mâncarea care e deja gata, un suport lateral pe care poți așeza vasele și cârlige pentru ustensile, dar și un termostat care te ajută să controlezi temperatura.
Dimensiuni: 115 x 46 x 106 cm
Suprafața de coacere de 2 x 28 x 42,5 cm
Preț: 700 lei
Poți cumpăra de aici.
Klarstein Beef Brisket, cu afumătoare
Next level: un grătar cu afumătoare. Ne-a plăcut acest Klarstein Beef Brisket pentru că nu doar că poți frige carnea pe grătar, dar e potrivit și pentru slow cooking, coacere sau pentru afumare. Pentru asta, este prevăzut cu două zone de gătire: o cameră mai mică, unde se aprinde lemnul, este conectată printr-o conductă cu zona mai mare de grătar, așa încât căldura degajată să dea preparatelor (carne, pește, legume) gustul distinct, de afumătură, dar să o și gătească încet. Iar dacă vrei, poți pune grill-ul în acțiune, în același timp.
Nu îți place gustul de afumătură? E ok. Poți găti la foc deschis și partea bună e că are o suprafață generoasă (60 x 39 cm), așa că încape destul de multă carne într-o tură.
Termometrul de pe capac afișează temperatura interioară iar raftul cromat poate fi folosit pentru a menține preparatele calde. Plus că arată și foarte bine!
Dimensiuni: 120 x 124 x 74 cm
Preț: 1079 lei
Poți cumpăra de aici.
Grătar pe lemne Barbecook Junko
Dacă vrei un grătar care nu doar își face treaba dar arată și foarte bine, ce zici de acest grătar pe lemne, care va deveni un adevărat punct de atracție în grădină?
Este format dintr-un trepied cu sistem de scripete și lanțuri, cu bol de foc si o grilă inclusă. Plus că poți extinde posibilitățile de gătire cu o tigaie wok, ceaun/ cuptor olandez și tot felul de alte accesorii. Datorită sistemului pe bază de scripete, poți regla înălțimea la care vrei să prepari carnea – rotești de mânerul sistemului și oala, tigaia sau grătarul vor atârna mai aproape sau mai departe de foc. Lanțurile solide țin totul ferm pe poziție. Trepiedul și vasul de foc sunt fabricate din fontă, un material care conduce bine căldura și o reține pentru o perioadă extrem de lungă de timp.
Bonus, în serile reci îl poți transforma în sistem de încălzire outdoor. Iar pentru că poate fi dezasamblat ușor și mutat oriunde, îl poți lua pe munte, în excursii (include o geantă de transport). E ideal pentru 12 persoane.
Dimensiuni: 60 x 60 x 166 cm
Preț: 993 lei
Poți cumpăra de aici.
Grătare pe gaz
Dacă aprinderea grătarului nu e chiar punctul tău forte și nici nu te dai în vânt după mirosul de fum sau aroma de afumătură a preparatelor, atunci o variantă foarte bună este grătarul pe gaz. Așa nu mai înnebunești nici vecinii cu fumul care se răspândește în tot cartierul.
E o variantă foarte practică pentru că ai nevoie doar de o sursă de gaz la care să-l alimentezi, apoi apeși butonul și ai aprins grătarul. Simplu! Și pentru că au arzătoare care se pot regla individual, poți găti și carnea și garnitura în același timp. Temperatura se reglează mai ușor, iar alimentele se gătesc uniform. Dezavantajul față de grătarele clasice este că prețul este mult mai mare. Uite care sunt cele mai bune grătare pe gaz.
Grătar pe gaz Triton 3.1 Landmann, 3+1 arzătoare
Grătarele Landmann sunt printre cele mai bune de pe piață. Iar dintre ele, Triton este unul premium. Are trei arzătoare din oțel inoxidabil, reglabile, de 3,5 kW, plus un arzător lateral care poaate fi utilizat suplimentar (fie pentru accesorii, fie pentru a găti separat alte preparate). Capacul are pereții dublii așa încât să să păstreze temperatura optimă (se poate verifica cu ajutorul termometrului inclus), iar grill-urile din fontă emailată (65 x 44 cm) permit difuzarea uniformă a căldurii. Grătarul mai are o funcție deșteaptă: sistemul PTS care asigură o distribuție uniformă a căldurii în timp ce faci grătarul.
În plus, are un dulap inferior închis, unde poți păstra diverse accesorii sau buteliile de gaz, iar sistemul practic de colectare a grăsimii topite, într-un recipient detașabil, îl face ușor de curățat. Este potrivit pentru aproximativ 12 persoane.
Dimensiuni: 140 x 57 x 121 cm
Preț: de la 2.638
Poți cumpăra de aici.
Grill cu două arzătoare, BBQ 2000 Teesa
O variantă muuult mai convenabilă ca preț este acest grătar cu două arzătoare de la Tessa. Dacă nu ai la dispoziție prea mult spațiu, sau dacă nu ești atât de pasionat de grătare, e tot ce-ți trebuie. Chiar dacă pare micuț, este un grătar spațios, care are și două rafturi laterale care ce pot fi folosite pentru pregătirea felurilor de mâncare – o soluție, de altfel, foarte practică. Fiecare arzător poate fi reglat independent (fără trepte), iar tava de colectare a grăsimii scurse îți permite să-l cureți ușor. Și pentru că are roți, îl poți muta, unde vrei tu. Simplu și eficient.
Dimensiuni: 98 x 44 x 100 cm
Preț: 759 lei
Poți cumpăra de aici.
Grătar pe cărbuni și gaz, Maison Mex HYBRID
Dacă vrei să împaci și capra și varza, cum s-ar spune, acest grătar mixt oferă ce-ți dorești, în funcție de preferințe, chef sau timp. Cele două zone de gătire sunt bine delimitate și pot fi puse în funcțiune separat. Zona de gaz are trei arzătoare centrale din inox, cu o putere de 7 Kw, plus un arzător lateral (de 3.5 Kw). La rândul ei, zona de cărbuni are o tavă din oțel care se poate regla pe înălțime, așa încât să controlezi temperatura. Ambele au o suprafață de 42 x 23 cm. Grill-ul este realizat din fontă emailată, așa încât să distribuie căldura uniform, iar capacele mențin temperatura optimă.
Dimensiuni: 162,6 x 71 x 126,4cm
Preț: 2.396 lei
Grătare portabile / de camping
Nu stai la curte? Nu-i bai! Ia grătarul cu tine și pleacă cu gașca la munte sau la iarbă verde (atenție însă la litera legii, căci nu poți face grătar chiar oriunde!). Pleci în camping sau cu rulota? Atunci clar trebuie să iei și grătarul cu tine!
Uite ce am ales noi printre cele mai bune grătare portabile – 3 variante care să satisfacă 3 opțiuni diferite.
Grătar pliabil, portabil, Blaupunkt
Nu e nevoie să-ți umpli portbagajul mașinii cu grătarul. Și nici să stai să te chinui să montezi grill-ul de cum ai ajuns la destinație. Cu această versiune de grătar pliabil economisești și spațiu, și timp! Pentru că ocupă puțin spațiu și e foarte simplu de „asamblat”. Dimensiunile mici și greutatea redusă (cântărește doar 2,4 kg), dar și mânerele practice, îți permit să-l transporți sau să-l muți ușor din loc. Grătarul detașabil inclus are 42,5 x 26,5 cm, ceea ce înseamnă că nu chiar atât de mic încât să nu poți prepara masa pentru mai multe persoane, în același timp. Are structura din oțel.
Dimensiuni: 44 x 37 x 29 cm
Preț: 133 lei
Îl poți cumpăra de aici.
Grătar FM Grill Premium portabil
Dacă ești în căutarea unui model clasic de grătar, atunci noi îți recomandăm acest model fabricat în România, din tablă masivă de oțel, de 2 mm. Tocmai pentru că tabla e groasă, poți folosi și lemne la pregătirea grătarului, fără a risca să se deformeze. Toate componentele grătarului se găsesc în interior, așa încât să ocupe cât mai puțin spațiu și să îl poți transporta ușor, și nici nu e deloc greu de asamblat. Măsuța laterală din lemn, cu ramă din oțel (pentru accesorii, vase etc.), poate fi montată pe ambele părți. Plus că are un mâner de susține, cu sistem de prindere a suprafeței de gătit pe corpul grătarului.
Dimensiuni: 58 x 30 x 61 cm
Preț: 410 lei
Îl poți cumpăra de aici.
Grătar pe gaz și aragaz portabil Cadac Safari Chef 30 Lite
Această variantă este ideală pentru vacanțele la camping. E compact, multifuncțional și cântărește mai puțin de 4 kg. Partea cea mai faină e că vine echipat cu suprafețe de gătit diferite, pe care le poți schimba între ele sau folosi împreună, după caz: un arzător cu suport pentru tigaie; o grilă de grătar și un capac (care poate fi folosit și penru a găti sosuri sau supe).
Grătarul ca atare și grila pentru grătar au un strat de ceramică fără PFOA (acid perfluorooctanic), așa încât mâncarea să fie mai sănătoasă și mai prietenoasă cu mediul. Iar dispozitivului de distribuire a căldurii integrat sub grila pentru grătar distribuie uniform căldura.
E și ușor de curățat – are o tavă de grăsime detașabilă care colectează resturile alimentare și totodată protejează arzătorul de vânt, așa încât să nu se stingă. Are picioare rabatabile și husă de trasport.
Dimensiuni: 32 cm diametru x 39 cm înălțime
Preț: 680 lei
Îl poți cumpăra de aici.
Citește și:
- Nouă vinuri românești pe care să le savurezi vara asta
- Cine are cei mai buni cartofi prăjiți din București?
- Ice, ice, baby! Gelaterii cu înghețată artizanală din București (unele și cu livrare)